Dodaj do ulubionych

Zmiana nazwiska

27.06.07, 23:03
Mam pytanie. Orientuje się ktoś, czy w UK lub Irlandii długo trwa zmiana
nazwiska i czy robią jakieś problemy przy tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: Zmiana nazwiska IP: *.bb.sky.com 27.06.07, 23:22
      www.deedpoll.org.uk/
    • izabelski Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 00:57
      chociaz nie wiem ile to trwa, to zakladam, ze zadajesz to pytanie majac na mysli
      obywatela tego kraju
      • lola0071 Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 23:43
        Masz na myśli irlandzkie/brytyjskie obywatelstwo? To polskiego nie można mieć
        do zmiany? Ile czasu trzeba tam mieszkać, aby uzyskać obywatelstwo tamtego
        kraju??
      • Gość: dis_and_dat_kid Re: Zmiana nazwiska IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 29.06.07, 04:27
        nie musisz miec obywatelstwa do zmiany nazwiska w UK, problem polega na tym ze
        przeciez brytyjskie wladze nie wydadza Ci zadnych dokumentwo (ee, dokumentow to
        jest paszportu), moze nowe prawko co najwyzej.

Cala rzecz trzeba zalatwiac w Pl, ktora to owszem akceptuje, ale jesli
        zalatwiasz sprawe przez ambasade skasuja Cie nawet na pareset funtow,

nie mialem kiedys nic do roboty i sprawdzalem ile to nasza londynska ambasada
        zyczy sobie za rozne rzeczy - to jest temat na watek sam w sobie, odnioslem
        wrazenie ze ich celem nie jest opiekowanie sie swoimi obywatelami za granica ale
        skasowanie ich na jak najwieksza ilosc funciakow
    • aniaheasley Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 09:23
      Czy chodzi Ci o zmiane nazwiska po slubie? Bo jezeli tak to po prostu dzwonisz
      do wszystkich bankow gdzie masz konto, BT, itp, niektore instytucje zmieniaja
      przez telefon, inne prosza o wyslanie listu i aktu slubu, ktory potem odsylaja.
      Prawo jazdy - wysylasz formularz do dvla bez oplaty i bez nowego zdjecia
      (jezeli juz masz uk driving licence).
      • antypolak1 Polaczki juz zmieniaja nazwiska?:-) 28.06.07, 11:48
        Jan Kowalski bedzie Johnem Smithem:-))))))))))))))))))))))))))))))
        • Gość: asd Re: Polaczki juz zmieniaja nazwiska?:-) IP: *.ipt.aol.com 28.06.07, 21:17
          i co ci do tego???
          ja też zmienię sobie nazwisko i nie będzie w żaden sposób związane z obecnym.
          teraz mam 12 liter, w tym rz i inny bardzo trudny zbitek spółgłosek.
          nie przywiązuję żadnej wagi do mojego obecnego nazwiska.
          imiona pozostaną takie same - mam to szczęcie, ale syn zangielszczy swoje, na
          takie jak go teraz nazywają przyjaciele i w szkole.
          ja ułatwiam sobie życie i myślę, że krzywdy nikomu tym nie zrobię
          • parol7 zakompleksiony polaczek 29.06.07, 15:44

Daniel was pleased to be chosen as the Prospective Parliamentary Candidate for
            Shrewsbury and Atcham and was delighted to be elected as the Member of
            Parliament May 2005. Click here to see Daniel's election pledge.

Daniel's surname is of Polish origin and he has kept it as he is proud of his
            grandfather and all the Polish pilots, soldiers and navy personnel who came
            over to Britain during World War Two. As his surname is difficult to pronounce*
            and even harder to spell, he is generally known as 'Daniel', rather than 'Mr
            Kawcyznski'...which is much more friendly.
            www.daniel4shrewsbury.co.uk/biography.htm#pronounce
      • lola0071 Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 23:43
        Nie po ślubie.
        • Gość: AP Re: Zmiana nazwiska IP: *.demon.co.uk 28.06.07, 23:52
          A nie mozesz po ludzku napisac w jakich okolicznosciach zmieniasz nazwisko? Bo
          tak w ciemno troche trudno zgadywac, a od tego zalezy jak to przebiega i jak
          dlugo sie zalatwia.
          Jezeli wracasz do panienskiego/poprzednio uzywanego jest zupelnie inaczej niz
          jak zmieniasz prawnie przez deed poll.
    • xiv Re: Zmiana nazwiska 29.06.07, 15:52

podbno maja zmienic procedury, bo bylo za latwo i duza czesc przestepców je
      zmienila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka