nelsonek
08.07.10, 16:03
Wysiadając wczoraj z autobusu znalazłem leżącą na siedzeniu ulotkę "Są trzy rodzaje ateistów". Zacytuję jej treść w całości:
"Jeden ze znanych pisarzy opowiadał zdarzenie godne uwagi. Pewnego dnia siedział za stołem z kilku młodymi ludźmi. Z ich rozmów wywnioskował, że uważali się za ateistów. Pisarz pozwolił im mówić i słuchał uważnie ich odpowiedzi. Potem spokojnie rzekł do nich: Moi panowie, są trzy rodzaje ateistów. Jedni są głębokimi myślicielami, którzy przy studiowaniu systemów filozoficznych dawnych i nowszych czasów zeszli na bezdroża i w końcu stracili wiarę w Boga. Nie wiem czy takie studia doprowadziły was do niewiary! Wszyscy obecni ze skromnością zaprzeczyli temu.
Drugi rodzaj stanowią ci, którzy bez własnych przemyśleń powtarzają często zasłyszane słowa tak, jak czyni to papuga. Nie uważam, byście do nich należeli. I tu zaprzeczyli żywo.
Trzeci rodzaj to tacy, którzy mają nieczyste sumienie, a w których życiu jest wiele złego, tak że wolą aby nie było świętego i sprawiedliwego Boga. Dlatego pocieszają się stwierdzeniem: Nie ma Boga, więc żyj, jak chcesz i grzesz dalej według upodobania! Moi Pnowie! Czwartego rodzaju nie ma.... Po tych słowach wstał od stołu i opuścił bezbożników mających kwaśne miny.
Przeżycie, o którym pisarz tu opowiada, Biblia określa jednym zdaniem i stawia jasno przed sumienie ludzi:
Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! (Psalm 14,1)
Czy Ty też do nich należysz? Może twoja głupota ma źródło w ateiźmie, może w materlialiźmie, panteiźmie czy ewolucjoniźmie?
Cokolwiek byłoby przyczyną twego błędu - błędu mającego następstwa dla wieczności, pierwszy wiersz Biblii rozprawia się z wszystkim izmami.
Może masz gdzieś w kącie zakurzoną Biblię? Wyjmij ją; i co przeczytasz w 1 Mojżeszowej 1,1?
Na początku stworzył Bóg niebo i ziemię. Właściwym powodem i skrytym życzeniem ludzi zaprzeczającym istnieniu Boga wszechmogącego, świętego i sprawiedliwego jest obłędne pragnienie grzeszenia według upodobania serca, bez ponoszenia w przyszłości sprawiedliwej kary.
Lecz nawet demony liczą się z istnieniem Boga, czytamy bowiem ...demony również wierzą i drżą (List Jakuba 2,19).
Dlatego wyjdź z twojej ciemności i weź sobie do serca to, co i do Ciebie Pan Jezus woła:
Albowiem tak Bóg umiłował świat, że syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
Bo nie posłał Bóg Syna na świat, aby sądził świat, lecz aby świat był zbawiony przez niego (Jan 3, 16-19.
Uczyń ten krok z odwagą, wyznając wielkiemu Bogu swoje grzechy, a otrzymasz zbawienie i życie wieczne na podstawie odkupienia, które się stało przez Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bożego na krzyżu Golgoty.
Czy tęsknisz a prawdziwym życiem, życiem wiecznym? Pan Jezus ma je dla Ciebie!
Ja pragnącemu dam darmo wody e źródła żywota (Księga Objawienia 21,6). On nikogo nie zmusza. Jak w niebie, tak w piekle będą jedynie ochotnicy. Dlatego zachęcamy, podejmij jeszcze dziś właściwą decyzję i przyjdź do tego, który Cię miłuje i zaprasza:
Kto do mnie przyjdzie, tego nie odrzucę precz (Ew. Jana 6, 37).
Kto zaś jest tchórzem albo lekceważy wielkie zbawienie Boże w Chrystusie, kto nadal pozostanie głupcem niewiary, kto nadal trwa w czynach gwałtownych, grzechu, okultyźmie i odrzuca miłość Bożą, tego los w wieczności będzie straszny:
Udziałem zaś bojaźliwych i niewierzących, i skalanych i zabójców, i wszystkich kłamców będzie jezioro płonące ogniem i siarką (Objawienie 21, 8).
Jak poważny i trafny obraz cierpień sumienia duszy i wiecznego oddalenie od Boga!
Pozwól się ostrec i daj się pociągnąć więzami Bożej miłości! Zwróć się dzisiaj do Pana Jezusa. On chce Cię ratować i zostać Panem Twojego życia."
Rozpowszechnianie Literatury Chrześcijańskiej
43-180 Orzesze, ul. Armii Czerwonej 34A
40-116 Katowice, ul. Cicha 22
63-520 Grabów n/Prosną, ul. Ostrowska 1
Tak się zastanawiam czy gdyby jakieś wydawnictwo, powiedzmy, literatury wolnomyślicielskiej wydała podobną ulotkę dotyczącej chrześcijan, których podzielonoby na trzy grupy:
a) wielkich filozofów (tych jest garstka)
b) papugi (powtarzających bez ładu i składu asłyszane słowa)
c) głupcy
To czy w takim wypadku słyszelibyśmy o ataku na chrześcijaństwo, obrazie uczuć religijnych etc?