Dodaj do ulubionych

tanie latanie a bagaz

30.06.07, 22:49
Zalozylam nowy temat poniewaz nie doszukalam sie odpowiedzi ...
wracamy z Polski z dzieckiem , przysluguje nam 20 kg na kazda osobe bagazu
rejestrowanego + 5 kg na kazda osobe bagazu podrecznego...

Z jednej storny pisze ze mozna laczyc bagaze a z drugiej ze jeden bagaz nie
moze przekraczac 32 kg... wiec jedno drugiemu przeczy jak dla mnie... czy nie
wiecie jak to jest w praktyce? czy np moge te 60 kg ( przypadajacych na mnie ,
meza i dziecko) rozdzielic na 3 walizki tak zeby np najwieksza miala 32 kg
druga powiedzmy zostanie 20 a najmniejsza 8 kg???

w przypadku jesli to nie bedzie mozliwe jaka jest najlepsza walizka ? o jakiej
pojemnosci tak aby wykorzystac te 20 kg ale zeby nie zostalo np polowe walizki
wolnej ... ? wiem dla niektorych wydaja sie to smieszne pytania ale pierwszy
raz wybieramy sie z dzieckiem musimy wszystko zabrac co potrzebne , plus bagaz
podreczny i wozek wiec walizka w polowie tylko wykorzystana bylaby porazka...
do tej pory jezdzilam autokarem napakowalam ponad 30 kg i sie nie martwilam...
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: tanie latanie a bagaz 30.06.07, 23:11
      limit 32 kg dotyczy pojedynczej torby, nie chca zeby ktos sie przedzwigal
    • Gość: A Re: tanie latanie a bagaz IP: 78.32.65.* 30.06.07, 23:16
      Nie piszesz jakie to linie. Jedne linie pozwalaja lekko laczyc limit, np jedna
      walizka 25kg druga 15kg, a inne absolutnie nie i mozesz zaplacic za nadwage.

Limit 32kg to maksymalna waga pojedynczej sztuki, ale jesli przekroczysz limit
      lini lotniczej (np 20kg), to zaplacisz po prostu za nadwage.
    • profes79 Re: tanie latanie a bagaz 30.06.07, 23:17
      Jezeli dziecko z wozkiem (niemowle do jakiegos wieku?) to sprawdz czy mozesz na
      niego wziasc bagaz - w wiekszosci tanich linii bagaz jest tylko dla osoby
      doroslej.

Ponizej fragment z regulaminu Norwegian

"Niemowlęta i dzieci do lat dwóch mogą zabrać ze sobą w podróż bagaż o wadze
      nie przekraczającej 5ciu kg, w ten limit wliczane jest fotelik samochodowy,
      wózek głęboki lub spacerówka. Przewożąc niemowlaka lub dziecko do lat dwóch
      Pasażer nie jest uprawniony do zabrania kolejnej sztuki bagażu podręcznego na
      pokład samolotu jako, że wg przepisów Przewoźnika niemowlęta i dzieci do lat
      dwóch nie są uprawnione do przewozu bagażu podręcznego poza porcją jedzenia i
      picia zaspokajającą pragnienie podczas podróży."
      • aniajk1 Re: tanie latanie a bagaz 30.06.07, 23:30
        juz wszystkie linie mam opracowane z londynu do krakowa tzn

easyjet - Każdy pasażer może bezpłatnie przewozić jedną standardową sztukę
        bagażu rejestrowanego. Dodatkowy bagaż podlega opłacie. Niezależnie od liczby
        sztuk bagażu zgłoszonych do odprawy, limit bagażu wolnego od opłat na jednego
        pasażera wynosi 20 kg. Górny limit wagi pojedynczej sztuki bagażu wynosi 32
        kg.ta linie mamy i tak z glowy

ryanair - w tej lini za bagaz rejestrowany pobieraja oplate mimo przyslugujacego
        limitu do 15 kg , tymi liniami lecimy Do polski ale nie ma problemu poniewaz
        bedziemy miec tylko jeden bagaz a oplata za niego to 5 funtow

wybralismy centralwinks ale glownie ze wzgledu na miejsce przylotu ( gatwick)

centralwinks - W podróż liniami Centralwings jeden pasażer może bezpłatnie
        zabrać ze sobą 25 kg bagażu (20 kg bagażu rejestrowanego oraz 5 kg bagażu
        podręcznego). Tak zwany bagaż podręczny może być przewożony w kabinie dla
        pasażerów, a jego waga nie może przekroczyć limitu 5 kg oraz maksymalnych
        rozmiarów 55×40×20 cm.

profes dziecko bedzie mialo powyzej 3 lat wiec przysluguje mu bagaz jak dla
        osoby doroslej.. jednak w regulaminie przeczytalam ze mozna wozek wiec chcemy to
        wykorzystac ....

zalezy mi zeby wykorzystac caly przyslugujacy nam limit czyli 60 kg szczerze
        mowiac najlepiej by bylo jakbysmy mogli wsadzic to w 2 walizy bo nie wyobrazam
        sobie 3 waliz dziecka wozka bagazu podrecznego... tylko nie wiem jak to jest w
        praktyce nigdzie nie moge doczytac czy to jest mozliwe...

• aniajk1 Re: tanie latanie a bagaz 30.06.07, 23:39
      jeszcze jedno doczytalam i w szoku jestem Bagaż rejestrowany Pasażera nie
      powinien zawierać następujących przedmiotów:

• leków;

• artykułów żywnościowych;

to gdzie to mam dac skoro w podrecznym tez tego nie powinno byc???
      • Gość: A Re: tanie latanie a bagaz IP: 78.32.65.* 30.06.07, 23:51
        Mozesz spokojnie spakowac to do rejestrowanego. Nie wkladaj tam tylko nic
        delikatnego i cennego.
        • aniajk1 Re: tanie latanie a bagaz 01.07.07, 00:11
          Gość portalu: A napisał(a):

> Mozesz spokojnie spakowac to do rejestrowanego. Nie wkladaj tam tylko nic
          > delikatnego i cennego.

jedyna cenna i najwazniejsza osoba to bedzie moj syn... a w walizach w sumie
          wszystko co jemu tu potrzebne... strasznie sie tym faktem ciesze ale i mysle o
          wszystkich ewentualnosciach wlasnie na lotnisku stad moje glupie pytania...

ufff znalazlam... ale sie ciesze...

Linie lotnicze Centralwings wprowadziły udogodnienia w przewozie bagażu:
          sumowanie bagażu grup oraz niższe ceny za nadbagaż.

Grupa osób podróżujących w ramach jednej rezerwacji Centralwings, np. rodzina,
          znajomi, przyjaciele, może jeszcze lepiej wykorzystać maksymalny limit darmowego
          bagażu. W ramach takiej grupy sumowany jest ciężar bagażu. Tym samym jedna osoba
          może przewozić mniejszy bagaż, a druga większy - jeśli w sumie mieszczą się w
          ramach przyznanego im darmowego limitu bagażu, nie będzie konieczności
          ponoszenia żadnych dodatkowych opłat. Jeden bagaż (walizka, torba, plecak) nie
          może ważyć jednak więcej niż 32 kg (taki limit określają normy obowiązujące we
          wszystkich portach lotniczych, do których latają samoloty Centralwings).

czyli dzielimy jak chcemy... na 32 kg bagazu to chyba te najwieksze walizki
          trzeba kupic ktore sa oznaczane jako 28 , tak???

szkoda ze podrecznego nie mozna laczyc w ramach wymiaru ... ale trudno co za
          duzo to nie zdrowo

a mam jeszcze pytanie do osob mieszkajacych w londynie
          na stansted jaki jest najlepszy dojazd powiedzmy z hammersmith??? wiem mniej
          wiecej jak dojechac do liverpool street ale z tamtad chyba innym autobusem
          trzeba dojechac ... nie orientujecie sie jakie sa koszty biletow tego autobusu
          ??? ( pociag metro odpada poniewaz na lotnisku musimy byc na 4 w nocy)

powrot mamy z gatwick ale juz wynajmiemy caba bo z dzieckiem i walizami
          autobusem nie byloby prosto...
          • jacinda Re: tanie latanie a bagaz 01.07.07, 12:41
            >
            > czyli dzielimy jak chcemy... na 32 kg bagazu to chyba te najwieksze walizki
            > trzeba kupic ktore sa oznaczane jako 28 , tak???
            >

Niekoniecznie ... 28 oznacza najczesciej litry, co wcale nie musi byc 28kg!

Najlepiej kup szmaciane torby, na kolkach. Taka torba wazy ok 0,5-0,8 kg.
            Walizka, o ktorej piszesz moze wazyc ok 5-7kg!
            • aniajk1 Re: tanie latanie a bagaz 02.07.07, 20:34
              jacinda napisała:

> Najlepiej kup szmaciane torby, na kolkach. Taka torba wazy ok 0,5-0,8 kg.
              > Walizka, o ktorej piszesz moze wazyc ok 5-7kg!

dziekuje ale po ostatnich perypetiach jak to maz przyjechal z takimi i jedna sie
              w drodze rozwalila podziekuje... moze za bardzo przezywam ten lot ale to
              pierwszy z dzieckiem i wole byc bez zadnych niespodzianek i tak bedzie to dla
              mnie stresujace bo mam paniczny strach przed lotem ...

postanowilismy kupic 2 najwieksze maja po 4,5 kg wiec w sumie 50 do rozlozenia
              na pol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka