IP: *.range86-158.btcentralplus.com 27.08.09, 14:53
Mam polskie prawo jazdy i czytalam informacje o wymianie go w dvla,no i jako
rezydent mam 3 lata od uzyskania rezydentury,a jako wizytor rok od ostatniego
jazdu do kraju,no i tak na ligike dopoki nie utrzymam rezydentury moge miec to
polskie prawko,tak? bo do uk wjezdzam co kilka miesiecy. no jak to jest?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • serendepity Re: dylemat 27.08.09, 15:32
      Mieszkasz w UK, jezdzisz tu samochodem? To wymien, zycie bedzie prostsze.
      Ubezpieczenie bedzie tansze i bedziesz miala swietne potwierdzenie id i adresu
      przydatne w wielu sprawach.
    • nsc23 Re: dylemat 27.08.09, 17:48
      Z tego, co ja wyczytalam, nie musisz wymieniac do 75 roku zycia. Ja mam
      rezydenture od roku (chyba, bo w HO nic nie potwierdzalam, a przepisy dotyczace
      studentow sa dla mnie mocno metne) i jezdze od ponad roku na polskim prawku -
      ani ubezpieczenie nie jest tansze (polskie prawo liczy sie jak brytyjskie), ani
      nie mam zadnych problemow.
      • Gość: SAW Re: dylemat IP: *.dslgb.com 27.08.09, 17:54
        Na waznym EU driving licence mozesz jezdzic w UK do 3 lat od
        momentu uzyskaniu rezydentury
        • nsc23 Re: dylemat 27.08.09, 18:14

Residents

If you have a valid community licence, this will allow you to drive in GB for
          the period set out below.Alternatively, you can exchange your licence for a
          British licence.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:

Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

* until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is
          the longer period

Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence):

* until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the
          longer period
          * if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for
          five years after becoming resident, whichever is the shorter period
          * if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident

In order to continue driving after these periods, you must get a British driving
          licence.

Jezeli macie 68 lat i wiecej, to rzeczywiscie 3 lata po uzyskaniu rezydentury -
          w innym wypadku do 70. roku zycia.
          • Gość: ola Re: dylemat IP: *.range86-158.btcentralplus.com 28.08.09, 01:50
            no to ja wiem ze 3 lata od uzyskania rezydentury,ale jak ja nie jestem
            rezydentem i na razie nie zamierzam?
            mnie chodzi o taka osobe jak ja,ktora nie wie jak dlugo bedzie w uk. a co do
            zamiany na brytyjskie by miec potwierdzenie adresu..niestety nie za bardzo
            chce,bo zbyt czesto sie przeprowadzam.
            dzieki za ozew
            • Gość: ola Re: dylemat IP: *.range86-158.btcentralplus.com 28.08.09, 01:54
              a co do ubezpieczenia,to wcale brytyjskie nie jest tansze,bo jak wykupilam swoje
              ubezpieczenie,to sie urzad pomylil i wpisal mi ze posiadam brytyjskie. po moim
              telefonie zamienili na UE a koszt pozostal ten sam
              • nsc23 Re: dylemat 28.08.09, 14:30
                Ola, ale tam jest wyraznie napisane - 3 lata od uzyskania rezydentury lub do 70.
                roku zycia - zaleznie od tego, co bedzie pozniej. Czyli jezdzisz i sie nie
                przejmujesz :)
                • d.o.s.i.a Re: dylemat 28.08.09, 18:26
                  Przez resident rozumie sie kogos kto mieszka/zamieszkuje, a nie "ma
                  rezydenture". Resident to MIESZKANIEC. Jesli MIESZKASZ w UK od 3 lat
                  to powinnas wymienic prawo jazdy. Proste jak konstrukcja cepa.

---------

A po co tu jakaś logika, racjonalizm, konkrety? Katolikowi styka jak
                  jest patetycznie i lekko mrocznawo.
                  • Gość: ola Re: dylemat IP: *.range86-158.btcentralplus.com 28.08.09, 22:57
                    No wlasnie chyba nie takie proste skoro sa zbiezne opinie co do pojecia rezydent.
                    dzieki za odzew
                  • Gość: Ralph Re: dylemat IP: *.zone8.bethere.co.uk 31.08.09, 23:21
                    d.o.s.i.a napisała:
                    > Jesli MIESZKASZ w UK od 3 lat to powinnas wymienic prawo jazdy.
                    > Proste jak konstrukcja cepa.

Bzdury piszesz. Najpierw przeczytaj zacytowane kilka postów wyżej przepisy, a
                    dopiero się wypowiadaj. Do 70 roku życia nie trzeba wymieniać prawa jazdy. Kropka.
                    Dlaczego ludzie mają taki problem ze zrozumieniem jednego prostego zdania po
                    angielsku?
                    • Gość: Dosia Re: dylemat IP: 195.33.121.* 02.09.09, 14:52
                      Sorry, skupilam sie na slowie "rezydent", a pominelam sens tego
                      zapisu jako takiego.
    • Gość: azkeel Re: dylemat IP: 91.107.180.* 28.08.09, 21:24
      Nie ma zadnego logicznego powodu do wymiany prawa jazdy na angielskie.
      Wszystko co musisz zrobic to sciagnac ze strony dvla druk d9 wypelnic i
      wyslac z polskim prawkiem. Placisz tyle co za znaczek. Odsylaja Ci
      polskie prawko i angielski counterpart czyli papierowa czesc
      brytyjskiego ktory sluzy przede wszystkim do notowania Twoich wykroczen
      drogowych (a o to przeciez tak na prawde chodzi). Plus masz taki ze
      zostajesz z polskim prawkiem i jednoczesnie jestes wpisana w komputer
      dvla jako posiadacz prawka brytyjskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka