Dodaj do ulubionych

W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Polski?

IP: *.eranet.pl 13.05.08, 22:22
W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Polski i dlaczego właśnie
tak? Przelewem z banku w UK do banku w Polsce? Przez pośredników
(których i dlaczego właśnie tych)? Udostępniacie bliskim w Polsce
kartę do konta funtowego w banku w UK? Proszę o wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • xiv Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols 13.05.08, 22:57

przewożę w skarpetkach... od czasu upadku Orion Cards mam zerowe zaufanie do
      tonio, grosika i innych domorosłych przedsięwzięć...

a po numerach PayPala przestałem ufać większym "dorosłym" firmom...
    • Gość: Jaro Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols IP: *.cdif.adsl.virgin.net 13.05.08, 23:00
      Ja robie przelewy z konta firmowego przez Moneybookers. Bo kurs
      najlepszy i oplaty znikome.
      • xiv Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols 13.05.08, 23:16

powaznie? ale nie transferujesz funtów na konto złotówkowe? wtedy pobierają 1.75%?
    • Gość: kasia Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols IP: 82.35.173.* 13.05.08, 23:01
      money transfer card
    • korkix78 telefonami :P 13.05.08, 23:24
      Calosc traktuje raczej hobbystycznie, ale w sumie tak to wlasnie wyglada.

Nie kosztuje to wiele zachodu, ale zawsze jest kilka modeli telefonow, ktore w
      UK sa wyprzedawane, a w Polsce chetnie kupowane - mam swoich stalych odbiorcow,
      wystarczy bardzo ogolnie wiedziec co i jak.

Ilosci skromne "mikrohurcik" - biznesem bym tego na pewno nie nazwal - ale
      podnoszenie pieniedzy lezacych na ulicy to takie moje male zboczenie zawodowe.
      Przy duzych kwotach zabawa pewnie wygladala by inaczej, ale ze duzo zlotowek w
      Polsce nie potrzebuje, to tez duzo telefonow nigdy nie biore.

Przykladowo 3 tyg temu wzialem 5 komorek X (w UK po 85 funtow), w Polsce wzieli
      je za 550zl.
      Staram sie nie myslec kategoriami klasycznego zysku, tylko traktuje to tak, jak
      gdybym w tym przypadku sprzedal troche funtow za 550/85 = 6,47.
      Tak sam siebie sciemniam :P
      • aznar33 Re: telefonami :P 15.05.08, 10:33
        > Przykladowo 3 tyg temu wzialem 5 komorek X (w UK po 85 funtow), w
        > Polsce wzieli je za 550zl.
        > Staram sie nie myslec kategoriami klasycznego zysku, tylko traktuje
        > to tak, jak
        > gdybym w tym przypadku sprzedal troche funtow za 550/85 = 6,47.
        > Tak sam siebie sciemniam :P

LOL
        Ja też byłem w PL kilka tygodni temu. Jak wcześniej sprawdzałem kurs funta, to
        mało się nie zakrztusiłem. Dlatego podobnie jak Ty wypchałem bagaż podręczny
        sprzętem elektronicznym i funty wyszły po jakieś 7zł :)
        Też myślałem o telefonach, ale się kompletnie na tym nie znam, więc sobie to
        odpuściłem. Poza tym to bardzo niestabilny rynek i ceny bardzo szybko lecą w dół.
        • korkix78 Ello :) 23.06.08, 19:14
          O, czesc Aznar, wykonalem przegapienie Twojej odpowiedzi.

Dlatego podobnie jak Ty wypchałem bagaż podręczny
          > sprzętem elektronicznym i funty wyszły po jakieś 7zł :)
          > Też myślałem o telefonach, ale się kompletnie na tym nie znam, więc sobie to
          > odpuściłem. Poza tym to bardzo niestabilny rynek i ceny bardzo szybko lecą w dó
          > ł.

A wiesz, jest cos stabilnego na rynku elektroniki: kierunek ruchu cen. Zawsze w
          srednim, nie mowiac juz o dlugim okresie idzie szybko w dol, od chyba poczatku
          istnienia elekontroniki na uzytek 'domowy', wlasciwe wszedzie :-)
          I to nie tylko telefony; kiedys, w latach zdaje 70-tych, zeby kupic magnetofon
          szpulowy, musialbys najpierw sprzedac dwa auta :P

Tyle, ze z moich amatorskich obserwacji wyszlo, ze w Polsce zawsze to dziala z
          opoznieniem, czasami ledwie parotygodniowym, a czasem paromiesiecznym. Grunt to
          wstrzelic sie w te czasowa luke.
          Jesli "towaru" malo, to szybko zejdzie.
          Cala mala telefoniczna "akcje" zaczynam z 2 tygodnie przed wyjazdem do PL.
          Inaczej majac telefony w domu, moglbym je traktowac cos jak lokate o wysokiej
          stopie oprocentowania - tyle ze ujemnej :P

Przypuszczam, ze z Twoimi elektronikaliami zrobiles podobnie,niezaleznie czy
          nakupiles elektronicznych szczoteczek do zebow czy 6-paki plazmowych tv z jedna
          przekatna gratis :>

Jak cos to zapraszam na maila do potencjalnej konwersacji ciagu dalszego ;>
    • Gość: maecki Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols IP: 78.146.218.* 14.05.08, 00:17
      F-ma 3-cia - Moneybookers. Bardzo dobry kurs i taanio, ok. 1,5 funta
      za jakakolwiek kwote.
      • Gość: iza moneybookers? IP: *.range86-168.btcentralplus.com 22.06.08, 15:34
        Mam pare pytan dot. monebookers. Wydaje mi sie, ze zeby czegokolwiek sie
        dowiedziec, trzeba sie zarejestrowac, czego przedwczesnie nie chce czynic.
        Pytania specom wydadza sie infantylne, to zapewniam.

1. Czy sa bezpieczni mniej wiecej tak jak polskie banki internetowe (mbank,
        Multibank...) ?

2. Weszlam na strone i wynika mi, ze musialabym podac datale dot. mojego konta
        osobistego w normalnym angielskim banku, a moneybookers potem sobie "lowi"
        pieniadze z mojego konta - na wysylki i na oplaty. Czy tak? Czy moze musze
        wplacac pieniadze na osobno utworzone konto (jak bankowe) w moneybookers?

3. Przez internet moge potem wysylac pieniadze do kogos, kto nawet nie ma konta
        w moneybookers. Gdzie one zatem trafiaja? Na konto w polskim banku odbiorcy?
        Gdzies wyczytalam,ze wystarczy, by odbiorca mial email, ale to chyba za malo -
        jakies konto bankowe musi miec.

4. Czy odbiorca ponosi jakies oplaty?

5. Jakie sa oplaty? Procentowo czy rzeczywsicie, jak pisze(sz) maecki, £1,5 za
        KAZDA sume? nawet £1000? Jaka racje bytu maja wtedy moenygram, western union
        inne - z ich o wiele gorszymi warunkami?

Jesli ktos ma chwile, prosze o odpowiedzi, dzieki.
    • Gość: A Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols IP: 217.33.252.* 15.05.08, 11:07
      Czyzbym byla jedyna osoba, ktora w ogole nie transferuje nic do Polski? Zadna
      metoda?
      Za to mam zamiar stransferowac troche gotowki z Polski i kurs funta bardzo mi
      odpowiada w tym przypadku :-)
      • aniaiwaa Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols 21.06.08, 12:20
        Pozdrawiam,
        Ania

link dla zainteresowanych
      • korkix78 Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols 23.06.08, 18:28
        > Czyzbym byla jedyna osoba, ktora w ogole nie transferuje nic do Polski? Zadna
        > metoda?

Hehe zaskakujacy wniosek?
        A jesli moge spytac w jaki sposob policzylas osoby, ktore nie odpowiedzialy na
        ten watek, bo go nie dotycza? :)
    • Gość: ksu30 Re: Wysylam przez Sami Swoi IP: 62.255.241.* 21.06.08, 14:54
      wysylem przez Sami Swoi od 2lat i jestem zadowolony jako ich klient,
      ide do sklepu polskiego z kasa i wysylem na podane konto, nie musza
      wbilac non stop tych samych danych poniewaz przy pierwszem razem
      dostajesz staly nr klienta, babka wbija nr i ma wszystkie dane,
      oplata jednorazowa i taka sama 5£ lub express 10£. Ale ostrzegam
      przed nieuczciwimi polskimi sklepikarzami, którzy celowo zanizaja
      kurs za funta, pol roku temu babka chciala mi wmowic ze kurs za 1£
      wynosi 4.00zl, tu ci mowi tyle a roznica do kieszeni
    • Gość: Liverpoolczyk Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols IP: *.range81-152.btcentralplus.com 22.06.08, 17:17
      Moneybookers,chyba najmniej kradna.
      • xiv Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols 23.06.08, 20:47

to się nazywa prowizja - nie kradzież
    • Gość: ppp Re: W jaki sposób przekazujecie pieniądze do Pols IP: *.hudd.cable.ntl.com 24.06.08, 02:03
      ide do banku i przelewam pieniadze prosto i szykbko na konto
      walutowe w polsce:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka