Dodaj do ulubionych

czy należy mi się odprawa

IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 09:39
pracuje w Irlandii od sierpnia 2007.Wczoraj dostałem wypowiedzenie z pracy z
dwutygodniowym wyprzedzeniem, czy pracodawca ma obowiązek wypłacić mi wyprawkę?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: czy należy mi się odprawa IP: 92.7.26.* 26.10.08, 12:33
      Google Twoim przyjacielem:

www.citizensinformation.ie/categories/employment/unemployment-and-redundancy/redundancy/redundancy-payments
      • Gość: monia Re: czy należy mi się odprawa IP: *.zone3.bethere.co.uk 26.10.08, 12:58
        Kasiu, trochę się zapędziłaś. Rob nie kwalifikuje się pod 'redundancy payments'.
        To po prostu zwykłe rozwiązanie umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia.

Żadna 'wyprawka' się nie należy. Chyba, że wyprawa na poszukiwanie nowej pracy ;)
        • Gość: kasia Re: czy należy mi się odprawa IP: 92.7.26.* 26.10.08, 13:58
          Nie wiemy z jakiego powodu Rob dostal wypowiedzenie. W UK pracodawca moze dac
          wypowiedzenie z nastepujacych powodow:
          www.direct.gov.uk/en/Employment/RedundancyAndLeavingYourJob/DG_10026619

Jesli Rob kradl, to chyba nie oczekuje wyprawki ;-)
        • Gość: kasia Re: czy należy mi się odprawa IP: 92.7.26.* 26.10.08, 14:06
          www.citizensinformation.ie/categories/employment/unemployment-and-redundancy/dismissal/fair-grounds-for-dismissal/?searchterm=employer%20notice
          a tu irlandzkie sytuacje, w ktorych mozna dostac wypowiedzenie od pracodawcy. Ja
          nie widze roznicy porownujac do UK.
    • Gość: palejo Re: czy należy mi się odprawa IP: *.range86-155.btcentralplus.com 26.10.08, 14:33
      Moze rob dostal wypowiedzenie gdyz zamiast stawiac sie w pracy
      przebywa w Pl? (patrz IP)
      • Gość: ROb Re: czy należy mi się odprawa IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 17:23
        Hej powoli powoli.praca na wyspach dobiega kresu .Pracowałem w firmie budowlanej
        z tygodnia na tydzień mieliśmy mniej pracy,i stało się to czego od jakiegoś
        czasu można się było spodziewać - pracodawca zwolnił 3 polaków i 2
        Irlandczyków.Zwyczajnie nie ma budowy nie potrzebna siła robocza
        • Gość: kasia Re: czy należy mi się odprawa IP: 92.7.26.* 26.10.08, 17:34
          Rob, jesli miales umowe o prace i dostales wypowiedzenie, to rozumiem, ze byly
          przeprowadzone redundancies? Jesli tak, to w zaleznosci od stazu pracy powinna
          nalezec Ci sie odprawa, zobacz pierwszy link co wkleilam.

Coraz wiecej slysze o zwolnieniach wiec moja pierwsza mysl, jesli wypowiedzienie
          ze strony pracodawcy, to zwolnienia z powodu braku pracy, a wtedy odprawy
          powinny sie nalezec..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka