Dodaj do ulubionych

Tax Code BR

IP: *.range81-154.btcentralplus.com 15.02.08, 22:05
Jak zamienic tax code BR na 502L czy jakikolwiek inny?
Obserwuj wątek
    • worm83 Re: Tax Code BR 15.02.08, 23:03

Dostarcz nowemu pracodawcy P45 lub/i zadzwoń do HM Revenue &
      Customs, wytłumacz swoją sytuację
      • Gość: kler Re: Tax Code BR IP: 78.146.247.* 15.02.08, 23:37
        jezeli nie jest to twoja pierwsza praca musisz dostarczyc P45 od poprzedniego
        pracodawcy a jesli wczesniej nie pracowale w UK to po jakims miesiacu sami ci
        zamieniaja i zwracaja nadplacony podatek.na poczatku daja wyzsza stawke
        podatkowa by okreslic jakie wysokie sa twoje dochody i jaka stawke zastosowac do
        twojej osoby.
        • Gość: mich Re: Tax Code BR IP: *.range81-154.btcentralplus.com 16.02.08, 01:55
          to moja pierwsza praca i prawie od 9 miesiecy mam caly czas ten sam
          code
          • Gość: katrina Re: Tax Code BR IP: 78.149.164.* 16.02.08, 10:07
            w takim razie pogon pracodawce zeby sie tym zajal a jak nie to bedziesz musial
            sam zadzwonic do tax office i wyjasnic. doradzalabym ten pierwszy sposob bo jak
            ja musialam z nimi wyjasniac jakies niejasnosci to (oczywiscie mozna tylko przez
            telefon) to zajelo mi to 2 tygodnie i na rachunku tel. komorki mialam 50L
            wiecej).jak juz ci sie udato sie nie martw bo oddadza ci nadplacony podatek.
            • Gość: mich Re: Tax Code BR IP: *.range81-154.btcentralplus.com 16.02.08, 11:25
              ale kiedy zwracają?
              wyrównują to w kolejnych tygodniach czy dopiero na koniec roku
              podatkowego?
              • Gość: katrina Re: Tax Code BR IP: 78.146.222.* 16.02.08, 18:15
                mi oddali po jakichs dwoch tygodniach ale moze sie zdarzyc ze ci oddadza na
                koniec roku podatkowego wiec zapytaj przez telefon.
                • Gość: aaxxx Re: Tax Code BR IP: *.sotn.cable.ntl.com 16.02.08, 18:23
                  na szczescie rok podatkowy niedlugo sie konczy. nie koniecznie musisz sprawe
                  wyjasniac telefonicznie, mozesz tez osobiscie pofatygowac sie do tax office
                  (wez ze soba pyslipy), pozatym dobrze by bylo gdyby Twoj pracodawca pomogl Ci w
                  wyjasnieniu sprawy, bo 9 miesiecy to dosc dlugo
              • Gość: izka Re: Tax Code BR IP: 92.0.193.* 16.02.08, 20:45
                nie wiem, czy tak jest wszedzie, ale czas oddawania podatkow w NI jest na
                miesiac przed gwiazdka;) taki mily obyczaj
                mozesz tez - o ile sie nic nie zmieni w twojej sytuacji - zawnioskowac o
                stwierdzenie nadplaty/niedoplaty podatku; jest na to odpowiedni forularz,
                pogrzeb w necie
                • Gość: ccc Re: Tax Code BR IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 16.02.08, 21:09
                  a masz NIN? jesli nie, to po uzyskaniu NIN zmienia Ci kod i oddadza
                  pieniadze nadplacone
                  • Gość: mich Re: Tax Code BR IP: *.range81-154.btcentralplus.com 16.02.08, 21:15
                    nin mam juz dawno i w tym sek
                    ze nie zmienili mi tego kodu
                    dzieki za info
                  • Gość: azkeel Re: Tax Code BR IP: *.tcl116.dsl.pol.co.uk 16.02.08, 22:26
                    O Jezu... TO na tym swiecie sa jeszcze ludzie ktorzy wieza w mityczny zwiazek
                    pomiedzy NIN i TAX Code. Gratuluje zorientowania w sytuacji!

Jedyny sposob na to, zeby miec jakikolwiek kod podatkowy poza emergency tax code
                    (BW lub BR) jest dostarczenie pracodawcy P45 od poprzedniego pracodawcy lub P46
                    w przpadku gdy jsto pierwsza praca lub z jakiegos powodu nie mamy P45. Oba
                    formularze maja na celu poinformowanie Inland Revenue o Tym kim jestes i gdzie
                    aktualnie pracujesz.

Twoj pracodawca powinien udostepnic ci formularz P46.
          • Gość: magda Re: Tax Code BR IP: *.range86-151.btcentralplus.com 02.05.08, 12:14
            no wlasnie to moja pierwsza praca a co miesiac zabieraja mi po 200
            funtow podatku przeciez to chore ...zarabiam 700f miesiecznie a do
            reki dostaje 500...a co jakbym zarabiala 1000...500 mi zabiora...
    • Gość: ccc Re: Tax Code BR IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 18.02.08, 17:50
      wez z firmy adres inland revenue i napisz do nich list z prosba o zmiane kodu -
      ja mialem tak samo
      na tym forum sa wielcy madrale, normalnych ludzi malo
      • Gość: Anula Re: Tax Code BR IP: *.ipt.aol.com 19.02.08, 02:10
        Jakbym siebie słyszała... heh
        wlasnie dzisiaj wypelnilam p46 i moj manager to ma wyslac jutro.
        Tez ptracowalam 8 miesiecy na kodzie BR i dopiero teraz mi
        zmieniaja:) Popros pracodawce o o 546 i bez problemu.
        • tom.basiak Re: Tax Code BR 07.03.08, 21:12
          mam taką sytuację

wyslalem do pracodawcy p45 niestety list zaginął, jednak po okolo 2 tyg
          pracodawca zmienił kod na 522L ( sam nie wiem jak to zrobił) jednak przez prawie
          2 miesiace mialem BR tak wiec nadplacilem sporo podatku. od 2 tyg mam juz kod
          522 L i zabieraja mi normlny podatek. Jak domagać sie zwrotu? czy sam muszę o to
          wnioskowac w Revenue czy pracodawca otrzyma te pieniadze i odda je mnie?
          • tom.basiak Re: Tax Code BR 08.03.08, 12:58
            ??
          • Gość: izka Re: Tax Code BR IP: 92.9.49.* 12.03.08, 22:21
            jezeli masz w firmie fajna-ego ksiegowa-ego/osobe zajmujaca sie wyplatami, to
            pogadaj z nia/nim, i on/-a moze zalatwic zwrot podatku przez pracodawce

jak sie nie da - wnioskuj o ustalenie nadplaty podatku (nie pamietam numeru
            formularza, niestety) do tax Office
            • tom.basiak Re: Tax Code BR 13.03.08, 16:10
              kiedy moge to zrobic juz teraz czy dopiero po zakonczeniu roku podatkowego. to
              moze lepiej juz poczekac do 5 kwietnia i wtedy uruchomic procedure zwrotu zeby
              dwa razy nie wystepowac o zwrot?
    • Gość: cc Re: Tax Code BR IP: *.114.27.116.plusnet.thn-ag3.dyn.plus.net 20.02.08, 20:43
      [url=straznik.dieta.pl/index.php]
      straznik.dieta.pl/show.php/3wyspa.png_3slimak.png_73_73_66.png[/img]
      [/url]
    • Gość: kasia Mialam podobnie IP: *.range86-130.btcentralplus.com 14.03.08, 00:05
      ja mialam podona sytuacje. 8 miesiecy na BR i mimo kilku wizyt ( osobistych, nie
      musisz tego zalatwiac na telefon) w inland revenue i mimo kilku faxow do mojego
      head office, problem trwal 8 miesiecy, ale jak juz wreszcie po kolejnej
      interwencji przydzielili mi 502, zwrot dostalam prosto na moje konto nastepnego
      dnia. doslownie. tak wiec najlepiej idz do inland revenue i oni ci powiedza co
      zrobic.
      wez swoj payslip ze soba.
      • tom.basiak Re: Mialam podobnie 16.03.08, 20:19
        jakie sa aktualne progi podatkowe tzn od jakiej kwoty ile procent?

dzieki
        • Gość: kasia progi podatkowe IP: *.range86-130.btcentralplus.com 20.03.08, 12:20
          10% do 2150
          22%- 31150
          40% powyzej 38335
          • Gość: podatki Re: progi podatkowe IP: 213.120.90.* 02.05.08, 15:49
            no wlasnie - wszyscy tak dyskutuja a przykladow logicznych nigdzie
            nie moge znalezc

wiem tylko ze osoby zarabiajace ponad 18000 nie odczuja roznicy a te
            zarabiajace mnies - straca!

czy ktos moglby jakies logiczne wyliczenia przedstawic?
            Dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka