Dodaj do ulubionych

"Odpuszczam ci twoje grzechy..."

02.03.13, 23:54
"Życie nigdy nie głaskało jej po głowie i nauczyło ją nieufności: pamięta, że dostała tęgie lanie, kiedy zwierzyła się matce, że molestuje ją dziadek. W końcu zbuntowała się. Najpierw przeciw ojcu alkoholikowi, potem ojczymowi, który uważał bicie za najlepszy środek wychowawczy. W wieku 13 lat wylądowała w sierocińcu. Chuda jak patyk, płaska niczym deska, o figurze niedojrzałej nastolatki stanowiła wymarzoną ofiarę, bo oprawcy nie musieli obawiać się, że zajdzie w ciążę. W domu dziecka Marta w czasie spowiedzi zwierzyła się z przebytej gehenny. - Ksiądz odpowiedział: "Odpuszczam ci twoje grzechy" Do dzisiaj pyta zdumiona: – Czy naprawdę te grzechy obciążają moje sumienie?"

wiadomosci.onet.pl/kiosk/tak-wyglada-pieklo,1,5432032,kiosk-wiadomosc.html
" W latach 50. i 60. nie tylko w austriackich sierocińcach obowiązywały brutalne praktyki rodem z czarnej pedagogiki, która polegała na stosowaniu przemocy fizycznej i psychicznej wobec wychowanków w celu wymuszenia bezwzględnego posłuszeństwa wobec dorosłych. Dopiero w latach osiemdziesiątych zamknięto ostatnie domy dziecka, gdzie systematycznie katowano i gwałcono dzieci oraz młodzież. I pomyśleć, że w latach 20. i 30. XX "Czerwony Wiedeń" pełnił wiodącą rolę w popularyzacji pedagogiki społecznej i higieny publicznej. W latach 20. ubiegłego stulecia, w stolicy Austrii powstało wiele funkcjonalnych gmachów użyteczności publicznej, mieszkań komunalnych, przedszkoli i terenów zielonych dla najuboższych warstw społeczeństwa.

Jak pogodzić szczytną politykę prospołeczną z faktem, że po zakończeniu II wojny światowej przez 30 lat austriackie domy dziecka przypominały więzienia, gdzie wychowanków regularnie poniżano i wykorzystywano seksualnie?"
Obserwuj wątek
    • jacek_x Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 01:37
      >" Jak pogodzić szczytną politykę prospołeczną z faktem, że po zakończeniu II wojny światowej przez 30 lat austriackie domy dziecka przypominały więzienia, gdzie wychowanków regularnie poniżano i wykorzystywano seksualnie?"
      ===
      Chyba należy o to zapytać rządzących wtedy krajem "socjalistów"- specjalistów od centralnego sterowania..
      Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs – SPÖ)
      Austriacka Partia Ludowa, Österreichische Volkspartei (ÖVP)
      en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Federal_Government
      • bookworm Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 12:09
        jacek_x napisał:
        > Chyba należy o to zapytać rządzących wtedy krajem "socjalistów"- specjalistów o
        > d centralnego sterowania..
        > Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs R
        > 11; SPÖ)

Lepiej zapytać tych, którzy prowadzili te placówki, i którzy w imieniu boga, dokonywali na tych dzieciach rzeczy przerażających. Choć z drugiej strony oni byli już u spowiedzi. I wszelkie grzechy są im odpuszczone, a o żadnych prokuratura się nie dowie, ze względu na tajemnicę spowiedzi.

Moralność katolicka. Tfu.
        • pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 13:25
          bookworm napisał:
          > Lepiej zapytać tych, którzy prowadzili te placówki, i którzy w imieniu boga, do
          > konywali na tych dzieciach rzeczy przerażających. Choć z drugiej strony oni byl
          > i już u spowiedzi. I wszelkie grzechy są im odpuszczone, a o żadnych prokuratur
          > a się nie dowie, ze względu na tajemnicę spowiedzi.
          >
          > Moralność katolicka. Tfu.
          >
          Tak ,istnieje moralność i "moralność katolicka"pełna draństw , okrucieństwa i zakłamania.Wydaje im się ,że wystarczy pokropić to szabo woda nad którą katabas wyklepie jakąś formułkę i są czyści jak łza.Przesolona czy pieprzona łza?
          Najlepsze ,to jak jeden kumpel spowiada się drugiemu i rozgrzeszają się wzajemnie .Ten ich bóg jest ślepy i głuchy.Oni o tym wiedzą.
        • jacek_x Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 16:14
          Tu o co innego chodziło.
          "Wiedeń powołał w zeszłym roku komisję do zbadania przypadków molestowania seksualnego dzieci w państwowych placówkach."
          fakty.interia.pl/swiat/news/austria-skandal-w-domu-dziecka-gwalty-i-zabojstwa,1709744,4
          Jak widzimy nie zawsze dewiańci przebierają sie w sutanny.
          Często występują w garniturach na rządowych posadach, na przykład w państwowym domu dziecka Schloss Wilhelminenberg.
          • grgkh Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 00:34
            jacek_x napisał:

> Tu o co innego chodziło.
            > "Wiedeń powołał w zeszłym roku komisję do zbadania przypadków molestowania seks
            > ualnego dzieci w państwowych placówkach."
            > fakty.interia.pl/swiat/news/austria-skandal-w-domu-dziecka-gwalty-i-zabojstwa,1709744,4
            > Jak widzimy nie zawsze dewiańci przebierają sie w sutanny.
            > Często występują w garniturach na rządowych posadach, na przykład w państwowym
            > domu dziecka Schloss Wilhelminenberg.

Oczywiście, że nie zawsze i nikt tak nie twierdzi. Masz dziwną manierę nadinterpretowania. A ja specjalnie dodałem drugą połowę cytatu, który to podkreśli, zeby nie być posądzonym o manipulację przez kogoś takiego jak Ty.

Ale tego podkreślonego miejsca nie zauważyłeś i nie uznałeś za istotne skomentować to? Zaakceptowałeś to, bo to dla ciebie norma, bo TAK RELIGIA PRZECIEŻ NORMALNIE TRAKTUJE LUDZI. Czy tak? Nie masz swojej zwyczajnej, ludzkiej wrażliwości, empatii?

Religijna tresura bardzo często zabija to w człowieku. To jest jej zadanie - uczynić ludzi bezdusznymi mechanizmami na usługach pasożytniczej idei.
          • kolter-xl Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 08:34
            jacek_x napisał:

> Tu o co innego chodziło.
            > "Wiedeń powołał w zeszłym roku komisję do zbadania przypadków molestowania seks
            > ualnego dzieci w państwowych placówkach."
            > Jak widzimy nie zawsze dewiańci przebierają sie w sutanny.
            > Często występują w garniturach na rządowych posadach, na przykład w państwowym
            > domu dziecka Schloss Wilhelminenberg.

Tak dla równowagi opowiedz nam o zbrodniach kleru i prawicy na dzieciach w Irlandii !!
            • pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 08:53
              kolter-xl napisał:

> Tak dla równowagi opowiedz nam o zbrodniach kleru i prawicy na dzieciach w Irla
              > ndii !!
              >
              A na styku między nimi są zbrodnie kleru na dzieciach w Polsce,które tak długo będą ukrywane dopóki ofiarami będzie rządził strach.
              Bóg Jest Miłością.Kur.wa.
              • bookworm Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 09:10
                pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                >
                > > Tak dla równowagi opowiedz nam o zbrodniach kleru i prawicy na dzieciach
                > w Irla
                > > ndii !!
                > >
                > A na styku między nimi są zbrodnie kleru na dzieciach w Polsce,które tak długo
                > będą ukrywane dopóki ofiarami będzie rządził strach.
                > Bóg Jest Miłością.Kur.wa.

(Po ostatniej wypowiedzi Pieronka) Bóg Jest Namiętnością.
                Kur.wa.
              • kolter-xl Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 09:18
                pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                >
                > > Tak dla równowagi opowiedz nam o zbrodniach kleru i prawicy na dzieciach
                > w Irlandii !!
                > >
                > A na styku między nimi są zbrodnie kleru na dzieciach w Polsce,które tak długo
                > będą ukrywane dopóki ofiarami będzie rządził strach.
                > Bóg Jest Miłością.Kur.wa.

Na szczęście u nas była komuna w kraju .Dlatego zboczony kler nie miała dostępu do sierocińców.
                • pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 09:41
                  kolter-xl napisał:

> Na szczęście u nas była komuna w kraju .Dlatego zboczony kler nie miała dostępu
                  > do sierocińców.

Dostęp to miał a i gwałcił dzieci ile się dało.Wcześniej,w okresie mędzywojennym to dopiero był dla nich raj.
                  Za komuny dzieci były gwałcone na taką skalę,że ...spod palców zaraz mi wyskoczą wszystkie znane przekleństwa.Przecież nawet w zgniłym kapitaliźmie bardzo rzadko były procesy o pedofilię.Jeden system lepszy od drugiego.Strachu i bólu dzieci nikt nie zauważał bo za małe były do "wzniosłych" idei?
                  • bookworm Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 10:01
                    Indoktrynacja religijna i dostęp niewyżytych seksualnie klechów do małych dzieci.

W małych miasteczkach takie jak moje niepuszczanie dziecka do szkoły na religię może grozić stygmatyzowaniem przez rówieśników i ich zacietrzewionych durnych rodziców (plus całej okolicy).
                    Dorosłym takim jak ja, opinia idiotów może to zwisać i powiewać, ale dziecko samo tak łatwo się nie obroni, zwłaszcza przed okrucieństwem małych religijnych potworków, którymi katechetki i fanatyczni rodzice szczują innych (niewierzących i innowierców). Nawet profesor Hartman "uległ".

Macie jakąś radę?
                    • pocoo Re: Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 10:36
                      bookworm napisał:
                      > Dorosłym takim jak ja, opinia idiotów może to zwisać i powiewać, ale dziecko sa
                      > mo tak łatwo się nie obroni, zwłaszcza przed okrucieństwem małych religijnych p
                      > otworków, którymi katechetki i fanatyczni rodzice szczują innych (niewierzących
                      > i innowierców). Nawet profesor Hartman "uległ".
                      >
                      > Macie jakąś radę?
                      >
                      Jedyna rada, to musisz wyrobić sobie taką pozycję w danej społeczności aby się Ciebie bali.
                      A może z proboszcza zrób sobie kumpla?Biskup byłby lepszy.
                      • bookworm Re: Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 10:50
                        pocoo napisała:
                        > Jedyna rada, to musisz wyrobić sobie taką pozycję w danej społeczności aby się
                        > Ciebie bali.
                        > A może z proboszcza zrób sobie kumpla?Biskup byłby lepszy.

Dzięki za radę.
                        Obawiam się, że to stoi w sprzeczności z moja naturą - myślałem, że spróbuję ich przekonać do tolerancji bez uciekania się do strachu.
                        Po Twoim wpisie jednak (zapewne popartym doświdczeniem) zacząłem myśleć, że taki sposób utwierdzić by ich (religiantów) mógł w poczuciu bezkarności wobec braku lęku przed konsekwencjami swojej nadmiernej religijności. Mimo to spróbuję znaleźć jakiś złoty środek. Być uprzejmym póty, póki nie będą dobierać się religijnymi mackami nienawiści do moich dzieci.

Z klechami nigdy się nie kumplowałem - jakoś nie było nam po drodze. W mojej pierwszej parafii przez proboszcza uznany zostałem do odstępcę i bezbożnika, który nieomieszkał wspominać o tym moim rodzicielom przy każdej kolędnej wizycie, dopytując również o ew. nawrócenie.
                        • pocoo Re: Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 11:34
                          bookworm napisał:
                          Mimo to spróbuję zn
                          > aleźć jakiś złoty środek. Być uprzejmym póty, póki nie będą dobierać się religi
                          > jnymi mackami nienawiści do moich dzieci.

Ja też jestem zawsze miła,chętna do pomocy,uprzejma...ale muszą mieć ludzie swiadomość jakimi konsekwencjami grozi "ruszenie" Twojego dziecka i narażenie sie na Twój gniew.
                          Starzy mówią",że jak się ludzie nie będą ciebie bali,to się będą z ciebie śmiali".
                          Ludzie ,jak to ludzie ,tacy sami od zarania dziejów.

> Z klechami nigdy się nie kumplowałem - jakoś nie było nam po drodze.

Dlaczego? Oni w boga nie wierzą.Ja znam ich osobiście ,prałata(żyjącego ,bo jeden już nie żyje) i dwóch biskupów też.Jak każdy aktor ,grają swoje role lepiej,gorzej,byle do przodu.
                          • bookworm Re: Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 12:22
                            pocoo napisała:
                            > bookworm napisał:
                            > > Z klechami nigdy się nie kumplowałem - jakoś nie było nam po drodze.
                            >
                            > Dlaczego? Oni w boga nie wierzą.Ja znam ich osobiście ,prałata(żyjącego ,bo je
                            > den już nie żyje) i dwóch biskupów też.Jak każdy aktor ,grają swoje role lepiej
                            > ,gorzej,byle do przodu.

Ci, których ja znałem albo bardzo skutecznie ukrywali swoje przekonania, albo naprawdę wierzyli w te bajki. To chyba rodzaj jakiegoś Orwellowskiego dwumyślenia. Ci "moi" to "chociaż" byli fanatycy przekonani o swoich racjach.

Ci których Ty znasz oceniam jeszcze gorzej - kłamią choć wiedzą, że kłamią i w bajki, które głoszą nie wierzą. W imię udawanej woli bożej, żerują na społeczeństwie - w rozmowie bezpośredniej są fajni i niewierzący, jednak publicznie swoich poglądów nie przedstawią, bo to naraziłoby ich na utratę grantów.

Niezależnie od wariantu - wierzą/udają, że wierzą - jedni i drudzy ciągną kasę z budżetu. W konsekwencji różnice motywów są pomijalne.
                            • pocoo Re: Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 12:42
                              bookworm napisał:

> Niezależnie od wariantu - wierzą/udają, że wierzą - jedni i drudzy ciągną kasę
                              > z budżetu. W konsekwencji różnice motywów są pomijalne.
                              >
                              Na temat katolickich duchownych mam paskudne zdanie więc nie będe psuła sobie humoru.
                              Z nikim się nie utożsamiam ,no chyba że...z samą sobą.
                              Niepotrzebnie o tych klechach wspomniałam.
                              • bookworm Re: Indoktrynacja religijna dzieci 04.03.13, 13:00
                                pocoo napisała:
                                > Na temat katolickich duchownych mam paskudne zdanie więc nie będe psuła sobie h
                                > umoru.
                                > Z nikim się nie utożsamiam ,no chyba że...z samą sobą.
                                > Niepotrzebnie o tych klechach wspomniałam.

Ja w mojej okolicy znam tylko cudzołożników i złodzei oraz chamów pospolitych, ale co jakiś czas robią rotację i boję się żeby nie podrzucili jakiegoś pedofila (tych z zadziwiająco plugawą lojalnością nie ekskomunikują ani nie wydają w ręce sądów świeckich).
                                Po tonie Twoich wypowiedzi wnioskuję, że doświadczenia (wierzę, że nie osobiste) i wiedzę masz w tej materii taką, co znacznie gorzej świadczy o ich (kleru) praktykach, ale chyba rzeczywiście nie warto (a może właśnie warto) się o tym rozwodzić. Warto, bo lepiej wiedziec na jakich zwyrodnialców można trafić, a nie warto, bo Ci, którzy wierzą w dobry kościół, to choćby im się biskup do ich dup i dup ich dzieci dobrał, swojego zdania nie zmienią.
      • grgkh Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 14:47
        jacek_x napisał:

> >" Jak pogodzić szczytną politykę prospołeczną z faktem, że po zakończeniu
        > II wojny światowej przez 30 lat austriackie domy dziecka przypominały więzienia
        > , gdzie wychowanków regularnie poniżano i wykorzystywano seksualnie?"
        > ===
        > Chyba należy o to zapytać rządzących wtedy krajem "socjalistów"- specjalistów o
        > 11; SPÖ)
        > Austriacka Partia Ludowa, Österreichische Volkspartei (ÖVP)
        > en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Federal_Government

Ten cytat potwierdza tylko, że zawsze trzeba być czujnym, bo zło może się wylęgnąć gdziekolwiek.

Ale dlaczego pominąłeś podkreślony fragment? Manipulację obarczającą winą ofiarę? Jak szubrawy musi być system, który dokonuje takiej manipulacji?
        • pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 15:37
          grgkh napisał:

> Manipulację obarczającą winą ofiar
          > ę? Jak szubrawy musi być system, który dokonuje takiej manipulacji?
          >
          My również żyjemy w "szubrawym systemie".Czy znasz przypadek molestowania seksualnego lub gwałtu dokonanych przez księży, w którym nie obarczono by winą ofiary bez względu na jej wiek?
          • grgkh Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 04.03.13, 16:45
            Zawsze jest jakiś bezsensowny wykręt, zrzucenie winy na innych, usprawiedliwienie odsuwające winę...

Zastanawia mnie, jak działa logika takiego "uzasadniającego" coś pokrętnie religianta. Czy on sobie zdaje sprawę z tego, że tak naprawdę to nie jest argument? No tak, ale taka wątpliwość dotyczyć może kogoś, kto dba w swoim myśleniu o logikę. Wierzący nie dbają. Jak oni myślą na co dzień? Czy można im wcisnąć byle co? Wychodzi na to, że tak - teorię spiskową, wskazanie wroga czyhającego na nich... To jest jakaś deformacja działania umysłu. Człowiek odrzuca racjonalne myślenie, zaczyna odnosić się do autorytetu (guru, idei), któremu się całkowicie podporządkowuje. Staje się ślepym bojownikiem.

W ten sposób odbywa się zaciąg do oddziałów, których celem jest walka o władzę. To są sformatowani żołnierze. Żołnierz nie ma myśleć (podejmować samodzielnych decyzji). On powinien słuchać rozkazów.

Organizacja religijna to regularna armia. Nic nie płaci, no może jakiś minimalny żołd, ułamek składki, którą na rzecz organizacji wnoszą członkowie "dla chwały i potęgi" SWOJEJ organizacji.

Czy jest to rzeczywiście potęga i chwała? Niekoniecznie. Zrozumieją to ludzie myślący krytycznie, samodzielnie, a taki żołnierzyk nie potrafi. Byle jakie zdanie rzucone przez niego daje mu osobistą satysfakcję, byle co, dla nas bez sensu, w jego głowie jest odpowiedzią odsuwającą jego winę poza niego. Bo przecież - tak myśli - racja jest po jego stronie (to absolutne, dogmatyczne przekonanie o swojej racji) i w jego przypadku myślenie jest zbędne.
      • dr_kidler66 Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 15:00
        jacek_x napisał:

> ===
        > 11; SPÖ)
        > Austriacka Partia Ludowa, Österreichische Volkspartei (ÖVP)
        > en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Federal_Government

Doświadczenia,polaków w tym zakresie kiedy rządzili u nas socjaldemokraci są identycze. Jeleń(podatnik)płaci państwo z tego opłaca kler a kler, za mocno nie warguje z ambony.Dodam do tego ze państwo za bardzo nie wchodzi na teren działania waszego kleru.
    • pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 07:16
      grgkh napisał:

> " W latach 50. i 60. nie tylko w austriackich sierocińcach obowiązywały bru
      > talne praktyki rodem z czarnej pedagogiki,
      > Jak pogodzić szczytną politykę prospołeczną z faktem, że po zakończeniu II wojn
      > y światowej przez 30 lat austriackie domy dziecka przypominały więzienia, gdzie
      > wychowanków regularnie poniżano i wykorzystywano seksualnie?"

>
      A co może mieć wspólnego "szczytna polityka prospołeczna" z gwałceniem i poniżaniem dzieci?
      A co ma wspólnego miłosierdzie boskie z gwałceniem i zabijaniem dzieci w placówkach "opiekuńczych" z krzyżem na dachu i ścianach?
      No kur.wa co?
      A w ilu (najczęściej katolickich)domach wszelkiego kalibru są gwałcone dzieci mimo grożących kar?Przerażająca ilość.
      W ilu domach katuje się i zabija się dzieci?
      Wszystko to jest jednym gigantycznym szambem.
      Odpuszczanie grzechów?
      Niech sobie ten "miłosierny i sprawiedliwy"bóg ,zabierze tych wszystkich łotrów w kiecach i bez na inną stworzoną przez siebie galaktykę.Tam niech się wzajemnie pierd.olą i niech bóg patrząc na to przeżywa swój boski orgazm.Och ,jak mu dobrze.
      • pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 09:11
        Przepraszam,trochę zbyt emocjonalnie podeszłam do krzywdy dzieci."Zobaczyłam" na tych smutnych dziecięcych twarzach oczy przepełnione strachem.Nieustannym strachem.
        • karbat Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 10:04
          "Odpuszczam ci twoje grzechy..."
          "Blogoslawie cie w imie ..."

pytam, jak osoba dorosla , posiadajaca mature, moze sie powaznie odniesc do tych slow .... ?, pajaca, przebieranca od swieta .
          slyszac te slowa z ust szammana .... , slychac przeciez wyraznie krzyk , bunt elementarnej ludzkiej inteligencji .

facet po kilku semestrach *studiowania* zaklec , dogmatow , obrzadkow ,
          odpuszcza grzechy i blogoslawi w imie ... . tragedia . ciemnota .

• pocoo Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 11:55
            karbat napisał:

> pytam, jak osoba dorosla , posiadajaca mature, moze sie powaznie odniesc do tyc
            > h slow .... ?, pajaca, przebieranca od swieta .

> facet po kilku semestrach *studiowania* zaklec , dogmatow , obrzadkow ,
            > odpuszcza grzechy i blogoslawi w imie ... . tragedia . ciemnota .
            >
            Karbat,to raczej tragikomedia.
            Katolikom to jest na "raczkę" i to z nich trzeba się śmiać .Wyklepie swoje grzechy ,ksiądz mu odpusci , no i już czysty idzie grzeszyć dalej.Z tego można się i śmiać i płakać.

• bookworm Re: "Odpuszczam ci twoje grzechy..." 03.03.13, 12:11
          pocoo napisała:

> Przepraszam,trochę zbyt emocjonalnie podeszłam do krzywdy dzieci."Zobaczyłam" n
          > a tych smutnych dziecięcych twarzach oczy przepełnione strachem.Nieustannym str
          > achem.

Nie było w tym ani grama zbytecznej emocji. Tylko religijny fanatyk potarfił by się odnieść do tego rzeczowo chłodno i bez emocji.
    • jeepwdyzlu grgkh zauważyłeś 04.03.13, 12:53
      że w wątku nie ma ani jednej wypowiedzi forumowiczów katolików
      nagle nie mają nic do powiedzenia
      Może dlatego:
      spoleczenstwo.newsweek.pl/po-publikacji--list-od-ofiar-ksiezy-pedofilow,101921,1,1.html
      Polski kościół udaje, że go to nie dotyczy...
      Co było w Irlandii? 20 tys osób dostało odszkodowania!!!
      W Niemczech? Przez pierwsze 2h działania specjalnego telefonu zadzwoniło 2000 osób!
      U nas nic.
      Czyżby?
      jeep
      • skomar102 Re: grgkh zauważyłeś 04.03.13, 17:43
        jeepwdyzlu napisał:

> że w wątku nie ma ani jednej wypowiedzi forumowiczów katolików

Ale są wypowiedzi forumowiczów innych wyznań
        • kolter-xl Re: grgkh zauważyłeś 04.03.13, 20:08
          skomar102 napisał:

> jeepwdyzlu napisał:
          >
          > > że w wątku nie ma ani jednej wypowiedzi forumowiczów katolików
          >
          > Ale są wypowiedzi forumowiczów innych wyznań

Dwóch katolików oraz ateiści a gdzie ci z innych wyznań ?
        • jacek_x Niektóre dewiacje i ich przyczyny. 04.03.13, 23:32
          Pederastia -definicja:(stgr. παῖς chłopiec + stgr. ἐραστής – w przekładzie Witwickiego: miłośnik) – termin wywodzący się z języka greckiego (dosł. miłość do chłopców) – w języku polskim w węższym sensie oznacza specyficzną formę homoseksualizmu męskiego, polegającą na związkach erotycznych lub kontaktach seksualnych mężczyzn lub młodzieńców (erastesów, miłośników), z młodzieńcami lub chłopcami.(...)(wikipedia)
          Jednym z najbardziej znanych na świecie pederastów był amerykański piosenkarz popowy Michael Jackson.
          ("(...)In the summer of 1993, Jackson was accused of child sexual abuse by a 13-year-old boy named Jordan Chandler
          Jackson was arrested in November 2003, and was charged with seven counts of child molestation and two counts of administering an intoxicating agent in relation to the 13-year old boy shown in the film.[184]")

Pedofilia – rodzaj parafilii seksualnej: stan, w którym jedynym lub preferowanym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest kontakt z dziećmi w okresie przedpokwitaniowym lub wczesnej fazie pokwitania[1][2].(wikipedia)
          Jednym z najbardziej znanych polskich pedofili był Andrzej Samson , "polski psycholog i psychoterapeuta, zajmujący się terapią rodzin i dzieci, jeden z pionierów polskiej psychoterapii."
          ('(...)Sąd wymierzył karę 7 lat za to, że od 1999 do 2004 r. z góry powziętym zamiarem w swoim mieszkaniu wykorzystywał wielokrotnie upośledzenie leczonych przez niego chłopca oraz dziewczynki i dokonywał z nimi tzw. innych czynności seksualnych"(...)-wikipedia

Przyczyny dewiacji:
          Grupa naukowców neurologów z Yale University pod przewodnictwem dr. George'a Northoffa odkryła, że zaburzenia w pracy, szczególnie obszarów podwzgórza (generalnie chodzi o obniżoną aktywność obszarów występujących w korze czołowej), charakteryzuje osoby dotknięte zaburzeniami i posiadające preferencje pedofilne. Rozpoczęto próby prowadzenia terapii farmakologicznej, jednak naukowcy są sceptyczni, co do określania tego typu skłonności tylko na podstawie diagnostyki mózgu(...)"
          PS.
          Nie jest tak, że ludzie dotknięci wyżej wymienionymi "anomaliami" wybierają sobie tylko i wyłącznie zawód księdza.
          Nie jest tak, że pederastia lub pedofilia to wynik wyboru Seminarum Duchownego, albo ubrania na siebie sutanny.
          Sprawa jest bardziej skomplikowana i byc może za trudna do zrozumienia dla komentujacych powyżej histeryków.
          • bookworm Re: Niektóre dewiacje i ich przyczyny. 05.03.13, 01:04
            jacek_x napisał:
            (...)

Czy twierdzisz, że przyczyny homoseksualizmu mogą leżeć w genetyce / epigenetyce i mogą nie być kwestią wyboru albo uwarunkowań społecznych/kulturowych lub efektem przywdziania sutanny?

No proszę, czyżbyś insynuował, że to Bóg stworzył homoseksualistów i pedofili?
            • jacek_x Re: Niektóre dewiacje i ich przyczyny. 05.03.13, 02:11
              Mój powyższy wpis był komentarzem dotyczacym tematu poruszonego przez jego zalożyciela.
              Niemal na każdym wątku walczy on z "religią ", czyli kościołem rzymsko-katolickim, a ja tylko zwróciłem uwagę, że tutaj "potknął się o własne nogi". Okazuje się, że przestępstwa, które go interesują popełniają nie tylko niektórzy przedstawiciele kleru katolickiego, ale często tak zwane osoby świeckie, jak wymieniony wcześniej personel panstwowego domu dziecka w Austrii, piosenkarz Michael Jackson lub pan doktor Samson. Odnoszę wrażenie, że założycielem tego wątku nie kieruje sama empatia lub współczucie dla pokrzywdzonych dzieci, ale głównie polityczne wyrachowanie i cynizm. Bierze on po prostu udział w trwającej obecnie kampanii lobby homoseksualnego, którego celem jest ustawa sejmowa dot. tzw. zwiazków partnerskich. Robi to po swojemu stosując często zalecane przez siebie erystykę i "logiczne myślenie", choć od innych oczekuje dzisiaj "empatii".

> No proszę, czyżbyś insynuował, że to Bóg stworzył homoseksualistów i pedofili?

Nie wiem , bo nie miałem jeszcze okazji z Bogiem na ten temat porozmawiać.

>Czy twierdzisz, że przyczyny homoseksualizmu mogą leżeć w genetyce / epigenetyce i mogą nie być kwestią wyboru albo >uwarunkowań społecznych/kulturowych lub efektem przywdziania sutanny?

Istnieje wiele przesłanek aby się z tym zgodzić.
              • pocoo Re: Niektóre dewiacje 05.03.13, 09:14
                jacek_x napisał:
                >Okazuje
                > się, że przestępstwa, które go interesują popełniają nie tylko niektórzy przeds
                > tawiciele kleru katolickiego, ale często tak zwane osoby świeckie,

Jeżeli kler katolicki to pośrednicy między Bogiem a człowiekiem to...ku.rwa...jaki bóg tacy pośrednicy.
                Jeden pośrednik pedofil wali w swojego boga z "kałacha"?Wątpię.
                Dlaczego bóg patrzy i nie pomoże gwałconemu przez "pośrednika" dziecku? Któremu gwałconemu dziecku pomógł?Lubi patrzeć?Na co?

> Nie wiem , bo nie miałem jeszcze okazji z Bogiem na ten temat porozmawiać.

Najwyższy czas "pogadać do obrazu".
                Tylko zboczeniec mógł wymyśleć Adama i Ewę oraz kopulację tatusia z córkami ,wnuczkami...na usprawiedliwienie swoich dewiacji . "Wola boga".
                Lotowi i jego córeczkom dodano jeszcze pijaństwo jako element łagodzacy.
                Biblia pisana pod natchnieniem (chyba kompletnego dewianta)ducha świętego ocieka krwią i spermą.Nie wierzysz? Czytaj.
              • grgkh Re: Niektóre dewiacje i ich przyczyny. 05.03.13, 16:08
                jacek_x napisał:

> Mój powyższy wpis był komentarzem dotyczacym tematu poruszonego przez jego zalo
                > życiela.
                > Niemal na każdym wątku walczy on z "religią ",

Nie walczę. Wypowiadam TEISTYCZNE poglądy krytyczne. Takie same myśli powstają w głowach niektórych katolików, krytycznych wobec tego, co dzieje się w ich firmie. Krytyka oparta na prawdzie nie jest atakiem, jest tym, co powinno istnieć, by kłamstwa nie uniemożliwiały dotarcie do prawdy.

> czyli kościołem rzymsko-katolickim,

A co jest za walka? Jakieś oddziały zbrojne formuję? Podkładam bomby? :)

Rozmawiam na forum o religii, kolego.

> a ja tylko zwróciłem uwagę, że tutaj "potknął się o własne nogi".

A Ty rozmawiasz o moich nogach. Nie widziałeś ich nigdy. Bredzisz. To jest erystyka.

> Okazuje
                > się, że przestępstwa, które go interesują popełniają nie tylko niektórzy przeds
                > tawiciele kleru katolickiego, ale często tak zwane osoby świeckie,

Gdzie temu zaprzeczyłem? :) Podaj cytat i link.

> jak wymienio
                > ny wcześniej personel panstwowego domu dziecka w Austrii,

No właśnie tak napisałem. To się zdarza wszędzie.

> piosenkarz Michael Ja
                > ckson lub pan doktor Samson. Odnoszę wrażenie, że założycielem tego wątku nie k
                > ieruje sama empatia lub współczucie dla pokrzywdzonych dzieci,

Mylne wrażenie. Kieruje mną właściwa ocena intencji i działania organizacji religijnej.

> ale głównie poli
                > tyczne wyrachowanie i cynizm.

Jej wyrachowanie i cynizm.

> Bierze on po prostu udział w trwającej obecnie ka
                > mpanii lobby homoseksualnego,

Zawsze będę występował przeciwko dyskryminacji i nadmiernemu uprzywilejowaniu. Ludzie są równi.

> którego celem jest ustawa sejmowa dot. tzw. zwiazków partnerskich.

To ustawa o prawach dla ludzi, których łączy uczucie, są ze sobą i powinni mieć takie same prawa, jak rejestrowani jak małżeństwa, ale bez wad tych związków. Dotyczy i hetero, i homoseksualistów.

> Robi to po swojemu stosując często zalecane przez siebie ery
                > stykę i "logiczne myślenie", choć od innych oczekuje dzisiaj "empatii".

Tak, robię to po swojemu, zgodnie z logiką, a przykładów erystyki u mnie nie znajdziesz.
          • kolter-xl Niektóre dewiacje i ich przyczyny-Dewocja katolica 05.03.13, 18:07
            Katolicyzm ,a konkretnie bałwochwalstwo :))) Czyli kult obrazów,rzeźb.

Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. (22) Podając się za mądrych stali się głupimi. (23) I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. (24) Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. (25) Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. (26) Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. (27) Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. (28) A ponieważ nie uznali za słuszne zachować prawdziwe poznanie Boga, wydał ich Bóg na pastwę na nic niezdatnego rozumu, tak że czynili to, co się nie godzi. (29) Pełni są też wszelakiej nieprawości, przewrotności, chciwości, niegodziwości. Oddani zazdrości, zabójstwu, waśniom, podstępowi, złośliwości; (30) potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, w tym, co złe - pomysłowi, rodzicom nieposłuszni, (31) bezrozumni, niestali, bez serca, bez litości. (32) Oni to, mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci, którzy się takich czynów dopuszczają, winni są śmierci, nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią. "
            • jacek_x "Jego poglądy popiera prawie cały naród" 06.03.13, 02:16
              Wyglada na to ,że Swięty Paweł miał podobne poglądy do Lecha Wałęsy, ale był od Lecha Wałęsy trochę bardziej szczery :-)
              "(...) W żadnym przypadku nikogo nie będę przepraszał - oświadczył Lech Wałęsa, odnosząc się do swojej piątkowej wypowiedzi nt. homoseksualistów.
              Jak dodał, jego poglądy popiera prawie cały naród, a przeciwko jest tylko "paru opiniotwórczych ludzi".
              wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Lech-Walesa-o-slowach-o-homoseksualistach-powiedzialem-to-specjalnie,wid,15381638,wiadomosc.html?ticaid=1102db
              • pogromca-dewota Re: "Jego poglądy popiera prawie cały naród" 06.03.13, 07:34
                jacek_x napisał:

> Wyglada na to ,że Swięty Paweł miał podobne poglądy do Lecha Wałęsy, ale był od
                > Lecha Wałęsy trochę bardziej szczery :-)

Może posłuchajcie Pawła,poprzez radykalne zmiany, w tym wywalenie z waszych świątyń świętych obrazków .Które wasz kler w pedalstwo wpędzają ?
                • jacek_x Re: "Jego poglądy popiera prawie cały naród" 08.03.13, 02:38
                  > Może posłuchajcie Pawła,poprzez radykalne zmiany, w tym wywalenie z waszych świ
                  > ątyń świętych obrazków .Które wasz kler w pedalstwo wpędzają ?
                  ===
                  Musiał sie poseł Robert Biedroń świętych obrazków naoglądać, he, he

• jacek_x Z jakiej parafii ? 08.03.13, 02:42
                  Pewien Poseł do Parlamentu Europejskiego napisał w swej książce pt.Wielki Bazar" :
                  „w 1972 roku złożyłem podanie o pracę w alternatywnym przedszkolu we Frankfurcie nad Menem. Pracowałem tam ponad dwa lata. Mój ciągły flirt z dziećmi szybko przyjął charakter erotyczny. Te małe pięcioletnie dziewczynki już wiedziały, jak mnie podrywać. Kilka razy zdarzyło się, że dzieci rozpięły mi rozporek i zaczęły mnie głaskać. Ich życzenie było dla mnie problematyczne. Jednak często mimo wszystko i ja je głaskałem”
                  Pytanie:
                  Jak nazywał się autor "Wielkiego Bazaru" i w jakiej pracował parafii ?
                  • jacek_x Re: Z jakiej parafii ? 09.03.13, 21:13
                    Pytanie jak nazywał się pracownik państwowego przedszkola we Frankfurcie nad Menem okazało się za trudne nie tylo dla pogromcy dewota, ale nawet dla takich erudytów ja kolter i grgkh
                    • wariant_b Re: Z jakiej parafii ? 09.03.13, 21:50
                      jacek_x napisał:
                      > Pytanie jak nazywał się pracownik państwowego przedszkola we Frankfurcie
                      > nad Menem okazało się za trudne...

Raczej mało ciekawe, ze względu na konieczność dotarcia do wzmiankowanej
                      książki (są to wywiady Cohn-Bendita z Michel Levy, Jean-Marc Salmon, Maren Sell)
                      oraz brak materiałów prokuratorskich i orzeczeń sądowych w tej sprawie.

Natomiast na pewno wszyscy będą zgodni co do tego, że Daniel Cohn-Bendit
                      tej pracy dostać nie powinien.
                  • jacek_x "Pytanie" pomocnicze 09.03.13, 21:37
                    Wystarczy wrzucić fragment tekstu na wyszukiwarkę Google, a otrzymamy odpowiedz.
                    Będzie to artykuł z Wikipedii albo felieton znanego wroga d***kracji, który po raz kolejny staje w szaranki w d***kratycznym plebiscycie.
                    Tym razem w wyborach uzupełniających na senatora III RP w Rybniku.
              • grgkh Re: "Jego poglądy popiera prawie cały naród" 06.03.13, 11:00
                Wałęsa zaczął się mętnie tłumaczyć i wycofywać. Nie znaczy to, że poglądy zmienił, ale zorientował się, że ich publiczne głoszenie odbiega od akceptowalnej powszechnie normy. Nie należy odruchu nienawiści wcielać w życie - mówienie jest pierwszym krokiem do bezpośredniego atakowania tych, w stosunku do których nienawiść się odczuwa..

Czasem jest to dla człowieka motorem do przewartościowania swoich zasad. W przypadku źródła jakim jest religia nie odbywa się to prosto i łatwo.

Ja traktuję ludzi optymistycznie i zawsze zakładam, że zdolni są do pozytywnej ewolucji poglądów.

Wałęsa deklarował się kiedyś, że nie czerpie mądrości życiowej z RM i od Rydzyka (odkąd doznał z ich strony osobistych przykrości), ale dawniej pewnie tak było. Dziś jest to na pewno jakiś proboszcz lub biskup z jego parafii - autorytet absolutny. To oni, panowie w sukienkach, w dużym stopniu kształtują na co dzień poglądy parafian. To oni są źródłem nienawiści. Kapłani "boga dobra i miłości bliźniego".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka