Dodaj do ulubionych

Transakcja - kupilem funty za jeny

IP: *.broadband.ctm.net 14.01.08, 12:12
Wlasnie kupilem pol miliona funtow za jeny po 211.5 (oczywiscie z
duzym lewarem na forexie bo takiej kasy nie mam). Znaczy to, ze jak
funt bedzie rosl do 215, to ja bede zyskiwac. Jesli jen bedzie rosl
do 208, to strace cale oszczednosci. Napisze pozniej jutro ile
zarobilem / stracilem.

Tzrymajcie kciuki za jena zawistni forumowicze, moze strace, jestem
przeciez jednym z was :)
Obserwuj wątek
    • Gość: majkel Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 195.188.191.* 14.01.08, 12:38
      powodzenia
      zabawa na forku to czysta adrenalina w duzych ilosciach
      • abramiczek Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 14.01.08, 14:35
        a ja chetnie poslucham i oby mu sie powiodlo...:)

ostatnio pisal o zlocie i z 840$ mamy po 910$ w ciagu bodajze tygodnia...
        a ja dalej kuuuurde nic nie zrobilem :(

musze miec pomocna dlon...
        co ty na to DEOS?

pozdro
        • ha-jo Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 14.01.08, 15:05

w tej chwiki jest 210.80, trzymamy kciuki. wyglada jakby powoli lapal wiatr, i
          ciagnie do gory.
    • Gość: joshua Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.manc.cable.ntl.com 14.01.08, 18:01
      Deos, a jak potencjalne ryzyko utraty wszystkich swoich oszczednosci ma sie do
      twojego planu inwestownaia w dluzszym terminie?
      • korkix78 Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 14.01.08, 19:40
        > Deos, a jak potencjalne ryzyko utraty wszystkich swoich oszczednosci ma sie do
        > twojego planu inwestownaia w dluzszym terminie?

Eeee nie podejrzewam deosa o stawianie autentycznie wszystkiego na jedna karte.
        To chyba sa oszczednosci 'extra', znaczy sie ponad pewne kwoty 'nie do
        ruszenia', konsekwentnie gdzies kumulowane.

Przynajmniej ja tak robie.
        • ghrom Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 14.01.08, 20:35
          Tez tak bede robil, jak juz bede mial 'pewne kwoty nie do ruszenia' ;]
    • Gość: maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 78.149.132.* 14.01.08, 20:43
      No nie, kciukow za glupote to ja na pewno nie bede trzymal.

Moim zdaniem nie dojdzie do poziomu 215. Najwyzej 212-213.

Nawet, gdy teraz zarobisz, to potem sprobujesz tak jeszcze raz, zarobisz,
      jeszcze raz, zarobisz, a za czwartym razem stracisz wszystko.
      Ale to twoja kasa :)
    • jeff.lebowski Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 16.01.08, 04:48
      Nie jestem zawistnym forumowiczem ale bacznie obserwuje forex i widzę, ze GBPJPY zeszło poniżej 209. Miałeś ustawionego stop losa czy sam wywaliłeś wcześniej?

Za to złoto lekko skorekciło do $900.
      • Gość: jojko Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.manc.cable.ntl.com 16.01.08, 11:30
        w tej chwili gbpjpy 207, zloto 881. mam jeszcze takie pytanie. kiedy
        zarejestrowalem sie na demo, otrzymalem wirtualna kaske w wysokosci 100k.
        nastepnie przez bodajze 2-3 tygodnie zupelnie nie zajmowalem sie forexem, i
        kiedy po ty czasie ponownie otworzylem aplikacje, to moj stan konta byl juz o
        kilkaset gbp wiekszy, mimo, ze nigdy jeszcze nie zawieralem zadnych transakcji.
        trzymajac wiec real kase na koncie oanda oznacza, i jest ona od poczatku
        oprocentowana?
        • Gość: deos Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.broadband.ctm.net 17.01.08, 07:32
          Trzymam dalej funty za jeny, choc zaluje teraz, ze nie kupilem
          funtow za Franki. Poczekajmy jeszcze kilka dni. Codziennie dostaje
          ladne odsetki. Nie oddam moich untow ponizej 215 chocbym nawet zekac
          do olimpiady w Londynie :) A tak na powaznie to wystarczy, ze
          poczekamy do przyszlego tygodnia.

> w tej chwili gbpjpy 207, zloto 881. mam jeszcze takie pytanie.
          kiedy
          > zarejestrowalem sie na demo, otrzymalem wirtualna kaske w
          wysokosci 100k.
          > nastepnie przez bodajze 2-3 tygodnie zupelnie nie zajmowalem sie
          forexem, i
          > kiedy po ty czasie ponownie otworzylem aplikacje, to moj stan
          konta byl juz o
          > kilkaset gbp wiekszy, mimo, ze nigdy jeszcze nie zawieralem
          zadnych transakcji.
          > trzymajac wiec real kase na koncie oanda oznacza, i jest ona od
          poczatku
          > oprocentowana?

Dostajesz odsetki od wplaconej kasy (naliczane codziennie),
          odrobinke ponizej stopy procentowej Banku Anglii (obecnie 5.5%
          rocznie).
          • robart76 Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 17.01.08, 09:37
            Jak to sie mowi? Inwestor dlugoterminowy to ten, ktoremu nie wyszla
            inwestycja krotkoterminowa. I mowie to z wlasnego doswiadczenia,
            choc zycie juz nauczylo, ze zazwyczaj strategia ta jest bledna!
            Pozdrowienia i oby jednak sie udalo
          • Gość: Alojzy Męczywór Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.t-mobile.co.uk 17.01.08, 10:33
            a co z tym lewarem o którym tu wspominałeś? W jedną stronę tylko działa?

ech ludzie ile wy macie lat bo omawianie swoich "transakcji" na forum publicznym
            to pamiętam był szyk na wczesnych studiach. Jeden z tych których się potem
            człowiek wstydził.
            • Gość: jojko Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.manc.cable.ntl.com 17.01.08, 12:29
              no wlasnie. wczesniej bylo info, ze jak doleci do 208 pojda wszystkie
              oszczednosci ze wgledu na lewar. a zeszlo nawet ponizej 208.
          • maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 17.01.08, 14:23
            Nie oddam moich untow ponizej 215 chocbym nawet zekac
            > do olimpiady w Londynie :)

Tak dlugo to nie bedziesz musial czekac. Wczesniej skoncza ci sie oszczednosci :)

A tak na powaznie to wystarczy, ze
            > poczekamy do przyszlego tygodnia.

A dlaczego wystarczy, ze poczekamy do przyszlego tygodnia? Po czym wnosisz?
            • Gość: maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 78.149.145.* 19.01.08, 01:36
              Deos, moge liczyc na odpowiedz? Dlaczego uwazasz, ze wystarczy, ze poczekamy do
              przyszlego tygodnia?
              • ghrom Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 19.01.08, 10:58
                Uspokoj sie, nie kopie sie spadajacego.
                • Gość: spostrzegawczy Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.01.08, 15:13
                  uwazam ze jestes glab...w tej i innej kwestii..
                  i nie odzywaj sie juz...w ostatnich 100 postach (twoich) nie zauwazylem zadnej
                  odpowiedzi, pomocy, zyczliwosci a tylko glupotte...
                  wiec skoncz pier..lic i idz do mamy...dziadku
                • maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 19.01.08, 16:49
                  Ja pytam powaznie, co mnie obchodzi czy on zarabia czy traci.

Ale interesuja mnie te przeslanki, na podstawie ktorych zaklada, ze w przyszlym
                  tygodniu trend sie odwroci.
                  • Gość: jajko na miekko Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 78.149.206.* 19.01.08, 19:22
                    ty , chyba sensu od kolegi powyzej nie zczailes, przeczytaj se
                    komentarz jeszcze raz ok? please
                    a generalnie : to znam deosa osobiscie i juz nie moge ze smiechu jak
                    koles sie z was nabija, inwestowania wam sie zachcialo, do roboty
                    j...ne nieroby, wymyslec jakis wynalazek i opatentowac i zyc sobie
                    do konca zycia z praw autorskich, a nie siedzi i czeka 205 208 215
                    no ma sie rozumiec
                    • Gość: majkel Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.01.08, 20:27
                      > a generalnie : to znam deosa osobiscie i ju

gratuluje znajomosci jestes fajny ale nie zazdroszcze
                      mam paszport polsatu i co ty na to powiesz
                  • ghrom Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 19.01.08, 23:13
                    > Ja pytam powaznie

Nie wierze, przeciez to jasne, ze koles wrozy z fusow i ogolnie
                    pajaca z siebie robi.
                    • maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 20.01.08, 12:52
                      > Nie wierze, przeciez to jasne, ze koles wrozy z fusow...

Niestety, oczekiwalem wlasnie czegos w tym stylu :) To juz lepiej ta kase
                      przepic i przepuscic.
          • jeff.lebowski Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 17.02.08, 03:31
            Deos. Pytam z czystej ciekawosci. Minal miesiac a nie poinformowales jak
            zakonczyla sie twoja transakcja. Teraz zainteresowales sie nieruchomosciami w
            Berlinie a co z GBPJPY?
            • Gość: deos Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.range86-153.btcentralplus.com 17.02.08, 03:40
              Dalej trzymam.... Juz sporo dala pozycja zarobic na samych
              odsetkach, zdziwilbys sie ile codziennie mi doliczaja :)
              • jeff.lebowski Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 17.02.08, 03:53
                Na pewno bym sie zdziwil bo jeszcze malo wiem o rynku forex i ciagle sie ucze...
                ale co z tym lewarem? Przy takich wahaniach to albo masz jakies kosmiczne
                zabezpieczenie albo grasz setna badz dziesietna lota. Przeciez sam pisales, ze
                jak jen urosnie do 208 to stracisz cale oszczednosci. Czy kurs nie spadl ponizej
                tej wartosci?
                • Gość: tomi Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.karoo.KCOM.COM 21.02.08, 00:06
                  209.82 i leci...
    • maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 17.03.08, 14:11
      Deos, co z twoja inwestycja na forexie?
      Sam zamknales, czy czekasz az ci rynek wyczysci depozyt (a moze juz to zrobil)?

Ciekawy jestem jak zarzadzales ta pozycja i jaka masz/miales strate.
      • Gość: deos Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 80.168.115.* 17.03.08, 14:15
        Zamknalem ze strata.
        • Gość: deos Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 80.168.115.* 17.03.08, 14:24
          Zamknalem po okolo 210, zamykalem w traszach po 50K od 211 do 209. Jaka mialem
          strate dwa tysiace funtow... Nie bylo tak zle, bez odsetek, ktore mi dopisali
          bym mial dwa i pol tysiecy straty. Tak czy inaczej na foreksu od tamtego czasu
          jeszcze nie dotykam i gram tylko na zlocie...

Korci mnie dzisiaj aby kupic z lewarem zlota po $1001 za uncje obecnie, kupie
          lacznie 500 uncji w kilku traszach i dam znac jak mi poszlo.
          • jeff.lebowski Re: Transakcja - kupilem funty za jeny 17.03.08, 16:35
            Deos, wytlumacz mi jeszcze odnosnie tego konta na oandzie. Otworzylem na razie konto demo ktore jest nominowane w USD ale przymierzam sie do konta w realu. W jakiej walucie prowadzone jest wtedy konto jesli otwieram je z UK i bede zasilal GBP? Czy bedzie nominowane w GBP czy w USD? Rozumiem, ze oanda ma jakis rachunek w UK na ktory wplacam pieniadze? Jesli konto jest prowadzone w GPB to w jakiej walucie jest otwierana moja pozycja? Zakladajac, ze chce kupic zloto to czy pozycja ta bedzie otwarta za ok. £500 czy pieniadze te beda przewalutowane na USD i de facto otworze pozycje za ok. $1000?

I jeszcze kwestia lewara. Pisales juz wczesniej, ze lewar na oandzie mozna tworzyc sobie samemu, gdyz kupuje "jednostki" danego instrumentu bazowego. Szczerze mowiac na poczatek chyba takie inwestycje by mnie interesowaly. Czy nie ma wtedy mozliwosci, ze przy mocnym ruchu pozycja bedzie mogla zostac zamknieta z powodu wyczerpania depozytu?

Wiem, ze zadaje wiele pytan ale jestem laikiem jesli chodzi o forex i nie chcialbym od pierwszej transakcji w realu zostac "dawca kapitalu"...

Zloto tak jak pisales mocno w gore ale ja obawiam sie ze to moze byc konczaca piata fala (wg. Elliota). Jest jeszcze miejsce tak do $1090 za uncje ale pozniej moze mocno skorekcic. Nadzieja w sredniej EMA50 ale jesli ona nie powstrzyma spadkow to raczej poleci w dol. Majac konto forex na oandzie to zaden problem jesli w odpowiednim momencie zajmie sie krótką.

Z gory dzieki za oswiecenie w kwestii oandy. :)
            • Gość: deos Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: *.range86-151.btcentralplus.com 17.03.08, 23:42
              Otworz konto w GBP, w Oandzie wybierasz sobie walute. Jesli masz
              konto w GBP mozesz zrobic normalny przelew BACS lub CHAPS na
              rachunek Oandy w banku JP Morgan (chyba) w UK. Jesli chcesz
              koniecznie z jakiegos powodu konto w USD bedziesz musial robic
              przelew miedzynarodowy do USA.

Kupujac zloto kupujesz za USD wiec wszystko jest przeliczane. kupisz
              uncje zlota po $1000 i sprzedasz ja po $2000 zarobisz £500.

Lewar na Oandzie mozna sobie wybrac, od chyba 1:10 do 1:50. Ja mam
              zawsze 1:50 bo jesli chcesz mniejszy lewar to po prostu tworzysz go
              zajmujac mniejsze pozycje. Np. Majac 1000 funtow na koncie i lewar
              1:50 mozesz kupic max 50,000 GBP/USD ale jesli kupisz tylko 5,000 to
              twoj lewar bedzie wynosil de facto 1:5.

Oanda zamyka pozycje jesli depozyt spadnie ci o 50% z tego co na
              koncie. Czyli przykladowo

1. Masz 100 funtow na koncie, kupujesz na maxa 10 uncji zlota po
              $1000 kazda (przy lewarze 1:50 - $1000 x 10 / 2[GBP/USD]) - zamkna
              ci pozycje jesli zloto spadnie o $10 czyli do $990 za uncje.
              Stracisz wtedy 50 funtow (£5 lub $10 na kazdej uncji x 10).

2. Masz 100 funtow, kupujesz 1 uncje zlota po $1000 - zamyka ci
              pozycje jesli zloto spadnie o $100 czyli do $900. Zostanie ci wtedy
              na koncie tak samo 50 funtow.

Ja tam w Eliotta nie wierze ani w zadne techniczne analizy wliczajac
              EMAs SMAs etc. co sie liczy na rynku to tylko zachlannosc, strach
              oraz czasami panika. Jak zaczniesz grac na walutach to szybko
              zauwazysz jak poszczegolne pary sa ze soba i z innymi rynkami
              skorelowane i jak maja gdzies technike. Np. Jesli gieldy na swiecie
              (wliczajac WIG) rosnie to jen i frank spadaja a dolar nowozeladzki,
              AUD, ZAR i TRY rosna, jesli gieldy spadaja to jen i frank rosna do
              innych walut a z kolei te wysokooprocentowane spadaja ostro....
              Wystarczy przewidziec, czy WIG lub Nasdaq bedzie jutro rosl czy
              spadac i juz wiesz jak grac na forexie.

Obstawiaj spadek zlota, ja bede obstawial wzrost i przynajmniej
              jeden z nas zarobi :) (BTW. tak sie wlasnie w dzisiejszych czasach
              pierze kase) Fed, BoE i inne banki centralne musialyby
              przestac "pompowac" kase w system bankowy zeby zloto przestalo
              rosnac.

Pamietaj tez, ze od zyskow z Oandy nie musisz w UK placic podakow bo
              to razem ze spread betting podchodzi pod gambling a hazard jest
              nieopodatkowany.
        • Gość: maecki Re: Transakcja - kupilem funty za jeny IP: 89.243.185.* 17.03.08, 19:44
          No, to to sie chwali :)
          Co by bylo dzis np., to nie chce nawet myslec. Wczoraj zobaczylem jak to walnelo
          (GBPJPY), stad moje pytanie.
          A odnosnie straty, to chodzilo mi bardziej o % straty w stosunku do kapitalu w
          tej inwestycji a nie nominalna wartosc, nie chce ci do portfela zagladac.
          Z tym zlotem, wszedzie pisza teraz o zlocie, no nic, zobaczymy, w kazdym razie
          tu przynajmniej zgodnie z trendem zagrasz, a to podstawa, wiec i
          prawdopodobienstwo zysku wieksze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka