16.03.12, 20:07
Kraj jest chudszy o jakieś 50% katolików, tym samym teoria ojca malwersanta, że 95% narodu wyznania jedynie slusznego domaga się Telewizji Trwam na multicośtam, uapdła sromotnie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11360849,Tylko_39_proc__Polakow_odda_Kosciolowi_0_3_proc__podatku.html?lokale=warszawa
Obserwuj wątek
    • indeed4 GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 20:22
      Wczoraj bijącym po oczach leadem szczuła przeciwko Kościołowi sugerując, że będzie mógł zatajać pedofilię powołując się na tajemnicę spowiedzi ( w domyśle: ukrywać przestępstwa wszystkich duchownych ), dziś kolejny kwiatek.

A fakty są takie

"64 proc. pytanych chciałoby, żeby można było przeznaczać te 0,3 proc. np. na konkretną diecezję czy zakon. Przeciwnego zdania było 32 proc. respondentów."

• aniechto.only Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 20:31
        > A fakty są takie
        >
        > "64 proc. pytanych chciałoby, żeby można było przeznaczać te 0,3 proc. np. na k
        > onkretną diecezję czy zakon. Przeciwnego zdania było 32 proc. respondentów."

I takie:
        "Ogromna większość osób biorących udział w ankiecie - 65 proc. - jest przeciwna przekazywaniu jakichkolwiek pieniędzy publicznych kościołom i związkom wyznaniowym. Taką formę pomocy akceptuje 31 proc. pytanych."

I te właśnie liczby zaciekawiły mnie w kontekscie mejsca dla rydzykowej telewizji na multipleksie.
        • indeed4 Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 20:41
          No i widzisz - GW tak "jasno" pisze, że dalej nie rozumiesz.

Ok, więc tłumaczę z jęz. wyborczego na polski - 64% nie chce przeznaczać swojej kasy anonimowemu "Kościołowi", natomiast życzy sobie finansować konkretną, wybraną diecezję, czy zakon, tak jak to wyżej napisałem.

• aniechto.only Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 20:55
            Obawiam się ,że ty nie nie zrozumiałeś , powtorzę ci jeszcze raz:
            "Ogromna większość osób biorących udział w ankiecie - 65 proc. - jest przeciwna przekazywaniu jakichkolwiek pieniędzy publicznych kościołom i związkom wyznaniowym. Taką formę pomocy akceptuje 31 proc. pytanych."

Ale jak by nie liczyć, w dalszym ciagu rachunek się nie zgadza -rzekome 95 % katolików popierających tV Trwam a 64 %tych ,co chcą przeznaczyć te 0,3 proc. np. na konkretną diecezję czy zakon.

• indeed4 Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 21:03
              Obawiam się, że na skutek talentów publicystycznych dziennikarzy GW w dalszym ciągu nie rozumiesz różnicy pomiędzy pieniędzmi publicznymi, czyli tzw. budżetem, a kasą przepływającą wprost od darczyńcy do konkretnego obdarowywanego.
              • aniechto.only Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 21:15
                Tak bardzo się zapatrzyłęs w GW, ze nie zauważyłes ,że mi w poście założycielskim chodziło o dysproporcję pomiędzy tymi ,ktorzy deklarują poparcie dla finansowania KK z pieniędzy publicznych, a tym co głosi Rydzyk- że skoro 95% społeczeństwa to katolicy, to miesce na multipleksie publicznej telewizji należy sie TV Trwam jak psu micha.
                • indeed4 Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 21:36
                  Aaa... Rydzyk! No to trzeba doprecyzować, że TV TRWAM nie jest telewizją katolicką, przynajmniej w takim rozumieniu katolicyzmu jaki uskutecznia. Coś takiego... czyżby ojciec dyrektor zapomniał, że katolicyzm otwarty. tzw. łagiewnicki jest zdradziecki, antypolski i chodzi na pasku obcych interesów?
      • etta2 Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 20:32
        Nie bądź śmieszny zwalając winę na GW, bo nie ponad 90%...a sporo mniej deklaruje chęć oddania swoich 0,3%.
      • cillian1 Re: GW ostatnio miewa genialnie mylące tytuły 16.03.12, 20:54
        wiesz skąd to 64%?
        Masa k..ew żyje z cwaniactwa jakim zajmuje się ksiądz!
        Cmentarze, rodzina organisty, chóry (nie napiszę tego co wiem - ale kobiety (katoliczki) nie kwiczą za free), udawanie katolika w Polsce się opłaca. Jak udajesz mądrze, to ksiądz się wstawi u klęczników w urzędzie - może działkę taniej załatwi! nawet na cmentarzu!
        I tak się kręci! Kiedyś komuniści dzięki takim relacjom dobrze żyli! Chyba 60 lat. Kk wytrzymało 22. Może gdyby nie kryzys - i rozpasanie kleru?, może by wytrwali do 60-ciu?
    • sclavus Re: ups! 16.03.12, 20:35
      Bez względu na wyniki sondaży, państwo nie powinno grosza dawać na kościół...
      Chyba, że kościół odda państwu caluśki swój majątek, będzie płacił podatek od tacy i innych usług, to państwo może z budżetu płacić pensje księżom... - jak we Francji, na ten przykład
      ;):);)
      • aniechto.only Re: ups! 16.03.12, 20:45
        A ja jestem ciekawa jaki procent rzeczywiscie zadeklaruje odpis od podatku na rzecz KK. Coś mi się wydaje, że hierarchowie się mocno zdziwią.
        • indeed4 Re: ups! 16.03.12, 20:49
          Zapewniam Cię, że jak Kościół zaordynuje przy okazji chrzcin, ślubu czy pogrzebu przedstawianie stosownego zaświadczenia, to żadnego zdziwienia nie będzie - nie znasz biznesowych talentów naszych księży.
          • indeed4 Re: ups! 16.03.12, 20:58
            ponoć już planuje się wydawanie wiernym legitymującym się dowodami wpłat, plastikowych kart wejścia - wstęp na mszę do kościoła tylko przez automatyczną bramkę :-)
            • aniechto.only Re: ups! 16.03.12, 21:03
              Zobaczymy, czyja pazernośc zwysięży- owieczek czy pasterzy:)
          • aniechto.only Re: ups! 16.03.12, 20:58
            Każą predstawić kopie PITu? Fakt, mogą.
            • indeed4 Re: ups! 16.03.12, 21:10
              A jaaak...! Nasi księża idą z duchem czasu - kiedyś podczas rozmowy z dziesięć razy przecierałem oczy, bo mi się wydawało, że rozmawiam z kasjerem z bankowego okienka...

• l_zaraza_l To nie powinien być odpis od podatku 16.03.12, 21:19
          aniechto.only napisała:

> A ja jestem ciekawa jaki procent rzeczywiscie zadeklaruje odpis od podatku na r
          > zecz KK. Coś mi się wydaje, że hierarchowie się mocno zdziwią.

To nie powinien być odpis od podatku bo wtedy to nadal będzie finansowanie z budżetu (o tyle mniej dostanie państwo), odpis 1% czyli ta darowizna ze strony państwa, którą możemy przekazać na rzeczy różnych organizacji pożytku publicznego, nie powinien być z tym mieszany (KK taką organizacją nie jest). Na dodatek powinien co roku być zmieniany podmiot domyślny (jak sam nie wybierzesz to kasa idzie na - co roku gdzie indziej a nie zawsze caritas), który otrzyma ten 1%.
          KK oraz inne powinny być finansowane z dodatkowego podatku, osobnego niż dochodowy. Jego wysokość można ustalić z episkopatem i innymi.
          Ja obstawiam na 20-25% płacących.
          • aniechto.only Re: To nie powinien być odpis od podatku 16.03.12, 21:33
            > To nie powinien być odpis od podatku bo wtedy to nadal będzie finansowanie z bu
            > dżetu (o tyle mniej dostanie państwo),
            > Ja obstawiam na 20-25% płacących.

Oczywiscie masz rację, mnie się pomerdalo z systemem niemeickim, gdie podatek koscielny płacony jest dodatkowo, nie pomniejsza on podatku płaconego państwu. I dlatego w Polsce płacących będzie chyba więcej.

• l_zaraza_l Re: To nie powinien być odpis od podatku 16.03.12, 21:42
              aniechto.only napisała:

> Oczywiscie masz rację, mnie się pomerdalo z systemem niemeickim, gdie podatek
              > koscielny płacony jest dodatkowo, nie pomniejsza on podatku płaconego państwu.
              > I dlatego w Polsce płacących będzie chyba więcej.

No właśnie - dodatkowy i niepomniejszający :)
              • aniechto.only Re: To nie powinien być odpis od podatku 16.03.12, 21:47
                Gdyby taki system wprowadzić u nas , KK zszedłby smiercia głodową:)
      • etta2 Re: ups! 16.03.12, 20:47
        Ej, masz zbyt wysokie wymagania. Chcesz rozliczać sutannowych z każdego grosza? No przecie lepiej się łowi w mętnej wodzie, czyz nie?
        1. fundusz kościelny
        2. komisja majątkowa
        3. opłacanie katechetów, wojskowych/szpitalnych/innych usłogodawców
        4. wszelkie składki ubezpieczeniowe zdrowotne/emerytalne i.t.p.
        5. remonty zabytków
        .......................................................
        6. opłaty za wszelkie "usługi" typu pogrzeby/śluby/chrzty
        7. "taca" i zbiórki "na remont dachu"........

Chyba trudno będzie zrezygnowac z tych wszystkich przywilejów, gdy zacznie sie liczenie, liczenie, liczenie....tylko, że my wszyscy musimy liczyć, to niby dlaczego "kieckowi" NIE??????
        • l_zaraza_l Re: ups! 16.03.12, 21:25
          etta2 napisała:

> Ej, masz zbyt wysokie wymagania. Chcesz rozliczać sutannowych z każdego grosza?
          > No przecie lepiej się łowi w mętnej wodzie, czyz nie?
          > 1. fundusz kościelny
          > 2. komisja majątkowa
          > 3. opłacanie katechetów, wojskowych/szpitalnych/innych usłogodawców
          > 4. wszelkie składki ubezpieczeniowe zdrowotne/emerytalne i.t.p.
          > 5. remonty zabytków
          > .......................................................
          > 6. opłaty za wszelkie "usługi" typu pogrzeby/śluby/chrzty
          > 7. "taca" i zbiórki "na remont dachu"........
          >
          > Chyba trudno będzie zrezygnowac z tych wszystkich przywilejów, gdy zacznie sie
          > liczenie, liczenie, liczenie....tylko, że my wszyscy musimy liczyć, to niby dla
          > czego "kieckowi" NIE??????

Rozliczyć się nie uda ale "rynek" zrobi swoje. Jeśli wejdzie dodatkowy podatek dla wiernych i kasy fiskalne to naprawdę będą się musieli nielicho nagłodziować (heh) - nagłówkować, by zachować ten majątek, który ukradli.
          • indeed4 Ano - trzeba się będzie nagłówkować 16.03.12, 22:00
            jak oddać Kościołowi majątek, który zagrabił system powszechnej szczęśliwości w PRLu...

www.rp.pl/artykul/9133,653609.html
    • cillian1 Re: ups! 16.03.12, 20:49
      gdyby ktoś wpadł na taki pomysł, aby płacić samemu na sługę jakiegoś boga - i zrobił badania!

Już dawno by to wyszło! Kk w Polsce zasłania się ochrzczonymi - gdyby k..wy chrzciły w wieku 18 lat, dawno by już zniknęły sukienkowe darmozjady z Polski.
      Może by przybywało kilka procent na starość. Ale starość szybko się kończy.
    • douglasmclloyd Celibat wykonczy kościół 16.03.12, 21:26
      Trzeba wrócić do korzeni. Każdy ksiądz powinien mieć babę. Babę, a nie chłopa.
      • cillian1 Re: Celibat wykonczy kościół 16.03.12, 21:30
        raczej pracę :)
        nie na budżetowym, ale taką jak wszyscy ludzie (nie liczę polityków - oni są za raz po sługach bożych największymi darmozjadami) zarobisz, przeżyjesz! Nie zarobisz - tułasz się jak bezdomny!!
      • l_zaraza_l Re: Celibat wykonczy kościół 16.03.12, 21:43
        douglasmclloyd napisał:

> Trzeba wrócić do korzeni. Każdy ksiądz powinien mieć babę. Babę, a nie chłopa.
        >

Wróćmy do korzenia i niech ma babę albo chłopa byle nie krzywdził dzieci.
        • indeed4 Aha - tak, oczywiście... 16.03.12, 22:07
          rzecz jasna, że jak kto ma chłopa czy babę, to nie "krzywdzi dzieci" - pedofile to w 100% księża...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka