aeki 07.05.10, 17:34 Na pytanie, czy jest za karą śmierci Janusz Korwin–Mikke odpowiedział tak: – Oczywiście, w końcu jestem katolikiem, to jak mogę być przeciwko karze śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taliskerr Poszeregujmy argumenty 07.05.10, 17:48 Najpierw argumenty za: - jeśli życie ofiary jest tyle samo warte, co życie sprawcy (zakładam, że chodzi o zabicie człowieka, poczytalność, z okrucieństwem, zaplanowane, może recydywa), to musi on ponieść śmierć. Kto ma jakie za? Wiara nie ma tu znaczenia: wśród zwolenników kary śmierci są zarówno wierzący, niewierzący, agnostycy, itp. T. Odpowiedz Link Zgłoś
taliskerr Przeciw 07.05.10, 17:49 Pomyłki sądowe w wydawaniu tego wyroku (na niekorzyść skazanych) i jego nieodwracalność przemawiają za niestosowaniem tej kary. Kto ma inne argumenty przeciw? Odpowiedz Link Zgłoś
taliskerr Re: Przeciw 07.05.10, 17:55 wymierzenie kary śmierci nie jest zabójstwem. aeki napisał: > Nie będziesz zabijał Odpowiedz Link Zgłoś
taliskerr Re: Przeciw 07.05.10, 18:15 No to koniec dyskusji. Pa. T. aeki napisał: > jEST ZABIJANIEM Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Przeciw 07.05.10, 19:06 aeki napisał: > jEST ZABIJANIEM ======================= A obrona konieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Przeciw 07.05.10, 19:14 taliskerr napisał: > wymierzenie kary śmierci nie jest zabójstwem. =========== Ciekawe podejście. Stosują tak wąską definicję zabijania bardzo szybko mozna stwiedzić że aborcja oraz eutanazja zabijaniem też nie są. === Moim zdaniem Kara śmierci to jest jak najbardziej zabijanie ale odbywające się w majestacie prawa. Aborcja eutanazja oraz śmierć zadana w czasie obrony koniecznej to też jest zabijanie. Także śmierć zadana w wyniku prowadzenia dzialan wojennych to jest zabijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Przeciw 07.05.10, 19:35 > taliskerr napisał: > > > wymierzenie kary śmierci nie jest zabójstwem. i jest to stanowisko zgodne z Torą. A konkretnie - z prawem mojżeszowym. Żydzi twierdzą, że w Dekalogu jest zapis: nie morduj. A mordowanie oznacza pozbawianie życia bez podstaw, bez uzasadnienia, bez konieczności. Natomiast bandytów, obłe gadziny, tych co zagrażają społeczności, niebezpiecznych psycholi - wolno a nawet należy wyeliminować. Dla dobra ogółu. Trudno się z tym nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr To po jaką cholerę 07.05.10, 20:35 taki jeden umarł na krzyżu? Jakże łatwo zapominamu o nowym przymierzu... Odpowiedz Link Zgłoś
kann2 Re: To po jaką cholerę 07.05.10, 22:17 Może byś się zechciał powstrzymać przed lekceważącym wypowiadaniem się o Chrystusie? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: To po jaką cholerę 08.05.10, 04:31 kann2 napisał: > Może byś się zechciał powstrzymać przed lekceważącym wypowiadaniem > się o Chrystusie? ========================= Kan proszę cię PRZESTAŃ! Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: To po jaką cholerę 07.05.10, 22:36 wkkr napisał: > taki jeden umarł na krzyżu? > Jakże łatwo zapominamu o nowym przymierzu... "Taki jeden"??? Pohamuj, panie Adminie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: To po jaką cholerę 08.05.10, 04:32 maria421 napisała: > wkkr napisał: > > > taki jeden umarł na krzyżu? > > Jakże łatwo zapominamu o nowym przymierzu... > > "Taki jeden"??? > Pohamuj, panie Adminie. ============================ Ja rozumien że kann, ale ty mario? PS Zupełnie nie rozumiesz sensu formy oraz przesłania. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: To po jaką cholerę 08.05.10, 09:46 Wkkr, nie powinienies nigdy i z zadnego powodu mowic "taki jeden" majac na mysli Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Poszeregujmy argumenty 07.05.10, 19:26 Bez sensu. Konstruujac taki mechanizm bysmy musieli zalozyc, ze zycie za zycie, oko za oko, reka za reke. Owszem, one maja taka sama wartosc, ale w cywilizowanych spoleczenstwach to tak prosto nie dziala. Jesli szkoda jest niemozliwa do sprawiedliwego zrekompensowania (nie da sie przywrocic zycia, oka i reki, ale da sie ukradzione zwrocic, a oszkalowanego przeprosic) to kara musi spelnic przynajmniej funkcje wzglednie skutecznego zabezpieczenia spoleczenstwa przed powtarzaniem sie podobnych szkod. No wiec w warunkach cywilizowanych spoleczenstw wystarczajacym zabezpieczeniem przed powtarzaniem sie mordow jest izolacja, i odbierac kolejnego zycia nikomu nie trzeba. Niemniej moze mozna sobie wyobrazic sytuacje, ze niemoznosc skutecznego izolowania zmusza do zastosowania kary smierci, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Poszeregujmy argumenty 07.05.10, 20:37 isma napisała: > Niemniej moze mozna sobie wyobrazic sytuacje, ze niemoznosc skutecznego > izolowania zmusza do zastosowania kary smierci, nie wiem. ================================================================ W takim wypadku można chyba mówić o obronie koniecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Poszeregujmy argumenty 08.05.10, 10:13 Jako założyciel wątku muszę ze smutkiem zauważyć że jak zwykle zbaczacie z tematu. Na pytanie, czy jest za karą śmierci Janusz Korwin–Mikke odpowiedział tak: – Oczywiście, w końcu jestem katolikiem, to jak mogę być przeciwko karze śmierci. ( podkreślenie moje ) Nikt z obecnych na forum nie zakwestionował tego typu myślenia. Znamienne. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Poszeregujmy argumenty 08.05.10, 10:32 Myslenie p. Korwina Mikke jest nieszczegolnie zgodne z nauka Kosciola po prostu (a scisle: mocna ja upraszcza), to co tu kwestionowac? Kwestionowac, ze jemu sie cos wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś