Dodaj do ulubionych

Benefity dla studentów??

25.06.09, 15:20
Wiem,ze temat benefitow daje w kosc kazdemu. Mieszkam juz 2 lata w
Angli i zawsze radzilam sobie bezx tego.
Jednak teraz oboje z chlopakiem chcemy zacząć szkoly na full
time.Automatycznie bede musiala w pracy zmienic swoj status na parrt
time, podobnie jak chlopak. czasem bedzie trzeba wziąć ekstra wolne
dni na prace projekty itp. Widze wszystko w czarnych barwach teraz.
Czy damy sobie rade oboje na part time??
I tak mnie naszły czy panstwo w jakis sposob pomaga studentom? jakies
obnizone koszta czy cuś? macie jakies przydatnbe linki?
dzieki wielkie
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Benefity dla studentów?? 25.06.09, 16:13
      Dofinansowania przysluguja ludziom, ktorzy mieszkali w UK minimum 3 lata i moga
      to udowodnic ( czyli np. WRS) - licza tylko ten czas, na ktory ma sie dokumenty.

tu jest wiecej informacji:
      www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm
    • not-easy Re: Benefity dla studentów?? 25.06.09, 17:37
      dzieki za link bardzo przydatny.Masz racje nie zaliczamy się do zadnej
      pomocy. Ja jestem dwa lata chlopak rok. Wiec jedno z nas bedzie musialo
      ze szkoly zrezygnowac, bo nie damy rady z rachunkami itp.:(

ps. wrs? co to?
      • Gość: ela wrs IP: *.range86-133.btcentralplus.com 25.06.09, 19:46
        rejestracja w home office. jak zaczynasz prace powinnas sie tam zarejestrowac i
        przy kazdej pozniejszej zmianie tez,ale placisz tylko raz.
        • Gość: moccabristol Re: wrs IP: *.range86-154.btcentralplus.com 25.06.09, 20:00
          No z tymi trzema latami to jest rożnie. Jeśli macie rezydenturę to starajcie się
          w swoim Council-u. Dodatkowo na dobrych uczelniach są granty i stypendia fundowane.
          • not-easy Re: wrs 25.06.09, 22:53
            Rezydentury nie mamy, chyba za krótko jestesmy.Nawet nie wiem gdzie
            takie cos sie zalatwia. I przyznam szczerze ,ze ten homeoffice co tam
            wyczytalam to mnie zaskoczylo! Chlopak jest Węgrem i tez pierwszy raz
            slyszal o tym. Kurcze ja tutaj jzu dwa lata w tej samej pracy od
            poczatku jestem pracodawaca nigdy mi nie wposmnial o czyms takim.
            Jejku czyli po dwoch latam jak sie tam bede chciala zarejestrowac to
            mi chyba jakas kare wlepią!

Moja uczelnia honoruje tylko tax credit-tak mnie pinformowali
            dzisiaj.ale na chwile obecna gdzie jeszcze szkoly nie zaczelam ani
            moj facet to mamy oboje wysokie zarobki.wiec nikt nam teraz nic da. A
            zas z drugiej strony musze okazac ten papierek zanim zaczne szkole
            zeby miec tution fees nieodplatnie.
            • Gość: moccabristol Re: wrs IP: *.range86-141.btcentralplus.com 25.06.09, 23:33
              Ne chce mi się tego wszystkiego opisywać więc poczytaj u Ghroma np. tutaj:
              ghrom.com/lang-pl/residence-permit
              moje dziecko po dwóch latach pobytu zaczynając studia dostało bardzo dużą pomoc
              z Council-u i dodatkowo stypendium z uczelni. Pierwsze pytanie było jednak o
              rezydenturę.
              Dodatkowo powiem Ci ,iż bez rezydentury są również kłopoty z otrzymaniem zasiłku
              dla bezrobotnych. Właśnie teraz mojej znajomej odmówiono prawa do zasiłku po
              prawie czterech latach pracy tutaj ponieważ nie ma rezydentury. Odwołała się i
              czeka na zmianę decyzji ale to nie zmienia faktu ,że na razie od 5 miesięcy jest
              pozbawiona tego świadczenia.
              • Gość: max sluchajcie wszystkie oszolomy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 188.33.1.* 29.06.09, 01:07
                zapomnijcie o wszystkich WRS, rezydenturach i innych bulshitach.
                W UK jestes eligible for student help jesli jestes w UK 3 lata i to jest
                wszystko co potrzebne. Twoj paszport, papiery i inne polskie matactwa mozecie
                spalic.
                Reszta to ile zarabiasz i status rodziny by wyliczyc ile wam sie nalezy. Ja mam
                oplacone studia, bursaries + loan. A wy matoly uczcie sie jezyka zamist zasiegac
                informacji polskich matolow.
                • Gość: gaga Re: sluchajcie wszystkie oszolomy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.brnt.adsl.virgin.net 29.06.09, 10:42
                  ój mąż nie ma żadnej rezydentury pracował legalnie w UK 3 lata pobiera bez
                  problemu JSA.
                  • Gość: moccabristol Re: sluchajcie wszystkie oszolomy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.range81-153.btcentralplus.com 29.06.09, 11:08
                    niestety wszystko zależy na jakiego urzędnika trafisz.
                  • Gość: moccabristol Re: sluchajcie wszystkie oszolomy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.range81-153.btcentralplus.com 29.06.09, 20:37
                    wiadomosci.onet.pl/1563158,2678,kioskart.html
    • princesswhitewolf Re: Benefity dla studentów?? 01.07.09, 11:10
      jesli planujecie postgraduate studies to na nic poza pozyczkami nie
      mozecie liczyc
      Jesli undergraduate, to macie szanse na grant

sa oczywiscie tez scholarships ale to kilkanascie na kilkaset podan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka