Dodaj do ulubionych

Wynajmowanie pokoju

IP: *.chello.pl 30.06.07, 18:51
Zastanawialem sie nad tym dosc dlugo... jak to wyglada w UK? Pelno ogloszen o
pokojach do wynajecia, wiadomo, taniej, niby oddzielne wejscia, prywatnosc, co
najwyzej (najczesciej) wspolna kuchnia, czasem osobne lazienki. Ale jak sie
zyje z kims, kogo - powiedzmy - nie znalo sie wczesniej?

Jakie macie doswiadczenia? Jak wybierac odpowiednie POKOJE, aby unikac konfliktow?

Dlaczego pytam? Otoz pamietam wspolne mieszkanie w USA, tez mialo byc
cudownie, tez poczatki byly mile, a potem: brud w zlewie, naczynia, ktorych
nie mial kto umyc, problemy z podzialem kaucji, rachunki, ktorych czasami
komus "zapomnialo sie" zaplacic i - chyba najgorsze - wyjadanie jedzenia z
lodowki! I to nie tylko moje doswiadczenie, niestety, tak jest czesto...

Czy w UK tez powinienem na to sie nastawic? A jesli tak, to co zrobic, aby
jednak nie trafic az tak zle? :-)
Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: Wynajmowanie pokoju 30.06.07, 18:57
      Wynajmij mieszkanie u kogoś, kogo nieoficjalne referencje możesz zdobyć na
      poczekaniu. Mieszkam w tzw. shared house (ale w niezłym układzie
      architektonicznym) - mam co prawda wspólne wejście ale dużą niezależność. poza
      tym landlorda, który dyskretnie pilnuje porządku, towarzystwo, które nie wyżera
      z lodówki, mogliby tylko bardziej przykładać sie do dyżurów :) Poza tym mam dużą
      swobodę w przyjmowaniu gości itp. - znam domy, w których trzeba płacić za każdą
      obecność gościa po 22.00! U mnie może ktoś mieszkać przez miesiąc bez złego
      słowa ze strony gospodarza. Poza tym jest ścisły podział obowiązków - naczynia
      każdy myje sam, jako też czyści kuchenkę czy wannę. Dobra wspólne - worki na
      śmieci, papier DD, mydło do umywalki itp kupujemy wspólnie. A mieszka tu
      międzynarodowe towarzystwo - Estonka, Malezyjczyk, Portugalczyk, Anglik i
      piszący te słowa Polak. Można? Można.
      • Gość: Janko Emigrant Re: Wynajmowanie pokoju IP: *.chello.pl 30.06.07, 19:03
        No to brawo, dobrze trafiles albo standardy wspol-zycia w UK sa odmienne od
        amerykanskich. :-)

Albo... uniknales Polakow + sam jestes osoba dojrzala (w pelni dorosla).

Szczegolnie zazdroszcze tego podzialu obowiazkow. Bo wiem jak to sie czasem
        konczy. Ale dziekuje za odpowiedz. Czy moglbys jednak tylko wytlumaczyc
        swiezynce co oznacza to: "Wynajmij mieszkanie u kogoś, kogo nieoficjalne
        referencje możesz zdobyć na poczekaniu", prosze?
        • kicior99 Re: Wynajmowanie pokoju 30.06.07, 19:06
          popytaj ludzi o tego człowieka. Anglicy co prawda nie lubią plotkować, ale jak
          powiesz ze chodzi o wynajęcie mieszkania otworzy im to usta. ja o moim
          landlordzie nie musiałem sie zbyt wiele dowiadywać gdyż pracujemy od dawna
          razem. Ale podstawowy wywiad jest konieczny. Możesz się na przykład dowiedzieć
          że nie zwraca depozytu. Poczytaj mój tekst na blogu - tam pisze o tym szerzej.
          • kicior99 Re: Wynajmowanie pokoju 30.06.07, 19:10
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,593418.html
            tu masz nasz grafik dyżurów :)
          • dasiek11 Re: Wynajmowanie pokoju 30.06.07, 19:19
            Ja wlasnie dostalem pierwsza wyplate i moge juz szukac mieszkania,na razie
            jestem u rodziny/znajomych i musze sie wyprowadzic bo w nieskonczonosc nie chce
            siedziec im "na glowie".Od czego moge zaczac?Gumtree jest niezle,ale tez duzo
            osob tam szuka i pokojow do 60funtow/tydzien jest niewiele:/A i mieszkac chce
            jak kolega powyzej,w miedzynarodowym towarzystwie,inaczej moj jezyk pozostanie
            chyba na obecnym etapie,a i bardzo lubie ludzi z innych krajow wiec byloby milo:}
            • kicior99 Re: Wynajmowanie pokoju 30.06.07, 19:35
              W sumie zadecydował przypadek.... Poza tym mam zupełnie inny system zmian i
              rzadko spotykam kolegów i koleżankę z mieszkania. Co do języków - z Estonką
              rozmawiam po rosyjsku a z Portugalczykiem po francusku, angielski szlifuję
              głównie w pracy.
            • Gość: profes79 Re: Wynajmowanie pokoju IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 30.06.07, 23:27
              Popytaj sie Anglikow: w kazdym miescie sa gazety z ogloszeniami - w Birmingham
              taka jest Bargain pages - mnostwo ogloszen o pokojach etc - tylko warto sie
              dobrze tez najezdzic i nasprawdzac, bo dwa razy bym sie zdrowo nacial ;) Ale za
              trzecim razem bylo git.
              • kicior99 Re: Wynajmowanie pokoju 01.07.07, 05:21
                Jak byś się naciął? Opowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka