Dodaj do ulubionych

NIN mam KŁopoT

IP: *.range86-144.btcentralplus.com 22.05.07, 13:25
witam
niedawno przyjechalem do UK pierwszy raz wiec NINu nie mialem
zaczalem prace od 21 maja - rozmowe o NIN mam 29 maja
czy do czasu wydania mi NINu (do 6 tygodni z tego co wiem) beda mi z pensji
pobierali wyzszy podatek?
jesli tak to czy po otrzymaniu NINu moga mi jakos go zwrocic?
pracodawca zostawil mnie samego z zalatwianiem NINu - czy moze jest jakas
procedura przyspieszajaca i moge jakos to z pracodawca razem zalatwic(wydanie
NINu)
Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • aznar33 Re: NIN mam KŁopoT 22.05.07, 13:31
      NIN nie ma nic wspólnego z emergency tax.
      • Gość: daniel Re: NIN mam KŁopoT IP: *.range86-144.btcentralplus.com 22.05.07, 13:46
        czyli moja wyplata na tym nie ucierpi?
        na jednej ze stron internetowych napisano:
        "Brak National Insurance Number powoduje, że Urząd Podatkowy (Inland Revenue)
        nada nam zastępczy Kod Podatkowy (Emergency Tax Code), który z reguły jest o
        wiele wyższy i może czasami dochodzić do ponad 50% w stosunku do wypłaty."
        • aznar33 Re: NIN mam KŁopoT 22.05.07, 13:50
          Kompletne BZDURY.

Skontaktuj się z Inland Revenue i poproś o właściwy tax code, jeśli nie chcesz
          płacić zawyżonych podatków.
          • Gość: daniel Re: NIN mam KŁopoT IP: *.range86-144.btcentralplus.com 22.05.07, 13:55
            dzieki za uspokojenie i dobre wiesci
            AZNAR33 mozesz napisac co to jest INLAND REVENUE i jak moge sie z nimi
            skontaktowac?
            to jakis centralny urzad (kontakt telefoniczny) czy moge to zalatwic osobiscie
            w mojej miejscowosci...
            pierwszy tydzien pracy konczy mi sie w sobote i nie chcialbym byc nieprzyjemnie
            zaskoczony...
            a skad pracodawca wie jaki tax code mi nadac? ze mna o tym wogole nie
            rozmawiali..
            DZIEKI AZNAR za pomoc!
            • aznar33 Re: NIN mam KŁopoT 22.05.07, 14:03
              > AZNAR33 mozesz napisac co to jest INLAND REVENUE i jak moge sie z nimi
              > skontaktowac?

Inland Revenue to tutejszy Urząd Skarbowy. Wpisz w google "inland revenue" i
              kliknij na pierwszy link, który wyskoczy. Jak nie potrafisz, to masz drogę na
              skróty:

www.hmrc.gov.uk/
              Poczytaj m.in. o tax code. Zapoznaj się dokłądnie z tą stroną. To lektura
              obowiązkowa.

W książce telefonicznej powinieneś znaleźć nr telefonu. Możesz się też tam udać
              osobiście.

> pierwszy tydzien pracy konczy mi sie w sobote i nie chcialbym byc
              > nieprzyjemnie zaskoczony...

Hmm... nie chcę Cię martwić, ale najprawdopodobniej będziesz na emergency tax
              code, czyli będą pobierać zawyżone podatki.
              ... tylko że to nie ma nic wspólnego z NIN.

> a skad pracodawca wie jaki tax code mi nadac? ze mna o tym wogole nie
              > rozmawiali..

IR nadaje kod, nie pracodawca.
              • Gość: daniel Re: NIN mam KŁopoT IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.05.07, 14:09

> Hmm... nie chcę Cię martwić, ale najprawdopodobniej będziesz na emergency tax
                > code, czyli będą pobierać zawyżone podatki.

jesli tak sie stanie moge pozniej starac sie o ich zwrot?

• aznar33 Re: NIN mam KŁopoT 22.05.07, 14:15
                  tak
                  • Gość: M.M. Re: NIN mam KŁopoT IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 22.05.07, 15:27
                    Wystarczy, ze wypelnisz P46 i oddasz to swojemu pracodawcy. Jest to formularz
                    dla osob, ktore nie maja P45 poniewaz:

-poprzedni pracodawca jeszcze go nie wydal
                    -wczesniej nigdzie nie pracowaly, wiec sila rzeczy go nie maja

Wypelnienie tego formularza spowoduje, ze nie bedziesz na BR.

Pozdrawiam,
                    M.
                    • Gość: daniel Re: NIN mam KŁopoT IP: *.range81-151.btcentralplus.com 22.05.07, 16:38
                      heja dzieki za info MM
                      i co w tym formularzu wpisac jaki tax code?

pozdrawiam
                      • Gość: M.M. Re: NIN mam KŁopoT IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 22.05.07, 17:11
                        Nie wpisuj zadnego. Zobaczysz formularz na oczy, bedziesz wiedzial co wpisywac
                        ;) Podpowiem tylko, zebys pole z NIN zostawil puste, skoro go nie masz.

Pozdrawiam,
                        M.
                        • Gość: k13 Re: NIN mam KŁopoT IP: *.lns1-c13.telh.dsl.pol.co.uk 22.05.07, 17:21
                          Ja do tej pory mam kod BR (od stycznia). Musze wypelnic P46 aby zmienic tax code
                          na poprawny (czyli w moim przypadku 522L). W P46 jest sekcja "Tax code used" i
                          do wyboru jest kilka opcji. Co powinien zaznaczyc pracodawca abym otrzymal kod
                          522L ?
                          • Gość: M.M. Re: NIN mam KŁopoT IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 22.05.07, 18:28
                            No jak sama nazwa wskazuje, powinienes zaznaczyc uzywany do tej pory. Ja sie tam
                            nie znam, ale chyba w zadnym kraju pracodawca/pracownik nie wskazuje jaki tax
                            code chcialby uzywac ;) Glowa do gory, dobrze bedzie a wszystko nadplacone
                            napewno zwroca ;)))

Pozdrawiam,
                            M.
    • papierosikawa Re: NIN mam KŁopoT 24.05.07, 16:02
      Oj - po co tyle zamieszania.

JEsli w UK nadplacisz podatek to dostaniesz do po zlozeniu podania o Tax refund.

BR (czyli tzw. emergency tax) znaczy tylko tyle, ze Twoj przywilej do ok 5000
      GBP nieopodatkowanej kasy nie bedzie brany pod uwage lub jak chcesz zostanie
      uznany za juz wykorzystany. BR to poprostu podstawowa stawka podatku czyli 20%.

Jesli z jakis powodow taki procent bedziesz placil - na koniec roku mozesz
      ubiegac sie o zwrot nadplaconego podatku przez firme tym sie zajmujaca badz sam.

Pozdrawiam,

MIkolaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka