lola0071 27.06.07, 23:03 Mam pytanie. Orientuje się ktoś, czy w UK lub Irlandii długo trwa zmiana nazwiska i czy robią jakieś problemy przy tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ralph Re: Zmiana nazwiska IP: *.bb.sky.com 27.06.07, 23:22 www.deedpoll.org.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 00:57 chociaz nie wiem ile to trwa, to zakladam, ze zadajesz to pytanie majac na mysli obywatela tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
lola0071 Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 23:43 Masz na myśli irlandzkie/brytyjskie obywatelstwo? To polskiego nie można mieć do zmiany? Ile czasu trzeba tam mieszkać, aby uzyskać obywatelstwo tamtego kraju?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dis_and_dat_kid Re: Zmiana nazwiska IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 29.06.07, 04:27 nie musisz miec obywatelstwa do zmiany nazwiska w UK, problem polega na tym ze przeciez brytyjskie wladze nie wydadza Ci zadnych dokumentwo (ee, dokumentow to jest paszportu), moze nowe prawko co najwyzej. Cala rzecz trzeba zalatwiac w Pl, ktora to owszem akceptuje, ale jesli zalatwiasz sprawe przez ambasade skasuja Cie nawet na pareset funtow, nie mialem kiedys nic do roboty i sprawdzalem ile to nasza londynska ambasada zyczy sobie za rozne rzeczy - to jest temat na watek sam w sobie, odnioslem wrazenie ze ich celem nie jest opiekowanie sie swoimi obywatelami za granica ale skasowanie ich na jak najwieksza ilosc funciakow Odpowiedz Link Zgłoś
aniaheasley Re: Zmiana nazwiska 28.06.07, 09:23 Czy chodzi Ci o zmiane nazwiska po slubie? Bo jezeli tak to po prostu dzwonisz do wszystkich bankow gdzie masz konto, BT, itp, niektore instytucje zmieniaja przez telefon, inne prosza o wyslanie listu i aktu slubu, ktory potem odsylaja. Prawo jazdy - wysylasz formularz do dvla bez oplaty i bez nowego zdjecia (jezeli juz masz uk driving licence). Odpowiedz Link Zgłoś
antypolak1 Polaczki juz zmieniaja nazwiska?:-) 28.06.07, 11:48 Jan Kowalski bedzie Johnem Smithem:-)))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Polaczki juz zmieniaja nazwiska?:-) IP: *.ipt.aol.com 28.06.07, 21:17 i co ci do tego??? ja też zmienię sobie nazwisko i nie będzie w żaden sposób związane z obecnym. teraz mam 12 liter, w tym rz i inny bardzo trudny zbitek spółgłosek. nie przywiązuję żadnej wagi do mojego obecnego nazwiska. imiona pozostaną takie same - mam to szczęcie, ale syn zangielszczy swoje, na takie jak go teraz nazywają przyjaciele i w szkole. ja ułatwiam sobie życie i myślę, że krzywdy nikomu tym nie zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
parol7 zakompleksiony polaczek 29.06.07, 15:44 Daniel was pleased to be chosen as the Prospective Parliamentary Candidate for Shrewsbury and Atcham and was delighted to be elected as the Member of Parliament May 2005. Click here to see Daniel's election pledge. Daniel's surname is of Polish origin and he has kept it as he is proud of his grandfather and all the Polish pilots, soldiers and navy personnel who came over to Britain during World War Two. As his surname is difficult to pronounce* and even harder to spell, he is generally known as 'Daniel', rather than 'Mr Kawcyznski'...which is much more friendly. www.daniel4shrewsbury.co.uk/biography.htm#pronounce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: Zmiana nazwiska IP: *.demon.co.uk 28.06.07, 23:52 A nie mozesz po ludzku napisac w jakich okolicznosciach zmieniasz nazwisko? Bo tak w ciemno troche trudno zgadywac, a od tego zalezy jak to przebiega i jak dlugo sie zalatwia. Jezeli wracasz do panienskiego/poprzednio uzywanego jest zupelnie inaczej niz jak zmieniasz prawnie przez deed poll. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Zmiana nazwiska 29.06.07, 15:52 podbno maja zmienic procedury, bo bylo za latwo i duza czesc przestepców je zmienila Odpowiedz Link Zgłoś