Dodaj do ulubionych

jak zainwestowac 10000gbp???

IP: *.bulldogdsl.com 10.12.07, 20:03
mam pytanko do tych -co sie na tym znaja-gdzie i w co ulokowac 10.000gbp w uk?
Obserwuj wątek
    • Gość: cicosieznaja Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.t-mobile.co.uk 10.12.07, 20:36
      ci co sie znaja nie udzielaja porad za darmo. mozesz spytac wyłacznie tych co
      sie nie znaja.
    • Gość: Jaro Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.cdif.adsl.virgin.net 10.12.07, 20:58
      Icesave na niepracujaca zone (bedzie bez podatku). Generalnie ISA
      wychodzi mniej korzystnie. Przy tak malej kwocie inne lokaty raczej
      nie maja sensu.
      • Gość: itoldya Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.t-mobile.co.uk 10.12.07, 21:11
        doskonały pomysł na to jak pozbyć się żony i 10K
        ewentualnie w przypadku żony sieroty, jak opodatkować 10K dwukrotnie, (to, gdy
        IR poproszony o zwrot zapłaconego podatku zapyta skąd niepracujaca zona wziela
        10K w gotówce i poprosi ja o rozliczenie z uzyskanego dochodu).

• Gość: Jaro Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.cdif.adsl.virgin.net 10.12.07, 21:42
          Zona mogla dostac od Mikolaja, albo od tesciowej, wcale nie musi to
          byc dochod.
    • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 10.12.07, 22:12

1. na jaki czas?
      2. jak ryzykownie?
      3. czy wracasz do Polski?
    • Gość: maecki Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 89.240.55.* 10.12.07, 23:41
      Tak jak pisze Xiv, najpierw musisz okreslic horyzont czasowy inwestycji, czyli
      na jak dlugo mozesz zainwestowac te pieniadze (bez wyplacania). Inaczej mowiac,
      czy te pieniadze beda ci potrzebne za rok, 5 lat, czy moze za 10 :) i czy to sa
      twoje wszystkie oszczednosci czy tylko jakas czesc.
      Dopiero potem, znajac horyzont inwestycyjny, dobiera sie instrumenty na zasadzie
      im krotszy okres inwestycji tym bezpieczniejsze instrumenty (chyba ze to tylko
      jakis mniejszy procent twoich oszczednosci).

Mowimy o inwestycjach w instrumenty finansowe. 10k funtow (48k PLN) to nie sa
      chyba wystarczajace pieniadze na cos innego.
      • Gość: bolek Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.bulldogdsl.com 11.12.07, 09:55
        sa to moje oszczednosci w uk-zastanawiam sie jakie konta oszczednosciowe
        wybrac-tyle tego tutaj jest, jakies wskazowki?
        • Gość: bolek Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.bulldogdsl.com 11.12.07, 09:56
          okres-na rok
          • sajjitarius Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 13:48
            A jaki procent chcialbys dostac ?
            • ghrom Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 14:07
              > A jaki procent chcialbys dostac ?

To on sie pyta :P
    • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 14:42

3000 na miniISA:
      www.moneyfacts.co.uk/savings/bestbuys/mini-cash-isa.aspx
      bierz pod uwage AER, a nie Gross!
      one maja zmienna stope, ale generalnie bardziej sie oplaca, bo nie musisz placic
      podatku od tego

jesli masz partnera/partnerke - otworz drugie miniISA dla niego/niej

reszta:
      www.moneyfacts.co.uk/savings/bestbuys/savings_notice.aspx
      ChelseaBS jest popularne wśród moich znajomych

wszystkie konta maja "notice period", ale jesli wiesz, ze chcesz zainwestowac na
      rok - to spox

to sa inwestycje super-bezpieczne, wiec na pewno nie stracisz
      • Gość: ff Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.as15444.net 11.12.07, 15:14
        i co on z tego bedzie mial?

700 funtow po roku czekania?

przy inflacji 3% realnie zarobi 400 funtow na rok!
        • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 17:51
          > i co on z tego bedzie mial?

spokojny sen?

napisz coś mądrzejszego - stać cię
          • Gość: ff Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.as15444.net 12.12.07, 10:06
            10k to raczej za malo zeby w cokolwiek inwestowac.
            niech sobie kupie beemke przynajmniej poczuje te pieniadze :)
    • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 18:11
      Mam podobny problem tyle, że oszczędności więcej (w sumie 120tys.
      GBP). Trzymam te pieniądze na lokatach w bankach (funty, ok.
      60tys.), część na polskich funduszach (w FA równowartość ok. 20tys.
      GBP). Jak widać jestem konserwatywny i chciałbym to zmienić bo
      wskutek tego, że kurs PLN rośnie to tracę a nie zarabiam. A wydaję
      pieniądze w Polsce.

Nigdy nie miałem konta ani nie inwestowałem w UK, czy ktoś mógłby
      mnie poinformować co mógłbym z taką kwotą zrobić w UK? Jakieś
      fundusze, lokaty... każda rada będzie cenna, dziękuję i pozdrawiam.
      • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 18:20
        Zapomniałem dodać, że horyzont ok. trzydziestoletni (emerytura),
        skłonność do ryzyka umiarkowana, najbardziej cenię sobie spokój.
        • carnivore69 Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 18:39
          Stary, nie zwlekaj tylko idz do doradcy. Bedzie Cie to kosztowalo mniej niz 1%
          wartosci portfela, a korzysci z optymalizacji jego struktury beda wyzsze.

Pzdr.
        • Gość: shhhhhhh Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 149.254.192.* 11.12.07, 18:49
          > najbardziej cenię sobie spokój.

to pływasz pewnie na jakimś amerykańskim lotniskowcu, co? :D
          • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 18:57
            Nie, zwykła platforma wiertnicza z własnym napędem.

A co do doradcy - bardzo rzadko jestem w UK, więc sprawa rozmowy z
            doradcą byłaby ciężka do zrealizowania. Czy można w UK np. założyć
            konto przez internet z innego kraju i wpłacać pieniądze na lokaty?
            • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 18:59

a tak na marginesie - mam nadzieję, że jak masz te oszczędności to nie trzymasz
              ich w angielskim banku, tylko na jakimś off-shore?
              • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 19:02
                Trzymam w kilku polskich bankach i w funduszach.
                • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 19:19

z tego co pamiętam to polskie banki płacą mizerne oprocentowanie za funty(?)

niezależnie od tego - w polskich bankach płacisz podatek od dochodów
                  kapitałowych - 20%, tak samo jak w angielskich

zainteresuj się kontem typu off-shore - lloyds, barclays, rbs takie mają - nie
                  będziesz płacił tego podatku
                  • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 19:23
                    Dzięki za radę. W Polsce najwięcej płaci Getin - marne 4,5% brutto.
                    Jakie są mniej więcej stawki we wspomnianych przez Ciebie
                    offshore'wych bankach? I czy można tam założyć konto przez internet?
                    • Gość: deos Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 80.168.115.* 12.12.07, 11:32
                      Hej

Ja mam roczna lokate w Alliance & Leicester offshore i placa mi 6.85% rocznie i
                      nie place zadnego podatku. Ta lokata juz nie jest dostepna od tygodnia, od kiedy
                      BoE przycial stopy, ale caly czas maja zwykle konto, ktore placi 6.51% rocznie.
                    • Gość: deos Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 80.168.115.* 12.12.07, 11:33
                      Hej

Ja mam roczna lokate w Alliance & Leicester offshore i placa mi 6.85% rocznie i
                      nie place zadnego podatku. Minimum to 15 tysiecy funtow.

Ta lokata (bond) juz nie jest juz chyba dostepna od tygodnia, od kiedy BoE
                      przycial stopy, ale caly czas maja zwykle konto, ktore placi 6.51% rocznie.

• loyezoo Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 14.12.07, 21:20
                      Tak Getin ma 4,5% ale w funtach.Millnium obecnie 10%w złotówkach.I
                      tak generalnie inwestuje w fundusze i to w większości stabilnego
                      wzrostu i te 15-17% rocznie jest bez problemu.

P/s maja z tych inwetycji zdjąc podatek kolegi B.
        • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 18:58

jeśli chcesz spędzić swoja emeryturę w Polsce to sugerowałbym zamienienie co
          najmniej części pieniędzy na PLN

jeśli w Hiszpanii - na EUR

deos poleciłby także kupno złota

generalnie - GBP i USD będą słabnąć, albo utrzymywać się na bieżącym kursie...
          • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 19:04
            Nie napisałem wcześniej - mam trochę złota w sztabkach i monetach.
            Oszczędności mniej więcej 50-50% GBP i PLN.
            • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 19:23

moim zdaniem - z funtami warto się zainteresować SIPP i naprawdę porozmawiać z FSA

ze złotówkami - nie wiem, nie orientuję się w polskich metodach unikania podatku
              od dochodów kapitałowych... III filar emerytalny?
              • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 19:26
                Dżisas, nie mam pojęcia o czym piszesz... dobra, nie oczekuję tu
                wykładów bo miejsce nie to a widzę że sporo pracy przede mną jeśli
                chcę choć trochę pomnożyć kapita. Jeśli chodzi o trzeci filar to
                masz zapewne na myśli IKE a tam można wpłacać niewielkie pieniądze.
                • Gość: bolek Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.bulldogdsl.com 11.12.07, 20:15
                  szkoda ze odbiegacie paqnowie od tematu........
                  marynarzu-skoro masz tyle oszczednosci w gbp ,pln i ostatnio wyczytalem w
                  zlocie....to chyba wiesz jak robic kase ;)
                  dla mnie jestes zwyklym sciemniaczem -bo kto ma taka kase ten jej nie znalazl na
                  chodniku-tylko pracujac glowka zarobil/ukradl!!
                  2Xsciemniaczem(wystarczylo,ze ktos wspomnial o zlocie-odrazu napisales....ze
                  masz-gdybym nie napisal tego co napisalem a, napisalbym o diamentach-twoja
                  odpowiedz brzmialaby "...mam tez kilka diamentow..."
                  odpusc sobie i spadaj z mojego tematu!!!!
                  panowie do rzeczy -co zrobic z 10k gbp?
                  • Gość: Marynarz Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 212.17.140.* 11.12.07, 20:24
                    Wyluzuj chłopie, na platformie są naprawdę dobre zarobki i nie mają
                    nic wspólnego z wiedzą w na temat finansów. Sugerowałbym też byś
                    zanadto nie spieszył się z oceną innych.

Co do diamentów - nie posiadam
                    Co do złota - mam abonament na złote monety emitowane przez NBP i
                    kilka małych sztabek bitych przez mennicę polską.

A za podpięcie się do Twojego wątku - przepraszam.
                    • korkix78 Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 21:26
                      > Co do złota - mam abonament na złote monety emitowane przez NBP i
                      > kilka małych sztabek bitych przez mennicę polską.

No, to byl calkiem nieglupi ruch; jesli to jakis wiekszy odsetek tych
                      oszczednosci - to nic nie chce mowic, ale chyba dobrze na tym wyszedles?
                      No, o ile abonament masz dluzej niz rok-poltora..?

Na palcach jednej reki policzyc mozna zlote monety sprzed 2005, ktore daly mniej
                      niz 15-20% rocznie..
                      A na palcach wszystkich konczyn megawielodzietnej rodziny, mozna policzyc te,
                      ktore daly jak dotad rokrocznie co najmniej 25-30%..

A tak to przychylam sie do opinii tych, co wysylaja Cie do ekspertow. Przy
                      takiej kwocie moim zdaniem warto.
                      • Gość: Adam Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.gdynia.mm.pl 13.12.07, 09:03
                        Tylko gdzie tych ekspertów szukać?
              • xiv Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 11.12.07, 23:53

z pośpiechu strzeliłem gafę - miało być IFA - independent financial advisor
                czyli niezależny doradca finansowy (który jest nadzorowany przez FSA,
                odpowiednik naszego nadzoru bankowego)

SIPP to Self Invested Personal Pension czyli prywatny fundusz emerytalny, w
                którym Ty podejmujesz decyzje o inwestowaniu - w fundusze akcyjne czy
                bezposrednio w akcje, czy w cokolwiek innego

www.moneysavingexpert.com/savings/cheap-sipps
                Tylko właśnie sobie uświadomiłem, ze SIPP jest fajny dla ludzi płacących w UK
                podatki. Czy płacisz podatki w UK?
        • abramiczek Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 14.12.07, 15:36
          a moze tak skoro ziemia ie tanieje bo jej nie bedzie wiecej.. :) to moze by kupic ladny kawalek ziemi...wybudowac na tym kawalku taki szereg domkow ze wspolnymi scianami 2 pokoje + living room, zalozyc na dach solare ...i wynajmowac?
          skoro lidzi bedzie wiecej to nawet jak nam sie inwestycja by nie oplacila (budowa), w co watpie, to mozna by wybuzyc i sprzedac ziemei i nie stracic...hihihi

ale z tm wynajmem to powaznie...
          co o tym myslicie??

pozdro
    • Gość: deos Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 80.168.115.* 12.12.07, 12:12
      Tak jak napisal xiv, polecam zainwestowac w zloto (miedzy innymi), ktore rosnie
      obecnie bardzo szybko - a raczej to wartosc pieniadza generalnie spada. Ale nie
      monety ani sztabki. Ponizej opisalem najlepsze metody na inwestycje.

Dlaczego zloto?

1. Oprocentowanie obligacji dwuletnich w USA jest nizsze od inflacji, w zwiazku
      z czym inwestujac w nie inwestorzy realnie traca. Obligacje USA i zloto sa
      tradycjynie uwazane za najbezpieczniejsze dostepne instrumenty inwestycyjne na
      swiecie. Skoro inwestorzy nie moga oczekiwac zyskow z obligacji, przezucaja sie
      na zloto - stad taki szybki wzrost jego wartosci ostatnio. Kazdy je kupuje.

2. Inflacja na swiecie jest najwyzsza od dziesiecioleci. Ile placiles za mleko
      kilka lat temu? Ile kosztowalo przecietne mieszkanie? Ceny rosna bardzo szybko i
      proces ten bedzie przyspieszal gdyz to, co trzymalo niska inflacje konsumencka
      na poziomie 2-3% (w przeciwienstwie do inflacji dobr kapitalowych, ktora wynosi
      powyzej 10% od kilku lat) to import towarow z Chin. Ale ostatnio Juan zaczal sie
      umacniac do innych walut - co prawda powoli, ale w powiazaniu z wysoka inflacja
      (7%) oraz szybko rosnacymi kosztami pracy w Chinach (wyrazona juanach) efekt na
      inflacje "na zachodzie" bedzie olbrzymi w przeciagu najblizszych 2-3 lat. Zloto
      tradycyjnie rosnie na wartosci w czasach wysokiej inflacji.

3. Pieniadze produkowane sa w zastraszajacym tempie. Dzisiaj jest w gospodarce
      13% wiecej funtow niz bylo rok temu. Wszystkie banki centralne na swiecie robia
      to samo - pompuja nowa gotowke do systemu bankowego aby zapobiec kryzysowi..
      Podaz pieniadza (money supply) wynosi 13-15% w UK, EU i USA, w Rosji, Australi i
      innych krajach nawet do 50%! Znaczy to, ze jest dzisiaj 50% wiecej rubli niz
      bylo rok temu. Pieniadze sa drukowane w takim tempie juz od kilku lat - ilosc
      pieniedzy rosnie o wiele szybciej niz ilosc zlota na swiecie, ktorego produkcja
      wynosi znacznie ponizej 1% rocznie. Skoro zlota jest coraz mniej w stosunku do
      pieniadza, pieniadz bedzie tracil na wartosci w stosunku do zlota. Proste i
      logiczne.

4. Bank of England i Fed obnizaja ostatnio i tak juz niskie stopy procentowe,
      pompujac jeszcze wiecej pieniedzy w gospodarke.

5. W latach '70 zloto bylo kosztowalo tyle samo co dzisiaj a wszystko jest dzis
      co najmniej 10 razy drozsze niz 35 lat temu.

6. Zloto jest w pieknym kilkuletnim trendzie wzrostowym. Podstawowa strategia
      inwestycyjna to "isc z trendem".

Kupujac zloto masz mozliwosc zysku wraz z wrostem kursu kruszcu, ale nie
      dostajesz odsetek od pieniedzy, ktore uzyles kupujac zloto. Ale bedac
      przebieglym mozesz miec jedno i drugie.

Jak?

Kup akcje spolki wydobywajacej zloto. Spolki co roku placa akcjonariuszom zyski,
      ktore wypracuja (dywidenda) - to beda twoje odsetki. Skoro glowna dzialanosc
      spolki to wydobywanie zlota, cena jej akcji nasladuje prawie identycznie cene
      zlota. Tak wiec kupujac akcje spolki wydobywajacej zloto zarabiasz na wzroscie
      zlota oraz dostajesz co roku odsetki od zainwestowanych pieniedzy w postaci
      dywidendy!

Zloto bedzie warte wkrotce $1000 za uncje. Tak wiec kupuj, poki jest tanie.

Druga pewna inwestycja to ziemia. Nie wazne czy rolna czy pod budownictwo - na
      swiecie jest coraz wiecej ludzi, przyrost naturalny jest wysoki, emigracja jest
      wysoka... Ludzie beda potrzebowac wiecej jedzenia (grunty rolnicze) oraz domow
      (grunty budowlane). Oprocz tego dochodzi oczywisty fakt - ilosc dostepnej ziemii
      w przeciwienstwie do ilosci pieniadza a nawet zlota nie zwieksza sie - czyli
      ziemia NIGDY nie straci na wartosci, chyba, ze przyrost naturalny na swiecie
      bylby silnie ujemny, co jest w najblizszym stuleciu bardzo malo prawdopodobne.

Pewnie juz sie domysliles jak otrzymywac odsetki od pieniedzy zainwestowanych w
      ziemie...?

Powodzenia!
      • carnivore69 Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 12.12.07, 13:26
        > 5. W latach '70 zloto bylo kosztowalo tyle samo co dzisiaj a
        > wszystko jest dzis co najmniej 10 razy drozsze niz 35 lat temu.

Czyli realna stopa zwrotu ze zlota w tym okresie to -90%?

Pzdr.
      • carnivore69 Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 12.12.07, 13:29
        > Kup akcje spolki wydobywajacej zloto. Spolki co roku placa
        > akcjonariuszom zyski [...] Tak wiec kupujac akcje spolki
        > wydobywajacej zloto zarabiasz na wzroscie zlota oraz dostajesz co
        > roku odsetki od zainwestowanych pieniedzy w postaci
        > dywidendy!

Na jedno wyjdzie gdy bedziesz uplynnial co roku 2-5% swoich zasobow zlota.

Pzdr.
        • Gość: deos Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 80.168.115.* 12.12.07, 14:01
          Realna wartosc zlota bardzo spadla miedzy 1970 a 2000. Dlatego jest teraz bardzo
          tanie i jest dobry moment do kupna. Od 2000 do dzisiaj zloto rosnie. Przed 1970
          zloto tez bardzo roslo. Po prostu miedzy 1970 a 2000 byl duzy popyt na dolary i
          nie drukowalo sie ich tyle co teraz.

To, ze uplynniajac 2-3% realnego zlota co roku jest rownoznaczne z dywidenda od
          zysku spolki wydobywajacej zloto to nie prawda.

Zloto oraz akcje to twoj kapital. Jesli uplynniasz 2-3% zlota co roku masz go
          coraz mniej i nie wazne po jakiej cenie je sprzedajesz. Natomiast akcji spolki
          masz caly czas tyle samo i rosna one na wartosci tak samo jak kurs zlota. Akcji
          nie musisz uplynniac aby uzyskiwac odsetki (dywidende), ktore sa zyskiem spolki
          z jej dzialanosci.
          • Gość: ff Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: *.as15444.net 12.12.07, 14:16
            co do inwestycji w ziemie to sie zgodze ale to zloto to raczej dobre
            na czarna godzine.

Poza tym to ze byl duzy popyt na dolary to sie zgadza ale co raz
            bardziej dolary sa wypierane przez np. euro
            nikt nagle sie nie rzuci na zloto
            • Gość: deos Re: jak zainwestowac 10000gbp??? IP: 80.168.115.* 12.12.07, 14:32
              To obserwuj prosze kurs zlota co jakis czas oraz zobacz w jakim tempie rosl kurs
              zlota w tym roku.

Na prawde nie dostrzegacie w jakim tempie pieniadze traca wartosci i wszystko
              kosztuje coraz wiecej, szczegolnie dobra kapitalowe?
              Czy uwazacie, ze lokata na 6% rocznie (lub 3% w USD) zrekompensuje spadek
              wartosci pieniadza?

Postawilem osobiscie duze pieniadze na wzrost zlota. Oczekuje $1000 za uncje juz
              w przyszlym roku.
          • carnivore69 Re: jak zainwestowac 10000gbp??? 12.12.07, 17:45
            Prawda. Skad bowiem Twoim zdaniem bierze sie dywidenda?

Wartosc owej firmy wydobywajacej zloto to (upraszczajac) wartosc jej zasobow
            zlota. Firma sprzedaje owo zloto na rynku (zmniejszajac owe zasoby), generuje w
            ten sposob zysk i przeznacza go na dywidende.

To samo robisz Ty uplynniajac co roku odsetek swoich prywatnych zasobow.

Pzdr.
      • korkix78 Monety? 12.12.07, 18:53
        Deos,
        zgoda, ale czemu nie monety?

Obrazowo i konkretniej:

Bulionowy klasyk - poludniowoafrykanski Krugerrand - reprezentujacy dokladnie
        uncje zlota kosztowal w maju 2006 roku 360-370 funtow (pamietam bo dokupowalem).
        Obecnie jest to 400-410, wiec niby nie ma zle - wartosc pieniadze w funtach
        uratowana z nawiazka, nominalnie parenascie % w poltora roku.

Tyle, ze w przypadku zlotych niebulionowych monet jest duzo ciekawiej.
        Jesli kupione w cenie emisyjnej, albo w niewiele odbiegajacej od emisyjnej
        ryzyko spadku wartosci rynkowej jest naprawde niewielkie,(konkretnie bliskie
        zerowemu), jako ze przeciez sama cena kruszcu- "zloty zlom" to 75-90% emisyjnej
        ceny monety.
        Jako taka wartosc "zlota w zlocie" to jest to, co mozna stracic.

Bonus jest taki, ze dochodzi jeszcze wartosc numizmatyczna -tu mozliwosci
        wzrostu sa teoretycznie nieograniczone, choc jest tez ryzyko spadku.

Przyklady: (polskie poluncjowe Au)

Wyemitowana w 2005 roku moneta Mikolaj Rej (rocznica smierci) - emisyjna ok
        1000zl - obecnie 2000-2100zl. (100-110% w 2 i pol roku ; ok 40% rocznie.

2005 - Galczynski - 2000-2200zl (tyle samo w 2 lata) - ok 45% rocznie

2005 - rocznica zakonczenia II W.Swiatowej - emisyjna 960zl - obecnie 1500-1550
        w 2,5 roku ("tylko" 20-pare % rocznie)

2004 - Zygmunt I Stary (cwiercuncjowa), emisyjna 500zl, obecna rynkowa
        1600-1800zl (250% w 3 lata)

2003 - 150 Rocznia Narodzin Przemyslu Naftowego w PL - emisyjna ok 1000zl,
        obecan rynkowa 4000zl

itd

I to naprawde nie sa ekstremalne przyklady.
        • Gość: ff Re: Monety? IP: *.sotn.cable.ntl.com 13.12.07, 08:37
          gdzie trzymasz te monety?
          • Gość: Adam Re: Monety? IP: *.gdynia.mm.pl 13.12.07, 09:01
            Ja wynająłem skrytkę bankową
            • Gość: ff Re: Monety? IP: *.as15444.net 13.12.07, 09:54
              Duzo kosztuje? Jest tez jakies ubezpieczenie czy nie?
              • Gość: Adam Re: Monety? IP: *.gdynia.mm.pl 13.12.07, 10:12
                Ok. 500pln/rok. O ubezpieczeniu nic nie wiem, muszę zapytać Żony :)
                • bonzee33 Re: Monety? 13.12.07, 10:38
                  Zony lubia jak mezowie inwestuja w sztuke wspolczesna (trzeba sie oczywscie na
                  tym znac, zeby nie stracic!), no i diamenty (pewna inwestycja :-)
                  • ghrom Re: Monety? 13.12.07, 12:05
                    diamenty (pewna inwestycja :-)

Czy aby? Cena diamentow, tak jak i cena kazdego innego dobra jest
                    regulowana przez popyt i podaz. Popyt rosnie delikatnie, bo rosnie
                    populacja (aczkolwiek malzenstwa nie sa ostatnio w modzie :P), De
                    Beers kontroluja podaz, diamenty sa drogie. Tyle, ze jest to kamien
                    w naturze duzo bardziej pospolity od wielu innych szlachetnych, i
                    gdyby nie dzialania De Beers cena diamentow byla by kilkukrotnie
                    nizsza. Istnieje juz kilka technologii produkcji diamentow na skale
                    przemyslowa, w ten czy inny sposob sa one blokowane przez De
                    Beers... Jak dlugo jeszcze? Ja bym w diamenty nie inwestowal.
                    • bonzee33 Re: Monety? 13.12.07, 12:55
                      Mozna zarobic..
                      Szacunowy, srednioroczny wzrost cen tych kamykow to 10%(najszybciej
                      drozeja te od 3 karatow wzwyz)
                      A na gieldzie?
                      Np. Aber (kanadyjski gracz na rynkow diamentow) radzi sobie bardzo
                      dobrze, jego akcje miedzy 2001-2004 wzorosly np. z 10 dolcow do 50.
                      • ghrom Re: Monety? 13.12.07, 15:49
                        Pewnie, ze mozna zarobic. Na internet bubblu tez mozna bylo. Ja
                        jedynie napisalem, ze ja nie mam ochoty pchac sie w diamenty i
                        dlaczego.
          • korkix78 Re: Monety? 13.12.07, 16:59
            > gdzie trzymasz te monety?

Z dala od portfela :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka