Dodaj do ulubionych

praca przy zbiorach

07.06.07, 10:13
Witam mam pytanie odnośnie pracy przy zbiorach sałaty oraz innych warzyw.Jak
to wygląda w Anglii?czy kotś miał doczynienia z taką pracą?Zamierzam we
wrześniu wyjechać na 3 miesiące do zbioru warzyw, do firmy G`s Barway
Services. Czy ktoś może cos powiedzieć o tej firmie moze miał doczynienia z
nią?z góry dziękuje za wszelkkie informacje.pozdr.
Obserwuj wątek
    • wrodarczyk.witold Re: praca przy zbiorach 07.06.07, 15:02
      Przy pracy przy zbiorach ma zastosowanie rolnicza stawka minimalna,
      gwarantująca dodatkowe przywileje niż standardowa płaca minimalna (wyższe
      stawki za nadgodziny itd).

O rolniczej płacy minimalnej można przeczytać tutaj:
      www.defra.gov.uk/farm/working/agwages/index.htm
      Firmy organizujące pracę w rolnictwie w UK musza mieć specjalną licencje (GLA).
      Wspomniana firma ją posiada. Kto ma licencję, można sprawdzić na:
      www.gla.gov.uk/index.asp?id=1012772
    • jackdevlin Re: praca przy zbiorach 08.06.07, 08:23
      Sebol mozna wiedziec jak sobie zalatwiles prace przy zbiorach?

Pozdrawiam
      • sebol707 Re: praca przy zbiorach 08.06.07, 11:23
        jackdevil, załatwił mi kolega który jedzie razem ze mna.Poprzez pośrednictwo
        pracy, agencja z warszawy nazywa się Alexander bodajże....
        Pfzy oakzji, czy ktoś korzystał może z usług tego pośrednictwa?Jest to szkoła
        języków obcych i biuro podróży chyba w jednym, i oni organizują wyjazdy do
        pracy, waśnie do firmy Barvay`s.Czy 2200 zł to dużo za pośrednictwo?w tym jest
        koszt biletów autokarowych tam i spowrotem(500zł), 700 zł to jest depozyt, jeśli
        sie odda klucze do mieszkania i ubrania robocze oni te 700zł zwracają.Wiec czy
        1000to dużo?pozdr.
        • sebol707 Re: praca przy zbiorach 10.06.07, 16:49
          czy ktos może mi udzielić informacji?zna ktoś taką firmę> i czy 1000zł to duża
          suma za załatwienie wyjazdu.pozdr.
        • wrodarczyk.witold praca zbiory UK - pobieranie opłat jest nielegalne 11.06.07, 10:33
          Szanowny Panie,

Pobieranie opłat za pośrednictwo pracy jest nielegalne. Agencja nie ma prawa
          pobierać opłat od osób poszukujących pracy. I nie ma znaczenia, czy jest to 100
          czy 1000zł.

Więcej na ten temat:
          www.jobland.pl/aktualnosci/Nie-plac-za-posrednictwo_-a-363.html
          Teoretycznie w niektórych sytuacjach może się pojawić opłata za tłumaczenie
          dokumentów, ale jest to najczęściej kilka stron i takie tłumaczenie kosztuje na
          rynku 30 zł za stronę... Badań lekarskich nie będzie, a te kosztują ewentualnie
          max 100 zł. Koszt dojazdu też może być pobierany, ale wyłącznie w wysokości
          faktycznie poniesionych kosztów (agencja nie dokładać marży do sprzedawanych
          biletów, a jedynie obciążać Pana faktycznymi kosztami ich nabycia).

Co do zasady, umowa niezgodna z ustawą (w tym przypadku ustawą o promocji
          zatrudnienia i instytucjach rynku pracy) - jest nieważna, co oznacza, że może
          Pan domagać się zwrotu nielegalnie pobranych opłat.

Sprawę pobierania opłat należy zgłosić do Wojewódzkiego Urzędu Pracy (WUP)
          właściwego na siedzibę agencji. Jeżeli firma prowadzi pośrednictwo bez wpisu do
          rejestru agencji zatrudnienia ( www.kraz.praca.gov.pl ), dodatkowo
          należy zgłosić to WUP - prowadzenie pośrednictwa pracy wymaga uzyskania
          certyfikatu.
          • sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 11.06.07, 21:30
            Witam, odrazu musze napsiać sprostowanie.Pisałem wczesniej ze jest to
            pośrednictwo pracy, gdyz nie miałem dokładnych informacji, otóż nie, jest to
            firma która organizuje wyjazdy do pracy za granicą, a nie agencja
            pośrednictwa.Koszty są takie jak wspomniałem wcześniej czyli 500zł bilety z PL
            do UK i spowrotem, 600 zł depo, które jest zwracane podczas zakończenia pracy,
            oraz 1000zł prowizja zagranicznej praktyki studenckiej(tak jest napisane na
            fakturze).pozdr.
            • wrodarczyk.witold praca zbiory UK - pobieranie opłat jest nielegalne 11.06.07, 22:37
              Zgodnie z prawem, pośrednikom nie wolno pobierać ŻADNYCH opłat od osób
              poszukujących pracy. Wyjątek stanowią koszty:

• dojazdu do pracy i powrotu do kraju
              • wydania wizy
              • badań lekarskich lub
              • tłumaczenia dokumentów

- w wysokości faktycznie poniesionych przez agencję wydatków. Pobieranie
              jakichkolwiek innych opłat, jak również dodawanie przez agencję marży do
              wymienionych wyżej kosztów jest nielegalne.

Dlatego wszelkiego rodzaju opłaty, inne niż wymienione powyżej - są nielegalne.
              Nie wolno więc pobierać "opłat organizacyjnych", "prowizji", "kosztów
              skierowania do pracy", "opłat rejestracyjnych", ani żadnej innej opłaty niż
              wymieniona powyżej.

Nieuczciwi pośrednicy stosują różnego rodzaju wybiegi, by pobierać nielegalne
              opłaty. I to, że nazwie się to "prowizją" lub napisze że "opłata ta nie stanowi
              opłaty za pośrednictwo pracy w rozumieniu ustawy" itd. - nie zmienia faktu, że
              jest to właśnie opłata za pośrednictwo, nawet jeśli pobierana jest w imieniu
              innego podmiotu (zagranicznego). W Wielkiej Brytanii pobieranie opłat za
              pośrednictwo pracy jest również nielegalne.

Firma ta z całą pewnością łamie prawo. I nie oni jedyni - i nie oznacza to, że
              na miejscu nie znajdzie Pan pracy. Na rynku działa wielu "pośredników"
              pobierających nielegalne opłaty. Konsekwencje są niewielkie: fima ta może
              zostać ukarana co najwyżej grzywną, a w skrajnym przypadku może zostać odebrany
              certyfikat agencji zatrudnienia - ale to nie przeszkadza, bo można założyć
              derugą firmę i dalej działać...

Tak więc nie chcę Pana odwodzić od wyjazdu - bo być może zarobi Pan tam niezłe
              pieniądze. Polecam jednak pewną ostrożność.

• sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 12.06.07, 21:04
                troche mnie Pan zmartwił tym, bo nie wiedziałem ze nie wolno pobierac takich
                opłat, niestety zapłaciliśmy juz ową kwotę więc teraz nic juz raczej sie nie da
                zrobić.Ale czy mimo tego ze firma pobiera prowizje za załatwienie formalnośći z
                wyjazdem, to musi to oznaczac ze zostaliśmy oszukani?Firma ta posiada numer nip
                oraz numer REGON, czy to moze swiadczyc o jej autentycznosci??Poza tym na wyjazd
                wyjeżdzają ludzie którzy juz korzystali z usług tej firmy,więc chyba wszystko
                jest wporządku...??
                • karolfajna Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 12.06.07, 22:49
                  ja tez tam wyjeżdzam w e wrzesniu. Od początku niepodobała mi się ta całaopłata
                  tyle ze mi powiedziano, że te 1000 zł to ubezpieczenie...
                  • wrodarczyk.witold praca zbiory Anglia pobieranie opłat nielegalne 13.06.07, 01:03
                    Co do istnienia firmy:

Jeżeli jest to agencja pośrednictwa pracy za granicą, to powinna znajdować się
                    w rejestrze agencji zatrudnienia:
                    www.kraz.praca.gov.pl

Firma - jeśli jest spółką (np. spółką z o. o., spółką akcyjną) podlega wpisowi
                    do KRS. Podstawowe informacje z KRS są dostępne na stronie:
                    pdi.cors.gov.pl/KRSSED/Default.aspx
                    bardziej szczegółowy odpis kosztuje 30 zł.

Jeszcze raz podkreślę: To, ze pobrano nielegalne opłaty. nie oznacza, że pracy
                    nie ma albo jest to oszustwo. Jeszcze raz podkreślę - jest wielu pośredników,
                    którzy w ten sposób organizują pracę i mimo, że oszustami nie są, łamią prawo.

Firma organizująca wyjazd:
                    - powinna być w rejestrze agencji
                    - nie powinna poierać opłat
                    • sebol707 Re: praca zbiory Anglia pobieranie opłat nielegal 13.06.07, 10:38
                      a czy numer NIP oraz REGON może świadczyć o autentyczności firmy?czy poprzez te
                      numery można dowiedzieć się czegoś o firmie?
                  • sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 13.06.07, 10:13
                    karolfajna wyjeżdzasz w to samo miejsce i za pośrednictwem tej samej firmy?
                    • karolfajna Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 13.06.07, 11:35
                      wyjazd tez załatwiałam przez tą samą firmę,umowę podpisywałam w Warszawie w
                      Aleksandrze a kontrakt mam od 2 września do 2 grydnia..znajoma jest tam teraz i
                      zarabia 150 funtów za 4 dni (jakieś 3 funty na godzine!!!praca od 5tej do 19tej,
                      czasem dłuzej) pakując sałate na polu..polecam strone barway.er.pl/. w
                      zakładce "book" można "ciekawych" rzeczy się dowiedzieć o tym miejscu.
                    • karolfajna Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 13.06.07, 12:53
                      aha!i to "ubezpieczenie" na fakturze też nazywa się prowizją na poczet praktyk
                      studenckich..tyle że ja nie jestem studentką..
                      • sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 13.06.07, 14:45
                        3 funty na godzine to wyzysk!minimalna stawka to jest 5,35 chyba, jak może
                        zarabiać 3 funty......ja tez mam od wrzesnia do grudnia.masz moze gadu to
                        pogadamy o tym
                        • karolfajna Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 13.06.07, 16:25
                          podaj numer to się odezwe!!
                          • sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 13.06.07, 18:23
                            4289382
                            • sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 14.06.07, 16:35
                              mam jeszcze jdno pytanie.czy gdybym sie chciał wycofać z wyjazdu, jeszcze w
                              Polsce, to czy sa szanse na to że zwrócą mi pieniądze??jeśli nie wszystkie to
                              czy chociaż jakąś częśc?
                              • wrodarczyk.witold Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 15.06.07, 05:39
                                Zazwyczaj w takich przypadkach zasady zwrotu pieniędzy określa umowa.
                                Oczywiście umowa może stanowić, że zwrot nie przysługuje.

Warto jednak wiedzieć, że umowa niezgodna z ustawą jest nieważna (w części
                                niezgodnej z ustawą) w związku z czym na tej podstawie można zakwestionować
                                zapis o pobraniu opłaty lub braku refundacji.

Przede wszystkim, agencja zatrudnienia nie może pobierać opłat od osób
                                poszukujących pracy (innej niż FAKTYCZNE koszty dojazdu, tłumaczeń czy badań
                                lekarskich lub wizy). Jeśli więc umowa stanowi, że opłata jest wnoszona, umowa
                                ta jest w tej części nieważna i opłata powinna zostać zwrócona.

Instytucją, która może podjąć interwencję jako organ kontrolujący działalność
                                agencji zatrudnienia jest Państwowa Inspekcja Pracy (od 1 lipca 2007, do tej
                                daty - Wojewódzkie Urzędy Pracy).

Ponadto, zgodnie z przepisami w zakresie ochrony konsumentów, zapisy umowy z
                                konsumentem (osoba fizyczną nie występującą jako osoba prowadząca działalność
                                gospodarcza w danej umowie) nie mogą odmawiać konsumentowi prawa do zwrotu, w
                                całości lub w części, wniesionych opłat za niewykorzystane świadczenie.
                                Dlatego, przynajmniej częściowy zwrot powinien być.

Na tym gruncie może pomóc lokalny rzecznik konsumentów.
                                • sebol707 Re: praca zbiory UK - pobieranie opłat jest niele 15.06.07, 12:38
                                  dziękuje za odpowiedż.pozdr.
    • justynka19856 Re: praca przy zbiorach 28.08.07, 17:20
      Witam. Ja bylam w gsie przez 3 miesiace to zalezy na co sie trafi
      ogolnie jest dobrze tylko warunki mieszkaniowe kiepskie:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka