Dodaj do ulubionych

Tak na spokojnie

08.06.10, 11:20
Tak na spokojnie chciałbym, aby ktoś mi wytłumaczył, dlaczego kk jest tak
mocno przeciwny antykoncepcji ( narazie ).
Dlaczego hierarchowie namawiają do płodzenia dzieci, a sami przysięgali, że
broń Boże sami nic w tym kierunku nie zrobią. Przecież to tak jakby alkoholik
pouczał innych , że pić nie wolno. Dla mnie to jest żenujące i nie moralne .
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 11:27
      Chyba nie liczysz na odpowiedź na tak postawione pytanie??????
      • aeki Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 11:39
        Jak zadaję to trochę liczę. Naiwny jestem ???
      • jurek_z_berlina Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 11:42
        0golone_jajka napisał:

"Chyba nie liczysz na odpowiedź na tak postawione pytanie??????"

Za to jak postawisz je na forum jajka, to inni tolerancyjni ateiści zasypią Cię
        po prostu odpowiedziami! Uśmiejesz się przy tym jak norka, mówię Ci!
        • aeki Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 11:45
          Konkretna odpowiedź , tak na spokojnie , bez zaczepek. Dziękuje
          • jurek_z_berlina Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 11:49
            aeki napisał:

"Konkretna odpowiedź , tak na spokojnie , bez zaczepek. Dziękuje"

A proszę Cię bardzo, cała przyjemność po mojej stronie! ;)
    • a000000 Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 13:57
      aeki napisał:

> Tak na spokojnie chciałbym, aby ktoś mi wytłumaczył, dlaczego kk >jest tak
      mocno przeciwny antykoncepcji ( narazie ).

bo JEDYNYM celem współżycia seksualnego z punktu widzenia NATURY (której system
      operacyjny jest autorstwa Boga) jest prokreacja.

Jaki wydźwięk ideologiczny ma błędnie napisany wyraz w nawiasie?

> Dlaczego hierarchowie namawiają do płodzenia dzieci, a sami >przysięgali, że
      broń Boże sami nic w tym kierunku nie zrobią. >Przecież to tak jakby alkoholik
      pouczał innych , że pić nie wolno. >Dla mnie to jest żenujące i nie moralne .

niemoralny - piszemy razem.

Dlaczego? ano dlatego, że muszą mieć czas na nauczanie innych...może nie wiesz,
      ale wychowanie dzieci pochłania większość czasu i energii - a ksiądz jest
      powołany do służenia ludziom 24/dobę. Nie może powiedzieć, że nie pójdzie do
      chorego, bo musi pieluchy zmieniać...
      Celibat między innymi dlatego właśnie wprowadzono - aby księża całkowicie się
      mogli poświęcić bliźnim. I nie byli obciążeni własną rodziną, która MUSI być u
      ojca rodziny na miejscu pierwszym.

A niby dlaczego dla Ciebie jest żenujące, gdy alkoholik poznawszy swą nędzę - w
      chwilach wolnych od nałogu będzie innych przestrzegał? Alkoholizm jest
      nieuleczalną chorobą psychiczną. Można ją jedynie zaleczać i całe życie z nią
      walczyć.
      • feel_good_inc Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 14:12
        a000000 napisała:
        > aeki napisał:
        >
        > > Tak na spokojnie chciałbym, aby ktoś mi wytłumaczył, dlaczego kk >jes
        > t tak
        > mocno przeciwny antykoncepcji ( narazie ).
        >
        > bo JEDYNYM celem współżycia seksualnego z punktu widzenia NATURY (której system
        > operacyjny jest autorstwa Boga) jest prokreacja.

No i po raz kolejny pokazujesz, jak mało o niej wiesz. Większość ssaków o odpowiednio rozwiniętym mózgu (ludzie, naczelne, walenie) uprawia też seks dla przyjemności.
        • a000000 Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 16:50
          feel_good_inc napisał:

> No i po raz kolejny pokazujesz, jak mało o niej wiesz. Większość ssaków o odpow
          > iednio rozwiniętym mózgu (ludzie, naczelne, walenie) uprawia też >seks dla
          przyjemności.

ale to wcale a wcale nie oznacza, że taki jest CEL seksu postawiony przez
          naturę. Przyjemność jest jedynie PUŁAPKĄ zastawioną na ludzi - aby ich pęd do
          rozmnażania był zdeterminowany pędem do zażywania przyjemności. Bo człowiek -
          poznawszy trudy wychowania - pewnie nigdy świadomie by w coś podobnego się nie
          pchał... a tak, natura zastawiła sidła w których człowiek traci rozsądek....hehehe

Jakim trzeba być pyszałkiem aby sądzić, że Natura dba o przyjemności jednostek!!!!

• aeki Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 14:37
        > bo JEDYNYM celem współżycia seksualnego z punktu widzenia NATURY (której system
        > operacyjny jest autorstwa Boga) jest prokreacja.

Gdzie to zapisane ????? Sprowadzasz sex i miłość do czystej, zwierzęcej biologii.

Pożywienie ma nam zapewnić dawkę odżywczą, dlaczego ludzie stosują przyprawy, talerze, kryształowe kieliszki ???

Błędnie napisany wyraz w nawiasie sugeruje, że normy w kk są zmienne. Jeszcze niedawno były zabronione przeszczepy organów, a nawet poród ze znieczuleniem.

> niemoralny - piszemy razem.

Tak to prawda . To jest argument na moralność ??

> powołany do służenia ludziom 24/dobę. Nie może powiedzieć, że nie pójdzie do
        > chorego, bo musi pieluchy zmieniać...

Lekarze - celibat.

(1) Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa, pożąda dobrego zadania. (2) Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania,

do Tymoteusza

Pytanie moje : Dlaczego zabroniona jest antykoncepcja. Kalendarzyk to też pewna forma antykoncepcji
        • kann2 Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 16:41
          aeki napisał:

>
          > Pytanie moje : Dlaczego zabroniona jest antykoncepcja.
          Kalendarzyk t
          > o też pewna forma antykoncepcji

Przeczytaj to:

www.nonpossumus.pl/biblioteka/karol_wojtyla/milosc_i_odpowiedzialnosc/index.php

A będziesz wiedział.
        • a000000 Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 16:53
          aeki napisał:

> Gdzie to zapisane ?????

hehehe, co Ty tak wierzysz słowu pisanemu??? jeden też uwierzył, pogłaskał i
          zadra mu wlazła....

>Sprowadzasz sex i miłość do czystej, zwierzęcej biologii.

JA? Ja sprowadzam? wolne żarty! Nie jestem Naturą!!! A zgodnie z Naturą seks
          jest aktem czysto biologicznym.

Nadbudowę człowiek sobie dobudował....aby uzasadnić to czy owo....
          • a000000 Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 17:03
            aeki pyta:

>Pożywienie ma nam zapewnić dawkę odżywczą, dlaczego ludzie stosują >przyprawy,
            talerze, kryształowe kieliszki ???

aby zadowolić swoje poczucie smaku.... dlatego też Natura dała im kubki smakowe
            coby jedli różnorodnie i się odżywiali... nie żarli jak zwierzęta.
            te kryształy to już lekka przesada powiązana z pychą. Bo talerze to dla higieny.

>Błędnie napisany wyraz w nawiasie sugeruje, że normy w kk są >zmienne. Jeszcze
            niedawno były zabronione przeszczepy organów, a >nawet poród ze znieczuleniem.

oczywiście, że zmienne. Dopasowane do aktualnego stanu wiedzy. Bo wierni nie
            przybywają z Marsa - są synami danej epoki.
            Natomiast - prawdy wiary są niezmienne.

> niemoralny - piszemy razem.
            >Tak to prawda . To jest argument na moralność ??

nie, dla porządku.

>Lekarze - celibat.

hehehe, kula w płot!!! Widziałeś Ty lekarza, który jest do dyspozycji chorego
            24/dobę całe życie?

>Pytanie moje : Dlaczego zabroniona jest antykoncepcja. Kalendarzyk >to też
            pewna forma antykoncepcji

Kann udzielił Ci odpowiedzi, kierując pod właściwy adres.

• aeki Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 17:48
              Autor: 0golone_jajka 08.06.10, 11:27

Chyba nie liczysz na odpowiedź na tak postawione pytanie??????

Masz rację. Wydaje się że rozmawia się ze zidiociałą ścianą.

Poprawiać ortografię potrafią odpowiedzieć już nie.

Teraz rozumiem w pełni że to poje.....
              • a000000 Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 17:51
                aeki napisał:

> Teraz rozumiem w pełni że to poje.....

mam nadzieję, że honorowo w tym miejscu opuszczasz nasze forum.
        • soliloquium Re: Tak na spokojnie 08.06.10, 20:44
          aeki napisał:

Jeszcze n
          > iedawno były zabronione przeszczepy organów, a nawet poród ze znieczuleniem.
          >
          Pacz pani. A to mianowicie gdzie jest napisane? Tekst źródłowy, oczywiście, mnie
          interesuje, nie popłuczyny.

>
          > Tak to prawda . To jest argument na moralność ??

Ale tak normalnie i moralnie można np. być dyrektorem w koncernie Nissana i nie
          mieć prawa jazdy (dla ułatwienia dodam, że odpowiedź brzmi: tak - z autopsji)?

>
          > (1) Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa, pożąda dobrego
          > zadania. (2) Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, roz
          > sądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania,
          >
          > do Tymoteusza

Na ten cytat można odpowiedzieć innym, z tego samego źródła:

„Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o
          sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu. Ten zaś, kto wstąpił w związek
          małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać żonie. I
          doznaje rozterki. Podobnie i kobieta: niezamężna i dziewica troszczy się o
          sprawy Pana, o to, by była święta i ciałem, i duchem. Ta zaś, która wyszła za
          mąż, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać mężowi. Mówię to dla
          waszego pożytku, nie zaś, by zastawiać na was pułapkę; po to, byście godnie i z
          upodobaniem trwali przy Panu”

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka