Gość: NOFX IP: *.telkonet.pl 28.03.08, 19:05 Witam Wybieram sie z dziewczyną do Bradford. I chciałem sie zapytac czy jest jakas szansa na znalezienie jakiejs pracy w tym miescie lub okolicach? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ghrom Re: Bradford - Lesds 29.03.08, 00:08 > Wybieram sie z dziewczyną do Bradford. Po co? > I chciałem sie zapytac czy > jest jakas szansa na znalezienie jakiejs pracy w tym miescie lub > okolicach? Jesli odpowiedz na moje pierwsze pytanie brzmi: szukac pracy, to jestes albo debilem albo idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOFX Re: Bradford - Lesds IP: *.telkonet.pl 29.03.08, 07:36 Tak wlasnie jedziemy szukac pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Bradford - Lesds 29.03.08, 09:49 > Tak wlasnie jedziemy szukac pracy. Jedziecie szukac pracy nie wiedzac, czy istnieje szansa na jej znalezienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOFX Re: Bradford - Lesds IP: *.telkonet.pl 29.03.08, 10:43 Mamy mieszkanie na miesiac. Myslisz ze nie znajdziemy? Widzialem ze sporo jest agencji pracy, moze beda mieli jakas prace. Odpowiedz Link Zgłoś
tombanach Re: Bradford - Lesds 29.03.08, 23:20 sama znajomosc English to za malo, trzeba rozumiec lokalny akcent dosc trudny do zrozumienia, yorkshire belkocze w bardzo ciezki do zrozumienia sposob, ale jak kto rozmumie ten belkot to jak sie w bradford mowi "dostanie prace na kazdym call centre"; wszystko zalezy co umiesz i czy te umiejetnosci sa poszukiwane na lokalnym rynku, akurat ta okolica przoduje pod wzgledem ilosci fabryk i magazynow, i znalezienie prostej pracy robociarza przy tasmie czy picker/packer na magazynach sortowniach nie powinno byc problemu ale za tym trzeba sie nachodzi po agencjach, Bradford jest niemozliwie zasyfiale, pakistanow pelno, ale tanie w utrzymaniu, Leeds duze lepsze i drozsze; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOFX Re: Bradford - Lesds IP: *.telkonet.pl 30.03.08, 08:11 No Ja z angielskim stoje słabo, dziewczyna zna dobrze. Ale mysle ze przy tasmie w jakiejs fabryce nie jest bardzo potrzebny angielski. Nie wiem czy cos to da, ale jestem po studiach pedagogicznych. Moze ktos na to zwroci uwage:) Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Bradford - Lesds 30.03.08, 11:10 > Nie wiem czy cos to da, ale jestem po studiach pedagogicznych. Moze > ktos na to zwroci uwage:) I owszem, jesli sie tym pochwalisz szukajac pracy na tasmie, to jej nie dostaniesz, bo beda cie uwazac za 'overqualified'. Odpowiedz Link Zgłoś
tombanach Re: Bradford - Lesds 31.03.08, 23:42 brak angielskiego moze byc powazna przeszkoda, sa co prawda tacy co tu funkconuja bez jezyka pare lat ale w wielu miejscach jest sfety induction i trzeba rozmumiec, widzialem takich co to nei rozumieli i pracy nie dostali; poza tym Polakow w west yorkshir jest dosyc i konurencja na rynku pracy jest spora, jak pracodawca ma wybierac to wybierze tego z angielskim; no i oszustw wsrod rodakow tez tam nie brakuje, obiecywanie pracy czy mieszkania, uwazac na to; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kodem moja opinia IP: *.cable.ubr14.brad.blueyonder.co.uk 02.04.08, 03:28 Mieszkam w Bradford, pracuje w Leeds. Znam sporo Polakow w okolicy. 1) PO CO chcesz tu przyjechac (oprocz oczywiscie 'szukania pracy';-))? Jesli zeby odlozyc troche grosza i wrocic do domu, to lepiej jedz... do Wawy albo innego sporego miasta w PL. Jak nie znasz angielskiego to dostaniesz tu prace przy tasmie czy inny syf za jakies natminwage-6.5 brutto. Oczywiscie bedziesz mieszkal w 15 osob w domu 6 pokojowym (nie sypialniowym;-)) i stolowal sie w Lidlu. Po co to? Zeby zaoszczedzic 20k zl w rok jak dobrze pojdzie? Daj spokoj... Lepiej normalnie zyc w polskim miescie, zwlaszcza, ze masz studia i szanse na normalna prace. 2) Praca jest. Zawsze. Ale... eh, sam zobaczysz;-) Jak chcesz tu sie osiedlic na 20+ lat to tez sproboj w innym kraju, jezyk i tak musisz sie uczyc niemal od zera, poziom zycia spada, funt spada... znajdz sobie przynajmniej cos z mniej depresyjna pogoda. Samo Bradford... ja je lubie. Jest przytulne, duzo tanich domow wokol centrum, wiec wszedzie dojdziesz piechota. Stoluje sie tylko i wylacznie na miescie, a w mojej okolicy knajp na wynos jest od groma, ich ceny tez atrakcyjne. Czuje sie tu bezpiecznie (bardzo bezpiecznie), ale jak jestes rasista to znajdz sobie inne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś