10.06.13, 13:18
prawda.weebly.com/to-niesamowite.html
Piekło

Na początku anioł zaprowadził mnie do piekła. To był straszny widok! Zobaczyłem szatana i diabły, i ogień nie do ugaszenia o temperaturze około 2000 stopni Fahrenheita [1093 oC], pełzające robaki, ludzi krzyczących i walczących, podczas gdy inny byli torturowani przez demony. Anioł powiedział mi, że wszystkie te cierpienia były spowodowane przez nieodżałowane grzechy śmiertelne. Później zrozumiałem, że jest siedem stopni cierpienia lub poziomów, w zależności od liczby i rodzajów grzechów śmiertelnych popełnionych w czasie ziemskiego życia. Dusze wyglądały bardzo brzydko, okrutnie i przerażająco. To było straszne przeżycie. Widziałem ludzi, których znałem, ale nie wolno mi ujawnić ich tożsamości. Grzechy, które skazały ich, były to głównie grzechy aborcji, homoseksualizmu, eutanazji, nienawiści, nieprzebaczenia i świętokradztwa. Anioł powiedział mi, że gdyby żałowali za nie, mogliby uniknąć piekła i zamiast tego pójść do czyśćca. Zrozumiałem również, że niektórzy ludzie, którzy żałowali za te grzechy, mogą być oczyszczeni na ziemi przez swoje cierpienia. W ten sposób mogą ominąć czyściec i pójść prosto do nieba.

Zdziwiło mnie, kiedy zobaczyłem w piekle nawet księży i biskupów, których bym się nigdy nie spodziewał tam zobaczyć. Wielu z nich było tam, ponieważ zwiedli ludzi fałszywymi naukami i złym przykładem.
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Nie piekło tylko swędziało 10.06.13, 13:24
      chasyd_666 napisał:
      > prawda.weebly.com/to-niesamowite.html

pl.wikipedia.org/wiki/Schizofrenia#Leczenie
    • pocoo Re: Piekło 10.06.13, 13:37
      Czy z Tobą wszystko gra?
      Dlaczego Szatan ma męczyć tych,którzy tak jak on zbuntowali się przeciwko Bogu?
      Szatan ma w piekle męczyć tych,którzy go słuchają i są mu wierni? A to jakiś układ ma Szatan z Bogiem?
      Wiesz chasyd,że jak takie idiotyzmy wypisujesz to jesteś śmieszny.
      Bóg ukarał zbuntowane anioły,wywalił ich z nieba na ziemię i kazał im w piekle męczyć Bogu nieposłusznych.Zawinili przeciwko Bogu to niech Bóg wymierza im karę a nie diabłami się wyręcza.
      • feel_good_inc Kto by się tam jakąś logiką przejmował 10.06.13, 13:54
        pocoo napisała:
        > Czy z Tobą wszystko gra?
        > Dlaczego Szatan ma męczyć tych,którzy tak jak on zbuntowali się przeciwko Bogu?
        > Szatan ma w piekle męczyć tych,którzy go słuchają i są mu wierni? A to jakiś uk
        > ład ma Szatan z Bogiem?

Logika to wymysł szatana który ma cię odciągać od służenia pambu proboszczowi.
        • pocoo Re: Kto by się tam jakąś logiką przejmował 10.06.13, 14:38
          feel_good_inc napisał:
          > Logika to wymysł szatana

Zdecydowanie tak.Logika jest domeną ateistów.
          Wierzący ma wiarę i ma wierzyć nawet w piramidalną bzdurę.Amen.
          • marina0321 Re: Kto by się tam jakąś logiką przejmował 10.06.13, 15:18

Ateista po śmierci trafił do piekła. Puka do bram, otwiera diabeł.
            - Dzień dobry. Zapraszam pana, oprowadzę po naszym piekle. Tutaj są sypialnie,
            tu natryski, sauna, solarium, jacuzzi, można korzystać do woli.
            Ateista zdziwiony, nie wie, o co chodzi. Wchodzą do następnego pomieszczenia.
            Długi stół, najlepsze alkohole, fura żarcia, chętne dziwki się kręcą, ludzie balują...
            ateista czuje, że musi być jakiś hak. Następne pomieszczenie - biblioteka ze
            wszystkimi książkami, jakie na świecie wydano, diabły pilnują ciszy, ludzie w skupieniu
            czytają.
            Ateista nie wie, o co chodzi. Kolejny natomiast lokal - kotły, ludzie w smole się prażą,
            nieludzkie wycie, diabły widłami odpychają tych, którzy chcą uciec.
            Ateista nie wytrzymał:
            - Panie Diable, ale o co chodzi, tu impreza, tu czytelnia, a tu kotły, smoła...
            - A nie, na tych niech pan nie zwraca uwagi, to katolicy, jak wymyślili, tak mają.
        • chasyd_666 Re: Kto by się tam jakąś logiką przejmował 16.06.13, 22:04
          Wygląda , że pocoo się nie przejmuje... :)
        • chasyd_666 Re: Kto by się tam jakąś logiką przejmował 16.06.13, 22:07
          Wygląda , że pocoo się nie przejmuje... :)

--
          Platfusiarnia

imageshack.us/a/img844/5788/platformaobywatelska.jpg
          • pocoo Re: Kto by się tam jakąś logiką przejmował 17.06.13, 22:44
            chasyd_666 napisał:

> Wygląda , że pocoo się nie przejmuje... :)

Oj, chasyd.
            A po diabła mam się czymkolwiek przejmować?
            Nie wiem,jak tam z twoją logiką?Jedno wiem,żyć beze mnie nie możesz.
    • sclavus Piekło? - piekła nie ma... 10.06.13, 15:27
      Naprawdę, chasydzie... Piekła nie ma!!
      ... wystarczy, że jest kościół... katolicki!!!
      • pocoo Re: Piekło? - piekła nie ma... 10.06.13, 16:31
        sclavus napisał:

> Naprawdę, chasydzie... Piekła nie ma!!
        > ... wystarczy, że jest kościół... katolicki!!!

No wiesz!?
        Jak te katolickie schizo-święte widzieli...to co widzieli?Napoleona w butelce?
        • karbat Re: Piekło? - piekła nie ma... 10.06.13, 21:18
          pocoo napisała:
          > Dlaczego Szatan ma męczyć tych,którzy tak jak on zbuntowali się przeciwko Bogu?

jak to dlaczego? , bo ksiadz katolicki tak chce .

> Szatan ma w piekle męczyć tych,którzy go słuchają i są mu wierni? A to jakiś uk
          > ład ma Szatan z Bogiem?
          >Zawinili przeciwko Bogu to niech Bóg wymierza im karę a nie diabłami się wyręcza.

To oczywiste , ze Bog ma uklad z szatanem, gdyby Bog musial sam karac .. nie bylby dobrym milosiernym Bogiem, wiec odpala szatanowi na piwo za kazdego torurowanego .
          Szatan nie idiota, za frajer by sie Bogu nie wyslugiwal. obustronny interes .

> Wiesz chasyd,że jak takie idiotyzmy wypisujesz to jesteś śmieszny.

chasyd jest produktem nauki i wiedzy ksiedza katolickiego .
          katoli , realna postac osobowa łykajaca bez refleksji kazdy bzdet faceta
          bedacego z zawodu ksiedzem . to załosne .
          • pocoo Re: Piekło? - piekła nie ma... 11.06.13, 06:11
            karbat napisał:
            >
            > chasyd jest produktem nauki i wiedzy ksiedza katolickiego .
            > katoli , realna postac osobowa łykajaca bez refleksji kazdy bzdet faceta
            > bedacego z zawodu ksiedzem . to załosne .

Nawet sie nie zastanawiają ,dlaczego przez ich boga są nazywani owczarnią.Bezmyślne barany.
      • kolter-xl Re: Piekło? - piekła nie ma... 22.12.13, 09:36
        sclavus napisał:

> Naprawdę, chasydzie... Piekła nie ma!!
        > ... wystarczy, że jest kościół... katolicki!!!

Słownik nowego testamentu ,Leon-Dufor Xavier
        "Sam termin piekło nie występuje jako taki w Biblii "
    • qqww1122 Re: Piekło 10.06.13, 22:35
      chasyd_666 napisał:

>
      > Na początku anioł zaprowadził mnie do piekła.

Chasyd_666 modli się o zdrowie biskupa flaszki głudzia z gdańska.
      Przeglądnijcie wszystkie wpisy :..

www.sw.tereska.pl/start.php?d=skrzynka
      • pocoo Re: Piekło 11.06.13, 06:04
        qqww1122 napisał(a):

> Chasyd_666 modli się o zdrowie biskupa flaszki głudzia z gdańska.
        > Przeglądnijcie wszystkie wpisy :..

No wiesz! Za Co to? Za jakie grzechy?
        Większej tortury to nawet katolicki inkwizytor by nie wymyślił.
        • tekla.ja Re: Piekło 11.06.13, 06:53
          piekla nie ma...podobnie jak boga, czy szatana...amen
        • nehsa Re: Piekło 11.06.13, 07:02
          Jest oczywistym żę nie ma PIEKŁA i jego obsługi, ponieważ Bogowie nie posiadają w Swoich Boskich Zasobach żadnego zła, a samo z siebie nic się nie dzieje.

Ale podywagować można.
          Dlatego na pytanie, o klientiele piekła w moim e-booku trafna odpowiedź brzmi:

"Skutki zakłamywania w świadectwach pisanych tożsamości Syna Ojca, zostały
          w Nauce Ojca nazwane, "zgorszeniem", o czym w słowach:
          Ew.Ew.św.Mateusza 18/6, św.Marka 9/42 i św.Łukasza 17/1-2
          "Ktoby zaś zgorszył jednego z tych małych, którzy we Mnie uwierzą,
          pożyteczniejby mu było, aby zawieszony był kamień młyński na szyi
          jego, a utopiony został w głębokości morskiej."
          Zakłamywanie Boskiej tożsamości Syna Ojca w świadectwach Nauki Ojca, jest
          zbrodnią bałwochwalstwa, które to bałwochwalstwo, upodla człowieka.
          Przytoczona wyżej treść, ostrzega przed "gorszeniem tych małych, którzy we Mnie
          uwierzą", zatem "ci mali", to nie dzieci, tylko ludzie dorośli, ludzie prości, ufni jak dzieci.
          A zgorszenie ich wiary, polega na utracie przez nich wiary w Syna Ojca, Światłość.
          Każdy, kto zgorszy ich wiarę w Boga "mówiącego", "lepiej by mu było, aby
          zawieszony był kamień młyński na szyi jego, a utopiony został w głębokości morskiej.".
          46
          Tymi ludźmi, którzy najintensywniej infekowali "zgorszeniem" świadectwa Nauki
          Ojca, i nieustannie gorszyli, i nadal gorszą wiarę prostych ludzi, byli, i są po dzień
          dzisiejszy kapłani religii Kościoła rzymsko-katolickiego, głównie biskupi kler."
          • tekla.ja Re: Piekło 11.06.13, 07:20
            bogow tyz nie ma;-)
            a nawet gdyby byli (choc ich nie ma) to by i za zło odpowiadali, bo jak to...w zasobach nie posiadali, to zło samo przypełzło??? z innych zasobów?
            i wszystko dzieje się samo z siebie...
            amen
            • billy.the.kid Re: Piekło 11.06.13, 08:57
              do dupy z taki piekłem.
              tylko 2000 fahrenheita??????????
              fladszka głódź jednorazowo przyjmje do organizmu ok.2l gorzały.
              TO JEST COŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • marina0321 Re: Piekło 11.06.13, 10:37
      chasyd_666 napisał:

> Grzechy, które skazały ich, były to głównie grzechy aborcji, homoseksualizmu, euta
      > nazji, nienawiści, nieprzebaczenia i świętokradztwa.

Jeden grzech tu brakuje: PEDOFILIA.
      • billy.the.kid Re: Piekło 11.06.13, 11:33
        co do czyśćca-
        poza modłami ze przebywających w czyśćcu, niejaki SANDERUS proponował zakup ODPUSTÓW- a to na 1000lat, 500 a i tańsze były, żeby i ubożsi mogli swoim najbliższym, cierpiącym meki czyśćcowe skrócić oczekiwanie na dostąpienie bram niebieskich.
        a piniendzory za te odpusty miały być przeznaczone na nową wyprawę krzyżową.

żeby jaruzalem spłynęło znów KRWIĄ NIEWIERNYCH.
      • nehsa Re: Piekło 11.06.13, 16:55
        Maryniu!
        Grzech, możemy popelnic tylko MOWĄ, czyli niematerialnym sensem naszej mowy.
        Natomiast cała reszta, to jest ZŁO, czyli wszystkie czyny materialne, bo zło jest materialne.
        W e-booku, wyczerpujaco to wyjaśniam.
        • pocoo Re: Piekło 12.06.13, 18:29
          nehsa napisał:

> Maryniu!
          > Grzech, możemy popelnic tylko MOWĄ, czyli niematerialnym sensem naszej mowy.
          > Natomiast cała reszta, to jest ZŁO, czyli wszystkie czyny materialne, bo zło je
          > st materialne.
          Ty nehsa to uparty jesteś jak osioł.W katolickim piekle cierpi się za grzechy i już.Niematerialna dusza,niematerialny grzech , niematerialne tortury i diabły też.
          Pozdrowienia z Krakowa nehsiu.
    • pvf Piekło? Nie, szczypało n/t 12.06.13, 14:44

• rasowasamica Re: Piekło 19.12.13, 22:54
      Dziękuje chasyd_666 za ten link
      DziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękujeDziękuje
      • grgkh Re: Piekło 19.12.13, 23:12
        Zaciął Ci się układ klawiszowy ctrl+v ? Tuzin dziękujów? Zawołać serwisanta od kompów?
        • rasowasamica Re: Piekło 20.12.13, 08:27
          nic mi się nie zacięło, piszę to co chcę tak jak wszyscy pozostali, i jak będę chciała to napiszę jeszcze więcej - nikt mnie za to nie wywali;
          nie rozumiem tylko dlaczego jesteś złośliwy?
          odpowiesz mi?
          pewnie sam nie wiesz...
          • pocoo Re: Piekło 20.12.13, 09:27
            Ja mu podpowiem...
            Wdzęcznośc Twoja dla chasyda jest ogromna.To Twoje odczucia.
            Niegrzeczne dzieci,niektórzy rodzice straszą Babą-Jagą.Wychodzi na to,że Tobie było takie straszenie bardzo potrzebne.Każda metoda jest dobra, jeżeli prowadzi ku lepszemu.
            • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 19:26
              pocoo napisała:

> Ja mu podpowiem...

Muza może więcej, to oczywiste. A podpowiadać szczególnie.

> Wdzęcznośc Twoja dla chasyda jest ogromna.To Twoje odczucia.
              > Niegrzeczne dzieci,niektórzy rodzice straszą Babą-Jagą.Wychodzi na to,że Tobie
              > było takie straszenie bardzo potrzebne.Każda metoda jest dobra, jeżeli prowadzi
              > ku lepszemu.

Sama prawda. :)
              • pocoo Re: Piekło 20.12.13, 21:15
                grgkh napisał:

> Muza może więcej, to oczywiste.

Cóż dla Ciebie zrobić mogę? Dywanów nie trzepię.

> A podpowiadać szczególnie.

Podpowiadam.
                Nie wiem czy zauważyłeś nick,ale zadzierasz z "rasowa samicą".Rasowa,cokolwiek to znaczy.
                • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 22:53
                  pocoo napisała:

> grgkh napisał:
                  >
                  > > Muza może więcej, to oczywiste.
                  >
                  > Cóż dla Ciebie zrobić mogę? Dywanów nie trzepię.

Robisz i tak dużo jako muza.

Dywanów, także latających, nie posiadam, a z trzepaniem radzę sobie.

> > A podpowiadać szczególnie.
                  >
                  > Podpowiadam.
                  > Nie wiem czy zauważyłeś nick,ale zadzierasz z "rasowa samicą".Rasowa,cokolwiek
                  > to znaczy.

A tam, rasowa. Rasizm jest mi obcy i niech tak pozostanie.
          • wariant_b Re: Piekło 20.12.13, 09:58
            No cóż - takie czasy nastały w Ameryce - strona kościoła na sprzedaż,
            a proboszczem zamiast Hindusa zdaje się jest już Polak, ojciec Bielasiewicz.
            A na nowej stronie kościoła ani wzmianki o księdzu Jose Maniyangat.

Więc stał się cud, czy go nie było?
          • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 19:21
            rasowasamica napisał(a):

> nic mi się nie zacięło, piszę to co chcę tak jak wszyscy pozostali, i jak będę
            > chciała to napiszę jeszcze więcej - nikt mnie za to nie wywali;

Nie ilość ale jakość się liczy. Pewnie tego nie wiesz. Taka ilość to krzyk, ja to widzę nawet jako krzyk rozpaczy. :) Więc nie rozpaczaj tak tutaj na naszych oczach, bo nie wiemy jak Ci pomóc. A przecież chcielibyśmy.

A za dużo też nie napiszesz bo jest limit ilości znaków w jednym poscie.

> nie rozumiem tylko dlaczego jesteś złośliwy?

To nie jest złośliwość. To naturalna u mnie reakcja. Właśnie taki jestem, niezrozumiały dla tych, którzy widzą mnie tylko powierzchownie.

> odpowiesz mi?

Chętnie, już to zrobiłem.

> pewnie sam nie wiesz...

Nie mów NIGDY niczego o mojej osobie, bez zapytania mnie wcześniej, jak ja to widzę. To jest elementarna zasada, której na tym forum nakazuję przestrzegać wszystkim, którzy chcą o mnie coś (niemiłego i nieprawdziwego) powiedzieć. Umiem się odgryźć i może to być bolesne.

Czy wiem, czy nie wiem, to moja sprawa. A Ciebie nie nająłem na adwokata.
            • rasowasamica Re: Piekło 21.12.13, 11:09
              Nie ilość ale jakość się liczy. Pewnie tego nie wiesz. Taka ilość to krzyk, ja
              > to widzę nawet jako krzyk rozpaczy. :) Więc nie rozpaczaj tak tutaj na naszych
              > oczach, bo nie wiemy jak Ci pomóc. A przecież chcielibyśmy.

nie wiesz za co dziękuje, a każde moje dziękuje ma inną jakość-pewnie tego nie wiedziałeś;
              mam prawo krzyczeć nawet z przyjemności bez względu na to o jaką przyjemność chodzi;
              nikogo nie prosiłam o pomoc, powiedziałam tylko dziękuję za dużą ilość razy...

A za dużo też nie napiszesz bo jest limit ilości znaków w jednym poscie.
              -przecież chodzi o jakość :)

Nie mów NIGDY niczego o mojej osobie, bez zapytania mnie wcześniej, jak ja to w
              > idzę. To jest elementarna zasada, której na tym forum nakazuję przestrzegać wsz
              > ystkim, którzy chcą o mnie coś (niemiłego i nieprawdziwego) powiedzieć. Umiem s
              > ię odgryźć i może to być bolesne.

Ty o mnie powiedziałeś coś czego nie wiesz bez uprzedniego zapytania mnie i dlaczego Tobie wolno a mnie nie?
              podwójny standard?
              ja nie będę się odgryzać nie czuje takiej potrzeby, ale zawsze powiem co czuję

LUDZIE SPROWOKOWAŁAM WAS NIECHCĄCY, ale to dobrze :)
        • pocoo Re: Piekło 20.12.13, 09:32
          grgkh napisał:

> Zaciął Ci się układ klawiszowy ctrl+v ? Tuzin dziękujów? Zawołać serwisanta od
          > kompów?
          >
          Jezeli jesteś taki chętny do pomocy,to skup się na mnie.Rzadko jakieś religijne niewiadomoco wyzwala we mnie agresję.Ty na moją agresję nie masz szans.
          • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 19:30
            Oj, różnie bywało. Coś mi chodzi po głowie, że kiedyś "bardzo" broniłaś niejakiego mariana. :)

Gościu pisze, zdarza się, dość poprawnie i prawdziwie, ale zaczynał na tym forum od treści zgoła innej jakości. Na szczęście forum go wyedukowało.
            • pocoo Re: Piekło 20.12.13, 21:09
              grgkh napisał:

> Oj, różnie bywało. Coś mi chodzi po głowie, że kiedyś "bardzo" broniłaś niejaki
              > ego mariana. :)
              >
              Mariana czy marinę? Chyba broniłam mariny ,a to jest kobieta.Wiem na pewno.

> Gościu pisze, zdarza się, dość poprawnie i prawdziwie, ale zaczynał na tym foru
              > m od treści zgoła innej jakości. Na szczęście forum go wyedukowało.
              >
              Zgubiłam się zupełnie.O jakiego mariana chodzi?Nie kumam się z marianem.
              • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 22:58
                pocoo napisała:

> grgkh napisał:
                >
                > > Oj, różnie bywało. Coś mi chodzi po głowie,
                > > że kiedyś "bardzo" broniłaś niejakiego mariana. :)
                > >
                > Mariana czy marinę? Chyba broniłam mariny ,a to jest kobieta.Wiem na pewno.

Wydawało mi się, że to był jednak marian, ale chodzi o tę samą postać wirtualną z tego forum, o której myślisz. :)

> > Gościu pisze, zdarza się, dość poprawnie i prawdziwie,
                > > ale zaczynał na tym forum od treści zgoła innej jakości.
                > > Na szczęście forum go wyedukowało.
                > >
                > Zgubiłam się zupełnie.O jakiego mariana chodzi?Nie kumam się z marianem.

Płeć to sprawa umowna. Ślimak może zmieniać wedle woli. A co dopiero postacie wirtualne z forum? Szast-prast i po wszystkim.

A zagubienie to sprawa drobna i chwilowa. Ma zaletę, bardzo przyjemnie jest się po jego ustaniu odnajdować.
                • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 13:29
                  grgkh napisał:

> A zagubienie to sprawa drobna i chwilowa. Ma zaletę, bardzo przyjemnie jest się
                  > po jego ustaniu odnajdować.
                  >
                  W tym przypadku chciałabym być niewidoma.Może zamknę oczy.
                  • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 19:45
                    > W tym przypadku chciałabym być niewidoma.

Lepiej nie. To by uniemożliwiało zajrzenie muzie prosto w oczy.

> Może zamknę oczy.

Zamykać oczywiście możesz. Ale muza, nawet gdy zamknie oczy, to i tak widzi jakby były otwarte. Nie sądzę, żeby zamykanie dało oczekiwany skutek.

Nie mogłabyś się odnajdować tak po prostu?
                    • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 19:49
                      grgkh napisał:
                      > Nie mogłabyś się odnajdować tak po prostu?
                      >
                      Chciałam się odnaleźć dotykiem.Znów mi nie wolno.
                      Apollo był opiekunem muz a nie ich ekonomem.
            • marina0321 Re: Piekło 20.12.13, 22:56
              grgkh napisał:

> Oj, różnie bywało. Coś mi chodzi po głowie, że kiedyś "bardzo" broniłaś niejaki
              > ego mariana. :)

> Gościu pisze, zdarza się, dość poprawnie i prawdziwie, ale zaczynał na tym foru
              > m od treści zgoła innej jakości. Na szczęście forum go wyedukowało.

Nie ciesz się za wcześnie. Znów tu jestem. Marian. Jeżeli taki jesteś bystry i wiesz, kim jestem, nadszedł czas, żebym się tobie bliżej przedstawił. Mam 195 cm wzrostu. Zajmuję się kulturystyką, a główna moja dziedzina, to boks. Jeżdżę trochę po świecie. Po Nowym Roku wracam do Polski na pół roku. Będę mieszkał bardzo blisko ciebie. Jeżeli chcesz, mogę ciebie odwiedzić. Jeżeli nie, i tak się na pewno miniemy, a ja ciebie pozdrowię.
              Do Miłego!
              • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 23:04
                marina0321 napisał(a):

> grgkh napisał:
                >
                > > Oj, różnie bywało. Coś mi chodzi po głowie, że kiedyś "bardzo" broniłaś n
                > iejaki
                > > ego mariana. :)
                >
                > > Gościu pisze, zdarza się, dość poprawnie i prawdziwie, ale zaczynał na ty
                > m foru
                > > m od treści zgoła innej jakości. Na szczęście forum go wyedukowało.
                >
                > Nie ciesz się za wcześnie.

Cieszenie się za wcześnie nie wyklucza cieszenia się po fakcie. Kto się dwa razy cieszy, ten cieszenia ma więcej.

> Znów tu jestem. Marian.

No proszę, a nie mówiłem? :) Na moje wyszło.

> Jeżeli taki jesteś bystry i wiesz, kim jestem,
                > nadszedł czas, żebym się tobie bliżej przedstawił.

Ale nic więcej... Jestem heteroseksualny i sam jestem samcem.

> Mam 195 cm wzrostu. Zajmuję się kulturystyką, a główna moja dziedzina, to boks.

Boks czyli pudełko (pudło). Siedzisz w pudle?

> Jeżdżę trochę po świecie. Po Nowym Roku wracam do Polski na pół roku.
                > Będę mieszkał bardzo blisko ciebie. Jeżeli chcesz, mogę ciebie odwiedzić.
                > Jeżeli nie, i tak się na pewno miniemy, a ja ciebie pozdrowię.
                > Do Miłego!

Fajnie jest mieć wysoko postawionego, przyjaźnie usposobionego znajomego mieszkającego blisko i skorego do pozdrowień. Nawet jeśli mieszka w pudle.
                • marina0321 Re: Piekło 20.12.13, 23:22
                  grgkh napisał:
                  > Ale nic więcej... Jestem heteroseksualny i sam jestem samcem.

Twoja seksualność mnie nie interesuje, mam partnera.

> > Mam 195 cm wzrostu. Zajmuję się kulturystyką, a główna moja dziedzina, to boks.

> Boks czyli pudełko (pudło). Siedzisz w pudle?

pl.wikipedia.org/wiki/Boks
                  • grgkh Re: Piekło 20.12.13, 23:37
                    marina0321 napisał(a):

> grgkh napisał:
                    > > Ale nic więcej... Jestem heteroseksualny i sam jestem samcem.
                    >
                    > Twoja seksualność mnie nie interesuje, mam partnera.

Na pewno nie chciałbym być partnerem do boksu. Gdyby tamten zrezygnował to i tak na mnie nie licz.

> > > Mam 195 cm wzrostu. Zajmuję się kulturystyką,
                    > > > a główna moja dziedzina, to boks.
                    >
                    > > Boks czyli pudełko (pudło). Siedzisz w pudle?
                    >
                    > pl.wikipedia.org/wiki/Boks

Nie przesadzaj z tą edukacją. :) Mogłaś napisać np., że pudło jest małe i daje się w nim tylko stać na jednej nodze. O...
                    • marina0321 Re: Piekło 21.12.13, 00:08
                      grgkh napisał:

> Na pewno nie chciałbym być partnerem do boksu. Gdyby tamten zrezygnował to i ta
                      > k na mnie nie licz.

Oj, to szkoda.

> Nie przesadzaj z tą edukacją. :) Mogłaś napisać np., że pudło jest małe i daje
                      > się w nim tylko stać na jednej nodze. O...

Nie mogłem tak pisać, bo moja wielka noga w żadne pudełko nie wejdzie. Już nie jedno rozdeptałem.
                      • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 00:25
                        marina0321 napisał(a):

> grgkh napisał:
                        >
                        > > Na pewno nie chciałbym być partnerem do boksu.
                        > > Gdyby tamten zrezygnował to i tak na mnie nie licz.
                        >
                        > Oj, to szkoda.

Dobrze się domyślałem, że masz chęć mi skuć mordę. Wyszło szydło z wora.

> > pudło jest małe i daje
                        > > się w nim tylko stać na jednej nodze. O...
                        >
                        > Nie mogłem tak pisać, bo moja wielka noga w żadne pudełko nie wejdzie.
                        > Już nie jedno rozdeptałem.

A więc jednak nie wyszło Ci wyjście z pudła?
                        • marina0321 Re: Piekło 21.12.13, 10:32
                          grgkh napisał:
                          > Dobrze się domyślałem, że masz chęć mi skuć mordę. Wyszło szydło z wora.

W którym miejscu tak napisałam, pardon - napisałEm? Nie rozumiem, dlaczego się mnie tak boisz? Bokserzy zazwyczaj nie są rozbójnikami.

> A więc jednak nie wyszło Ci wyjście z pudła?

Nie wyszło wEjście do pudła.
                          • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 12:10
                            marina0321 napisał(a):

> grgkh napisał:
                            > > Dobrze się domyślałem, że masz chęć mi skuć mordę. Wyszło szydło z wora.
                            >
                            > W którym miejscu tak napisałam, pardon - napisałEm?

Widzenie mam. Widzę tu manipulację szytą grubą nicią i bardzo dużą literą.
                            Trafił mi się jakiś zezwierzęcony bokser.

> Nie rozumiem, dlaczego się mnie tak boisz?

Ja się boję? Bardziej nieustraszonego trudno znaleźć w tej okolicy.

> Bokserzy zazwyczaj nie są rozbójnikami.

Chowasz się za statystyką, ale nie ze mną takie numerki - za "zazwyczajem" czai się to, czego nie wolno pomijać, bo rozbójnik niewykluczony.

> > A więc jednak nie wyszło Ci wyjście z pudła?
                            >
                            > Nie wyszło wEjście do pudła.

No to jednak pudło. I mnie się zdarza czasem.
                            • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 13:42
                              grgkh napisał:
                              > Widzenie mam.

Ty też?

> Widzę tu manipulację szytą grubą nicią i bardzo dużą literą.

Ale fajnie się tak "piekielnie" pobawić.

> No to jednak pudło. I mnie się zdarza czasem.
                              >
                              Jeżeli uznasz Marinę za atrakcyjną kobietę,to trafiłeś w dziesiątkę.
                              Zauważ,że takie jej poczucie humoru,było dotąd dla Ciebie nieznane.
                              • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 19:05
                                pocoo napisała:

> grgkh napisał:

> > No to jednak pudło. I mnie się zdarza czasem.

> Jeżeli uznasz Marinę za atrakcyjną kobietę,to trafiłeś w dziesiątkę.

Wydaje mi się, że nie mam omamów i rozmawiam z marianem a nie mariną. I marian to potwierdził.

Trafianie w dziesiątkę czyli dokładnie w cel mi się nie udało, bo przecież zaliczyłem pudło.

> Zauważ,że takie jej poczucie humoru,było dotąd dla Ciebie nieznane.

To fakt. Nie znałem mariana od tej strony. A jednak uważam, że Twoje poczucie nie jest gorsze. No i masz rezerwację stanowiska muzy. Dożywotnio.
                                • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 19:56
                                  grgkh napisał:

> Wydaje mi się, że nie mam omamów i rozmawiam z marianem a nie mariną. I marian
                                  > to potwierdził.

Rozmawiałeś z mariną,która jest kobietą i ma imię kobiece.

> To fakt. Nie znałem mariana od tej strony.

Nie przypominam sobie mariana.To chyba jakiś katolicki głupek.Marina nie jest katoliczką.

>A jednak uważam, że Twoje poczucie nie jest gorsze.

Dzięki za wyrazy uznania.

>No i masz rezerwację stanowiska muzy. Dożywotnio.

Nareszcie jakieś pocieszenie .Jesteś łaskawy dla mnie wielce.Wdzięczność moja nie zna granic.
                        • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 13:37
                          grgkh napisał:
                          > Dobrze się domyślałem, że masz chęć mi skuć mordę. Wyszło szydło z wora.

Nawet moja podpowiedź jest zbędna. Słuchasz innej muzy?

> A więc jednak nie wyszło Ci wyjście z pudła?

Ej...Twój strzał to jedyne pudło.
                          Bardziej się koncentruj.
                          • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 19:08
                            pocoo napisała:

> grgkh napisał:
                            > > Dobrze się domyślałem, że masz chęć mi skuć mordę. Wyszło szydło z wora.
                            >
                            > Nawet moja podpowiedź jest zbędna. Słuchasz innej muzy?

Broń boże. Ustalam bieżące, lokalne współrzędne.

> > A więc jednak nie wyszło Ci wyjście z pudła?

> Ej...Twój strzał to jedyne pudło.
                            > Bardziej się koncentruj.

Dziękuję. Na Ciebie naprawdę można liczyć, zwłaszcza w trudnych dla mnie chwilach.
                            • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 19:45
                              grgkh napisał:

> Dziękuję. Na Ciebie naprawdę można liczyć, zwłaszcza w trudnych dla mnie chwilach.
                              >
                              No dobrze ,teraz trafisz bez pudła.Marina ma na imię Gabi.
                              Każdą chwilę uczynię lekką,łatwą i przyjemną.Nie możesz mieć trudnych chwil. Nie wolno Ci.
                • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 13:33
                  grgkh napisał:

> Fajnie jest mieć wysoko postawionego, przyjaźnie usposobionego znajomego mieszk
                  > ającego blisko i skorego do pozdrowień. Nawet jeśli mieszka w pudle.
                  >
                  Siedziałam na innym ramieniu więc spóźniam się z podpowiedzią.
                  Twój strzał odnośnie mariny to wielkie pudło.
                  Ma na imię...sama Ci powie,jak zechce.Ja wiem.Słuchaj muzy nawet tej siadającej na innym ramieniu.Wróciłam.
                  • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 19:13
                    Na pudle siedzą pudle... Coś mi podpowiada. To Ty?

A imię boksera znam - to marian. Drugiego nie jestem ciekaw.
                    • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 20:00
                      grgkh napisał:

> Na pudle siedzą pudle... Coś mi podpowiada. To Ty?
                      To coś to nie ja.
                      Ja podpowiedziałabym ,że...
                      "Za stodołą w starym pudle,
                      "bzykały się" dwa wróble".
                      Jestem grzeczna i kulturalna.
                      • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 00:59
                        pocoo napisała:

> grgkh napisał:
                        >
                        > > Na pudle siedzą pudle... Coś mi podpowiada. To Ty?
                        > To coś to nie ja.
                        > Ja podpowiedziałabym ,że...
                        > "Za stodołą w starym pudle,
                        > "bzykały się" dwa wróble".

Jeśli bzykały to komary (a może skomary - przepraszam skomara za zbieżność imion).

> Jestem grzeczna i kulturalna.

Muza grzeczności i kultury, takiej mi właśnie było potrzeba.
                        • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 08:31
                          grgkh napisał:
                          > Muza grzeczności i kultury, takiej mi właśnie było potrzeba.
                          >
                          Ojej.Znów jestem poza "Parnasem".
                          Bliżej mi do muzy grzeszności .Marzenie o grzeczności sprawiło zamianę liter z "s" na "c".
                          Czy w swej łaskawości dasz mi jeszcze szansę?
                          • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 18:48
                            pocoo napisała:

> grgkh napisał:
                            > > Muza grzeczności i kultury, takiej mi właśnie było potrzeba.
                            > >
                            > Ojej.Znów jestem poza "Parnasem".
                            > Bliżej mi do muzy grzeszności .Marzenie o grzeczności sprawiło zamianę liter z
                            > "s" na "c".
                            > Czy w swej łaskawości dasz mi jeszcze szansę?

Oczywiście. Przyznanie się do błędu przecież przybliża do prawdy. A ja prawdę cenię nade wszystko.
                            • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 20:03
                              grgkh napisał:

> Oczywiście. Przyznanie się do błędu przecież przybliża do prawdy. A ja prawdę cenię nade >wszystko.
                              >
                              Ty wiesz,że prawda bywa niebezpieczna,często szara,czasami niezbyt przyjemna.
                              Upewniasz mnie,że nie wywalisz mnie na zbitą twarz,ponieważ nie mam skłonnosci do konfabulacji.Ale...zabawa nie musi być prawdziwa.
                    • marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 00:26
                      grgkh napisał:
                      > A imię boksera znam - to marian. Drugiego nie jestem ciekaw.

Nie posiadam takich zdolności, jak Ty, rozróżniania płci na forum, więc zapytam ciebie wprost:
                      Czy Ty też posiadasz jakąś płeć?
                      • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 01:01
                        marina0321 napisał(a):

> grgkh napisał:
                        > > A imię boksera znam - to marian. Drugiego nie jestem ciekaw.
                        >
                        > Nie posiadam takich zdolności, jak Ty, rozróżniania
                        > płci na forum, więc zapytam ciebie wprost:
                        > Czy Ty też posiadasz jakąś płeć?

Posiadać, to za dużo powiedziane. Raczej współistnieję z płcią (przeciwną) z pożytkiem dla obu egzemplarzy tych płci.
                        • marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 01:13
                          grgkh napisał:
                          > > Nie posiadam takich zdolności, jak Ty, rozróżniania
                          > > płci na forum, więc zapytam ciebie wprost:
                          > > Czy Ty też posiadasz jakąś płeć?

> Posiadać, to za dużo powiedziane. Raczej współistnieję z płcią (przeciwną) z po
                          > żytkiem dla obu egzemplarzy tych płci.

Nie to miałam na myśli.
                          • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 01:47
                            marina0321 napisał(a):

> Nie to miałam na myśli.

I tak ja wiem najlepiej, co Ty miałeś na myśli. Na tym polega rozmowa, by przekonać wszystkich, że się wie, co ktoś inny ma na myśli.

Nie za skomplikowane zdanie ułożyłem?
                            • marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 07:04
                              grgkh napisał:

> marina0321 napisał(a):
                              > > Nie to miałam na myśli.

> I tak ja wiem najlepiej, co Ty miałeś na myśli. Na tym polega rozmowa, by przek
                              > onać wszystkich, że się wie, co ktoś inny ma na myśli.
                              > Nie za skomplikowane zdanie ułożyłem?

Eeeh tam.....dziwne byłoby, gdyby skomplikowani ludzie układali nieskomplikowane zdania.
                            • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 08:42
                              grgkh napisał:

> I tak ja wiem najlepiej, co Ty miałeś na myśli. Na tym polega rozmowa, by przek
                              > onać wszystkich, że się wie, co ktoś inny ma na myśli.
                              >
                              > Nie za skomplikowane zdanie ułożyłem?
                              >
                              Mężczyzna nie ma zbyt skomplikowanej konstrukcji.
                              Nawet sarkazm odnośnie boskiej penetracji ludzkich myśli powodyje ,że z ugrzecznionej muzy przeistaczam się w mistrzynię Kick-boxingu.
                              • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 18:46
                                pocoo napisała:

> grgkh napisał:
                                >
                                > > I tak ja wiem najlepiej, co Ty miałeś na myśli. Na tym polega rozmowa,
                                > > by przekonać wszystkich, że się wie, co ktoś inny ma na myśli.
                                > >
                                > > Nie za skomplikowane zdanie ułożyłem?

> Mężczyzna nie ma zbyt skomplikowanej konstrukcji.

Proste jest piękne.

> Nawet sarkazm odnośnie boskiej penetracji ludzkich myśli powodyje ,że z ugrzecz
                                > nionej muzy przeistaczam się w mistrzynię Kick-boxingu.

Jesteś muzą wszechstronną. Wiedziałem z kim się związać.
                                • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 19:54
                                  grgkh napisał:
                                  > Jesteś muzą wszechstronną. Wiedziałem z kim się związać.
                                  >
                                  Raz jest spokojnie a raz szaleńczo.Raz grzecznie ,a raz grzesznie.Ale zawsze bezpiecznie.
                          • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 08:36
                            marina0321 napisał(a):
                            > Nie to miałam na myśli.
                            >
                            A co?
                            Grgkh napisał o współistnieniu a nie o współżyciu.Można współistnieć i nie współżyć.
                            Zakonnik?Ale by się działo...

• marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 08:44
                              pocoo napisała:

> marina0321 napisał(a):
                              > > Nie to miałam na myśli.

> A co?
                              > Grgkh napisał o współistnieniu a nie o współżyciu.Można współistnieć i nie wspó
                              > łżyć.
                              > Zakonnik?Ale by się działo...

Miałam na myśli, czy on posiada płeć - czyli płeć własną; czy jest on mężczyzną, czy kobietą, czy gdzieś tam poza?
                              • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 09:15
                                marina0321 napisał(a):

> Miałam na myśli, czy on posiada płeć - czyli płeć własną; czy jest on mężczyzną
                                > , czy kobietą, czy gdzieś tam poza?
                                >
                                Musimy być bardzo wierzące ,aby mu uwierzyć.
                                Przysięgam.Nie dotykałam i nie sprawdzałam jego płci.
                                • marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 09:27
                                  pocoo napisała:
                                  > Musimy być bardzo wierzące ,aby mu uwierzyć.
                                  > Przysięgam.Nie dotykałam i nie sprawdzałam jego płci.

W co wierzyć, jeżeli sam nie zna swojej płci?
                                  • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 11:45
                                    marina0321 napisał(a):
                                    > W co wierzyć, jeżeli sam nie zna swojej płci?
                                    >
                                    Oj Marina.Z Tobą to i wiarę w głupoty stracić można.Chłop on,czy baba?Coś o ślimakach pisał.Dopóki nie ogarniemy tego zmysłem dotyku, to musimy wierzyć co nam "zapoda".Sama wiesz,że ludzie w cudactwa wierzą.
                                    • marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 11:52
                                      pocoo napisała:
                                      > Oj Marina.Z Tobą to i wiarę w głupoty stracić można.Chłop on,czy baba?Coś o śli
                                      > makach pisał.Dopóki nie ogarniemy tego zmysłem dotyku, to musimy wierzyć co nam
                                      > "zapoda".Sama wiesz,że ludzie w cudactwa wierzą.

On wierzy w Mariana i to mu wystarczy.
                                      • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 12:05
                                        marina0321 napisał(a):
                                        > On wierzy w Mariana i to mu wystarczy.

Co ta wiara robi z ludźmi?Nie ma znaczenia w co,czy kogo?Ważne,żeby wierzyć.Ale w Mariana?
                                        Chyba za bardzo się zaplątał i nawet mi nie wierzy.
                                        A niby wszystko najlepiej wie.Niby.Nie słucha prawdomównej muzy,to mu pozostanie to "niby" na wieki wieków.
                                        • wawrzanka Re: Piekło 22.12.13, 15:56
                                          pocoo napisała:

> A niby wszystko najlepiej wie.Niby.Nie słucha prawdomównej muzy,to mu pozostani
                                          > e to "niby" na wieki wieków.

Oj tak. Ty mu mówisz "kocham pana, panie Sułku", a on na to: "ciyyyycho" ;-)
                                          • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 16:36
                                            wawrzanka napisała:

> Oj tak. Ty mu mówisz "kocham pana, panie Sułku", a on na to: "ciyyyycho" ;-)

Zaraz...zaraz..."Kocham pana,panie Sułku kochany"..."cicho .wiem"...E...nie...to nie grgkh. Wyznania miłosno-seksualne to ja walę tylko chasydowi i to najczęsciej z okazji świąt (nawet 1-go maja).Czasami dawalam naciągnąć się skomarowi na seksualne bzdety.Grgkh jest zbyt porządny.Nie odpowiedziałby mi tak jak Sułek.
                                            • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 18:52
                                              pocoo napisała:

> wawrzanka napisała:
                                              >
                                              > > Oj tak. Ty mu mówisz "kocham pana, panie Sułku", a on na to: "ciyyyycho"
                                              > ;-)
                                              >
                                              > Zaraz...zaraz..."Kocham pana,panie Sułku kochany"..."cicho .wiem"...E...nie...t
                                              > o nie grgkh. Wyznania miłosno-seksualne to ja walę tylko chasydowi i to najczęs
                                              > ciej z okazji świąt (nawet 1-go maja).Czasami dawalam naciągnąć się skomarowi n
                                              > a seksualne bzdety.Grgkh jest zbyt porządny.Nie odpowiedziałby mi tak jak Sułek
                                              > .

Ja mam już realnie kogoś do pary i jest to para satysfakcjonująca. A tutaj jest miejsce na odrobinę luzu po utarczkach z nazbyt poważnymi religiantami. Na pewno jako muza to rozumiesz? :)
                                              • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 19:50
                                                grgkh napisał:

> Ja mam już realnie kogoś do pary i jest to para satysfakcjonująca. A tutaj jest
                                                > miejsce na odrobinę luzu po utarczkach z nazbyt poważnymi religiantami. Na pew
                                                > no jako muza to rozumiesz? :)
                                                >
                                                Oczywiście.W innym przypadku byłabym głupią cipą a nie muzą.
              • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 20:10
                marina0321 napisał(a):
                > Mam 195cm wzrostu.
                >Zajmuję się kulturystyką, a główna moja dziedzina, to boks.

Mała poprawka Marina.Jeżeli oglądasz zdjęcie nehsy to wzrost się zgadza.Sylwetka należy do byłego trójskoczka ,a nie kulturysty.Żelazne mięśnie rąk jak u Kliczki mogą rzeczywiście zrobić "ała".Masz kontakt z nehsą?
                • marina0321 Re: Piekło 22.12.13, 00:31
                  pocoo napisała:
                  > Mała poprawka Marina.Jeżeli oglądasz zdjęcie nehsy to wzrost się zgadza.Sylwetk
                  > a należy do byłego trójskoczka ,a nie kulturysty.Żelazne mięśnie rąk jak u Klic
                  > zki mogą rzeczywiście zrobić "ała".Masz kontakt z nehsą?

Nie mam z nim żadnego kontaktu, ani żadnych "innych kontaktów". Jedyne kontakty, które z nim miałam, to te na forum.
        • rasowasamica Re: Piekło 21.12.13, 12:17
          dziękujów jest 13
          jeden ekstra!
          :))
          • grgkh Re: Piekło 21.12.13, 19:21
            Ściemniasz, sklejonych jest tylko tuzin czyli 1/5 kopy czyli 4/5 mendla czyli 1/12 grosa.

Jednak ja mam rację. Jak zwykle.
            • pocoo Re: Piekło 21.12.13, 20:41
              grgkh napisał:
              > Jednak ja mam rację. Jak zwykle.
              >
              Jesteśmy bardzo do siebie podobni.Ja również zawsze mam rację.
              • grgkh Re: Piekło 22.12.13, 00:57
                pocoo napisała:

> grgkh napisał:

> > Jednak ja mam rację. Jak zwykle.

> Jesteśmy bardzo do siebie podobni.Ja również zawsze mam rację.

Byłoby dziwne i sprzeczne, gdybyś, będąc muzą, co innego myślała i co innego mi podpowiadała.

Nie słyszałem nigdy o muzie schizofrenicznej.
                • pocoo Re: Piekło 22.12.13, 08:23
                  grgkh napisał:

> Byłoby dziwne i sprzeczne, gdybyś, będąc muzą, co innego myślała i co innego mi
                  > podpowiadała.
                  >
                  > Nie słyszałem nigdy o muzie schizofrenicznej.
                  >
                  Masz swój "Parnas" i wątpię ,czy wpuściłbyś do niego muzę z rozdwojeniem jaźni.
                  Bezpiecznie jest w "objęciach" takiego opiekuna.
    • kolter-xl Re: Piekło 22.12.13, 09:30
      chasyd_666 napisał:

> Na początku anioł zaprowadził mnie do piekła. To był straszny widok! Zobaczyłem
      > szatana i diabły, i ogień nie do ugaszenia o temperaturze około 2000 stopni Fahrenheita [1093 oC],

Emdzik niemoto , twoja sekta juz od lat nie straszy ogniem w piekle ,ale karą wiecznego oddalenia od Boga .Zdecydowanie musicie sobie do kupy pozbierać jak dalej te stare durne mohery straszyć :)).Pomijając już to ze ponoć Jezus był w piekle ,czemu Bóg do pieca hutniczego wsadził :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka