Dodaj do ulubionych

Kierowca C+E dokumenty

29.08.07, 11:25
Witam wszystkich pod koniec roku wybieram sie do U.K. niedawo udało mi się
zdobyć prawo jazdy kat C+E w związku z powyższym chciałem sie zapytać jakie
dokumenty musi posiadać kierowca aby mógł popdjąć legalną pracę na wyspach.
Chodzi mi o to aby zrobić niezbędne uprawnienia/badania ew kartę kierowcy na
miejscu w kraju tak aby miały ważnność za granicą. POZDRAWIAM i DZIĘKEJĘ
Obserwuj wątek
    • Gość: azkeel Re: Kierowca C+E dokumenty IP: *.dyn.gotadsl.co.uk 29.08.07, 13:50
      Prawo jazdy, karta do cyfrowego tacho, referencje, znajomosc
      brytyjskich przepisow ruchu drogowego, znakow i ograniczen
      predkosci, znajomosc brytyjskich przepisow o czasie pracy kierowcow,
      znajomosc angielskiego.

W 9 miejscach na dziesiec uslyszysz odpowiedz: Bardzo chetnie Pana
      zatrudnimy ale za 2 lata. Niestety ale zeby podpadac pod drivers
      negligance w wiekszosci przypadkow musisz miec prawo jazdy przez 2
      lata i minimum 6 miesiecy udokumentowanej pracy w ciagu tych 2 lat.

Na pocieszenie dodam, ze ciagle brakuje tutaj kierowcow a do tego
      wybrales swietny moment na przyjazd bo zaczyna sie przedswiateczny
      sezon. Masz spore szanse, ze trafisz na zdesperowanego pracodawce,
      ktory bedzie chcial zaryzykowac duze pieniadze sadzajac Cie za
      kierownica.

W ktory rejon UK sie wybierasz?

Powodzenia!
      • Gość: andriej Re: Kierowca C+E dokumenty IP: *.lei3.cable.ntl.com 29.08.07, 19:01
        potwierdze wypowiedz kolegi:przedewszystkim jezyk(nie perfekt,ale
        komunikatywny)no i doswiadczenie jako kierowca tylko i wylacznie z
        UK,chociaz mozna pobrobowac pochodzic i za 100-200razem moze gdzies
        zatrudnia na jakas mniejsza ciezarowke za male pieniadze,bo na CE
        bez doswiadczenia nigdzie niewezma-no i powyzej 25lat musisz tu miec
        ze wzgledu na ubezpiecvzenie!!
        • malinkalive Re: Kierowca C+E dokumenty 30.08.07, 13:58
          Wybieram sie w okolice Birmingham mam nadzieje że tam znajde jakiegoś
          "desperata" z angielskim nie mam problemu ale na doświadczeniu się wykładam w
          każdym razie spróbuję. Ps ile kosztuje wyrobienie karty kierowcy w U.K??
          • Gość: azkeel Re: Kierowca C+E dokumenty IP: *.dyn.gotadsl.co.uk 31.08.07, 11:44
            Digi tacho kosztuje okolo £38.

Pracuje dla agencji specjalizujacej sie w rekrutacji kierowcow C i
            C+E wiec mam, ze tak powiem, wiadomosci z pierwszej reki.
            Doswiadczenie w UK nie jest z reguly wymagane ale bardzo pomocne.
            Dobrze wyglada doswiadczenie w transporcie miedzynarodowym.

Tak jak juz napisalem 2 lata prawo jazdy to wymagane minimum jezeli
            chodzi o ubezpieczenie. Latwiej dostac prace na class 2 czyli C ale
            to z kolei w wiekszosci sa prace na dostawach do malych klientow
            (multi drop) i angielski jest niezbedny ze wzgledu na duza ilosc
            papierowej roboty. Mozesz sprobowac poszukac pracy przy trunking'u
            czyli z punktu A do B. Nastaw sie na prace w nocy bo ze wzgledu na
            mniejszy ruch drogowy wlasnie na nocki puszcza sie niedoswiadczonych
            kierowcow. Mozna tez czasami znalezc oferte na shunting'u czyli
            podstawianie naczep pod rampy rozladunkowe.
            • Gość: rh+ Re: Kierowca C+E dokumenty IP: *.l6.c3.dsl.pol.co.uk 01.09.07, 07:01
              coty gosciu pompujesz z tym 2 lata - praktyki w piciu.........-
              szczegolnie w transporcie miedzynarodowym wejsz na
              www.etransport.pl a dowiesz sie jak to wyglada - 2 gosci sie zapilo
              na smierc we francji na parkingu ( polakow ) , a jeden w norwegii
              byl napity i wypadl z kabiny tak nieszczesliwie , ze sobie bidok
              reke zlamal i kierowac ni huhu.....
            • ryszard68 Kierowca C+E w Anglii 26.09.07, 13:07
              Szukam pracy jako kierwca c+e. Mam 2,5 lata doswiadczenia i podstawy
              angielskiego. Szukam czegos od zaraz. Jestem w trakcie wyrabiania karty do
              tachografu. Slyszalem o kilku agencjach ktore maja oferty pracy w Anglii i
              Irlandii. Czy ktos jest wstanie polecic mi jakas agencje? Nie chce jechac w
              ciemno, bo moj ang nie jest za dobry!
              • Gość: antyanimals Re: Kierowca C+E w Anglii IP: *.lei3.cable.ntl.com 26.09.07, 19:13
                dobre czasy sie skonczyly i musisz w miare komunikatywnie mowic no a
                jeszcze wazniejsze doswiadczenie ale w UK!!!Na CE na pewno teraz
                niezaryzykuja kogos bez doswiadczenia po lewej stronie,jakims fuksem
                mozesz sie zalapac na najgorsza i najmniej platna robote na 7,5tony-
                wazne zeby bylo w papierach doswiadczenie,a potem ewentualnie
                zmienic-tylko pytanie czy wytrzymasz pol roku za te nedzne grosze w
                UK??I wcale niejest powiedziane ze potem zatrudnia na cos lepiej
                platnego,zarobki kierowcow leca na leb na szyje bo tylu nagle sie
                kierowcow pojawilo i wogole angole sami masowo zaczeli robic prawka
                na C,CE-codziennie widze kilkanasie" nauka jazdy:"ciezarowkami i
                autobusami.Moze poszukac lepiej w niemczech lub danii??
                • Gość: azkeel Re: Kierowca C+E w Anglii IP: *.dyn.gotadsl.co.uk 27.09.07, 07:24
                  > dobre czasy sie skonczyly i musisz w miare komunikatywnie mowic no
                  a
                  > jeszcze wazniejsze doswiadczenie ale w UK!!!

Wiekszosc pracodawcow nie wymaga doswiadczenia w UK ale jest ono
                  mile widziane. Wystarczajace jest zeby kierowca mial doswiadczenie w
                  transporcie miedzynarodowym

> Na CE na pewno teraz
                  > niezaryzykuja kogos bez doswiadczenia po lewej stronie,jakims
                  > fuksem
                  > mozesz sie zalapac na najgorsza i najmniej platna robote na 7,5tony

Na 7.5t trzeba miec duzo lepszy angielski niz na Class 1. Wiekszosc
                  pracy na 7.5t to multidrop gdzie jest wiecej papierowej roboty i
                  wiecej kontaktow z klientem. Class 1 night trunking moze robic
                  kierowca, praktycznie bez doswiadczenia i jezyka (jakies tam
                  doswiadczenie jednak jest wymagane ze wzgledu na ubezpieczenie).

I wcale niejest powiedziane ze potem zatrudnia na cos lepiej
                  > platnego,zarobki kierowcow leca na leb na szyje bo tylu nagle sie
                  > kierowcow pojawilo i wogole angole sami masowo zaczeli robic
                  prawka
                  > na C,CE

Zarobki kierowcow utrzymuja sie a w niektorych przypadkach ida w
                  gore. Od wrzesnia do grudnia jest najwiecej zlecen i kazdy kierowca
                  jest na wage zlota. Codziennie odmawiam wielu klientom ze wzgledu na
                  brak kierowcow. W tym momencie w brancy placi sie posrednikom nawet
                  do £400 za dobrego kierowce
              • Gość: azkeel Re: Kierowca C+E w Anglii IP: *.dyn.gotadsl.co.uk 27.09.07, 07:51
                Nikt nie da Ci pracy kierowcy przez telefon. Zasada jest taka, ze
                dopuki ktos nie ma Twojego prawa jazdy w reku to nie jestes dle
                niego kierowca. Zawod kierowcy jest jesdnym z najbardziej
                usankcjonowanych prawnie zawodow w UK i w zwiazku z tym pewne
                procedury ktorych pominac sie nie da. Przygotuj sie na dokladne
                sprawdzenie Twojej znajomosci tachografu i godzin pracy. Brytyjski
                kodeks drogowy zacznij przegladac juz dzisiaj bo znaki tez sie
                troche roznia.

Pozniej masz dwie drogi. Albo kontaktujesz sie bezposrednio z
                agencjami w UK i umawiasz sie na spotkanie. Przyjezdzasz, robisz
                testy i jak zdasz to masz prace a jak nie to niestety ale nie. Druga
                droga, troche prostsza to skorzystanie z polskiego posrednika. Ja
                wspolpracowalem z firma GoWork z Warszawy. Mam o nich jak najlepsze
                zdanie. Z tego co wiem poszukuja kazdej ilosci kierowcow C+E.

Powodzenia
              • michalswit Kierowca C+E z agencja Go Work.pl 01.10.07, 16:39
                Witaj Ryszard, ja lece w tym tygodniu do Anglii. Bede pracowal w Swindon jako
                kierwca C+E. Dostalem oferte z agencji Go Work z Warszawy. Oni sie mieszcza na
                Poznanskiej 16 (tel. 022 621 51 98- pros Pania Agnieszke- ona zajmuje sie ta
                oferta). W sobote mam test z jazdy i jak dobrze pojdzie to od poniedzialku
                zaczynam prace!!! Postram sie jeszcze odezwac i dac znac jak jest. Pozdrawiam
              • michalswit Re: Kierowca C+E w Anglii 11.10.07, 16:44
                Zgodnie z obietnica odzywam sie po egzaminie. Niestety za prosty to on nie byl -
                teoria i praktyka. Na jezdzie troche osob odpadlo niestety, ale mi sie udalo!!
                Zaczolem wlasnie prace, jak narazie jest dobrze, mieszanie mam blisko pracy
                tylko na piechote musze z 5 minut isc. Sluchaj Rysiek nie zastanawiaj sie, raz
                kozie smierc, a co masz do stracenia!! Zycze powodzenia, ja zaryzygowalem i jest
                dobrze.
                • waldikrakow Kierowca C+E w Anglii 23.10.07, 16:30
                  Witaj. Ja tez dostalem akceptacje z tej agencji Go Work i za tydzien jazde do
                  Anglii do Ashbourne. Tez mam miec jakies szkolenie i egzamin. Firma w ktorej mam
                  pracowac wydaje sie konkretna, dlatego zgodzilem sie na ta oferte. Poza tym
                  dobrze palca, trasy sa 5 dniowe i bede jezdzil cysterna, ale ADRow nie musze
                  mic. Zycze ci powodzenia i masz racje trzeba ryzykowac i isc do przodu, bo w
                  Polsce brak perspektyw!
            • eurokicior Re: Kierowca C+E dokumenty 12.10.07, 03:12
              2 lata to praktyka dość często stosowana, ale niektóre firmy niespecjalnie sie
              nią przejmują - stosują jedynie zaostrzone kryteria na assessmentach, jak
              również wiek 25 lat. Pracuje w dużej firmie spedycyjnej, która "odpuściła" sobie
              zaostrzone kryteria rekrutacji, co jednak niweluje zwiększonym odsiewem już w
              trakcie pracy kierowcy - nietrudno zgadnąć dlaczego. Co do assessmentów (jazd
              egzaminacyjnych) też nie jest najgorzej, kierowca, który nie popełni grubego
              błędu, nie ma problemów manewrowych i sprawia wrażenie pewnego za kierownicą,
              nie ma sie czego obawiać.
              Co do pracy shuntera (manewrowego na placu) - takie firmy jak DHL czy Wincanton
              mają zaostrzone kryteria, choćby z powodu innego trybu pracy (po 13 godzin). Z
              reguły shunter jest lepiej opłacany niż kierowca kursowy (o jakieś 10 proc.), ma
              stałe godziny, nie martwi się o krótkie kursy lub brak drugich (run backs).
              Jeśli ktoś ma mocne nerwy - warto zaryzykować.
              Niestety, ostatnio bolączką kierowców pracujących w firmach obsłgujących sklepy
              jest brak godzin. Wiele firm przyjęło kierowców i nie maja dla nich pracy - bywa
              że po poerwszym kursie, np. 6-godzinnym, nie ma szans na drugi i trzeba
              odsiedzieć resztę czasu (kiedyś puszczano do domu, teraz, np. w mojej firmie
              wypisuje się deklarację hours only). Już lepiej znaleźć firmę specjalizującą się
              we frachtach typu trunk (wyjazd ze zmianą naczepy u celu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka