Dodaj do ulubionych

Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym?

19.03.12, 10:40
Po co jest spowiedź? Jeżeli Bóg istnieje i jest taki, jak Go opisują, to wie, jakim jestem człowiekiem i czy żałuję za swoje grzechy czy nie. Czy to jest jakaś namiastka tego, co teraz ludzie chodzą do psychologów z problemami?
Pytam w kontekście, bo jestem chrzestnym i niedługo komunia tego dziecka, obciachu wiejskim rodzinom nie zrobię, a karteczkę jakąś trzeba mieć itp.
Planuję, że pójdę do spowiedzi, chociaż nie zmieni to nic w moim życiu. Oprócz tego, że będę miał karteczkę i nie będę "na językach" wiejskiej społeczności.
Obserwuj wątek
    • lumpior Tu chodzi o upodlenie i kasę. 19.03.12, 11:03
      Nie ma nic wredniejszego od spowiedzi,to upodlenie człowieka,obdarcie z intymności,prywatności. To pokazanie kto jest kim:sprawiedliwy,rozgrzeszajacy klecha i winowajca,grzesznik jego poddany,sługa.To szamanskie upodlenie,zniewaga na własne życzenie i za tacę.To efekt prania mózgu.
    • l.george.l Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 11:16
      W formie, jaka obowiązuje w Polsce służy tylko i wyłącznie inwigilacji społeczności lokalnych i upodleniu ludzi. Obrzydliwy zwyczaj i nadziwić się nie mogę, dlaczego ludzie na to się godzą.
    • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 11:40
      szczurek3 napisał:

> Po co jest spowiedź? Jeżeli Bóg istnieje i jest taki, jak Go opisują, to wie, j
      > akim jestem człowiekiem i czy żałuję za swoje grzechy czy nie. Czy to jest jaka
      > ś namiastka tego, co teraz ludzie chodzą do psychologów z problemami?
      > Pytam w kontekście, bo jestem chrzestnym i niedługo komunia tego dziecka, obcia
      > chu wiejskim rodzinom nie zrobię, a karteczkę jakąś trzeba mieć itp.
      > Planuję, że pójdę do spowiedzi, chociaż nie zmieni to nic w moim życiu. Oprócz
      > tego, że będę miał karteczkę i nie będę "na językach" wiejskiej społeczności.

Tak Bog istnieje, a moze wyspowiadaj sie wlasnie osobiscie u NIego, / tylko ze On nie da Ci karteczki / ale czyste sumienie na pewno bedziesz mial, bo gdzie napisane by sie ksiedzu spowiadac???? jak dla mnie to rowniez wielkie upodlenie , gadanie komus na ucho, takie bzdury tylko KK wymyslil a ludzie wierza. Zalosne.

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.
      • wariant_b Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 11:58
        ferro2 napisała:
        > Tak Bog istnieje, a moze wyspowiadaj sie wlasnie osobiscie u NIego...

A może lepiej być mądrym przed szkodą, niż głupim przed i po...
    • ultimate.strike Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 12:26
      W wymiarze duchowym pozwala zmazać winy, by sumienie nie gryzło. Mozna zrobić dowolne świństwo, a gdy się po tym wyspowiada, sumienie jest czyste.
      • szczurek3 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 15:25
        Z tym wyczyszczonym sumieniem dzięki spowiedzi, to piszesz cynicznie, czy naprawdę? Nie zdarzyło mi się, aby sama stricte spowiedź oczyściła moje sumienie, bardziej tutaj jest właściwe pogodzenie się i wynagrodzenie osobie, której jakąś krzywdę się uczyniło. Jaki sens, żeby człowiek szedł do spowiedzi i czuł się wolnym od grzechów, kiedy ma dalej złe stosunki z ludźmi, którzy ucierpieli przez niego? Przecież to jest chore.
        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 15:50
          szczurek3 napisał:
          > Z tym wyczyszczonym sumieniem dzięki spowiedzi, to piszesz cynicznie, czy napra
          > wdę? Nie zdarzyło mi się, aby sama stricte spowiedź oczyściła moje sumienie,

Jeśli będzie szczera spowiedź i postanowienie poprawy to ,,,,,,,,,,,,,,,,

> bardziej tutaj jest właściwe pogodzenie się i wynagrodzenie osobie, której jakąś
          > krzywdę się uczyniło.

Otóż to jest najważniejsze.

Jaki sens, żeby człowiek szedł do spowiedzi i czuł się wo
          > lnym od grzechów, kiedy ma dalej złe stosunki z ludźmi, którzy ucierpieli przez
          > niego?
          Przecież to jest chore.

To jest świętokradztwo.

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 16:08
            skomar102 napisał:

> Jeśli będzie szczera spowiedź i postanowienie poprawy to ,,,,,,,,,,,,,,,,

Jeżeli rozgrzesza Bóg, po co zatem spowiadać się księdzu? Pokuta zadana przez księdza może być niewystarczająca.Nikt nie wie,czy Bóg odpuścił grzechy ,czy nie.Jeżeli Bóg widzi grzechy to Jego należałoby przepraszać bezpośrednio a nie przez grzesznego pośrednika.
            • wariant_b Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 16:16
              pocoo napisała:
              > Jeżeli Bóg widzi grzechy to Jego należałoby przepraszać bezpośrednio...

A czemu boga, skoro nie on jest zwykle poszkodowanym?
            • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 16:25
              pocoo napisała:
              > Jeżeli rozgrzesza Bóg, po co zatem spowiadać się księdzu?

Tak postanowił Bóg.
              1 A Jezus znowu rzekł do nich: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam". 22 Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: "Weźmijcie Ducha Świętego! 23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane". .

Pokuta zadana przez k
              > siędza może być niewystarczająca.

To możesz poprosić księdza o ostrzejszą pokutę
              np; dwadzieścia razy wokoło kościoła biegiem.

Nikt nie wie,czy Bóg odpuścił grzechy ,czy nie

Jeżeli wyznasz ze skruchą to odpuści, Bóg miłosierny jest.

> .Jeżeli Bóg widzi grzechy to Jego należałoby przepraszać bezpośrednio a nie prz
              > ez grzesznego pośrednika.

No właśnie Bóg widzi grzechy i wie czy oszukujesz czy nie.

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 20:20
                skomar102 napisał:

> To możesz poprosić księdza o ostrzejszą pokutę
                > np; dwadzieścia razy wokoło kościoła biegiem.

Jak ksiądz przystojny,to i grzechomierzem grzechy sprawdzić mi może.A jak.

> Jeżeli wyznasz ze skruchą to odpuści, Bóg miłosierny jest.

Pojęcia nie masz czy Bóg odpuści ,czy nie.Tego nie wie nikt.

> No właśnie Bóg widzi grzechy i wie czy oszukujesz czy nie.

Powiedz to tym wyświęconym pedofilom,dziwkarzom i hazardzistom.
              • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 18:54
                skomar102 napisał:

Tak postanowił Bóg.
                > 1 A Jezus znowu rzekł do nich: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja
                > was posyłam". 22 Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: "Weźmijcie Duc
                > ha Świętego! 23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzyma
                > cie, są im zatrzymane".
                .

Wiec powiedział to tez do ciebie , a nie tylko do grupy facetów w sukienkach , każdy tzw uczeń Jezusa ma takie prawo , Co prawda to lipa ale...

To możesz poprosić księdza o ostrzejszą pokutę
                > np; dwadzieścia razy wokoło kościoła biegiem.

Skomar a tobie klecha też wyznaje swoje grzechy ???

> No właśnie Bóg widzi grzechy i wie czy oszukujesz czy nie.

No i dlatego Jezus nie namawiał do czegoś takiego jak spowiedź a do modlitwy

Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. (7) Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. (8) Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.
                • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 19:57
                  kolter napisał:

> skomar102 napisał:
                  >
                  > Tak postanowił Bóg.
                  > > 1 A Jezus znowu rzekł do nich: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak
                  > i Ja
                  > > was posyłam". 22 Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: "Weźmijc
                  > ie Duc
                  > > ha Świętego! 23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym za
                  > trzyma
                  > > cie, są im zatrzymane".
                  .
                  >
                  > Wiec powiedział to tez do ciebie , a nie tylko do grupy facetów w sukienkach ,
                  > każdy tzw uczeń Jezusa ma takie prawo , Co prawda to lipa ale...

Do ciebie też powiedział a ty mówisz że to lipa.
                  >
                  > To możesz poprosić księdza o ostrzejszą pokutę
                  > > np; dwadzieścia razy wokoło kościoła biegiem.
                  >
                  > Skomar a tobie klecha też wyznaje swoje grzechy ???

A czy ja duchowny ?
                  >
                  > > No właśnie Bóg widzi grzechy i wie czy oszukujesz czy nie.
                  >
                  > No i dlatego Jezus nie namawiał do czegoś takiego jak spowiedź a do modlitwy

Powyżej jest odpowiedź.
                  >
                  > Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl s
                  > ię do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, o
                  > dda tobie. (7) Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że pr
                  > zez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. (8) Nie bądźcie podobni do nich
                  > ! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.

Tu się zgadzam.
                  • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:04
                    skomar102 napisał:

> Do ciebie też powiedział a ty mówisz że to lipa.

Do mnie , nie !! bo ja nie jestem tzw uczniem Jezusa.

> A czy ja duchowny ?

Jezus nie założył kasty duchownych , to samo ewoluowało przez wieki,poza trym poczytaj co Jakub rodzony brat Jezusa napisał
                    " Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie. Wielką moc posiada wytrwała modlitwa sprawiedliwego."

> Powyżej jest odpowiedź.

To nie odpowiedź to spławianie , bo nie znasz odpowiedzi .

> Tu się zgadzam.

No i co z tego skoro i tak polecisz do klechy do ucha mu napluć.
                    • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:18
                      kolter napisał:
                      Do mnie , nie !! bo ja nie jestem tzw uczniem Jezusa.

Ale człowiekiem jesteś ?

> Jezus nie założył kasty duchownych , to samo ewoluowało przez wieki,poza trym p
                      > oczytaj co Jakub rodzony brat Jezusa napisał

Jakub nie jest rodzonym bratem JEZUSA.

> " Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byśc
                      > ie odzyskali zdrowie. Wielką moc posiada wytrwała modlitwa sprawiedliwego."

Katolicy właśnie to czynią.
                      >
                      > > Powyżej jest odpowiedź.
                      >
                      > To nie odpowiedź to spławianie , bo nie znasz odpowiedzi .

Nieprawda

> No i co z tego skoro i tak polecisz do klechy do ucha mu napluć.

Od czasu do czasu trzeba przystąpić do sakramentu pojednania.
                      • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:23
                        skomar102 napisał:

> Ale człowiekiem jesteś ?

No a czyżby pan nie stworzył nas jako ludzi :))))))))))))))))) ???

> Jakub nie jest rodzonym bratem JEZUSA.

Już nie , bo nie żyją ,ale był.Poza tym to nie istotne ; istotnym jest to ze spowiedź w katolickiej wersji jest sprzeczna z tym o czym pisał Jakub !!

> Katolicy właśnie to czynią.

Ta , ale jeden drugiemu nie mówi co nabroił z tym leci do profesjonalisty :))

> Nieprawda

Nie masz nic do powiedzenia.

> Od czasu do czasu trzeba przystąpić do sakramentu pojednania.

Nie lepiej zachować czyste serce i nie mieć powodów ??
                        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:36
                          kolter napisał:

No a czyżby pan nie stworzył nas jako ludzi :))))))))))))))))) ???

Dlaczego piszesz Pan z małej litery.

Jakub nie jest rodzonym bratem JEZUSA.

Już nie , bo nie żyją ,

Jezus żyje bo zmartwychwstał.

Katolicy właśnie to czynią.

Ta , ale jeden drugiemu nie mówi co nabroił z tym leci do profesjonalisty :))

No , do profesjonalisty.

Od czasu do czasu trzeba przystąpić do sakramentu pojednania.

> Nie lepiej zachować czyste serce i nie mieć powodów ??

Lepiej , ale to niemożliwe człowiek jest grzeszny.

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:41
                            skomar102 napisał:

> Dlaczego piszesz Pan z małej litery

Bo to twój pan !!

> Jezus żyje bo zmartwychwstał.

No .... :)) ale Jakub jeszcze nie .

> No , do profesjonalisty.

No ale on jest tak samo grzeszny , to nie lepiej do samego wodza w niebie ??

> Lepiej , ale to niemożliwe człowiek jest grzeszny.

Ja nie jestem grzeszny .
                            • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:55
                              kolter napisał:
                              Bo to twój pan !!

I twój też.

> No ale on jest tak samo grzeszny ,

A może i bardziej.

> > Lepiej , ale to niemożliwe człowiek jest grzeszny.
                              >
                              > Ja nie jestem grzeszny .

Kto mówi że jest bez grzechu jest kłamcą i nie ma w nim prawdy.
                              • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 21:01
                                skomar102 napisał
                                >
                                > I twój też.

Nie tylko nie mój ale i nie twój , bo swoimi zachowaniami na niego plujesz .

> > Ja nie jestem grzeszny .
                                >
                                > Kto mówi że jest bez grzechu jest kłamcą i nie ma w nim prawdy.

Nie pieprz mi grzeszy wierca , ja nim nie jestem!!
            • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 20:28
              pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
              >
              >
              > > Jeśli będzie szczera spowiedź i postanowienie poprawy to ,,,,,,,,,,,,,,,,
              >
              > Jeżeli rozgrzesza Bóg, po co zatem spowiadać się księdzu? Pokuta zadana przez k
              > siędza może być niewystarczająca.Nikt nie wie,czy Bóg odpuścił grzechy ,czy nie
              > .Jeżeli Bóg widzi grzechy to Jego należałoby przepraszać bezpośrednio a nie prz
              > ez grzesznego pośrednika.

i strasznie madrze to powiedzialas, swieta prawda poco.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 21:25
                ferro2 napisała:

> pocoo napisała:

> >
                > > Jeżeli rozgrzesza Bóg, po co zatem spowiadać się księdzu? Pokuta zadana p
                > rzez k
                > > siędza może być niewystarczająca.Nikt nie wie,czy Bóg odpuścił grzechy ,c
                > zy nie
                > > .Jeżeli Bóg widzi grzechy to Jego należałoby przepraszać bezpośrednio a n
                > ie prz
                > > ez grzesznego pośrednika.
                >
                >
                > i strasznie madrze to powiedzialas, swieta prawda poco.

No rzeczywiście że : strasznie ; mądrze.
                • nehsa Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 19.03.12, 21:56
                  W Nauce Jedynego Ojca m.in., na temat spowiedzi czytamy:
                  "Nie mogę Ja Sam od Siebie nic czynić; jako słyszę, tak sądzę, a sąd Mój jest sprawiedliwy;
                  bo nie szukam woli Mojej, ale woli TEGO, KTÓRY Mnie posłał, OJCA."
                  (Ew.św.Jana 5/30)

Każdy kapłan, który dopuszcza się spowiadania człowieka, to zgodnie ze słowami Nauki Wszechmogącego Ojca uzurpator-paranaoik, który zawłaszcza prawa i pracę Drugiego Boga, czyli za Syna Ojca, zatem spowiednicy, to łotry i oszuści.

Gdyby jakiś katolicki cymbał miał wątpliwości, czy mój osąd jest słuszny, dodatkowo podaję słowa z Ewangelii św.Łukasza 19/22 " ...Z ust twoich sądzę cię...."

Zatem każdy spowiednik, to łotr i oszust.
                  • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 20.03.12, 20:06
                    nehsa napisał:

> Zatem każdy spowiednik, to łotr i oszust.

I cwaniak.Jak można zapanować nad katolicką masą?Spowiedzią.Wcale ich nie obchodzi,że Bóg wszystko widzi ,tylko trzeba przyznać się księdzu.Jak nie ,to życzliwa sąsiadka doniesie i nic się nie ukryje.Oni wiedzą,że żadnemu złodziejowi ręka nie uschła,gwałcicielowi penis stoi a bandytę pijaka który katuje żonę i dzieci nie trafi grom z jasnego nieba.Której plotkarze jęzor kołkiem stanął?
                    A zostaw nehsa tych zakłamanych katolików sobie.Wart ksiądz wiernego.
                    • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 16:41
                      pocoo napisała:
                      .Jak można zapanować nad katolicką masą?Spowiedzią.Wcale ich nie obcho
                      > dzi,że Bóg wszystko widzi ,tylko trzeba przyznać się księdzu.

Nie księdzu tylko Bogu.

Jak nie ,to życzli
                      > wa sąsiadka doniesie i nic się nie ukryje.

No księdzu może donieść jakaś życzliwa ale Bogu nie doniesie
                      On wszystko wie.

,gwałcicielowi penis stoi

Ooooo.

> A zostaw nehsa tych zakłamanych katolików sobie.

No no tylko nie zakłamanych licz się ze słowami.

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 19:00
                        skomar102 napisał:

> Nie księdzu tylko Bogu.

No ale ponoć bóg zna ludzkie serca i wie już zanim księdzu do ucha naplujesz.

No księdzu może donieść jakaś życzliwa ale Bogu nie doniesie
                        > On wszystko wie.

Czyli szczera modlitwa( rozmowa) wystarczy ??

> No no tylko nie zakłamanych licz się ze słowami.

Ty jesteś zakłamanym katolickim trollem , powielasz kłamstwo czyli jesteś łgarzem !!
                        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:04
                          kolter napisał:
                          No ale ponoć bóg zna ludzkie serca i wie już zanim księdzu do ucha naplujesz.

No ale trzeba się do tego przyznać.

> No księdzu może donieść jakaś życzliwa ale Bogu nie doniesie
                          > > On wszystko wie.
                          >
                          > Czyli szczera modlitwa( rozmowa) wystarczy ??

Wszystko trzeba robić i mówić szczerze.
                          >
                          > > No no tylko nie zakłamanych licz się ze słowami.
                          >
                          > Ty jesteś zakłamanym katolickim trollem , powielasz kłamstwo czyli jesteś łgarz
                          > em !!

Ja nic nie powielam a już jeżeli to pismo.
                          • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:09
                            skomar102 napisał:

> No ale trzeba się do tego przyznać.

No to przyznajesz bogu w modlitwie.

> Wszystko trzeba robić i mówić szczerze.

Ty nie jesteś szczery

> Ja nic nie powielam a już jeżeli to pismo.

Kłamliwie pomawiasz mnie o to ze jestem kolegą twojego paetza
                      • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 19:44
                        skomar102 napisał:

> Nie księdzu tylko Bogu.

Bogu przez ucho grzesznego księdza? To jakieś świętojebliwe kuriozum.

> No no tylko nie zakłamanych licz się ze słowami.

Już tę fraszkę sprzed kilkuset lat cytowałam."O dewotce":
                        Dewotce służebnica w czymś przewiniła,
                        właśnie natenczas kiedy pacierze kończyła .
                        Mówiąc słowa "i odpuść nam winy...",biła bez litości.
                        Uchowaj Panie Boże takiej pobożności.
                        Katolik zawsze był ,jest i będzie wierzący po swojemu i zakłamany ile się da.Bóg to widzi i ty też to zobaczysz jak się obejrzysz.
                        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:09
                          pocoo napisała:
                          Bogu przez ucho grzesznego księdza? To jakieś świętojebliwe kuriozum.

Djablica rogata.
                  • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 16:33
                    nehsa napisał:
                    Zatem każdy spowiednik, to łotr i oszust.

Bluźnisz nehsiu.

• nehsa Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym? 21.03.12, 17:46
                      Skomar!
                      Mnie, to takich ludzi, jak ty, czy oszołom, jest szczerze żal, ponieważ ja cenię sobie taką cechę charakteru, jak LOJALNOŚĆ, a wy obaj jesteście w moim przekonaniu ludźmi lojalnymi.
                      A, że jesteście lojalnymi wobec Judasza, to ta wasza lojalność, okazuje się być waszą naiwnością.
                      • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 19:52
                        nehsa napisał:
                        > Skomar!
                        > Mnie, to takich ludzi, jak ty, czy oszołom, jest szczerze żal,

Nehsiu żebyś ty wiedział jak nam ciebie żal.
                        • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 19:55
                          skomar102 napisał:

> nehsa napisał:
                          > > Skomar!
                          > > Mnie, to takich ludzi, jak ty, czy oszołom, jest szczerze żal,
                          >
                          > Nehsiu żebyś ty wiedział jak nam ciebie żal.

Nehsa jest w przeciwieństwie do ciebie , wolnym człowiekiem.
                          • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:11
                            kolter napisał:
                            Nehsa jest w przeciwieństwie do ciebie , wolnym człowiekiem.

To wy macie zniewolony umysł.
                            • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:14
                              skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                              > Nehsa jest w przeciwieństwie do ciebie , wolnym człowiekiem.
                              >
                              > To wy macie zniewolony umysł.

My? nam takie rzeczy do głowy nie przychodzą :))

img192.imageshack.us/img192/6426/2e2b21f3d6d.jpg
                              Facet gadający z figurą jest wolny ??
                              • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:27
                                kolter napisał:
                                Facet gadający z figurą jest wolny ??

Widziałeś takiego.
                                • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:29
                                  skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                                  > Facet gadający z figurą jest wolny ??
                                  >
                                  > Widziałeś takiego.

Setki razy .
                                  • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:41
                                    kolter napisał:

> skomar102 napisał:

> > Widziałeś takiego.
                                    >
                                    > Setki razy .

To gdzie ty mieszkasz w Tworkach
                                    • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:42
                                      skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                                      >
                                      > > skomar102 napisał:
                                      >
                                      > > > Widziałeś takiego.
                                      > >
                                      > > Setki razy .
                                      >
                                      > To gdzie ty mieszkasz w Tworkach

Chcesz powiedzieć za cały katolicyzm tam się mieści ??
                    • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 18:58
                      skomar102 napisał:

> nehsa napisał:
                      > Zatem każdy spowiednik, to łotr i oszust.
                      >
                      > Bluźnisz nehsiu.

Skomar a powiedz mi czy ksiądz który wlazł do konfesjonału wysłuchiwać spowiedzi babci którym jedynym grzechem było to ze serek topiony w post zjadły , jest ok wobec boga skoro przed wejściem do konfesjonału zgwałcił ministranta ??
                      • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:00
                        kolter napisał:
                        > Skomar a powiedz mi czy ksiądz który wlazł do konfesjonału wysłuchiwać spowiedz
                        > i babci którym jedynym grzechem było to ze serek topiony w post zjadły

To nie jest grzechem.

> , jest ok wobec boga skoro przed wejściem do konfesjonału zgwałcił ministranta
                        > ??

A to nie jest prawdą.
                        • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:06
                          skomar102 napisał:

> , jest ok wobec boga skoro przed wejściem do konfesjonału zgwałcił minist
                          > ranta
                          > > ??
                          >
                          > A to nie jest prawdą.

Nie pieprz jak i nie koloryzuj rzeczywistości a poza tym ja zadałem ci konkretne pytanie . Które brzmi tak ;

" jest ok wobec boga skoro przed wejściem do konfesjonału zgwałcił ministranta ??"
                          • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:21
                            kolter napisał:
                            > " jest ok wobec boga skoro przed wejściem do konfesjonału zgwałcił minis
                            > tranta ??"

Nie jest ok zgwałcić ministranta.

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:24
                              skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                              > > " jest ok wobec boga skoro przed wejściem do konfesjonału zgwałcił
                              > minis
                              > > tranta ??"
                              >
                              > Nie jest ok zgwałcić ministranta.

Idąc do spowiedzi nie wiesz czy kapłan to nie zwykły zbrodniarz ,wiec jaki z niego pośrednik do boga ??
                              • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:39
                                kolter napisał:
                                > Idąc do spowiedzi nie wiesz czy kapłan to nie zwykły zbrodniarz

Mój spowiednik na pewno nie.
                                • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:41
                                  skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                                  > > Idąc do spowiedzi nie wiesz czy kapłan to nie zwykły zbrodniarz
                                  >
                                  > Mój spowiednik na pewno nie.

Nie wiesz tego !!!
                                  • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:49
                                    kolter napisał:

> skomar102 napisał:
                                    >
                                    > > kolter napisał:
                                    > > > Idąc do spowiedzi nie wiesz czy kapłan to nie zwykły zbrodniarz
                                    > >
                                    > > Mój spowiednik na pewno nie.
                                    >
                                    > Nie wiesz tego !!!

dalbys sobie reke odciac dla swego spowiednika skomar?????

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 21:00
                                      ferro2 napisała:
                                      > dalbys sobie reke odciac dla swego spowiednika skomar?????

A co to on ludożerca że moją rękę chciał zjeść

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 21:01
                                        skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                        > > dalbys sobie reke odciac dla swego spowiednika skomar?????
                                        >
                                        > A co to on ludożerca że moją rękę chciał zjeść

Odpowiedz !!!
                                      • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 14:22
                                        skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                        >
                                        >
                                        >

czyli wszystko jasne:)))

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 15:16
                                        skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                        >
                                        >
                                        >
                                        Po pierwsze;
                                        -wczoraj miałeś święto więc masz prawo nie rozumieć co do ciebie ferro napisała.
                                        Po drugie;
                                        -ferro ANI JEDNYM SŁOWEM nie wspomniała abyś dał swojemu spowiednikowi rękę do zjedzenia.
                                        Po trzecie;
                                        -pojęcia nie masz czy twój spowiednik jest kanibalem ,czy nie.O tym wie tylko twój Bóg.
                                        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 17:27
                                          pocoo napisała:
                                          > Po pierwsze;
                                          > -wczoraj miałeś święto więc masz prawo nie rozumieć co do ciebie ferro napisa
                                          > ła.

Myślę że lepiej zrozumiałem od ciebie.

> Po drugie;
                                          > -ferro ANI JEDNYM SŁOWEM nie wspomniała abyś dał swojemu spowiednikowi rękę do
                                          > zjedzenia.

Na tak postawione pytanie nie można innej odpowiedzi dać.

> Po trzecie;
                                          > -pojęcia nie masz czy twój spowiednik jest kanibalem ,czy nie.O tym wie tylko t
                                          > wój Bóg.

No i ty wszystko wiesz.

Po czwarte;
                                          To nie do ciebie było pisane więc,,,,,,,,,,,,.

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 19:00
                                            skomar102 napisał:

> Myślę że lepiej zrozumiałem od ciebie.

Ferro użyła słowa "dla" zamiast "za" ale sens jest chyba jasny i zrozumiały.

> No i ty wszystko wiesz.

Stawiasz mnie na równi ze swoim Bogiem?

> Po czwarte;
                                            > To nie do ciebie było pisane więc,,,,,,,,,,,,.
                                            >
                                            I tu się mylisz.Nie weszłam na twoje prywatne, osobiste forum dla wybranych.
                                            • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:24
                                              pocoo napisała:
                                              Stawiasz mnie na równi ze swoim Bogiem?

No podobno jesteś boska .

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 23.03.12, 10:01
                                                skomar102 napisał:

> No podobno jesteś boska .

Nie podobno,nie podobno ,ale na pewno jestem boska jasnowidzu od siedmiu boleści.
                                          • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:06
                                            skomar102 napisał:

> pocoo napisała:
                                            > > Po pierwsze;
                                            > > -wczoraj miałeś święto więc masz prawo nie rozumieć co do ciebie ferro
                                            > napisa
                                            > > ła.
                                            >
                                            > Myślę że lepiej zrozumiałem od ciebie.
                                            >
                                            > > Po drugie;
                                            > > -ferro ANI JEDNYM SŁOWEM nie wspomniała abyś dał swojemu spowiednikowi r
                                            > ękę do
                                            > > zjedzenia.
                                            >
                                            > Na tak postawione pytanie nie można innej odpowiedzi dać.
                                            >
                                            > > Po trzecie;
                                            > > -pojęcia nie masz czy twój spowiednik jest kanibalem ,czy nie.O tym wie t
                                            > ylko t
                                            > > wój Bóg.
                                            >
                                            > No i ty wszystko wiesz.
                                            >
                                            > Po czwarte;
                                            > To nie do ciebie było pisane więc,,,,,,,,,,,,.

taa, po piate , fakt tutaj wszyscy pisza do wszystkich, a poco miala racje, sorry skomarku.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:28
                                              ferro2 napisała:
                                              > taa, po piate , fakt tutaj wszyscy pisza do wszystkich, a poco miala racje, sor
                                              > ry skomarku.

Jędza , kłótnica.
                                              • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:36
                                                skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                                > > taa, po piate , fakt tutaj wszyscy pisza do wszystkich, a poco miala racj
                                                > e, sor
                                                > > ry skomarku.
                                                >
                                                >
                                                > Jędza , kłótnica.

aaaaaaaa, dziekuje bardzo madry i mily czlowieku:

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 23.03.12, 10:06
                                                skomar102 napisał:
                                                > Jędza , kłótnica.

Kto?Ferro czy ja?
                                                Widzę,że cholernie dużo masz do powiedzenia .Twoje słowa doprowadzają mnie do orgazmu wzrokowego.Och skomareczkuuuuu.....
                • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 20.03.12, 12:54
                  skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                  >
                  > > pocoo napisała:
                  >
                  > > >
                  > >
                  > > i strasznie madrze to powiedzialas, swieta prawda poco.
                  >
                  > No rzeczywiście że : strasznie ; mądrze.

a co Ty chcedsz od poco, ma racje w 10000%.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 20.03.12, 17:03
                    ferro2 napisała:

> skomar102 napisał:
                    >
                    > > ferro2 napisała:
                    > >
                    > > > pocoo napisała:
                    > >
                    > > > >
                    > > >
                    > > > i strasznie madrze to powiedzialas, swieta prawda poco.
                    > >
                    > > No rzeczywiście że : strasznie ; mądrze.
                    >
                    >
                    > a co Ty chcedsz od poco, ma racje w 10000%.

No tak to co innego.

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 20.03.12, 20:16
                  skomar102 napisał:

> No rzeczywiście że : strasznie ; mądrze.

Jeżeli zawinię to sama przepraszam zainteresowanego a nie szukam ciotki aby to zrobiła w moim imieniu.
                  A spowiadaj ty się skomar księdzu pedofilowi ,który tylko myśli o tym aby ta cholerna spowiedź się skończyła bo na niego czeka dziecko które za chwilę zgwałci.Potem poleci do drugiego sobie podobnego , rozgrzeszenie otrzyma i gwałcił będzie dalej.Powinien Boga przepraszać za to,ze Bóg musi te draństwa oglądać.
                  • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 13:25
                    pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
                    >
                    > > No rzeczywiście że : strasznie ; mądrze.
                    >
                    > Jeżeli zawinię to sama przepraszam zainteresowanego a nie szukam ciotki aby to
                    > zrobiła w moim imieniu.
                    > A spowiadaj ty się skomar księdzu pedofilowi ,który tylko myśli o tym aby ta ch
                    > olerna spowiedź się skończyła bo na niego czeka dziecko które za chwilę zgwałci
                    > .Potem poleci do drugiego sobie podobnego , rozgrzeszenie otrzyma i gwałcił będ
                    > zie dalej.Powinien Boga przepraszać za to,ze Bóg musi te draństwa oglądać.

no coz, nic dodac, nic ujac.....zalosne i straszne, ze ludzie jeszcze laza i opowiadaja "spowiednikom" swoje sprawy..... oj rewolucja by sie przydala w KK i to bardzoooo wielka....

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 16:47
                      > pocoo napisała:
                      Jeżeli zawinię to sama przepraszam zainteresowanego

Tak trzymać.

> > A spowiadaj ty się skomar księdzu pedofilowi ,który tylko myśli o tym aby
                      > ta ch
                      > > olerna spowiedź się skończyła bo na niego czeka dziecko które za chwilę z
                      > gwałci
                      > > .Potem poleci do drugiego sobie podobnego , rozgrzeszenie otrzyma i gwałc
                      > ił będ
                      > > zie dalej.Powinien Boga przepraszać za to,ze Bóg musi te draństwa oglądać

Upierdliwa jesteś .

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 19:02
                        skomar102 napisał:

> > > A spowiadaj ty się skomar księdzu pedofilowi ,który tylko myśli o t
                        > ym abyta cholerna spowiedź się skończyła bo na niego czeka dziecko które za ch
                        > wilę zgwałci
                        > > > .Potem poleci do drugiego sobie podobnego , rozgrzeszenie otrzyma i gwałc ił będ
                        > > > zie dalej.Powinien Boga przepraszać za to,ze Bóg musi te draństwa oglądać
                        >
                        > Upierdliwa jesteś .

Prosta prawda zwala jak widać katolika z nóg i komentarz taki króciutki.

www.youtube.com/watch?v=dAKdqc2AGOE
                        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:07
                          kolter napisał:
                          > Prosta prawda zwala jak widać katolika z nóg i komentarz taki króciutki.

Wasze zaciekłe ataki zwalają z nóg.
                          • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:10
                            skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                            > > Prosta prawda zwala jak widać katolika z nóg i komentarz taki króciutki.
                            >
                            > Wasze zaciekłe ataki zwalają z nóg.

Pocco nie atakowała wściekle , po prostu poznałeś prawdę ale jak widać nie wyzwoliła ciebie a wręcz w skorupie hipokryzji zamknęła .
                            • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:24
                              kolter napisał:
                              > Pocco nie atakowała wściekle , po prostu poznałeś prawdę ale jak widać nie wyzw
                              > oliła ciebie a wręcz w skorupie hipokryzji zamknęła .

Pocoo nie atakuje Ona jest grzeczna .
                              • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:28
                                skomar102 napisał:
                                >
                                > Pocoo nie atakuje Ona jest grzeczna .

Ona jest realistką, a ty żyjesz w ułudzie .
                          • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:18
                            skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                            > > Prosta prawda zwala jak widać katolika z nóg i komentarz taki króciutki.
                            >
                            > Wasze zaciekłe ataki zwalają z nóg.

Ja nikogo nie atakuje, tylko zwala z nog glupota KK.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:30
                              ferro2 napisała:
                              Ja nikogo nie atakuje, tylko zwala z nog glupota KK.

Ty jesteś wierząca .
                              A jeśli tak to w co wierzysz w jakiego Boga.

• ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:31
                                skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                > Ja nikogo nie atakuje, tylko zwala z nog glupota KK.
                                >
                                > Ty jesteś wierząca .
                                > A jeśli tak to w co wierzysz w jakiego Boga.
                                >
                                Wierze w zywego Boga, wierze w TRojce SWieta, a nie w KK ani w ksiedza skomarku.

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:33
                                  ferro2 napisała:

> Wierze w zywego Boga, wierze w TRojce SWieta,

No a możesz mi pokazać w biblii takie coś jak trójca ??
                                  • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:35
                                    kolter napisał:

> ferro2 napisała:
                                    >
                                    > > Wierze w zywego Boga, wierze w TRojce SWieta,
                                    >
                                    > No a możesz mi pokazać w biblii takie coś jak trójca ??
                                    >

POkazac???? bebnisz ze tak dobrze znasz Biblie, przytaczasz cytaty a tego nie wyczyales???

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:38
                                      ferro2 napisała:

> POkazac???? bebnisz ze tak dobrze znasz Biblie, przytaczasz cytaty a tego nie
                                      > wyczyales???

Dokładnie pokaż mi !! bo moja wiedza nie zarejestrowała takiego czegoś w Biblii.
                                      Trójca to wymysł cesarzy rzymskich z IV wieku.
                                      • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:44
                                        kolter napisał:

> ferro2 napisała:
                                        >
                                        > > POkazac???? bebnisz ze tak dobrze znasz Biblie, przytaczasz cytaty a tego
                                        > nie
                                        > > wyczyales???
                                        >
                                        > Dokładnie pokaż mi !! bo moja wiedza nie zarejestrowała takiego czegoś w Bib
                                        > lii.
                                        > Trójca to wymysł cesarzy rzymskich z IV wieku.

W samych Ewangeliach jest mowa o Ojcu, Syny i Duchu Świętym. Bóg zawsze działa w trzech osobach. Stanowią one Jedność, Pełnię Bożej chwały i miłości.

Ojciec dał Swojego Syna
                                        "16 Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. 17 Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony." (Jana 3:16-17)

Syn dał swoje życie dowbrowolnie - został ukrzyżowany
                                        "17 Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. 18 Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca». " (Jana 10:17-18)

Duch Święty wskrzesił Go z umarłych
                                        "11 A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych, to Ten, co wskrzesił Chrystusa Jezusa z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha" (Rzymian 8:11)

Jest to jedno dzieło zbawienia, przez Boga w Trójcy Jedynego

Sam Jezus powiedział " ja i Ojciec jedno jesteśmy" (Jana 10:30)

Jezus o Duchu Świętym:
                                        15 Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania. 16 Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela* da wam, aby z wami był na zawsze - 17 Ducha Prawdy, którego świat przyjąć nie może, ponieważ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, ponieważ u was przebywa i w was będzie. 18 Nie zostawię was sierotami: Przyjdę do was. 19 Jeszcze chwila, a świat nie będzie już Mnie oglądał. Ale wy Mnie widzicie, ponieważ Ja żyję i wy żyć będziecie. 20 W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." ( Jana 14:15:20)

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:57
                                          ferro2 napisała:

> W samych Ewangeliach jest mowa o Ojcu, Syny i Duchu Świętym. Bóg zawsze działa
                                          > w trzech osobach. Stanowią one Jedność, Pełnię Bożej chwały i miłości.

No i co napisano tam ze jeden drugiemu równy ??

Ojciec dał Swojego Syna
                                          > "16 Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał,

No to masz pierwsze zaprzeczenie swojej teorii.

> Jest to jedno dzieło zbawienia, przez Boga w Trójcy Jedynego

Skoro on jedyny to gdzie tamci ??

> Sam Jezus powiedział " ja i Ojciec jedno jesteśmy" (Jana 10:30)

Ta, a modlił się też tak ;

"aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał."

To oni też są w trójcy, ci uczniowie ??

Ty na 100% nie rozumiesz definicji trójcy !!!
                                • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:50
                                  ferro2 napisała:
                                  > Wierze w zywego Boga, wierze w TRojce SWieta,

No i tak trzymać.

a nie w KK

Ale KK jest Chrystusowy.

ani w ksiedza skomarku

To by było bałwochwalstwem

• kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 20:59
                                    skomar102 napisał:

> Ale KK jest Chrystusowy.

Jezus nawoływał do krucjat czy do palenia na stosach ??

> To by było bałwochwalstwem

Bałwochwalstwo to norma w Krk.
                                  • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 14:24
                                    skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                    > > Wierze w zywego Boga, wierze w TRojce SWieta,
                                    >
                                    > No i tak trzymać.
                                    >
                                    > a nie w KK
                                    >
                                    > Ale KK jest Chrystusowy.
                                    >
                                    > ani w ksiedza skomarku
                                    >
                                    > To by było bałwochwalstwem
                                    >

ja szanuje KK ale w niego nie wierze a to wielka rozniac.
                                    • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 17:11
                                      ferro2 napisała:
                                      ja szanuje KK ale w niego nie wierze a to wielka rozniac.

Co najmniej dziwne to co piszesz, może wytłumacz
                                      czy nie wierzysz w kościół, czy nie wierzysz kościołowi
                                      i co masz na myśli mówiąc kościół.

• ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:04
                                        skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                        > ja szanuje KK ale w niego nie wierze a to wielka rozniac.
                                        >
                                        > Co najmniej dziwne to co piszesz, może wytłumacz
                                        > czy nie wierzysz w kościół, czy nie wierzysz kościołowi
                                        > i co masz na myśli mówiąc kościół.
                                        >
                                        >
                                        >

mysle ze nie mam sie z czego Tobie tlumaczyc, nie zadwaj durnych pytan, dobrze wiesz o co chodzi.A jak nie kumasz to przykro mi.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:21
                                          ferro2 napisała:
                                          > mysle ze nie mam sie z czego Tobie tlumaczyc, nie zadwaj durnych pytan,

No wiesz co, na tak proste że aż durne jak nazwałeś pytanie nie potrafisz
                                          logicznie odpowiedzieć.

dobrze
                                          > wiesz o co chodzi.

Pewnie że wiem, wiem też więcej wiem kim jesteś.

• ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:26
                                            skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                            > > mysle ze nie mam sie z czego Tobie tlumaczyc, nie zadwaj durnych pytan,
                                            >
                                            > No wiesz co, na tak proste że aż durne jak nazwałeś pytanie nie potrafisz
                                            > logicznie odpowiedzieć.
                                            >
                                            > dobrze
                                            > > wiesz o co chodzi.
                                            >
                                            > Pewnie że wiem, wiem też więcej wiem kim jesteś.

KiM????????????????????
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                          • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 22.03.12, 20:42
                                            skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                            > > mysle ze nie mam sie z czego Tobie tlumaczyc, nie zadwaj durnych pytan,
                                            >
                                            > No wiesz co, na tak proste że aż durne jak nazwałeś pytanie nie potrafisz
                                            > logicznie odpowiedzieć.
                                            >
                                            > dobrze
                                            > > wiesz o co chodzi.
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                            >
                                            a to cos od jedzy dla Ciebie skomarze.....

biznes.onet.pl/zarobic-na-tancu-na-rurze,18493,5060557,3030478,49,1,news-detal
                                          • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 23.03.12, 09:57
                                            skomar102 napisał:

Ty się skomar lepiej skup na sensownych swoich odpowiedziach(o matuchno ) a nie baw się w jasnowidza .Lepiej pobaw się ptaszkiem to ci zaśpiewa.
                            • nehsa Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 21.03.12, 21:01
                              Ja, nie odtworzę już słów regułki kierowanych do księdza-spowiednika, bo ich nie pamiętam, ale ich fragment, przed rozpoczęciem samo upodlania się spowiedzią - brzmiał:
                              " że, zgrzeszyłem myślą, mową, i uczynkiem...?

A co na to Nauka Jedynego Ojca?

"Z ust twoich sądzę cię." Zatem myślą się nie grzeszy, no bo w jaki sposób.

"...słowa, które JA wam mówię, duchem są i życiem są." I oczywistym jest fakt, że sens słów naszej mowy, jest niematerialny, bo "duchem jest". Zatem mowa jest grzechem, który to fakt, wynika także z innych treści Nauki Ojca.

"Jeźlim źle rzekł, daj świadectwo o złem..." Natomiast ZŁO, jest zawsze materialne, jest zawsze czynem materialnym. Wykluczone jest materialne świadectwa z mowy, stąd te słowa Nauczyciela-Boga.

Zatem, czego jest dowodem treść przedspowiedniej regułki?

Przedspowiednia regułka jest dowodem pogardy Nauką Ojca, i oczywistym dowodem tak księżej, jak i katoliczej głupoty.
        • ultimate.strike Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 20.03.12, 08:36
          > Nie zdarzyło mi się, aby sama stricte spowiedź oczyściła moje sumienie, ba
          > rdziej tutaj jest właściwe pogodzenie się i wynagrodzenie osobie, której jakąś
          > krzywdę się uczyniło.

Jakie korzyści odnosi pokrzywdzona osoba z faktu, że powiedziałeś o tym księdzu i za karę odmówiłeś parę modlitw?

> Jaki sens, żeby człowiek szedł do spowiedzi i czuł się wo
          > lnym od grzechów,

W katolicyźmie ma bardzo duży. Katolicyzm za grzechy uważa wiele zachowań dla człowieka naturalnych i nikogo nie krzywdzących (głównie o sprawy seksualne chodzi), nie da się takich grzechów nie popełnić, a perspektywy pójścia do Nieba nie można ludziom zabierać, bo sobie z Kościoła pójdą.
      • privus Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 24.03.12, 10:31
        Ja na Twoim miejscu ultimate.strike do spowiedzi chodził bym z brzytwą. Zawsze to by była pewność popełnienia jednego grzechu mniej :)
        Ale co kto lubi :))
    • grgkh Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 20.03.12, 11:14
      szczurek3 napisał:

> Po co jest spowiedź? Jeżeli Bóg istnieje

Nie istnieje.

> i jest taki, jak Go opisują,

Jakim? Bo opisują go na wiele sposobów. Mściwym, jak ten starotestamentowy? Czy "wybaczający WSZYSTKO", jak ten z update'u NT? Jeśli i tak wybaczy wszystko, to po co się martwić karą? Po co się bać kary boskiej, jeśli nie mamy świadomości, że wina dotyczy naszych relacji z innymi ludźmi lub światem?

Po to są, ewolucyjnie zainstalowane w naszym mózgu, zasady moralne, żebyśmy mogli oceniać ich zależność od podejmowanych przez nas decyzji. Po to mamy rozum, żebyśmy uczyli się z niego korzystać i potrafili sami to - NA CZAS, zanim coś głupiego zrobimy - ocenić.

A religia katolicka uczy nas hipokryzji, bo stawia przed nami nierealne, absurdalne, przez samych sukienkowych jawnie łamane, reguły gry w życie. A potem upodla resztę stada wiernych inwigilując ich i poniżając, jak w tym dowcipie, gdzie spowiednik w konfesjonale prosi po raz trzeci parafiankę: "a teraz powtórz od momentu, gdy zdjęłaś majtki, bo nie dosłyszałem..."

> to wie, j
      > akim jestem człowiekiem i czy żałuję za swoje grzechy czy nie.

Oczywiście, że tak powinno być, ale ta religia jest nonsensowna z założenia (to jest za trudne, by dało się pojąć) i trudno tego sensu od niej się domagać. Ogólnie - ma być posłuszeństwo bo religia to narzędzie władzy.

> Czy to jest jaka
      > ś namiastka tego, co teraz ludzie chodzą do psychologów z problemami?

Bardzo nędzna namiastka, bo z drugiej strony można się spodziewać prymitywnej połajanki oraz sugestii, że dobrze byłoby dać coś kościołowi, to i bóg wybaczy. Przecież ten mechanizm jest jedną z głównych przyczyn bogactwa kościoła - strach przed wmówioną karą boską, który można zaleczyć opłacając się organizacji boskiej.

> Pytam w kontekście, bo jestem chrzestnym i niedługo komunia tego dziecka, obcia
      > chu wiejskim rodzinom nie zrobię, a karteczkę jakąś trzeba mieć itp.

Rytuał, jeden z wielu, który daje religii realną władzę.

> Planuję, że pójdę do spowiedzi, chociaż nie zmieni to nic w moim życiu. Oprócz
      > tego, że będę miał karteczkę i nie będę "na językach" wiejskiej społeczności.

Jeszcze jeden skutek uczenia przez religię życia w obłudzie. Szantaż.
      • nehsa Re: Tu chodzi o upodlenie i kasę za to upodlenie. 20.03.12, 21:04
        lumpior m.in. juz w 2 poście napisał:
        "Tu chodzi o upodlenie i kasę."
        A co o spowiedzi mówią wiarygodne świadectwa Nauki Jedynego Ojca?

Ewangelia św.Jana 5/30
        " ...jako słyszę, tak sądzę, a sąd MÓJ jest sprawiedliwy, bo nie szukam woli MOJEJ, ale woli TEGO, KTÓRY Mnie posłał, Ojca."

Zatem spowiedź, to dowód pogardy Nauką Ojca przez spowiednika, który w oszukańczy sposób przekonuje spowiadającego się naiwniaka-matoła, że nabył prawa do osądzania jego niesprawiedliwych czynów.

A spowiadający się, to matoł pozbawiony ambicji, który wbrew słowom Nauki Ojca demonstruje psią uległość wobec łotra kapłana.
        • karbat Re: Tu chodzi o upodlenie i kasę za to upodlenie. 23.03.12, 21:10
          nehsa napisał:
          > Zatem spowiedź,to dowód pogardy ..... przez spowiednika, który w o
          > szukańczy sposób przekonuje spowiadającego się naiwniaka-matoła, że nabył prawa
          > do osądzania jego niesprawiedliwych czynów.

z pewnoscia dziecko z trzeciej kl. szkoly powszechnej nie jest sie do tego odniesc .
          Ale rozgarniety szostoklasista , zada sobie pytanie - facet zamkniety w budce ( konfesjonale )
          ma prawo odpuszczania grzechow ... bo tak ... ksiadz mowi ...

ksiadz rozgrzesza ksiedza ... o co w tym wszystkim chodzi ? ..
          kosciol sie sam zlusterowal ... ( a moze przestepcy maja osadzac przstepcow ... )

rozgrzeszanie dla rozgrzeszania ? ....
          rozgrzeszenie do nastepnego rozgrzeszenia ... niezly cyrk , nie moje malpy .
          • grgkh Re: Tu chodzi o upodlenie i kasę za to upodlenie. 24.03.12, 21:24
            karbat napisał:

> rozgrzeszanie dla rozgrzeszania ? ....
            > rozgrzeszenie do nastepnego rozgrzeszenia ... niezly cyrk , nie moje malpy .

Jakąż to wielką władzą, w oczach spowiadającego się, dysponuje spowiednik. :)
            I ta władza - w cynicznym założeniu - ma się przełożyć na władzę instytucji religijnej. Splendor boga, w zauważalnej nieobecności tegoż, spływa na jego urzędnika.
    • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 08:39
      ferro2 napisała:
      Wierzysz w BOga, bo tak mowisz, a czy j
      > est to po chrzecijansku wyzywac ludzi???
      ...ciekawe co na to Twoj spowiednik??

Spowiednikowi to lata.W obronie wiary można nawet zabić.

... spowiadales sie ze tak brzydko nazyw
      > asz ludzi??? a moze to nie grzech u was????????????????

To na pewno przejaw katolickiej miłości.Dupiasta to miłość ale zawsze miłość.Widać ją na każdym kroku.Procesują się katolicy latami ;
      -o plastykowe wiaderko
      -centymetr drogi
      -kurę,która weszła na podwórko sąsiada itd
      MIŁUJĄ BLIŻNIEGO JAK SIEBIE SAMEGO; gwałcą (bliźniego),okradają (bliźniego), mordują (bliźniego) w imię miłości po katolicku pojętej.
    • grgkh Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 12:44
      skomar102 napisał:

> A czy ja tobie czy pocoo ubliżyłem kiedyś
      > te ostatnie to tylko tak z przekory dla żartów.
      > Nie obrażajcie się SORRY.

Ewoluujesz? :) Miło mi to widzieć. Ciekaw jestem - bo przyznam, że dość dawno nie czytałem Twoich postów i tego nie wiem - czy za tym idzie szacunek dla innego sposobu myślenia, także takiego całkowicie odmiennego od Twojego. To jest następny etap. A jeszcze następny to rezygnacja z założenia, że jest się absolutnym właścicielem jedynej prawdy o świecie. I gdy już się włączy do swego światopoglądu zasadę, że we wszystko, co moje, należy wątpić, kruszeją fundamenty wiary, która jest ABSOLUTNĄ pewnością, że jakaś hipoteza jest prawdziwa.

Ludzie, którzy do tego dojdą, stają się tolerancyjni (myślowo, a nie tylko w czynach, czasem wbrew sobie), skłonni do pokojowego współistnienia, do szukania prawdy, a nie jej wyłącznego głoszenia (przemocą). Z tego świat staje się lepszy... dla wszystkich nas. Bo przecież nie o zaświaty chodzi, ale o teraz, bo teraz istnieje, jest udowodnione, ze jest, a zaświaty to kolejna hipoteza, oczywiście bez dowodu, a więc nieistniejąca.

Pozdrowienia
      • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 12:55
        grgkh napisał:

> skomar102 napisał:
        >
        > > A czy ja tobie czy pocoo ubliżyłem kiedyś
        > > te ostatnie to tylko tak z przekory dla żartów.
        > > Nie obrażajcie się SORRY.
        >
        > Ewoluujesz? :) Miło mi to widzieć.

Nie wiem,kto pisał post za bluzgającego skomara ale szybko się przekonasz,że skomar jest zaprogramowany i zalany betonem.
        • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 13:49
          pocoo napisała:

> grgkh napisał:
          >
          > > skomar102 napisał:
          > >
          > > > A czy ja tobie czy pocoo ubliżyłem kiedyś
          > > > te ostatnie to tylko tak z przekory dla żartów.
          > > > Nie obrażajcie się SORRY.
          > >
          > > Ewoluujesz? :) Miło mi to widzieć.
          >
          > Nie wiem,kto pisał post za bluzgającego skomara ale szybko się przekonasz,że s
          > komar jest zaprogramowany i zalany betonem.

ja juz nie wiem ile tych dskomarow na tym forum, ale nie gnieam sie na niego, to nic nie zmieni a zycie plynie dalej, niech ma swoje poglady jak kazdy z nas ale niech nie ubliza:))

• pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 14:35
            ferro2 napisała:
            ... niech ma swoje poglady jak kazdy z nas a
            > le niech nie ubliza:))

Zabawa polega na tym ,że skomar pisze o warunku odpuszczenia grzechów a jego zachowanie całkowicie zaprzecza głoszonym przez niego "poglądom".Kim on jest? Jest to katolik,który tak jak większość z nich wyspowiada się,odmówi zdrowaski i dalej robi to samo? Ciekawe,czy ciągle spowiada się temu samemu księdzu ,czy obskakuje wszystkie kościoły jak leci? Bóg go nie interesuje.
            Co znaczy "idź i nie grzesz więcej".Skomar stosuje zasadę "oko za oko" wiec całkowicie lekceważy słowa Jezusa.A może skomar jest ateistą i ma gdzieś tę całą spowiedź?
            Ja uważam,że jest typowym zakłamanym katolikiem.
            • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 14:46
              pocoo napisała:

> ferro2 napisała:
              > ... niech ma swoje poglady jak kazdy z nas a
              > > le niech nie ubliza:))
              >
              > Zabawa polega na tym ,że skomar pisze o warunku odpuszczenia grzechów a jego za
              > chowanie całkowicie zaprzecza głoszonym przez niego "poglądom".Kim on jest? Jes
              > t to katolik,który tak jak większość z nich wyspowiada się,odmówi zdrowaski i d
              > alej robi to samo? Ciekawe,czy ciągle spowiada się temu samemu księdzu ,czy obs
              > kakuje wszystkie kościoły jak leci? Bóg go nie interesuje.
              > Co znaczy "idź i nie grzesz więcej".Skomar stosuje zasadę "oko za oko" wiec cał
              > kowicie lekceważy słowa Jezusa.A może skomar jest ateistą i ma gdzieś tę całą s
              > powiedź?
              > Ja uważam,że jest typowym zakłamanym katolikiem.

no coz, swieta nie jestem, ale takich skomarow to sa miliony , takie zachowanie to na porzadku dziennym, oni nawet nie wiedza jak klepia te zdrowaski, ale odfajkowac i dalej w droge..... madrze to ujelas, nic dodac nic ujac.
              • grgkh Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 15:07
                ferro2 napisała:

> no coz, swieta nie jestem, ale takich skomarow to sa miliony , takie zachowani
                > e to na porzadku dziennym, oni nawet nie wiedza jak klepia te zdrowaski, ale od
                > fajkowac i dalej w droge..... madrze to ujelas, nic dodac nic ujac.

No to pójdźmy tą drogą i starajmy się im wykazać związek pomiędzy ich zachowaniem a religią. Ja tak ostatnio często robię.
              • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 18:31
                ferro2 napisała:
                > no coz, swieta nie jestem, ale takich skomarow to sa miliony

Ja też święty nie jestem jak mnie atakuje jakiś typ to
                muszę się bronić żeby mnie nie zjadł.
                • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 19:03
                  skomar102 napisał:

> Ja też święty nie jestem jak mnie atakuje jakiś typ to
                  > muszę się bronić żeby mnie nie zjadł.

Musisz się bronić ? a czemu nie pójdziesz na fora gdzie są tylko takie jak ty ??
                  Kiedyś był taki facet imieniem Jezus , słyszałeś o nim ??

" Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące!"
                  • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 20:23
                    kolter napisał:

> Musisz się bronić ? a czemu nie pójdziesz na fora gdzie są tylko takie jak ty ?
                    > ?
                    > Kiedyś był taki facet imieniem Jezus , słyszałeś o nim ??
                    >
                    > " Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam:
                    > Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw
                    > mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i p
                    > łaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące!"

Skomar nie słyszał i udaje,że nie widział co napisałeś.Ani jednym słowem nie odniósł się do tego co napisałam o jego spowiedzi.
                    • kolter Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 20:29
                      pocoo napisała:

Skomar nie słyszał i udaje,że nie widział co napisałeś.Ani jednym słowem nie od
                      > niósł się do tego co napisałam o jego spowiedzi.

Są dwie opcje

1. Nie zrozumiał .
                      2.Myśli jak odpyskować :))
                    • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 20:47
                      pocoo napisała:
                      > Skomar nie słyszał i udaje,że nie widział co napisałeś.Ani jednym słowem nie od
                      > niósł się do tego co napisałam o jego spowiedzi.

Co ty wiesz o spowiedzi , nic.
                      nie przystępujesz więc nie wiesz.
                      • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 22:19
                        skomar102 napisał:

> Co ty wiesz o spowiedzi , nic.
                        > nie przystępujesz więc nie wiesz.

Czy wiesz coś na temat księżyca? Byłeś tam?
                        • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 26.03.12, 16:56
                          pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
                          >
                          >
                          > > Co ty wiesz o spowiedzi , nic.
                          > > nie przystępujesz więc nie wiesz.
                          >
                          > Czy wiesz coś na temat księżyca? Byłeś tam?

Więcej wiem na temat księżyca niż ty
                          na temat spowiedzi.
                          • pocoo Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 26.03.12, 19:25
                            skomar102 napisał:

> Więcej wiem na temat księżyca niż ty
                            > na temat spowiedzi.

Proszę zatem ,uświadom mnie.
                            1) Czy spowiadasz się z wyzwisk rzucanych na forum pod adresem innych ?
                            2)Powinieneś przeprosić wyzywanych i czekać na wybaczenie.
                            3)Po pierwszej spowiedzi nie powinieneś już więcej popełniać tego grzechu.
                            Kpisz sobie z Boga i ze spowiedzi.
                            Jeżeli obrzucanie niewybrednymi epitetami innych wg ciebie nie jest grzechem(mam nadzieję,że wiesz co na ten temat powiedział Jezus) to przepraszam.
                            • pocoo Re: Spowiedź skomara 27.03.12, 09:28
                              pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
                              >
                              > > Więcej wiem na temat księżyca niż ty
                              > > na temat spowiedzi.
                              >
                              > Proszę zatem ,uświadom mnie.
                              > 1) Czy spowiadasz się z wyzwisk rzucanych na forum pod adresem innych ?
                              > 2)Powinieneś przeprosić wyzywanych i czekać na wybaczenie.
                              > 3)Po pierwszej spowiedzi nie powinieneś już więcej popełniać tego grzechu.
                              > Kpisz sobie z Boga i ze spowiedzi.
                              > Jeżeli obrzucanie niewybrednymi epitetami innych wg ciebie nie jest grzechem(ma
                              > m nadzieję,że wiesz co na ten temat powiedział Jezus) to przepraszam.

Dopóki rzeczowo nie odpowiesz,będę upierdliwa do bólu.
                              • skomar102 Re: Spowiedź skomara 27.03.12, 19:58
                                pocoo napisała:

Proszę zatem ,uświadom mnie.
                                1) Czy spowiadasz się z wyzwisk rzucanych na forum pod adresem innych ?

1a) Nigdy nikomu pierwszy nie wyzywam tylko jak mnie ktoś sprowokuje.

2)Powinieneś przeprosić wyzywanych i czekać na wybaczenie.

2a) Ja też czekam na przeprosiny i jestem gotów wybaczyć.

3)Po pierwszej spowiedzi nie powinieneś już więcej popełniać tego grzechu

3a) Powinienem, ale ja nie jestem święty.

Kpisz sobie z Boga i ze spowiedzi.

Nic podobnego.

Jeżeli obrzucanie niewybrednymi epitetami innych wg ciebie nie jest grzec
                                hem(ma
                                m nadzieję,że wiesz co na ten temat powiedział Jezus) to przepraszam.

A według ciebie jest grzechem czy nie.

> Dopóki rzeczowo nie odpowiesz,będę upierdliwa do bólu.

Wcale się nie lękam ciebie.
                                • pocoo Re: Spowiedź skomara 27.03.12, 21:46
                                  skomar102 napisał:

> Wcale się nie lękam ciebie.
                                  Oj ,chyba powinieneś.
                                  Epitety pod adresem innych to grzech i powinieneś o tym wiedzieć.Jeżeli nie wiesz to koniecznie przeczytaj chociaż jedną ewangelię.
                                  Czy popełnianie notorycznie tego samego grzechu i liczenie na odpuszczenie nie jest kpiną z Boga?
                                  Zapamiętaj;
                                  Ateisty nie obowiązuje to co powiedział Bóg i Jezus ALE CIEBIE TAK i to ty będziesz przed Bogiem odpowiadał za grzechy,te same grzechy,które popełniasz ciągle.Kpij sobie dalej ze swojego Boga ,olewaj to co napisano w Biblii i licz na rozgrzeszenie.
                                  • kolter Re: Spowiedź skomara 27.03.12, 21:57
                                    pocoo napisała:

> Epitety pod adresem innych to grzech i powinieneś o tym wiedzieć.Jeżeli nie wie
                                    > sz to koniecznie przeczytaj chociaż jedną ewangelię.

Mat 5,11 :)))
                                    Błogosławieni jesteście, gdy /ludzie/ wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was.

Może raczej niech poczyta listy apostolskie ;

Ef 4,29 Niech żadne nieprzyzwoite słowo nie wychodzi z ust waszych, ale tylko dobre, które może budować, gdy zajdzie potrzeba, aby przyniosło błogosławieństwo tym, którzy go słuchają.
                                    • pocoo Re: Spowiedź skomara 27.03.12, 23:46
                                      kolter napisał:

> Mat 5,11 :)))
                                      > Błogosławieni jesteście, gdy /ludzie/ wam urągają i prześladują was, i gdy z me
                                      > go powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was.

Dorzuciłabym jeszcze werset 22...a ktokolwiek rzecze :Błaźnie! będzie winien ognia piekielnego.
                                      Słownictwa skomara w Biblii nie ma więc czuje się rozgrzeszony.No i niech się katolik czuje bo mu zwisają słowa Jezusa.
                                      • kolter Re: Spowiedź skomara 27.03.12, 23:51
                                        pocoo napisała:

> Dorzuciłabym jeszcze werset 22...a ktokolwiek rzecze :Błaźnie! będzie winien og
                                        > nia piekielnego.
                                        > Słownictwa skomara w Biblii nie ma więc czuje się rozgrzeszony.No i niech się k
                                        > atolik czuje bo mu zwisają słowa Jezusa.

Nie od dziś twierdzę ze katolicyzm nie ma nic wspólnego z ewangeliami .
                                        • skomar102 Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 16:19
                                          kolter napisał:
                                          > Nie od dziś twierdzę ze katolicyzm nie ma nic wspólnego z ewangeliami .

A twoje wyznanie semickie ma coś wspólnego z ewangelią.
                                          • pocoo Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 20:14
                                            skomar102 napisał:

> kolter napisał:
                                            > > Nie od dziś twierdzę ze katolicyzm nie ma nic wspólnego z ewangeliami .
                                            >
                                            >
                                            > A twoje wyznanie semickie ma coś wspólnego z ewangelią.

Napiszę ci w tajemnicy,że kolter cichcem czyta Torę,ja Ramajanę a ciebie obowiązują słowa Jezusa,których nie znasz.Przeczytałam katolickie tłumaczenia wersetów z ewangelii o wyzwiskach i muszę przyznać,że całkowicie się z tym zgadzam.Ty, jako zdeklarowany katolik powinieneś znać to na pamięc. Jeżeli znasz i świadomie grzeszysz to ...piekło na ciebie czeka.
                                            W Torze ujęto dwa razy Dekalog a w nim przykazanie;
                                            -Nie mow fałszywgo świadectwa przeciw bliźniemu swemu więc Tora ciebie też obowiązuje.
                                            • skomar102 Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 20:45
                                              pocoo napisała:
                                              Napiszę ci w tajemnicy,że kolter cichcem czyta Torę,

Ależ to żadna tajemnica kolter że jest wyznania Mojżeszowego.
                                              I wcale nie cichcem tylko publicznie.

ja Ramajanę

Ty czytasz koltera nauki.

• kolter-xl Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 21:11
                                                skomar102 napisał:

> pocoo napisała:
                                                > Napiszę ci w tajemnicy,że kolter cichcem czyta Torę,
                                                >
                                                > Ależ to żadna tajemnica kolter że jest wyznania Mojżeszowego.
                                                > I wcale nie cichcem tylko publicznie.

Skomar jesteś aż tak ciemny ze nawet nie wiesz ze Tora to tzw Pięcioksiąg :)))
                                                Czyli pięć pierwszych ksiąg Starego testamentu :)))
                                                Nigdy nie czytałeś np Dekalogu w Biblii zamieszczonego ?
                                                • pocoo Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 22:47
                                                  kolter-xl napisał:

> Skomar jesteś aż tak ciemny ze nawet nie wiesz ze Tora to tzw Pięcioksiąg :)))
                                                  > Czyli pięć pierwszych ksiąg Starego testamentu :)))
                                                  > Nigdy nie czytałeś np Dekalogu w Biblii zamieszczonego ?

Skomar czytał tylko ten z katechizmu i na dodatek nie pamięta,bo to przed Pierwszą Komunią było.Potem nikt już o to go nie pytał.Nie zabija,nie kradnie(?),dobry katolik.
                                                  • kolter-xl Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 22:50
                                                    pocoo napisała:

> Skomar czytał tylko ten z katechizmu i na dodatek nie pamięta,bo to przed Pier
                                                    > wszą Komunią było.Potem nikt już o to go nie pytał.Nie zabija,nie kradnie(?),do
                                                    > bry katolik.

No ale przez następne półtora roku będzie twój post przedstawiał jak dowód na to ze jestem Żydem.No bo wiesz ...... Tora :)
                                                  • pocoo Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 23:17
                                                    kolter-xl napisał:
                                                    > No ale przez następne półtora roku będzie twój post przedstawiał jak dowód na t
                                                    > o ze jestem Żydem.No bo wiesz ...... Tora :)

No wiesz co? A obrzezany Jezus mu nie przeszkadza?A moja Ramajana?
                                                    Jehowita...pedał...Żyd...skończy z tym to zacznie inne.Wyspowiada się i będzie wymyślał dalej.On Ciebie uwielbia i bez Ciebie żyć nie może.Nie zniesie obojętności.Nieważne co do niego piszesz,ważne abyś tylko odpowiadał na jego posty.
                                                    Kolter-xl,twoja delikatnośc wzbudza moje podejrzenia.
                                                  • kolter-xl Re: Spowiedź skomara 28.03.12, 23:27
                                                    pocoo napisała:
                                                    > No wiesz co? A obrzezany Jezus mu nie przeszkadza?

No nie przecież jego matka była spod Sandomierza.

> A moja Ramajana?

Nie wie co to jest .

> Jehowita...pedał...Żyd...skończy z tym to zacznie inne.Wyspowiada się i będzie
                                                    > wymyślał dalej.

heh :))))) On nawet nie wie jak mnie tym bawi :))))

On Ciebie uwielbia i bez Ciebie żyć nie może.Nie zniesie obojętn
                                                    > ości.Nieważne co do niego piszesz,ważne abyś tylko odpowiadał na jego posty.

No ma przynajmniej na forum do kogo pysk otworzyć.

> Kolter-xl,twoja delikatnośc wzbudza moje podejrzenia.

No co nie mogę raz na rok udawać miłego ??
                                                  • pocoo Re: Spowiedź skomara 29.03.12, 08:08
                                                    kolter-xl napisał:

> No co nie mogę raz na rok udawać miłego ??

"Szuja,kawał łotra i zbója..."
                                                    Nauczyłeś mnie,że nigdy nie powinnam wyłączać czujności.
                                                  • kolter-xl Re: Spowiedź skomara 29.03.12, 08:29
                                                    pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                                                    >
                                                    > > No co nie mogę raz na rok udawać miłego ??
                                                    >
                                                    > "Szuja,kawał łotra i zbója..."
                                                    > Nauczyłeś mnie,że nigdy nie powinnam wyłączać czujności.

No to masz naukę na wstępie do dorosłego życia :)Niestety mi tez na forach wbili nóż w plecy tzw znajomi stąd brak litości for all :))
                                                  • skomar102 Guru kolter 29.03.12, 16:32
                                                    Widać że kolter trzyma swoje stado żelazną ręką
                                                    nikt z poddanych jemu nie może mieć swojego zdania
                                                    każdy się boi jemu narazić.
                                                  • ferro2 Re: Guru kolter 31.03.12, 21:49
                                                    skomar102 napisał:

> Widać że kolter trzyma swoje stado żelazną ręką
                                                    > nikt z poddanych jemu nie może mieć swojego zdania
                                                    > każdy się boi jemu narazić.

kto sie niby boi koltera?????????

• karbat Re: Guru kolter 31.03.12, 22:01
                                                    > skomar102 napisał:

> > Widać że kolter trzyma swoje stado żelazną ręką
                                                    > > nikt z poddanych jemu nie może mieć swojego zdania
                                                    > > każdy się boi jemu narazić.

skolmarek straszy kolterem .... sraczka umyslowa a´la wierca , ludzieee ratunkuuuuu .
                                                    karbat bedzie PIERWSZY , ktory sie narazi kolterowi, jak ... bedzie do tego istotny powod .
                                                  • skomar102 Re: Guru kolter 31.03.12, 22:10
                                                    karbat napisał:

> > skomar102 napisał:
                                                    >
                                                    > > > Widać że kolter trzyma swoje stado żelazną ręką
                                                    > > > nikt z poddanych jemu nie może mieć swojego zdania
                                                    > > > każdy się boi jemu narazić.
                                                    >
                                                    > skolmarek straszy kolterem .... sraczka umyslowa a´la wierca , ludzieee ratunku
                                                    > uuuu .
                                                    > karbat bedzie PIERWSZY , ktory sie narazi kolterowi, jak ... bedzie do tego ist
                                                    > otny powod .

Acha, ale zawsze można powiedzieć że nie ma
                                                    istotnych powodów.
                                                  • skomar102 Re: Guru kolter 31.03.12, 22:08
                                                    ferro2 napisała:

> skomar102 napisał:
                                                    >
                                                    > > Widać że kolter trzyma swoje stado żelazną ręką
                                                    > > nikt z poddanych jemu nie może mieć swojego zdania
                                                    > > każdy się boi jemu narazić.
                                                    >
                                                    >
                                                    > kto sie niby boi koltera?????????

No nie chcę pokazywać palcem.
                                                  • ferro2 Re: Guru kolter 31.03.12, 22:11
                                                    skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                                                    >
                                                    > > skomar102 napisał:
                                                    > >
                                                    > > > Widać że kolter trzyma swoje stado żelazną ręką
                                                    > > > nikt z poddanych jemu nie może mieć swojego zdania
                                                    > > > każdy się boi jemu narazić.
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > kto sie niby boi koltera?????????
                                                    >
                                                    > No nie chcę pokazywać palcem.
                                                    >
                                                    ja na pewno nie skomar, nie wyglupiaj sie, czy to prywata koltera????ona na takich samych warunkach tutaj jest jak kazdy z nas , wiec spoko.

• pocoo Re: Guru kolter 01.04.12, 08:24
                                                    ferro2 napisała:

> ja na pewno nie skomar

ona

Czyli kto?"Ona" tworzy to"stado" ?

na takich samych warunkach tutaj jest jak kazdy z nas , wiec spoko.
                                                  • ferro2 Re: Guru kolter 01.04.12, 20:25
                                                    pocoo napisała:

> ferro2 napisała:
                                                    >
                                                    > > ja na pewno nie skomar
                                                    >
                                                    > ona
                                                    >
                                                    > Czyli kto?"Ona" tworzy to"stado" ?
                                                    >
                                                    > na takich samych warunkach tutaj jest jak kazdy z nas , wiec spoko.

sorry, mialo byc on a nie ona, sorry:))) chodzilo o koltera.

• grgkh Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 14:56
            ferro2 napisała:

> pocoo napisała:

> ja juz nie wiem ile tych dskomarow na tym forum, ale nie gnieam sie na niego, t
            > o nic nie zmieni a zycie plynie dalej, niech ma swoje poglady jak kazdy z nas a
            >
            > Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.

Tak, to jest jedyna metoda porozumienia się - rozmawiać, ale nie stosować w rozmowie przemocy. W każdym człowieku można znaleźć jakiś punkt zaczepienia do odwołania się do rezygnacji z agresji. Gdy to się uda, w rozmowie można zacząć stosować argumenty, a wtedy szansę mają wygrać te prawdziwsze.
          • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 18:27
            ferro2 napisała:
            ja juz nie wiem ile tych dskomarow na tym forum, ale nie gnieam sie na niego, t
            > o nic nie zmieni a zycie plynie dalej, niech ma swoje poglady jak kazdy z nas a

Choć jedna nie jest upierdliwa ferro2
            a ja nikomu pierwszy nie ubliżyłem tylko
            czasami muszę się bronić .

• ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 19:17
              skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
              > ja juz nie wiem ile tych dskomarow na tym forum, ale nie gnieam sie na niego, t
              > > o nic nie zmieni a zycie plynie dalej, niech ma swoje poglady jak kazdy z
              > nas a
              > > le niech nie ubliza:))
              >
              > Choć jedna nie jest upierdliwa ferro2
              > a ja nikomu pierwszy nie ubliżyłem tylko
              > czasami muszę się bronić .

ja caly czas sie bronie a upierdliwa tez umiem byc, oj umiem tak jak kazdy.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 20:03
                ferro2 napisała:
                > ja caly czas sie bronie a upierdliwa tez umiem byc, oj umiem tak jak kazdy.

Nie widać tego.
                • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 20:06
                  skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                  > > ja caly czas sie bronie a upierdliwa tez umiem byc, oj umiem tak jak kaz
                  > dy.
                  >
                  > Nie widać tego.

oj slodzisz, potrzebujesz czegos???:)))
                  • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 20:43
                    ferro2 napisała:
                    oj slodzisz, potrzebujesz czegos???:)))

Nic nie potrzebuje , lepiej słodzić jak solić.
                    • ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 27.03.12, 17:22
                      skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                      > oj slodzisz, potrzebujesz czegos???:)))
                      >
                      > Nic nie potrzebuje , lepiej słodzić jak solić.

no roznie to bywa, czasem mozna zaslodzic kogos na amen. Troche pikanterii przyda sie do wszystkiego.

• skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 27.03.12, 20:00
                        ferro2 napisała:
                        > no roznie to bywa, czasem mozna zaslodzic kogos na amen. Troche pikanterii przy
                        > da sie do wszystkiego.

Ważne żeby nie przeginać.

• ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 27.03.12, 20:23
                          skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                          > > no roznie to bywa, czasem mozna zaslodzic kogos na amen. Troche pikanteri
                          > i przy
                          > > da sie do wszystkiego.
                          >
                          > Ważne żeby nie przeginać.
                          >
                          > patrz jak my sie dobrze rozumiemy:)))
                          >
                          • skomar102 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 27.03.12, 20:26
                            ferro2 napisała:
                            patrz jak my sie dobrze rozumiemy:)))

No no, nie nabijaj się panienko.

• ferro2 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 27.03.12, 20:32
                              skomar102 napisał:

> ferro2 napisała:
                              > patrz jak my sie dobrze rozumiemy:)))
                              >
                              > No no, nie nabijaj się panienko.
                              >
                              >
                              jak bym smiala, a panienka to juz dawno nie, sorry:)))
        • grgkh Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 25.03.12, 15:05
          pocoo napisała:

> Nie wiem,kto pisał post za bluzgającego skomara ale szybko się przekonasz,że s
          > komar jest zaprogramowany i zalany betonem.

Znam go nie od dziś, również takiego, o jakim mówisz, ale przekonałem się, że wcale tak być nie musi. "Wierzę w ewolucję". ;)
    • wariant_b Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 27.03.12, 09:54
      Spowiedź to tani ekwiwalent sumienia.
      Skoro Bóg nam wybaczył, to my sami sobie również.
      • snajper55 Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 28.03.12, 21:55
        wariant_b napisał:

> Spowiedź to tani ekwiwalent sumienia.
        > Skoro Bóg nam wybaczył, to my sami sobie również.

Ekwiwalent? Chyba raczej tabletka od bólu sumienia. Skoro bóg wybaczył, to ty, sumienie, siedź cicho.

S.
        • kolter-xl Re: Spowiedź - do czego służy w wymiarze duchowym 28.03.12, 22:07
          snajper55 napisał:

> wariant_b napisał:
          >
          > > Spowiedź to tani ekwiwalent sumienia.
          > > Skoro Bóg nam wybaczył, to my sami sobie również.
          >
          > Ekwiwalent? Chyba raczej tabletka od bólu sumienia. Skoro bóg wybaczył, to ty,
          > sumienie, siedź cicho.

Bóg ? a od kiedy ksiądz jest bogiem :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka