Dodaj do ulubionych

Komunia Św.

02.01.09, 23:40
Mam jeszcze sporo czasu, ale wolę się rozeznać już teraz. W Polsce mamy liczną rodzinę i dla większości przylot tutaj to znaczne obciążenie finansowe, dziadkowie są w podeszłym wieku niezdolni do latania, dlatego rozważam zorganizowanie Komunii dziecka w Polsce, tak, żeby cała rodzina mogła w niej uczestniczyć. Tylko jak się do tego zabrać? Czy parafie polskie pozwalają na takie praktyki? Jak wygląda droga formalna? Ktoś to "przerabiał"?
Obserwuj wątek
    • monika_irl Re: Komunia Św. 03.01.09, 10:01
      wpisz w wyszukiwarke Komunia, o ile sie nie myle to dziewczyny juz
      cos o tym pisaly bo co roku pojawia sie ten temat.
      • ka12 Re: Komunia Św. 03.01.09, 11:37
        Już przeglądałam wątki o Komunii, na tyle ile mi pozwolił czas i więcej jest o prezentach i kosztach. Chodzi mi tylko o informację, czy łatwo jest załatwić Komunię dziecka mieszkającego w Irlandii w polskiej parafii, bardziej formalna strona i czy ktoś już to robił.
        • esofik Re: Komunia Św. 03.01.09, 17:19
          myślę, że wszystko zależy od parafii i księdza proboszcza. Ja co
          prawda też do komunii mam jeszcze kilka lat, ale w tym roku
          robiliśmy chrzciny. Wiem, to nie to samo. W mojej parafii jak tylko
          zadzwoniłam o informacje pojawiła się cała lawina pytań. Co? Jak?
          Dlaczego? Natomiast w sąsiedniej nie było zadnych problemów. Nie
          było pytań o ślub i wystarczył tylko akt urodzenia (bez tłumaczenia)
          A opłata dosłownie "co łaska", dlatego nie było mi żal dać troszkę
          więcej ;)
          • reyka Re: Komunia Św. 03.01.09, 22:27
            ja tez mam doswiadczenie w chrzcinach - nie bylo zadnego problemu w
            parafii, w ktorej chrzcilam. Nawet ksiedzu nie przeszkadzalo, ze maz
            slowa po polsku nie mowi.
            najlepiej bedzie jak zadzwonisz do wybranej przez siebie parafii i z
            ksiedzem bezposrednio pogadasz, albo wyslij ktoregos z rodzicow :)
            Ksiedza sa rozni - jeden bedzie szukal dziury w calym, a drugi
            jeszcze sam cos od siebie doradzi.
            • ka12 Re: Komunia Św. 03.01.09, 23:13
              Dziękuję za odpowiedzi. Najlepiej zasięgnę informacji w parafiach w Polsce. Trochę się obawiam reakcji dziecka na wiadomość, że nie weźmie udziału w Komunii z kolegami klasowymi, ale mam nadzieję, że zrozumie. Nie chcę też, żeby czuła się wyobcowana przystępując do sakramentu z nieznanymi dziećmi, no i mam nadzieję, że jakimś cudem dostaniemy scenariusz mszy, tak żeby wiedziała co i jak i po czym. Zobaczymy!
              • roza06 Re: Komunia Św. 05.01.09, 13:55
                Może najpierw porozmawiaj z córką bo widzę że ona jeszcze o niczym nie wie.
                Później pomyśl co jest dla ciebie ważniejsze uczucia twojej córki czy zrobienie
                popisowej imprezy dla rodziny? Moje dziecko miało komunię w zeszłym roku i do
                głowy mi nawet nie przyszło żeby jechać do Polskie i robić tam imprezę. Córka
                jest bardzo zżyta z klasą i na pewno byłoby jej przykro gdybym nagle wsadziła ja
                między jakieś obce dzieciaki tylko dlatego że ja chciałbym pokazać się przed
                rodziną. My zaprosiliśmy babcie (na nasz koszt), naszych znajomych z Irlandii,
                była tez moja siostra z mężem. Impreza była nie duża ale bardzo przyjemna i
                miła. Jakos nikt w Polsce nie miał pretensji (a nawet jeśli miał to mnie to nie
                obchodzi). Impreza ma być dla dziecka a nie dla rodziny.
                • ka12 Re: Komunia Św. 05.01.09, 15:58
                  Przyznam, że uśmiechnęłam się pod nosem czytając Twój post. Nie chcę robić
                  komunii w Polsce, żeby się pokazać. Chodzi tu u kwestię techniczną - mianowicie
                  nikt nie przyleci do Irlandii. Teść jest po zawale, teściowa nie może chodzić,
                  bo ma chorą nogę, moja mama opiekuje się naszą ciocią chorą na Alzheimera i nie
                  może się ruszyć nawet na zakupy, przybrany syn mojego brata nie ma paszportu, bo
                  jego biologiczny tatuś nie chce się zgodzić ( a jeśli nie przyjedzie on, wtedy
                  nie przyjedzie mój brat z całą rodziną), podobnie moja chrześnica - tatuś się
                  zwinął i już pół roku obiecuje, że pójdzie do konsulatu w swoim kraju, żeby
                  małej można było zrobić paszport. A to są ludzie dla mnie ważni, no i Komunia
                  jest takim rodzinnym świętem. Nie mam zupełnie pojęcia skąd wyciągnęłaś wniosek,
                  że to ma być w Polsce, bo ja chcę się pokazać. Bardzo mnie to rozbawiło :)
                  • dorcia.w Re: Komunia Św. 05.01.09, 19:14
                    Moja kolezanka tez ma komunie w tym roku, i zastanawiała się nad
                    zrobieniem jej w POlsce, ze względu na rodzinę. Ale jej syn
                    powiedział że nie i koniec, tu ma kolegów i tu chce pojsc do komuni
                    ze swoja klasa. Zapytaj sie wpierw córki o jej decyzję, a jesli
                    powie że nie, to nie przekonuj na chwilę, to jest jej święto i jej
                    wybór.
                    Filip syn kolezanki cieszy sie że przyjedziemy my i jeszcez inni
                    znajomi i to jest dla niego ważne.
                    Moja córka ma komunie w przyszłym roku, ale ja sie nawet nie
                    zastanaiwam nad zrobieniem Komunni w Polsce. Trudno moi dziadkowie
                    nie przyjadą, ale najwazniejsze że my rodzice bedziemy z nia w tym
                    Dniu.
                    • roza06 Re: Komunia Św. 05.01.09, 20:36
                      I właśnie o to mi chodzi. Kobieta nie liczy się ze zdaniem najbardziej
                      zainteresowanej (córki) i za jej plecami juz planuje imprezę.
                      To ma być święto przede wszystkim dla dziecka a nie rodziny. Dla rodziny mozna
                      zrobić przyjęcie juz po fakcie.
                      • dorcia.w Re: Komunia Św. 05.01.09, 20:58
                        Dla rodziny tej ktora nie bedzie mogła przyjechać, a nam bliskiej -
                        zamierzamy zrobić przyjecie - obiad w Polsce w okresie wakacji.
                        Córcia tez bedzie zadowolona że ma dwa razy swoje święto.
                    • ka12 Re: Komunia Św. 05.01.09, 21:57
                      Tak, napewno zapytam córkę o opinie i jeśli będzie jej zależało na Komunii tutaj, to tak się też stanie. Na razie trudno, by 5 latka była zdolna do podejmowania takich decyzji. Moje zdanie pozostaje nadal niezmienione, bo wydaje mi się, że milsza będzie uroczystość w gronie rodziny. Pewnie byłoby jej przykro, gdyby widziała tabuny dziadkow, babć i cioć innych kolegów, a z jej strony byliby tylko rodzice, ktorych zresztą ma codziennie. Nie czułaby w ogóle świąteczności i szczególności tego dnia. Podejrzewam też, że fakt uczestnictwa w sakramencie z innymi dziećmi nie miałby druzgocącego wpływu na jej psychikę . I tak przez całą mszę nie wchodzą w interakcje między sobą. Pożyjemy, zobaczymy.
                      Przypomnę tylko, że pytanie moje było o załatwianie formalności związanych z Komunią w Polsce, a nie ocenianie gdzie lepiej i moich kompetencji jako matki.
                      Pozdrawiam
                      • roza06 Re: Komunia Św. 05.01.09, 22:04
                        Nie wiedziałam że 5 latki mają juz komunię. Myslałam że to się
                        dzieje dopiero w drugiej klasie. Nie obrażaj sie bo moim celem nie
                        było podważanie twoich kompetencji. Pozdrawiam
                        • ka12 Re: Komunia Św. 05.01.09, 22:15
                          Jasne, że pięciolatki nie maja komunii, po prostu zastanawiam się i martwię na przyszłość ( niestety tak już mam). I w żadnym razie się nie obraziłam. Myślę, że nie pojawiłyby się nieścisłości w przedstawianiu sytuacji, gdyby rozmowa miała miejsce w realu. Niestety w rozmowach forumowych dużo szczegółów często umyka.
                          Pzdr
                          • roza06 Re: Komunia Św. 05.01.09, 22:39
                            No to pewnie nasze corki będa miały komunię w tym samym czasie. No
                            ale ja na razie o tym nie myślę bo przez ten czas tysiące rzeczy
                            może się zmienić a ja chyba bym oszalała od zamartwiania się.
                            pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka