bluedream 30.03.05, 22:32 Ciekawi mnie jak najczesciej je przyrzadzacie (pytanie moze smieszne). Mozecie sie podzielic ciekawymi pomyslami??? Z gory dziekuje !!! J. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: Racuchy 30.03.05, 22:43 z jabłkiem w środku a na wierzchu albo cukier puder albo bita śmietana albo sos ze słodkiej gęstej śmietany i truskawek. mniam dzięki za inspirację muszę jutro zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: Racuchy IP: *.udn.pl 30.03.05, 22:51 rodzinki moczone w rumie - duzo!!!! ... reszte rumu wlewam do ciasta, wydaje mi sie, że mniej wciagaja tluszczu podczas smazenia... Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Sekret mojej kuchni :) 31.03.05, 16:57 Uwaga, zdradzam rewelacyjny przepis na racuchy: Rozczyn: 2 dkg drozdzy 1 dkg cukru mleko Ciasto: 3 zoltka 5 dkg cukru 25 dkg maki 0,5 szklanki mleka 3 bialka (piana) 4 dkg tluszczu skorka cytrynowa sol ok. 7 dkg tluszczu (smalcu) do smazenia 20 dkg marmolady 3 dkg cukru z wanilia do posypania Zrobic rozczyn, pozostawic do wyrosniecia ( patrz wyzej). Utrzec zoltka z cukrem, do zoltek dodac przesiana make, wyrosniety rozczyn, podgrzane mleko, sol, skorke cytrynowa. Wybijac ciasto lyzka dotad, dopoki nie bedzie od niej odchodzilo. Ronwoczesnie dodawac po trochu do ciasta roztopiony tluszcz, wyrabiajac; nastepnie ciasto polaczyc z piana, wymieszac i postawic do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto smazyc na dolkownicy, napelniajac wglebienia do polowy; smazyc powoli z obu stron, obracajac szpikulcem (lub smazyc okragle jednakowe racuszki na patelni). Podawac na goraco, z konfitura i smietana. Bez niczego tez dobre. Odpowiedz Link Zgłoś