Dodaj do ulubionych

polska prasa

06.05.07, 18:18
na onecie jest ciekawy artykul - mlodzi, wyksztalceni, z sukcesami w UK i
uwielbiani przez pracodawcow, ale z nastawieniem na powrot do Pl.

wiadomosci.onet.pl/1407003,2678,1,kioskart.html
artykul wydal mi sie ciut dziwny - dopoki nie sprawdzilem ze opublikowany
przez Przewodnik Katolicki,
choc i Wyborcza uderza w ten sam ton. Nie wiem co im strzela do glowy na tych
zebraniach redakcyjnych,
boja sie ze ludziom samym nie wpadnie do glowy ze ich swietym obowiazkiem jest
powrot do Pl?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rotamistrz A co ci się dziwni w tym artykule? IP: 89.101.180.* 06.05.07, 21:20
      • Gość: Rotamistrz A co ci się dziwni w tym artykule? IP: 89.101.180.* 06.05.07, 21:23
        Że bohaterowie wrócili na ojczyzny łono, czy że zauważyli zanik tradycyjnych
        wartości na Wyspach, czy też może dlatego, że katolickie pismo opublikowało ten
        artykuł?
        • Gość: Ralph Re: A co ci się dziwni w tym artykule? IP: *.bb.sky.com 06.05.07, 21:44
          "Dziś mieszkają w Sopocie. Ona zarabia porównywalne pieniądze w firmie
          spedycyjnej w Trójmieście"

Ciekawy jestem co to są te "porównywalne pieniądze". W UK zarabiała 1200 funtów,
          a w Polsce 1200 złotych?

"W Anglii przeszkadzała nam obłuda, zanik wartości i co najdziwniejsze w kraju z
          taką historią – brak szacunku dla tradycji"

Ciekawy jestem z kim się zadawali w tej Anglii, bo ja dziesięć razy więcej
          obłudy spotykałem w Polsce.

Rzeczywiście "Przegląd Katolicki" wszystko wyjaśnia...
        • Gość: dis_and_dat_kid Re: A co ci się dziwni w tym artykule? IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 06.05.07, 22:00
          dziwi mnie sposob ujecia rzeczy przez prase: bardzo rzadko staraja sie dobrze
          oddac rzeczywistosc,
          zamiast wyciskajac co sie da z faktow, wybierajac sobie te ktore im akurat
          dobrze pasuja do tezy.

ot zeby daleko nie szukac: Interia wedlug ktorych pol miliona Polakow w UK
          probuje "naciac fiskusa", Gazeta ktora pisze o 45 tys PLN miesiecznie dla
          absolwentow gastronomika w UK - nie tym wypadku nie wprost - ot chodza takie
          sluchy. Nie pofatygowali sie jednak napisac ze plotka to brednia kompletna.

W sumie gdyby ktos probowal sobie stworzyc obraz UK na podstawie polskiej prasy,
          to bylby on raczej dziwny i chyba daleki od rzeczywistosci
          • Gość: Rotamistrz Wszystko rozumiem IP: *.osprey.ie 07.05.07, 02:55
            Tylko od kiedy to prasa ma sluzyc dobremu oddaniu rzeczywistosci? Przeciez to
            nie traktat naukowy, ani nawet raport, tylko artykul prasowy przedstawiajacy,
            tudziez ksztaltujacy swiatopoglad partykularny. Nie wiem, czy opacznie nie
            rozumie sie tu pojecia dziennikarskiego obiektywizmu, ktory wcale nie jest
            obiektywnoscia i oddawaniem obrazu rzeczywistosci zgodnego w widzeniem swiata,
            jesli nie kazdego, to przynajmniej miazdzacej wiekszosci obywateli; a po prostu
            rzetelnoscia i prawdomownoscia. Jezeli wiec rzeczywiscie autor przeprowadzil
            wywiady z tymi reemigrantami i mieli oni rzeczywiscie do powiedzenia to, co
            powiedzieli, to coz mozemy zarzucic publicyscie, ze napisal co Jasio uwaza, iz
            po powrocie w lubelskie zarabia porownywalne pieniadze, albo ze w UK targaja
            wlasne swietosci? I jeszcze sie dziwic, ze w katolickim periodyku to dali. Co
            innego, gdyby sobie pismak Jasia i jego wzruszajaca historie wyssal z palca.

Wyciskanie co sie da z faktow i wyciaganie z nich takich a nie innych wnioskow,
            to jest wlasnie dziennikarska sztuka. Tylko prawdziwy wirtuoz lam zrobi to tak,
            ze nie bedziesz nawet wiedziec, w ktorym momencie jego poglad stal sie twoim,
            nie mowiac juz o nieodpartym zludzeniu, ze poglad ow jest tak powszechny, iz
            stanowi prawde oczywista.

Jesli masz blizszy rzeczywistosci obraz UK, to prosze bardzo: w demokratycznym
            panstwie o dziennikarskich tradycjach zawsze jest miejsce na najgoretsza nawet
            polemike. Tylko prosze nie wpadnij w pulapke przeswiadczenia, ze wiesz, jak to
            w jukeju naprawde jest z racji kilkuletniego zaledwie zasiedzenia.
            • Gość: wk Re: Wszystko rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:20
              w Polsce jest najwięcej obłudy, pracowałam wiem cos o tym, ciągle jakieś za
              plecami obgadywanie jak nie było się ze świata znajomków, tj. rodzinki czy
              koleżanek.
              • xiv Re: Wszystko rozumiem 08.05.07, 13:39

> w Polsce jest najwięcej obłudy, pracowałam wiem cos o tym, ciągle jakieś za
                > plecami obgadywanie jak nie było się ze świata znajomków, tj. rodzinki czy
                > koleżanek.

nie wiem gdzie pracowalas w UK, ale angielskie zycie biurowe nie odbiega od
                tego w Polsce - moze tylko szczgoly sa bardziej pikantne - np. kto z kim sie
                przespal po Xmas Party... albo "do nowej czarnej sie nie odzywamy"...
    • Gość: A Re: polska prasa IP: 205.223.239.* 08.05.07, 13:49
      Podoba mi sie ten kawalek:
      "Pracodawca bardzo ją cenił, płacił jak Anglikom" co znaczy, ze kto ktokolwiek
      to pisal od razu zaklada, ze Polacy sa gorsi i w wiekszosci przypadkow pracuja
      za mniej niz tubylcy. Mozna tylko pogratulowac takie podejscia.

Poza tym kwiatkiem powiedzialabym, ze artykul jest optymistyczny i wyroznia sie
      na tle innych.
      • Gość: Zaiste Re: polska prasa IP: *.city.ac.uk 08.05.07, 14:22
        heh, tez zwrocilam na to uwage i po tym darowalam sobie reszte artykulu. po co
        sie denerwowac :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka