IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 10:56
Witam,wraz z rodzina za 5 miesiecy definitywnie wracamy do KRAJU.Bylismy tu
2,5 roku ,sporo odlozylismy,teraz w Polsce bierzemy kredycik na dom ,ja
kupuje busa(co zawsze bylo moim marzeniem!!!)i wreszcie bedziemy zyc w naszym
ukochanym KRAJU!!!!!!Na lotnisku planuje ucalowac w grudniu POLSKA ziemie!!!
Czas przestac sie oszukiwac ,WSZEDZIE DOBRZE ALE W DOMU NAJLEPIEJ!!!!Zycze
podobnych decyzji!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: trelemorele Re: Wracam! IP: 62.189.241.* 26.07.07, 11:01
      no gratuluje ;) cale szczescie, ze masz juz w PL prace, ktora pozwoli ci
      utrzymac rodzine, samochod i splacic kredyt za mieszkanie.
      Pocaluj polska ziemie takze w moim imieniu ;)
      • Gość: mariusz Re: Wracam! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 11:08
        dzieki,nie omieszkam ucalowac ziemii podwojnie!Nigdy nie chcielismy zostac w UK
        na stale,tu nie jest zle,wiele sie tu nauczylem ale...Ale umrzec i wychowywac
        swoje dzieci chce jednak u siebie...Tym bardziej ze poziom nauczania w szkolach
        jest tu naprawde zenujacy...Przecietni wyspiarze to straszni tepacy...I zeby
        nie bylo ze mi sie nie udalo.na dzien dzisiejszy prowadze tu swoja dzilalnosc
        gospodarcza i jest dobrze...No ale wole robic to u siebie..Poza tym tesknimy za
        rodzina,dzieci tez maja prawo miec dziadkow i na odwrot...
        • Gość: jess Re: Wracam! IP: *.bulldogdsl.com 26.07.07, 11:26
          >Nigdy nie chcielismy zostac w UK na stale,tu nie jest zle,wiele sie tu
          nauczylem ale...Ale umrzec i wychowywac swoje dzieci chce jednak u siebie...

Bardzo indywidualna sprawa i kazdy ma prawo wyboru.

>Tym bardziej ze poziom nauczania w szkolach jest tu naprawde zenujacy.
          Przecietni wyspiarze to straszni tepacy...

Nie zgadzam sie. Tak samo jak w Polsce sa szkoly dobre i bardzo kiepskie. A nie
          dziwne ze ci brytyjscy tepacy potrafia gospodarowac krajem tak, ze dla obcych
          tepakow tez jest u nich praca. A u tych daleko madrzejszych i tak wspaniale
          wyksztalconych Polakow wszystko sie wali od pokolen? Tak wiem, wojna, komuna,
          klimat,inna planeta ......

>I zeby nie bylo ze mi sie nie udalo.na dzien dzisiejszy prowadze tu swoja
          dzilalnosc gospodarcza i jest dobrze...No ale wole robic to u siebie..Poza tym
          tesknimy za rodzina,dzieci tez maja prawo miec dziadkow i na odwrot

No to swietnie. Ale dlaczego nie mogles od poczatku robic tego u siebie? U
          wyspowych tepakow byly lepsze mozliwosci?
          Good luck & good riddance.
          • kicior99 Re: Wracam! 26.07.07, 11:38
            > dziwne ze ci brytyjscy tepacy potrafia gospodarowac krajem tak, ze dla obcych
            > tepakow tez jest u nich praca. A u tych daleko madrzejszych i tak wspaniale
            > wyksztalconych Polakow wszystko sie wali od pokolen? Tak wiem, wojna, komuna,
            > klimat,inna planeta ......

Jess, bingo. Ludzie nie widzą nawet tak oczywistych faktów.
            • comrade Bullshit 27.07.07, 10:40
              >> Tak wiem, wojna, komuna, klimat,inna planeta ......

> Jess, bingo. Ludzie nie widzą nawet tak oczywistych faktów.

Bullshit. To czysta manipulacja: takie zestawienie to próba ośmieszenia faktu,
              że wojna i komuna są winne zacofania Polski, to taka retoryka: "ile jeszcze
              będziecie zwalać winę na komunę?". Odpowiadam: bedziemy to robić co najmniej
              jakieś 30 lat jeszcze i mamy do tego PEŁNE PRAWO, co dowodzą wszystkie wskaźniki
              i statystyki makroekonomiczne, a jak ktoś tego nie widzi to niech lepiej zamilknie.

Wnerwia mnie serdecznie to pokutujące przekonanie że tak naprawdę to zaległości
              po zapaści komuny Polska mogła ot tak odrobić w parę lat i już dawno powinniśmy
              być drugą Szwajcarią, tylko że mamy jakiś mityczny niefart do rządów czy ogólnie
              jesteśmy głupi. Jest to bzdura. Polska od upadku komuny rozwija się średnio
              dwukrotnie szybciej niż Wielka Brytania. Tyle że różnica w poziomie rozwoju
              odziedziczona przez komunę była tak wielka że ten dwukrotnie szybszy rozwój
              wystarczył do przeskoczenia z poziomu ok 25% pkb/głowę brytyjskiego do 50%.
              Tylko tępak mysli ze dałoby sie osiagnac 100% w tak krotkim czasie. Pełne
              dogonienie zajmie kolejne 20-30 lat. I tak, winna jest w 90% wciąż wojna i
              komuna. Lepszy rząd, lepsze reformy - tak to by przyspieszyło, ale nie tak wiele
              i nie tak szybko jak ludziom się zdaje. Wyzej rzyci nie podskoczysz. Dlatego
              takie ironiczne stwierdzenia: "tak wiem wojna, komuna, klimat inna planeta"
              świadczą tylko o totalnej ignorancji.
              • carnivore69 Re: Bullshit 27.07.07, 11:28
                Ja natomiast sadze (jak to juz kiedys zreszta postulowalem), ze Polska nie
                otrzasnela sie jeszcze ze skutkow dualizmu agrarnego.

Pzdr.
              • Gość: ff Re: Bullshit IP: *.adsl.legend.co.uk 27.07.07, 12:19
                w irlandii jakos sie dalo w krotkim czasie nawet przescignac najbogatsze kraje
                w PKB na glowe.

glownie dzieki ... no wlasnie reformom.
                • Gość: ffds Re: Bullshit IP: 80.50.29.* 27.07.07, 14:53
                  4mln i co wazne ANGLOJEZYCZNE panstwo porownujesz z 40mln??? komedia...
                  • Gość: ff Re: Bullshit IP: *.ipt.aol.com 28.07.07, 00:08
                    komedia z ciebie jest mlotku

wg ciebie chiny/indie powinny byc najbiedniejszym krajem na swiecie?

smiesza mnie takie stwory jak ty

• comrade Re: Bullshit 01.08.07, 19:15
                  > w irlandii jakos sie dalo w krotkim czasie nawet przescignac najbogatsze kraje
                  > w PKB na glowe.

Po pierwsze Irlandia i tak miała znacznie lepszy start. Po drugie - inne warunki
                  i inna specyfika, w Polsce bardzo trudno byłoby to powtorzyc w identyczny
                  sposob. Po trzecie wreszcie - mimo wszystko masz oczywiscie rację, tak jak
                  pisałem - lepszy rząd, reformy, profesjonalne podejscie do finansów panstwa i
                  gospodarki - tak, to mogloby przyspieszyc doganianie czołówki, ale wciąż nie
                  byłoby cudu że np w 10 lat PKB/głowe zwiekszy się pięciokrotne (w 1989 mniej
                  wiecej takie tempo było potrzebne zeby w te 10 lat dogonic kraje najlepiej
                  rozwiniete). To jest czysta matematyka, procent składany. Rozwijamy sie srednio
                  w ciagu ostatnich kilkunastu lat ok 5%, dałoby sie wycisnąć 6-7% przy lepszych
                  rzadach, ale co to zmienia? Niewiele. Zamiast 30 lat robi sie 20 lat na
                  nadgonienie czolowki.
              • Gość: jess Re: Bullshit IP: *.bulldogdsl.com 27.07.07, 13:29
                > Bullshit. To czysta manipulacja: takie zestawienie to próba ośmieszenia faktu,
                > że wojna i komuna są winne zacofania Polski, to taka retoryka: "ile jeszcze
                > będziecie zwalać winę na komunę?". Odpowiadam: bedziemy to robić co najmniej
                > jakieś 30 lat jeszcze i mamy do tego PEŁNE PRAWO, co dowodzą wszystkie
                wskaźnik i i statystyki makroekonomiczne, a jak ktoś tego nie widzi to niech
                lepiej zamilknie

Od dawna nie jestem ani praktycznie ani emocjonalnie zaangazowana w sprawy
                polskie stad nieco chlodniej na to patrze. W wypadku Polski, pasuje jak ulal
                powiedzenie: 'history teaches us that history teaches us nothing'. Moga
                zmieniac sie okolicznosci czy systemy polityczne ale dopoki mentalnosc narodu
                oraz wybieranych przez niego wladz nie ulegnie drastycznej zmianie to Polska
                pozostanie kopciuszkiem Europy. Przynaleznosc do EU dala Polakom duza szanse na
                powazne reformy i inwestycje w przyszlosc kraju. Po uplywie trzech lat,
                najbardziej widoczny rezultat to ciagle awantury i przepychanki u szczytu i
                masowa emigracja ponizej. No i wszelkie bzdury, wynikajace z potegi kosciola,
                ktore regularnie dostarczaja rozrywki w swiatowej prasie.
                30 lat, mowisz??? And some.
                • Gość: ffds Re: Bullshit IP: 80.50.29.* 27.07.07, 14:55
                  chyba kobieto w kraju dawno nie bylas, pracy jest od groma -tak tak tej lepiej
                  platnej tez, nie tylko 800pln ... warunek ksztalcilas sie i jestes dobrq w tym
                  co robisz...
                  • Gość: ff Re: Bullshit IP: *.ipt.aol.com 28.07.07, 00:05
                    tak tak jest tez duzo pracy za 1000zl a nawet za 1500zl
                    mozna szalec
                    hahaha
                  • Gość: Indianin Re: Bullshit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:02
                    A Ty ffds skąd jesteś??? Bo chyba nie z Polski...gdzie Ty tą pracę widzisz???
                    buahahahha
                • comrade Re: Bullshit 01.08.07, 19:24
                  > Od dawna nie jestem ani praktycznie ani emocjonalnie zaangazowana w sprawy
                  > polskie stad nieco chlodniej na to patrze. W wypadku Polski, pasuje jak ulal
                  > powiedzenie: 'history teaches us that history teaches us nothing'. Moga
                  > zmieniac sie okolicznosci czy systemy polityczne ale dopoki mentalnosc narodu
                  > oraz wybieranych przez niego wladz nie ulegnie drastycznej zmianie to Polska
                  > pozostanie kopciuszkiem Europy. Przynaleznosc do EU dala Polakom duza szanse na
                  >
                  > powazne reformy i inwestycje w przyszlosc kraju. Po uplywie trzech lat,
                  > najbardziej widoczny rezultat to ciagle awantury i przepychanki u szczytu i
                  > masowa emigracja ponizej. No i wszelkie bzdury, wynikajace z potegi kosciola,
                  > ktore regularnie dostarczaja rozrywki w swiatowej prasie.
                  > 30 lat, mowisz??? And some.

Twoje wrazenia apropos klimatu politycznego w Polsce nie maja nic wspolnego z
                  realna sytuacja ekonomiczną. Tak naprawde fakt ze Lepper, Giertych i Kaczynski
                  robią obciach i kłocą sie, ma znaczenie zerowe, w porownaniu z tym np jakie sa
                  stopy procentowe czy cykl koniunkturalny w UE i USA czy polityka fiskalna. To
                  tez powszechny mit: ludziom sie wydaje ze jakby nie było mordy Leppera czy
                  Giertycha w TV to od razu np. zaczeliby zarabiać wiecej pieniedzy. Bzdura. W
                  innych krajach jest dokladnie taki sam teatrzyk na górze, czasem bardziej
                  wysublimowany czasem mniej (np rękoczyny w parlamencie - specjalnosc azji :)).

To nie ma nic do rzeczy, interesujace sa stopy procentowe, ustawa o PIT, VAT
                  itd. czy rząd tego przypadkiem nie psuje. Akurat tak sie sklada ze nie psuje a
                  nawet dziala w dobrym kierunku. Mogloby byc lepiej - to tez prawda. Ale o ile
                  lepiej? Tzw. 'zwykli ludzie' nie zdaja sobie sprawy ze skali czasowej w jakiej
                  musza zachodzić procesy makroekonomiczne w warunkach duzego zapoźnienia
                  gospodarczego (jakie RP odziedziczyla po PRL)...
              • kicior99 Re: Bullshit 27.07.07, 13:30
                częściowo się zgadzam, ale tylko częściowo. Zaległości co prawda nie są mozliwe
                do odrobienia w pokolenie, ale można było lepiej wykorzystać ostatnie lata. Z
                wojną przesadziłeś - gdzie są Niemcy a gdzie my? To jest dopiero bullshit.
                • Gość: ffds Re: Bullshit IP: 80.50.29.* 27.07.07, 14:56
                  o Planie Marshalla kolega pewnie nie slyszal? a co do NRD to pompowane tam sa
                  od lat miliardy -wczesniej marek, teraz euro by dzwignac ten region...
                  • Gość: ff Re: Bullshit IP: *.ipt.aol.com 28.07.07, 00:14
                    a ty pewnie cwieku nie slyszales ze RFN dostalo 2 mld z tego planu a 20mld
                    wynosily odszkodowania wojenne?
                    • dis_and_dat_kid Re: Bullshit 31.07.07, 03:07
                      badz uczciwy FF, nie slyszalem jak swiat swiatem zeby Niemiec splacil jakies
                      odszkodowania wojenne

ale to nie sprawa odszkodowan, Niemcy mialy normalna gospodarke przez 50 lat, a
                      tymczasem Pl (wowczas PRL) udawala ze buduje socjalizm
            • Gość: ff Re: Wracam! IP: *.adsl.legend.co.uk 27.07.07, 12:22
              no nalezy jeszcze zwalic wine na koklusz i gradobicie
              • Gość: ffds Re: Wracam! IP: 80.50.29.* 27.07.07, 14:57
                pie****j si ew glowke kolego z takimi stwierdzeniami o gradobicu...
                • Gość: ff Re: Wracam! IP: *.ipt.aol.com 28.07.07, 00:02
                  twoje stwierdzenie jak zwykle na poziomie hehe

kolegi to szukaj w spelunach
          • Gość: arta Do Jess IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 26.07.07, 23:17
            B R A W O!!!!!!!!!!
            dokladnie podobnie chcialam napisac
          • kaffelek Powodzenia!!! 30.07.07, 15:07
            Gość portalu: jess napisał(a):

> >Nigdy nie chcielismy zostac w UK na stale,tu nie jest zle,wiele sie tu
            > nauczylem ale...Ale umrzec i wychowywac swoje dzieci chce jednak u siebie...
            >
            > Bardzo indywidualna sprawa i kazdy ma prawo wyboru.
            >
            > >Tym bardziej ze poziom nauczania w szkolach jest tu naprawde zenujacy.
            > Przecietni wyspiarze to straszni tepacy...
            >
            >
            > Nie zgadzam sie. Tak samo jak w Polsce sa szkoly dobre i bardzo kiepskie. A nie
            >
            > dziwne ze ci brytyjscy tepacy potrafia gospodarowac krajem tak, ze dla obcych
            > tepakow tez jest u nich praca. A u tych daleko madrzejszych i tak wspaniale
            > wyksztalconych Polakow wszystko sie wali od pokolen? Tak wiem, wojna, komuna,
            > klimat,inna planeta ......

Zgadzam się z jess...
            A co do wypowiedzi Mariusza...
            Oczywiście, każdy ma prawo do własnego zdania i własnego wyboru. Ale w swoim drugim poście przeginasz, jak większość Polaków (niestety...) z którymi spotykam się w Irlandii. (bo chyba większej różnicy nie ma między angolami a ajriszami?): "...Tym bardziej ze poziom nauczania w szkolach
            jest tu naprawde zenujacy...Przecietni wyspiarze to straszni tepacy..."

Sorry, ale szlag mnie trafia, gdy słyszę lub czytam takie teksty... a słyszę je często od polaczków z którymi się spotykam. I pytam: a w czym TY jesteś lepszy od nich??? Przyjechałeś do ich kraju. Do kraju, gdzie obowiązują inne przepisy, programy... może w części podobne do polskich, ale inne. Tworzone pod społeczność lokalną i nie nam oceniać, czy są lepsze, czy gorsze od polskich.
            Chociaż Oxford, czy Cambridge???
            Spróbuj tam posłać swoje dziecko, (o którego wykształcenie, jak wnioskuję z tego, co napisałeś chcesz zadbać) po polskiej szkole średniej. Jakie będzie miało szanse???
            Nie wiem, co tkwi w mentalności Polaków że zawsze i wszędzie wszystko krytykują, chcieliby wprowadzać własne zmiany i porządki. Być może, jest to temat na inny wątek, ale znów podziałało na mnie jak płachta na byka stwierdzenie: "bo wyspiarze to tępacy...", więc postanowiłem odpowiedzieć...
            Mariuszu, życzę Ci wszystkiego najlepszego w Polsce, ale szybko zatęsknisz do tych "tępaków" zwłaszcza, ze jak piszesz, starasz się samodzielnie i niezaleznie pracować.
            Ja mam doświadczenia odwrotne, tzn. najpierw w Polsce próbowałem samodzielności (przez kilkadziesiąt lat!!!!) teraz samodzielnie działam w Irlandii i widzę różnicę.
            Obecnie przyjechałem do Polski, mam do pozałatwiania kilka spraw i już tęsknie do Irlandii gdy jestem zmuszony do przebijania się przez ten polski beton, choć obiektywnie patrząc: ma sie ku lepszemu...
            Ale kiedy będzie tak, jak na wyspach, gdzie wystarczy Twoje słowo, bez potwierdzania tego trzema pieczątkami i świadectwem szczepienia przeciw ospie? (to ostatnie to ironia).
            Jeszcze raz: wszystkiego najlepszego... ale zatęsknisz, oj, zatęsknisz...

A tak na marginesie: ci "tępacy" są tacy sympatyczni ze swoją tępotą. Wręcz odwrotnie do wykształconego polskiego chamstwa z którym często się spotykałem.
            • Gość: hehe Re: Powodzenia!!! IP: *.it-net.pl 30.07.07, 16:04
              kaffelek mowisz ze wierza Ci na slowo?ja mam troche inne doswiadczenia no ale
              jak kazdy z Nas moze z kims innym mial do czynnienia...Kiedy ja sie spotykam z
              osobami z roznych zakatkow swiata i mowie co mi jest to mi nie wierza i tak sie
              zastanwiam co jest grane?a no ludzie sa tacy sami wszedzie,ze tobie wierza to
              nie oznacza ze komus innemu beda wierzyc ,powiedz im ze jestes osoba
              niepelnosprawna i ze potrzebujesz pomocy to zobaczysz jakie zrobia oczy(osoba
              ktora chodzi,widzi,i slyszy a jest niepelnosprawna),ja juz to wiele razy
              przerabialem i jestem tym zmeczony.

• ratpole Re: Powodzenia!!! 30.07.07, 16:27
                Gość portalu: hehe napisał(a):

> powiedz im ze jestes osoba niepelnosprawna i ze potrzebujesz pomocy to
                zobaczysz jakie zrobia oczy(osoba ktora chodzi,widzi,i slyszy a jest
                niepelnosprawna)

Byc moze juz tu gdzies opowiadales co Ci dolega, w takim razie przepraszam, ale
                nie zauwazylem, wiec jesli nie zmeczy Cie opowiedzenie jeszcze raz to bardzo
                chcialbym sie dowiedziec na czym polega Twoja niepelnosprawnosc.
                • Gość: hehe Re: Powodzenia!!! IP: *.it-net.pl 30.07.07, 16:40
                  nigdzie tego nie pisalem i chyba nie napisze ale na pytanie odpowiem.
                  To jest PS,jak ktos zna sie to wie ze to dla osob ktore maja problemy z
                  psychika ,umyslem i tak jak napisalem wczesniej takie osoby mozesz spotkac
                  wszedzie i nie bedziesz wiedzial ze One sa niepelnosprawne .
                  • ratpole Re: Powodzenia!!! 30.07.07, 19:22
                    Gość portalu: hehe napisał(a):

> nigdzie tego nie pisalem i chyba nie napisze ale na pytanie odpowiem.
                    > To jest PS,jak ktos zna sie to wie ze to dla osob ktore maja problemy z
                    > psychika ,umyslem i tak jak napisalem wczesniej takie osoby mozesz spotkac
                    > wszedzie i nie bedziesz wiedzial ze One sa niepelnosprawne .

Dziekuje za odpowiedz i jesli mozna to jeszcze jedno pytanie. Dlaczego wiedzac,
                    ze jestes niepelnosprawny (w dodatku w tak "niewidzialny" sposob) udales sie do
                    obcego kraju, miedzy obcych ludzi i zadasz od nich, zeby Twoja niesprawnosc nie
                    tylko zauwazyli, ale jeszcze otoczyli Cie wspolczuciem i opieka? Co Ci daje
                    prawo do wysuwania takich zadan i bycia niezadowolonym z gospodarzy? Gdybym byl
                    niegrzeczny powiedzialbym, ze jak wielu Polakow masz cos z glowa hehehe
        • dis_and_dat_kid Re: Wracam! 26.07.07, 12:44
          ba, przecietni Polacy to straszni tepacy, a tak, popatrzcie sobie co wypisuja na
          tych swoich tzw. maturach
          • Gość: jess Re: Wracam! IP: *.bulldogdsl.com 26.07.07, 13:01
            dis_and_dat_kid napisał:

> ba, przecietni Polacy to straszni tepacy, a tak, popatrzcie sobie co wypisuja
            na tych swoich tzw. maturach

No wlasnie, a potem certifikat w ramke i do knajpy w Londynie.
            Jak zobaczysz w przyszlym miesiacu wyniki ALevels w prasie to dopiero bedziesz
            widzial co to sa osiagnieca edukacji!!!
            • dis_and_dat_kid Re: Wracam! 26.07.07, 13:08
              co poniektorzy przekonaja naiwnych pracodawcow ze to swiadectwo ukonczenia
              studiow wyzszych (przynajmniej jesli to co poniektorzy pisza na tym forum jest
              prawda)

a edukacji w Pl chyba zaszkodzily ostatnie reformy, jak rowniez niezwykle
              kompetetny minister resortu
        • Gość: ewka Re: Wracam! IP: 157.203.43.* 26.07.07, 13:10
          Poczytaj sobie swiatowy ranking uniwersytetow, a propos zenujacego poziomu
          nauczania.
          Bristolski uniwersytet bodajze 62,bidny uniwersytet w Cardiff-150,UJ w czwartej
          setce, i to by bylo na tyle...
          • dis_and_dat_kid Re: Wracam! 26.07.07, 13:36
            ostatnio jak widzialem Oxbridge bral 2. i 3. miejsce, ale polskie uczelnie, ale
            tylko te absolutnie najlepsze, sa bardzo dobre

ktore konkretnie? mozna sie przekonac jesli sobie sprawdzisz wyniki roznych
            miedzynarodowych konkursow: np. zawodow dla studentow informatyki - gdzie UW i
            UJ regularnie zajmuja miejsca przed MIT czy Berkeley, CA (co ciekawe bardzo
            silne sa tam rowniez rosyjskie uczelnie) czy ekonomii - w tym roku studenci SGH
            uplasowali sie bardzo wysoko na jakims londynskim competition, powyzej
            prestizowych uczelni brytyjskich

problem polega na tym ze w Pl jest zbyt duzo uczelni i zbyt duzo studentow, a
            ilosc bynajmniej nie przechodzi w jakosc
            • Gość: trelemorele Re: Wracam! IP: 62.189.241.* 26.07.07, 13:42
              > problem polega na tym ze w Pl jest zbyt duzo uczelni i zbyt duzo studentow, a
              > ilosc bynajmniej nie przechodzi w jakosc

swoete slowa. sam jestem doskonalym przykladem ;-)
            • carnivore69 Re: Wracam! 26.07.07, 15:13
              Kilka uczelni mozna nazwac dobrymi, niemniej tylko do poziomu undergraduate. Do
              posuwania cywilizacji do przodu to jednak moze byc za malo...

Pzdr.
              • dis_and_dat_kid Re: Wracam! 31.07.07, 03:10
                zgadzam sie w zupelnosci,

czy jednak oczekujesz od polskich uczelni posuwania swiata do przodu? jesli
                ksztalca dobrych wyrobnikow to wiecej niz mozna by rozsadnie oczekiwac
                • carnivore69 Re: Wracam! 01.08.07, 15:00
                  > czy jednak oczekujesz od polskich uczelni posuwania swiata do przodu? jesli
                  > ksztalca dobrych wyrobnikow to wiecej niz mozna by rozsadnie oczekiwac

Od uczelni, ktore nazywa sie "bardzo dobrymi", takiego posuwania wlasnie bym
                  oczekiwal ;)

Pzdr.
          • Gość: cartman Re: Wracam! IP: *.lanet.net.pl 02.08.07, 01:38
            Jeżeli chodzi o te wszystkie rankingi... Dla przykładu można zobaczyć jakie
            kierunki proponuje uni w cardiff: www.cf.ac.uk/education/index.html
            Natomiast w Polsce wszystko to porozbijane jest na uniwersytet, akademie
            medyczną, ekonomiczną, politechnike itd. Sił badawczych tych ośrodków nie łączy
            się, a co najważniejsze nie zalicza się tu placówek PANu, których kadra w
            większości pochodzi właśnie z tych jednostek, a które prowadzą najważniejsze
            projekty i badania... W USA czy UK jest to wszystko często, choć nie zawsze,
            skonsolidowane i działa pod marką danego uni. Swoją drogą ciekawe kiedy w UK
            będzie sytuacja podobna do tej w USA, gdzie na kierunkach technicznych i
            ścisłych więcej już skośnookich niż białych...
    • kicior99 Re: Wracam! 26.07.07, 11:06
      pozwól że zdecyduje za siebie, bez nachalnych uwag... zdecydowałem. Zostaję.
      • Gość: mariusz Re: Wracam! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 11:08
        Twoje prawo,nie kazdy sie do tego nadaje i tyle...
        • xiv Re: Wracam! 26.07.07, 11:19

> Twoje prawo,nie kazdy sie do tego nadaje i tyle...

Nie każdy się nadaje na emigrację, nie każdy się nadaje do życia w Polsce...
          patrząc po bilansie, przeważają Ci drudzy...
          • kicior99 Re: Wracam! 26.07.07, 11:36
            Właśnie radio podało że Niemcy bardzo poważnie rozważają otwarcie granic dla
            polskich pracowników. To już będzie trochę mniej ryzykowna emigracja...
            • Gość: majkel Re: Wracam! IP: 193.47.143.* 26.07.07, 11:41
              to napisz po jakims roku od powrotu jak ci tam sie wiedzie
              • kicior99 Re: Wracam! 26.07.07, 11:42
                ja się wybieram do Niemiec wyłącznie na urlop. jeśli myślę o zmianie kraju to
                tylko na Finlandię.
                • vanha Re: Wracam! 26.07.07, 12:23
                  kicior99 napisał:

> ja się wybieram do Niemiec wyłącznie na urlop. jeśli myślę o zmianie kraju to
                  > tylko na Finlandię.

Nie nadajesz sie, jestes za bardzo nadeta i gadatliwa.
                  • Gość: trelemorele Re: Wracam! IP: 62.189.241.* 26.07.07, 12:29
                    ale ci nagadal(a) kicior!! ;)

a Finladie tez polecam. Piekny kraj choc nieco depresyjny ;) eh, ten
                    niezapomniany smak Lapin Kullta ;)
                    • kicior99 Re: Wracam! 27.07.07, 13:34
                      > ale ci nagadal(a) kicior!! ;)

Nagadała??? Nie zadała sobie nawet trudu sprawdzić płci w wizytówce, trollica...
                      co do piwa wolę Karjala.
                  • kicior99 Re: Wracam! 27.07.07, 13:32
                    po pierwsze - jesrtem on a nie ona
                    Po drugie - mieszkałem w Finlandii rok i było OK.
                    Po trzecie - akurat jestem po fil. fińskiej i wiem, że źle by nie było
                    przynajmni9ej z językiem. BTW do tego vanha dodaj jeszcze jedno słówko - też na v...
    • Gość: 00 zadne bingo IP: *.it-net.pl 26.07.07, 13:05
      a kto budowal i nadal buduje UK?czy to Anglicy,,nieee ..to sa wlasnie emigranci
      tzw nowa krew,zobaczcie na takie kraje ktore sie zamknely i jak kiepsko
      przeda ..
      I to jest odpowiedz na pytanie dlaczego UK nadal sie rozwija.
      po drugie ponad 60 lat temu byl plan Marszala i kazde Panstwo dostalo swoja
      dzialke a ze Polska powiedziala nie to wiecie czy ja to byla wina tylko szkoda
      ze nikt o tym juz nie pamieta i mysli ze UK takie bogate jest z samo w sobie..

radze Wam poczytac troche historii i wtedy zobaczycie jak to jest.
      • Gość: pola Re: zadne bingo IP: *.cnb.com.pl 26.07.07, 13:50
        Finlandia cienko przedzie...ojojoj...przespałam cos czy jak??
      • Gość: ff Re: zadne bingo IP: *.adsl.legend.co.uk 26.07.07, 13:55
        tee koles lepiej wiecej doczytaj a nie 3 linijki z ksiazeczki partyjnej leppera
        hehehe
      • Gość: jess Re: zadne bingo IP: *.bulldogdsl.com 26.07.07, 14:07
        a kto budowal i nadal buduje UK?czy to Anglicy,,nieee ..to sa wlasnie emigranci
        >
        > tzw nowa krew,zobaczcie na takie kraje ktore sie zamknely i jak kiepsko
        > przeda ..

Polacy w UK buduja, doslownie, tzn kopia doly, klada fundamenty i ukladaja
        cegly.fundamenty. Projektuja i zarzadzaja budowa ... Anglicy. Widzisz roznice?

>po drugie ponad 60 lat temu byl plan Marszala i kazde Panstwo dostalo swoja
        > dzialke a ze Polska powiedziala nie to wiecie czy ja to byla wina

Jak moglam otym zapomniec. A przedtem byly rozbiory ....

No wiec jak TO JEST?????

• Gość: inzynier UK Re: zadne bingo IP: *.adsl.hotchilli.net 26.07.07, 14:39
          "Polacy w UK buduja, doslownie, tzn kopia doly, klada fundamenty i ukladaja
          cegly.fundamenty. Projektuja i zarzadzaja budowa ... Anglicy. Widzisz roznice?"

hmm,zapraszam do biur projekotwych w UK,w kazdym spotkasz Polakow
          • Gość: jess Re: zadne bingo IP: *.bulldogdsl.com 26.07.07, 14:58
            > hmm,zapraszam do biur projekotwych w UK,w kazdym spotkasz Polakow

ok, pewnie masz racje, ale proporcje inzynierow do robotnikow nie sa chyba
            wspolmierne. A z ulicy widac i slychac (!!!) tylko tych fizycznych, i to coraz
            wiecej.
            • Gość: inzynier UK Re: zadne bingo IP: *.xdsl.murphx.net 26.07.07, 18:39
              "ok, pewnie masz racje, ale proporcje inzynierow do robotnikow nie sa chyba
              wspolmierne. A z ulicy widac i slychac (!!!) tylko tych fizycznych, i to coraz
              wiecej."

takie proporcje sa wszedzie,wiadomo zeby cos wybudowac to potrzeba wiecej
              fizycznych pracowsnikow niz projektantow.
              • Gość: jess Re: zadne bingo IP: *.bulldogdsl.com 26.07.07, 19:02
                takie proporcje sa wszedzie,wiadomo zeby cos wybudowac to potrzeba wiecej
                > fizycznych pracowsnikow niz projektantow.

Naturalnie, ale tu mowimy o narodowosciowym podziale kompetencji. Ilu polskich
                builder'ow na jednego polskiego projektanta/inzyniera budownictwa w UK? Nie
                zapominaj rowniez, ze tutaj sporo sie jednak budowalo takze przed 2004 bez
                pomocy Polakow.

• jaleo Re: zadne bingo 26.07.07, 15:20
            Gość portalu: inzynier UK napisał(a):

>
            >
            > hmm,zapraszam do biur projekotwych w UK,w kazdym spotkasz Polakow

O rany, to niedlugo bedziemy tu mieli takie hale wystawowe, jak ta w
            Katowicach :-)
            • Gość: inzynier UK Re: zadne bingo IP: *.xdsl.murphx.net 26.07.07, 18:37
              "O rany, to niedlugo bedziemy tu mieli takie hale wystawowe, jak ta w
              Katowicach :-)"

tym projektem o ile dobrze pamietam zajmowal sie projektant Hiszpanksi.
      • michust Re: zadne bingo 27.07.07, 02:13
        plan o ktorym piszesz dotyczyl niemcow a ni brytoli:)
      • Gość: Rotamistrz This Marszal lad... IP: *.osprey.ie 27.07.07, 02:47
        Without his cunning plan Britain wouldn't be what it is today, innit?
    • Gość: birdd i'th'and :O) IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 26.07.07, 13:20
      nie podniecaj sie bo z kija strzelisz :O)
      ciesze sie twoim szczesciem
    • cdlxxvi Przyjemnej podróży ;P 26.07.07, 13:55
      miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,4341306.html
      • angelangel Re: Przyjemnej podróży ;P 26.07.07, 14:08
        Wszyscy madrzy rzucili sie na Mariusza. Tak, jakby wam czegos jednak bylo zal,
        jakby czegos jednak brakowalo? Rodziny? Mozliwosci ulozenia sobie normalnego
        zycia w Polsce?
        Skad ta agresja?
        Co do poziomu szkol to on ma racje - nie porownujmy tu przecietnej 'state'
        angielskiej szkoly (gdzien powiedzmy 70 procent dzieci nie mowi po angielsku;))
        z najlepszymi angielskimi uniwersytetami.
        Do autora - powodzenia.

• trelemorele Re: Przyjemnej podróży ;P 26.07.07, 14:17
          angelangel napisała:

> Wszyscy madrzy rzucili sie na Mariusza. Tak, jakby wam czegos jednak bylo zal,
          > jakby czegos jednak brakowalo? Rodziny? Mozliwosci ulozenia sobie normalnego
          > zycia w Polsce?
          > Skad ta agresja?
          > Co do poziomu szkol to on ma racje - nie porownujmy tu przecietnej 'state'
          > angielskiej szkoly (gdzien powiedzmy 70 procent dzieci nie mowi po
          angielsku;))
          > z najlepszymi angielskimi uniwersytetami.
          > Do autora - powodzenia.
          >

to nie jest agresja przynajmniej w moim przypadku. Ludzie maja swiete prawo
          wracac do kraju bedacego cywilizacyjnie jakies 20 lat za UK. Maja tam rodziny,
          przyjaciol i pomysly na biznes. mam nadzieje, ze sie autorowi powiedzie. Tylko
          znam osobiscie 3 przypadki takich powrotow i skonczyly sie one kolejnym
          wyjazdem za praca... Oby nie w tym przypadku
          • angelangel Re: Przyjemnej podróży ;P 26.07.07, 14:24
            Moze mam jakies wyjatkowe szczescie, ale na tym forum przewaznie odpowiedzia na
            posty typu 'wracam' sa odpowiedzi cyniczno-agresywne.
            20 lat za UK powiadasz - to wszystko jest naprawde wzgledne, i zalezy od tego
            gdzie sie konkretnie wyladuje i co sie konkretnie robi.
            Bo na przyklad takie Slough ;)))?
            • Gość: jess Re: Przyjemnej podróży ;P IP: *.bulldogdsl.com 26.07.07, 14:38
              > Bo na przyklad takie Slough ;)))?

A kto tam wlasciwie mieszka oprocz niskiej klasy imigrantow wszelkiej masci?
              Trudno powiedziec jak wygladaloby to miasto gdyby usunac ludnosc, ktora
              osiedlila sie tam po przybyciu do UK skadkolwiek? Pewnie byloby OK jak wiele
              innych malych miast dookola Londynu. Mysle, ze kazda metropolia ma takie 'sink
              towns', czesto w poblizu lotniska, dla malowybrednych 'turystow'.
          • Gość: ff Re: Przyjemnej podróży ;P IP: *.ipt.aol.com 27.07.07, 00:31
            Ludzie maja swiete prawo
            wracac do kraju bedacego cywilizacyjnie jakies 20 lat za UK.

hehehe, taa 20 lat za murzynami hehe
    • d.o.s.i.a Re: Wracam! 26.07.07, 14:05
      Tylko nie zapomnij zaplacic podatku.
      • maecki do dosi! 26.07.07, 14:21
        d.o.s.i.a napisała:

> Tylko nie zapomnij zaplacic podatku.

A to niby dlaczego ma nie zapomniec? Jego sprawa, czy sobie zapomni czy nie
        zapomni, moze lubi placic podatki, a tobie nic do tego. Mozesz sobie darowac
        takie bzdurne, zawistne i cyniczne komentarze, my juz tu wiemy, ze pod
        suficikiem masz niezbyt rowno.

A autorowi watku zycze powodzenia. Zgadzam sie - wszedzie dobrze, ale w domu
        najlepiej. Powodzenia.
        • dis_and_dat_kid Re: do dosi! 26.07.07, 14:26
          nie wiem co w tym cynicznego

dla mnie cyniczny w tym wypadku jest rzad RP ktory najwyrazniej chce zac gdzie
          nie posial i zbierac gdzie nie rozsypal
        • Gość: ff Re: do dosi! IP: *.ipt.aol.com 26.07.07, 19:33
          > A autorowi watku zycze powodzenia. Zgadzam sie - wszedzie dobrze, ale w domu
          > najlepiej. Powodzenia.

Czyli gdzie wg ciebie?
        • cdlxxvi Re: do dosi! 27.07.07, 13:40
          > A to niby dlaczego ma nie zapomniec? Jego sprawa, czy sobie zapomni czy nie

A to nowość. Musialem przegapić moment, kiedy o (nie)posiadaniu obowiązku
          podatkowego w PL zaczęlo decydować widzimisię lub dobra pamięć.
    • Gość: ff Re: Wracam! IP: *.adsl.legend.co.uk 26.07.07, 15:20
      a czemu zyczysz podobnych decyzji?

skoro ty wracasz to sobie wracaj ale to wcale nie znaczy ze to jedyna i dobra
      decyzja.

kolejny frustrat ktory szuka poparcia na forum.

jeszcze nawet nie wrocil ale juz twierdzi ze w domu najlepiej hahaha
      pozyjesz to sie przekonasz czy ci dobrze
      • Gość: mariusz Re: Wracam! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 15:42
        Frustratem bylem jak wyjezdzalem z Polski,teraz jest zupelnie
        odwrotnie..Ot,kolejny zawistny Polak ,ktory pewnie teskni za krajem mocniej niz
        ja !!!!
        • dis_and_dat_kid Re: Wracam! 26.07.07, 15:56
          mysle ze mozna uniknac ostrych i obrazajacych komentarzy.

ktos chce wracac do Pl, jego sprawa
          komus innemu trudno zrozumiec jak mozna teksnic za krajem, i to jest tez naturalne
      • Gość: ffds Re: Wracam! IP: 80.50.29.* 27.07.07, 15:01
        ff kmiocie, dlaczego dla Ciebie osoba wracajaca do kraju kojarzy sie z
        frustratem? To jakis mln irlandczykow ktorzy wrocil do siebie do kraju to tez
        pewnie frustraci byli?
        • Gość: ff Re: Wracam! IP: *.ipt.aol.com 28.07.07, 00:17
          nie wszyscy kmiocie
          juz tutaj pisalem ale widocznie nie rozumiesz

powiesz moze czemu koles narzuca wszystkim ze tylko powrot do kraju to dobra
          decyzja?

twierdzi ze w domu najlepiej (w Polsce) ale jeszcze nawet do niej nie dojechal.

Rozumiesz cos? czy dalej ciemnia?
    • Gość: mariusz Re: Wracam! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 21:01
      I jeszcze jedno,wracam bo kocham Polske!!!!!!!!!!Takie mi sie nasuwaja mysli
      niejako podsumowujace....
      • Gość: bird i'th'and Re: Wracam! IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 26.07.07, 21:48
        lol...
        :O) jak to mawia borat:"very nice, very nice.."
    • Gość: mariusz Re: Wracam! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 21:03
      ...bo jest cos zlego w milosci do ojczyzny??????Potrzebowalem 2 lat ,zeby to
      definitywnie zrozumiec.I wiecie co...WARTO BYLO!!!Poczuc zapach Polski,miec
      obok siebie rodzine...Oto czego teraz pragne!!!
    • Gość: mariusz Re: Wracam! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 26.07.07, 21:07
      Aha i jeszcze jedno,NIECH MI NIKT NIGDY WIECEJ NIE PROBUJE WMOWIC ZE POLACY TO
      PIJACY,BO PRZY ANGOLACH CZY IRYSACH TO MY NAPRAWDE WYPADAMY BLADO...Czyz nie???
      • stokrotka235 Re: Wracam! 26.07.07, 21:38
        Mariusz gratuluje podjecia decyzji i zgadzam sie z Toba,iz wszedzie jest dobrze
        ale w domu najlepiej.Ja rowniez zamierzam wracac i mam nadzieje,ze juz za kilka
        miesiecy.Moim domem jest Polska. Oczywiscie smiesza mnie komentarze,bo jesli
        ktos wyjezdza z Polski i mowi ze to koszmarny kraj to inni powyzywaja go,ze
        jest nieudacznikiem i wyjezdza zmywac naczynia.A jesli ktos mowi,ze wraca do
        Polski bo to jego dom-Ojczyzna ukochana to inni zaraz skomentuja do czego
        wracac,jak zwykle Polacy potrafia tylko narzekac i komentowac.Powodzenia
        • Gość: ff Re: Wracam! IP: *.ipt.aol.com 27.07.07, 00:29
          Dziewczynko ty nie wiesz co to dom.

Twoj dom to narazie mamusia i tatus i gdyby mieszkali w zimbabwe to tam bylby
          twoj dom.

• stokrotka235 Re: Wracam! 28.07.07, 09:22
            Przepraszam bardzo,a skad wiesz ile mam lat,ze mowisz do mnie
            dziewczynko.Owszem moi rodzice sa bardzo wazni dla mnie ale teraz moj dom to
            nie mamusia i tatus,bo juz mam wlasna rodzine cmoku i razem z mezem juz dawno
            zdecydowalismy sie na powrot do NASZEGO DOMU -do Polski .
      • jaleo Re: Wracam! 26.07.07, 23:23
        Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Aha i jeszcze jedno,NIECH MI NIKT NIGDY WIECEJ NIE PROBUJE WMOWIC ZE POLACY
        TO
        > PIJACY,BO PRZY ANGOLACH CZY IRYSACH TO MY NAPRAWDE WYPADAMY BLADO...Czyz
        nie???

Roznica jest taka, ze Brytyjczycy sie upijaja wieczorem w knajpach jak bozia
        przykazala, a Polacy potafia wczesnym popoludniem zataczac sie parku pelnym
        dzieci i sikac tam pod drzewem na widoku maluczkich.
        • xiv Re: Wracam! 27.07.07, 00:44

Brytyjczycy tez to potrafili, ale zobaczyła to królowa Viktoria i kazała zrobić
          z tym porządek :) No i przyszła pierwsza wojna światowa...
    • Gość: Staruszek Re: Wracam! IP: *.dsl.bell.ca 27.07.07, 21:35
      Ja juz wrocilem ......na swoj fotel przed kompem i wiem gdzie jestem !!!
    • Gość: Goosia Re: Wracam! IP: *.dsl.pipex.com 29.07.07, 23:40
      Gratuluje decyzyji i mam szczera nadzieje, ze nie przezyjesz szybko zadnych
      roczarowan w ojczyznie. Rozumiem teskonte za rodzina i krajem i podobnie jak ty
      chce wrocic.
      Nie rozumiem skad tyle jadu w komentarzach to Twojej wypowiedzi, piszecie tylko
      po to zeby cos napisac???
      • Gość: ww Re: Wracam! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 18:20
        jasne komu się nie podoba w UK to wraca, nic w tym dziwnego.
    • artemisia_gentileschi Re: Wracam! 03.08.07, 08:41
      Alez wracaj, zycze powodzenia na nowej drodze zycia. Wszystko pieknie, tylko po
      co to narzucanie powrotu reszcie? Wyimaginuj sobie, ze nie kazdemu sie chce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka