Dodaj do ulubionych

Mortgage - pierwsza wplata

IP: 78.149.34.* 26.01.09, 14:54
Hej
Tak sie wlasnie zastanawialam jak teraz wyglada kwestia otrzymania mortgage w
UK. Kredytow na 100% wartosci nieruchomosci juz nie ma, ale slyszalam, ze sa
firmy udzielajace pozyczek wlasnie na pierwsza wplate. Czy ktos cos o tym slyszal?
Obserwuj wątek
    • javus Re: Mortgage - pierwsza wplata 26.01.09, 20:25
      > firmy udzielajace pozyczek wlasnie na pierwsza wplate. Czy ktos cos o tym slyszal?

No ja nie slyszalem o firmach ktore daja konkretnie pozyczki na pierwsza wplate,
      ale skoro nie byles(as) w stanie zaoszczedzic na pierwsza wplate to sadzisz ze
      dasz rade splacac dom i jeszcze ta pozyczke. Zreszta jak bedzie na tobei ciazyc
      pozyczka 20k funtow to zapomnij ze w dzisiejszych czasach jakikolwiek bank
      udzieli ci pozyczki na dom. Nie mam ochoty cie odstraszac od kupna ale prawda
      jest taka ze bedzie ciezko.

Jesli szukasz pozyczki to zapytaj w banku w ktorym masz konto osobiste ile oni
      ci moga udzielic.

Pozdro
      Javus
      • Gość: Agnieszka Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: 78.145.82.* 26.01.09, 20:39
        Dzieki za oferte pomocy, ale ja juz kupilam dom.
        Pytalam tylko czy ktos sie orientuje jak to teraz wyglada bo moi znajomi chcieli
        kupic dom i bank zazyczyl sobie 20K wplaty wlasnej. Jeszcze rok temu 5% byloby
        wystarczajace lub mozna by bylo wziac kredyt na 100% wartosci domu.
        Wyglada na to, ze faktycznie teraz trzeba wielu wyrzeczen, aby cos kupic...
        A swoja droga to sie zastanawialam jak to mozliwe ze ktos mogly te 20K pozyczyc.
        Nie wydaje mi sie, zeby mozna to bylo rozlozyc na 25 lat jak mortgage, wiec raty
        bylyby horrendalne...
        • serendepity Re: Mortgage - pierwsza wplata 27.01.09, 13:34
          Dostanie unsecured loan na 20K to juz wieksza sztuczka, raty rozlozone zapewne
          na 7 lat lub wiecej.

Ale nierozumiem dlaczego ktos kto nic nie odlozyl chcialby pakowac sie jeszcze w
          kredyt. Wynajem moze byc znacznie tanszy i odpadaja koszty eksploatacji i remontow.
          • Gość: cvv Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: *.zone4.bethere.co.uk 27.01.09, 14:57
            to se wynajmuj do końca życia, jak to takie fajne dawać zarabiać
            lanlordom.... i jesli czujesz się tam, jak u siebie.
            niektórzy wolą dawać zarabiać bankom, choć na wstępie tylko drzazga
            w szczeblu spłaty zaczyna być twoja.

fakt, że trzeba liczyć siły na zmiary i jesli się ma mały budżet i
            żadnego zabezpieczenia to nie warto pchać się na wielkie salony.
            zawsze jednak można rozpocząć od czegoś skromniejszego... lub
            być "wiecznym wynajmującym".
            • serendepity Re: Mortgage - pierwsza wplata 27.01.09, 16:17
              Wynajmuje i place mniej niz bym zaplacila za same odsetki od kredytu, a co
              dopiero pelna rate. Nie wspominajac jeszcze o tym, ze musialabym miec z 50K na
              depozyt, zeby wziac kredyt.

Roznice miedzy tym co place wlascicielowi, a tym co bym placila na kredyt co
              miesiac moge sobie spokojnie odkladac/inwestowac. Nie musze tez martwic sie
              kosztami napraw sprzetu, konserwacji, remontow.

W poprzednim lokum mieszkalam 3.5 roku i czulam sie tam jak u siebie. Mam
              nadzieje, ze tak samo bedzie w obecnym lokum i pomieszkam tu pare lat.

Jak przyjdzie czas to cos kupie lub nie. Tyle, ze ja nie mam problemu z
              ewentualnym depozytem, a osoba wspomniana w pierwszym watku nie odlozyla nic i
              chcialaby podwojnie zadluzyc sie.
              • Gość: PePaNuS Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: *.leed.cable.ntl.com 09.02.09, 15:43
                Na chwile obecna banki wymagaja 20% wkladu wlasnego aby myslec o jakimkolwieg
                mortgage !!
                Pozdro
                • Gość: 123 Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: *.resnet.bath.ac.uk 09.02.09, 17:46
                  Trzeba zwrócić się do brokera mortgage'owego a nie high street banks - są nawet na rynku produkty building societes z 5% depozytu!
                  • ghrom Re: Mortgage - pierwsza wplata 10.02.09, 00:16
                    > Trzeba zwrócić się do brokera mortgage'owego a nie high street
                    banks - są nawet
                    > na rynku produkty building societes z 5% depozytu!

Bzdura, nie ma takich ofert, a przynajmniej nie bylo miesiąc temu
                    kiedy ostatni raz sprawdzałem. Najlepsze na co mogą liczyć first
                    time buyers to 15%.
                    • Gość: 123 Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: *.bath.ac.uk 10.02.09, 10:06
                      Wiem ze zawsze jestes najlepiej poinformowany, ale tym razem sie mylisz. Sa
                      ofertty na mniejsze sumy do 100 k albo shared ownership (ok nie wiem- moze w tym
                      momencie juz sie skonczyly ale byly w styczniu, sam apalikowalem wiec chyba nie
                      konfabuluje no nie?)
                      • ghrom Re: Mortgage - pierwsza wplata 10.02.09, 11:19
                        > Wiem ze zawsze jestes najlepiej poinformowany

Uważaj na kwantyfikatory: prawie zawsze :P

> ale tym razem sie mylisz.

Nie, nie mylę się. Nie dostaniesz normalnego mortgage na mniej niż
                        15% depozytu, nawet jeśli to będzie < 100K. Shared ownership - być
                        może, ale to nie jest normalny mortgage i nie o takich tutaj
                        dykutujemy.
                        • Gość: 123 Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: *.bath.ac.uk 10.02.09, 13:11
                          No dobrze, ale mnie nikt nie pytal w Stafford Railway Building Association czy
                          to jest na shared ownership, tylko o kwote jakiej potrzebuje. Ten mortgage
                          niczym sie od 'normalnego' nie rozni (moze w sensie ze jest na leasehold) bo to
                          nie jest housing association ktore sprzedaje czesc nieruchomosci tylko zupelnie
                          niezalezny lender (nieruchomosc nalezy do Guinness Trust). Po prostu takich
                          ofert jest malo (budzet) i rozchodza sie wlasnie na poczatku roku.
                          • ghrom Re: Mortgage - pierwsza wplata 10.02.09, 18:46
                            Obawiam się, że wprowadzasz ludzi w błąd, a tutaj:

> takich
                            > ofert jest malo (budzet) i rozchodza sie wlasnie na poczatku roku.

to już zupełnie bredzisz, produkty finansowe to nie ziemniaki i nie
                            'rozchodzą się'.

SRBA daje w tej chwili normalne kredyty do max 75% wartości
                            nieruchomości, tak samo jak ogromna większość pożyczkodawców.

Dostałeś ten mortgage? Nie? Od ściemniania nieuczciwego doradcy do
                            podpisania umowy droga daleka, nawet koleją :P
                            • Gość: abc Re: Mortgage - pierwsza wplata IP: 92.7.7.* 10.02.09, 20:05
                              Daja 100% kredytu jak kupujesz w systemie "shared equity",np.Halifax
                              i jeszcze inne 3 banki,ktorych nazwy niestety nie pamietam.
                              Zgadzam sie z ghromem,ze od tego co mowi mortgage broker a do
                              dostania kredytu jest dluuuuuga droga.Mimo wszystko zycze wszystkim
                              pomyslnosci w kupowaniu wlasnego gniazdka.
                              Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka