Dodaj do ulubionych

Z Nowym Rokiem

31.12.10, 16:03
Życzmy sobie:

aby powodzie nie nękały kraju
aby samoloty nie spadały nie wiedzieć czemu
aby wulkany swe pyły nie kierowały do nas
aby prąd zatokowy przywrócił swą prędkość bo zamarzniemy
aby ceny nie rosły
aby śniegi nie padały w nadmiarze
aby jezdnie dziur nie miały
aby wszyscy szczęśliwi byli
aby dobry Bóg rządzącym oleju do tych pustych głów nalał.....

A jajculkowi to życzę, aby przejrzał na oczy i zobaczył, że kościół robi również dużo dobrych rzeczy.

Wszystkim zdrowia i błogosławieństwa Bożego!

Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Z Nowym Rokiem 31.12.10, 17:51
      Dzięki i dodam coś jeszcze:
      - żeby kler i jego klakierzy i lizusy nas nie nękali

> A jajculkowi to życzę, aby przejrzał na oczy i zobaczył, że kościół robi równie
      > ż dużo dobrych rzeczy.

Masakra! Ja sądziłem, że Kościoł robi jednak WIĘCEJ dobrego niż ZŁEGO, a Ty mi tu twierdzisz, że robi TYLE SAMO ZŁA ILE DOBRA! Jestem podłamany, że miałem jednak rację :(
      • a000000 Re: Z Nowym Rokiem 31.12.10, 20:10
        jajeczny! RÓWNIEŻ nie znaczy tyle samo co RÓWNO.

oj, dzieciaku, dzieciaku....
        • 0golone_jajka Re: Z Nowym Rokiem 31.12.10, 21:38
          Wszystko przez forum. Jak odpowiadałem na życzenia i dokładałem własne, to literka ż z również przeskoczyła do kolejnego wiersza (co widać we wklejonym cytacie), no i umknęła mej uwadze....
          Rzeczywiście Kościół zrobił i robi wiele dobrego i mam nadzieję, że więcej jest w Kościele dobra niż zła.
    • wkkr Re: Z Nowym Rokiem 31.12.10, 18:36
      to pogańskie święto....
      Życzeń nie bedzie....
      • a000000 Re: Z Nowym Rokiem 31.12.10, 20:12
        Hipciu, a czy to ważne pogańskie czy nie? Ważne, że możemy sobie okazać odrobinę życzliwości.
        Życzę Ci abyś był bardziej ekumeniczny. Wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi.
        • wkkr Ekumeniczny to ja jestem 31.12.10, 21:04
          wobec innych chrześcijan.
          Ekumenizm z definicji nie jest możliwy z ateistami, muzułmanami itd.

• a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 31.12.10, 21:45
            wkkr napisał:

> wobec innych chrześcijan.
            > Ekumenizm z definicji nie jest możliwy z ateistami, muzułmanami itd.

ale szacunek wobec osób - już jest możliwy. I dlatego życzę i ateistom, i muzułmanom, i buddystom, i żydom.... aby Bóg ich błogosławił.

Powiedz mi , co by było złego, gdybym pojechała do Jerozolimy i razem z Danką zjadła szabasowy czulent? razem z Tomką zapaliła świecę chanukową, z Wtrącalskim pod Kotel poszła?
            Co by było złego, gdyby oni wszyscy przyjechali do mnie na wigilię? Przecież Jezus nakazał miłować wszystkich bliźnich. Również tych co to inaczej widzą świat.

No powiedz mi Hipciu, skąd u Ciebie taka rezerwa wobec "innych" - którzy po bliższym przyjrzeniu się wcale tacy inni nie są bynajmniej....
            • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 31.12.10, 21:52
              I dlatego życzę i ateistom, i muzuł
              > manom, i buddystom, i żydom.... aby Bóg ich błogosławił.

Hmm, zastanawiam się jak Ty lub Maria odebrałybyście życzenia błogosławieństwa od Allaha, Peruna czy Latającego Potwora Spaghetti (w zależności od tego kto by je składał). Byłabyś z nich zadowolona? Jak znam Marię, to by się obraziła, zwłaszcza na Allaha i jego wyznawców-życzeniodawców.
              • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 31.12.10, 21:57
                0golone_jajka napisał:

> Hmm, zastanawiam się

na Allaha się nie obrażam - to jest ten sam Bóg co Jahwe. A Peruna czy Latającego Potwora NIE MA!!!
                • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 31.12.10, 22:08
                  > na Allaha się nie obrażam - to jest ten sam Bóg co Jahwe. A Peruna czy Latające
                  > go Potwora NIE MA!!!

To czy są czy nie, to kwestia wiary. Masz prawo wierzyć sobie w boga A., a nie wierzyć w boga B. Ale ja nie o to pytałem. Czy życzenia od wyznawcy Peruna czy Latającego Potwora Spaghetti byłby Ci miłe czy nie bardzo? A poza tym Maria nie wierzy, że Allah i Jahwe to to samo, więc jak widzisz, każdy uważa po swojemu - nie ma tu jedynie słusznej racji.
                  • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 31.12.10, 22:23
                    0golone_jajka napisał:

>Czy życzenia od wyznawcy Peruna czy
                    > Latającego Potwora Spaghetti byłby Ci miłe czy nie bardzo?

życzliwe słowa od każdego człowieka są mi miłe. Niezależnie od tego w co wierzy.
                    Skąd takie dziwne pytanie?
                    • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 14:50
                      Nie stosuj manewrów maryjnych, proszę. Czy BŁOGOSŁAWIEŃSTWO od Peruna czy Latającego Potwora Spaghetti byłoby dla Ciebie miłe czy nie? TO nie to samo co "miłe słowa".
                      • wkkr Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 14:56
                        obojętne.
                        PS
                        Idę sobie nagotować spagetti.
                        • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:02
                          > obojętne.

Dla mnie, jako niewierzącego, też, choć uznałbym za lekki nietakt takie życzenie w kierunku zadeklarowanego ateisty czy agnostyka.
                          Mam też szczere wątpliwości czy równie obojętnie zareaguje muzułmanin na błogosławieństwo Jezusa, a katolik Mahometa.

> PS
                          > Idę sobie nagotować spagetti.

Pamiętaj, że to ciało boga!
                          • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:45
                            0golone_jajka napisał:

> Pamiętaj, że to ciało boga!

absolutnie i kompletnie nie rozumiesz.
                            • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:50
                              Czego nie rozumiem znowu?
                          • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:55
                            0golone_jajka napisał:

>a katolik Mahometa.

Mahomet jest CZŁOWIEKIEM - prorokiem - i jako człowiek nie ma mocy błogosławić. W islamie byłoby to przejawem bałwochwalstwa. TYLKO Allah błogosławi.
                            Muzułmanin powie: niech Ci Allah błogosławi. I to jest wporzo. Przyjmę z wdzięcznością.
                            A jeśli HINDUS powie: niech Ci Wisznu błogosławi - ponieważ dla mnie Wisznu nie istnieje - przyjmę życzenia jako oznakę życzliwości.
                            • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 16:50
                              Ok, rozumiem i cieszę się, że masz takie podejście. A z Mahometem faktycznie się mahnąłem.
                      • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:49
                        0golone_jajka napisał:

> Czy BŁOGOSŁAWIEŃSTWO od Peruna czy Latającego Potwora Spaghetti byłoby dla Ciebie >miłe czy nie?

znaczy się CO? Perun czy Latający Potwór staje przede mną i mówi: azerko, błogosławię Ci? TAK?

Bo zupełnie inną sytuacją jest, gdy WYZNAWCA Peruna czy Latającego Potwora powie: niech Ci mój bóg błogosławi... wówczas , ponieważ dla wypowiadającego te postaci są wielce ważne- uznam, że wypowiadający w ten sposób okazuje mi swą życzliwość.
                        • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:52
                          > Bo zupełnie inną sytuacją jest, gdy WYZNAWCA Peruna czy Latającego Potwora powi
                          > e: niech Ci mój bóg błogosławi... wówczas , ponieważ dla wypowiadającego te pos
                          > taci są wielce ważne- uznam, że wypowiadający w ten sposób okazuje mi swą życzl
                          > iwość.

To ładnie. A gdyby tak powiedział muzułmanin i życzył błogosławieństwa od Allaha?
                          • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 15:58
                            0golone_jajka napisał:

>A gdyby tak powiedział muzułmanin i życzył błogosławieństwa od Allaha?

Allah jest Bogiem Jahwe - tylko opisanym z punktu widzenia Arabów.
                            • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 16:53
                              WIelu sądzi inaczej - np. nasza kochana Maria
                              • a000000 Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 17:10
                                Ogolone_jajka napisał:

> WIelu sądzi inaczej - np. nasza kochana Maria

KAŻDY sądzi inaczej.
                                Na przykład Ty! sądzisz, że zapomniałam... ale ja nie zapomniałam i Ci powiem: odczep się od Marii. Raz na zawsze i kategorycznie. Maria ma prawo sądzić co uważa i ma prawno nie być z tego powodu narażana na docinki.

• z2006 Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 17:40
                                  a000000 napisała:

> Na przykład Ty! sądzisz, że zapomniałam... ale ja nie zapomniałam i Ci powiem:
                                  > odczep się od Marii. Raz na zawsze i kategorycznie. Maria ma prawo sądzić co uw
                                  > aża i ma prawno nie być z tego powodu narażana na docinki.

A co to za straszny docinek?
                                  • 0golone_jajka Re: Ekumeniczny to ja jestem 01.01.11, 18:07
                                    No właśnie!? Gdzie to jak tak JA strasznie Marii docinam? Bo jeśli spojrzeć na to co ona wypisuje....
                • wkkr Nie prawda 01.01.11, 10:39
                  islam nie pochodzi od Boga. To jest dzieło szatana.
                  Z niewiadomych powodów Bog pozwala temu kultowi trwać....
                  • z2006 Re: Nie prawda 02.01.11, 11:40
                    mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_02.htm
                    "Jeśli
            • wkkr Jaki szacunek!? 01.01.11, 10:37
              Co najwyżej tolerancja!
              I to w dosłownym tego słowa znaczeniu!
            • wkkr muzułmanom 01.01.11, 10:38
              to można życzyć tylko tego by przyjęli chrzest!
    • absztyfikant Re: Z Nowym Rokiem 31.12.10, 21:13
      Obawiam sie, ze zadne z tych zyczen sie nie spelni.

Do siego roku :)
    • fnoll aby nasze nieśmiertelne dusze... 01.01.11, 03:03
      ...były jak te lilie... ;)
    • z2006 Życzenia biblijne 01.01.11, 08:43
      mateusz.pl/czytania/2011/20110101.htm
      (Lb 6,22-27)
      Pan mówił do Mojżesza tymi słowami: Powiedz Aaronowi i jego synom: tak oto macie błogosławić Izraelitom. Powiecie im: Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Tak będą wzywać imienia mojego nad Izraelitami, a Ja im będę błogosławił.

(Ps 67,2-3.5.8)
      REFREN: Bóg miłosierny niech nam błogosławi

Niech Bóg się zmiłuje nad nami i nam błogosławi;
      niech nam ukaże pogodne oblicze.
      Aby na ziemi znano Jego drogę,
      Jego zbawienie wśród wszystkich narodów.

Niech się narody cieszą i weselą,
      że rządzisz ludami sprawiedliwie,
      i kierujesz narodami na ziemi.
      Niechaj nam Bóg błogosławi,
      niech się Go boją wszystkie krańce ziemi.

www.youtube.com/watch?v=77AgAySYjdg
      Do czego i ja niegodny się przyłączam. :-)
    • z2006 Re: Z Nowym Rokiem 01.01.11, 08:45
      a000000 napisała:

> aby dobry Bóg rządzącym oleju do tych pustych głów nalał.....

Raczej : abyśmy dobrze wybrali w następnych wyborach...
      • wkkr lepiej wybrać nie można było 01.01.11, 10:40
        wariat nie nadaje siena prezydenta
        • z2006 Re: lepiej wybrać nie można było 01.01.11, 11:02
          wkkr napisał:

> wariat nie nadaje siena prezydenta

Oczywiście, że Jarek się nie nadaje. ;-)

Chodziło mi o dokonanie właściwego wyboru w tegorocznych wyborach parlamentarnych...

• wkkr wyboru nie bedzie n/t 01.01.11, 13:40
    • maria421 Re: Z Nowym Rokiem 01.01.11, 10:13
      Sczesliwego Nowego Roku zycze wszystkim forumowiczom!
      • aeki Re: Z Nowym Rokiem 01.01.11, 10:15
        Wśród relikwi jest prawdziwy klejnot zarówno teologii, jak i pospolitego zabobonu. Zaginiony i odnaleziony, wielokrotnie rozmnażany, ale potem znowu gdzieś zapodziany święty napletek Jezusa Chrystusa.
        1 stycznia to data magiczna. Zaczyna się Nowy Rok i karnawał. Wszystkim jakoś lżej na sercu, choć głowa schlebia grawitacji. Dzień ten jednak, prócz świeżości nowego rozdziału, niesie ze sobą jeszcze inny posmak. Ortodoksyjni katolicy, kac, nie kac, obowiązkowo muszą stawić się na mszy. Czci się dziś bowiem "Święto Bożej Rodzicielki Maryi". Jeszcze pół wieku temu nie istniało. Zastępowała je inna okazja: "Święto Obrzezania i Nadania Imienia Jezus". W swych kalendarzach mają je chrześcijanie, Anglikanie - dziś pod nazwą "Święta Imienia Jezus" oraz obrządki wschodnie - w XX i XXI wieku świętujące 14 stycznia.
        • wkkr kult relikwi to 01.01.11, 10:42
          forma bałwochwalstwa.
          • 0golone_jajka a kult świętych 01.01.11, 14:54
            to forma politeizmu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka