f_a_k_y 30.11.07, 14:54 Czy jesli moje dziecko przebywa w Polsce i pobiera tzw.rodzinne to ja jestem w UK upowazniony do pobierania Child Credit Tax? Ze do Child Benefit nie jestem to wiem,chodzi wlasnie o Child Credit Tax. Thx. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dankazaba Re: Child Credit Tax 30.11.07, 18:37 co do credit tax tez nie będzisz uprawniony. jestem w podobnej sytuacji - moj syn mieszka w polse i uczy się, a tax credit możesz pobierac tylko wtedy jak dziecko bedzie z tobą w uk. natomiast korzystniej byloby raczej pobierac zasilek na dziecko - child benefit tutaj- płącą znacznie więcej niz w polsce /okolo 80F tygodniowo/ Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: Child Credit Tax 01.12.07, 00:52 ===================================================================== Jeśli dziecko przebywa w Polsce wraz z drugim pracującym rodzicem, to w pierwszej kolejności o zasiłek należy się ubiegać w Polsce. Zasiłek na dziecko z UK w takiej sytuacji również przysługuje, niemniej pomniejszony o kwotę zasiłku wypłacanego w Polsce. Taka jest zasada ogólna. Należy jednak zgłosić dochody z UK, co może mieć niestety wpływ na prawo do zasiłku w Polsce. Odpowiedź na pytanie nie jest jednak jednoznaczna. Samo uprawnienie do zasiłku zależy od wielu szczgólnych okoliczności i często różnica między sytuacją, gdy dany zasiłek przysługuje lub nie, jest bardzo subtelna. W ogólnym przypadku, istniej możliwość zarówno ubiegania sie o Child Benefit jak i Child Tax Credit na dziecko mieszkające w Polsce. Zarówno w przypadku Child Tax Credits (CTC) jak i Child Benefit, nie ma wymogu aby dziecko mieszkało na stałe w UK. Wymagane jest jednak, aby wnioskujący o zasiłek "zwykle mieszkał" (ordinary resident) w UK (czyli nie przebywał w UK tymczasowo, ale mieszkał w UK z zamiarem pozostania przez pewien okres czasu). Jednakże, aby wnioskodawca mógł wnioskować o CTC, dziecko musi "normalnie mieszkać" wraz z wnioskodawcą. Dla Child Benefit, dziecko musi być fizycznie obecne w UK, chyba że jego nieobecność jest tymczasowa (do 12 tygodni). Niemniej, o CTC będzie można wnioskować również jeśli - dziecko uczęszcza do szkoły (w pełnym wymiarze godzin) na terenie innego kraju UE, EOG (Europejskiego Obszaru Gospodarczego) lub Szwajcarii, czyli w szczególności również w Polsce, - jeżeli dziecko wyjechało na zatwierdzony przez jego szkołę na piśmie program wymiany edukacyjnej - jeżeli dziecko jest za granicą na leczeniu choroby która rozpoczęła się zanim dziecko opuściło UK. Sama kwestia oceny ordinary residence i normally living zależy od szeregu czynników, takich jak długość pobytu, cel przyjazdu, posiadanych domów za granicą, stosunków rodzinnych itd. Szczegóły: www.hmrc.gov.uk/taxcredits/residence-rules.htm Polecam również: www.jobland.pl/aktualnosci/Zasilki-w-Wielkiej-Brytanii-_-na-dziecko-i-dla-osob-o-niskich-zarobkach-a-374.html Working Tax Credit (WTC) jest dostępny dla pracowników z Polski pracujących w UK zgodnie z prawem swobodnego przepływu pracowników w UE i takie osoby są traktowane przez HMRC jako "normalnie mieszkające w UK" dla celów WTC. Odpowiedz Link Zgłoś
radekk10 Re: Child Credit Tax 01.12.07, 16:24 Panie Witku 3 tyg temu odeslano mi akt urodzenia dziecka i komplet kolejnych dokumentow ktore wyslalem 2 dni pozniej.do tej pory zero odzewu a z tego co wiem powinni chciec paszport dziecka.czy moze to miec cos wspolnego z utrata danych ktore "zgubil" pewnie urzednik??czy moze Pan podac jakis numer gdzie moge sie podpytac co z moim wnioskiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: Child Credit Tax 01.12.07, 19:39 Infolinia HMRC dot. Child Benefit: Tel: 0845 302 1444. W Irlandii Północnej: 0845 603 2000 Dzwoniąc spoza UK 00 44 191 225 1000 www.hmrc.gov.uk/childbenefit/contactus.htm DO Child Tax Credit infolinia to: 0845 300 3900 Odpowiedz Link Zgłoś