Dodaj do ulubionych

ile dobrego robi KRK?

08.11.13, 20:50
Oprócz incydentów, jak wspomniany w wątku " ile złego robi KRK" brakuje mi uzupełnienia.
Moja lista:
1. Odprawia mądre msze przez mądrych księży dla tych, co im to potrzebne, co im to pomaga (niestety mało znam takich, większość to do zajechania nudne " demolowanie świadomości", ale paru znam)
2. Prowadzi, zarządza Caritasem, instytucją o budżecie kilkanaście razy większym od Fundacji Jerzego Owsiaka
3. Prowadz działalność medyczną w miejscach, gdzie balibyśmy się wejść
4. opiekuje się zabytkami ( ostatnio głównym donatorem jest UE)

to ww. jest IMHO ewidentne
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: ile dobrego robi KRK? 08.11.13, 21:33
      Totalnie doi kasę państwową i trzody wyznaniowej.www.youtube.com/watch?v=K2isBQSYTl0
      • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 08.11.13, 23:03
        Tytuł wątku jest inny
        tylko zauważam
        jest też, tuż obok wątek: ile złego robi KRK?
        jeżeli tylko przez pomyłkę się wpisałeś tutaj, to jeszcze da się zrozumieć,
        jeżeli uważasz finansowe malwersacje za coś dobrego, to dziwne
        • katrina_bush Pechowy wątek. 15.11.13, 00:17
          Temat: "ile dobrego robi KRK?"

Pechowy wątek.

Pomaganie innym za wlasne w pocie czola zarobione pieniadze to sztuka !
          Pomaganie innym za cudze (typu Caritas, Armia Zbawienia itp. itd.) wielka sztuka raczej nie jest..

Twoj tekst o opiece KRK nad zabytkami...za pieniadze z UE mnie dobil :DDD
    • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 08.11.13, 22:05
      feelek napisał:

> 2. Prowadzi, zarządza Caritasem, instytucją o budżecie kilkanaście razy większy
      > m od Fundacji Jerzego Owsiaka

Z 12-15 lat temu kleryk z Opola ujawnił ze około 40% wpływów finansowych do owej filii Caritasu trafia na potrzeby kurii opolskiej.

> 3. Prowadz działalność medyczną w miejscach, gdzie balibyśmy się wejść

No a gdzie to ?

> 4. opiekuje się zabytkami ( ostatnio głównym donatorem jest UE)

No tak za pieniądze zrujnowanych budżetów gmin i miast tak jak w moim mieście. Kościół który nie był katolicki od XIX kiedy zaczął się walić miasto dla zwykłego bezpieczeństwa,wykonało pewne prace remontowe , kiedy zainwestowali coś z 1,5 miliona okazało się z e juz jest właściciel kuria garnizonowa z Wrocławia
      .Jak myślisz ile miastu za remont oddali ??
      • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 08.11.13, 23:05
        Wywód twój sugeruje, jak dobrze rozumiem, że to działanie nie należy do kategorii ile dobrego robi krk?
        ale wiesz, że pomyliłeś wątki?
        • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:27
          feelek napisał:

> Wywód twój sugeruje, jak dobrze rozumiem, że to działanie nie należy do kategor
          > ii ile dobrego robi krk?
          > ale wiesz, że pomyliłeś wątki?

Feluś a co dobrego moze robić organizacja która dorobiła się fortuny mamiąc jeleni ze za pieniądze ich od piekła wykupi ?? Jest to zła organizacja o pokroju przestępczym,fakt bywało i bywa sporo normalnych księży.Ale jak widać im wyższy stołek tym mniej empatii
          • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:40
            Krk nie jest
            " organizacją o charakterze przestnepczym"
            takie stwierdzenie zwykła figura retoryczna
            dość marna
            Polska jest demokratycznym państwem
            powiedz:
            Polacy/ górale/ internauci/ płaskostopi/ AKowcy etc..
            !to: organizacja przestępcza

też będzie głupio

zauważ ludzie dają im datki
            d o b r o w o l n i e
            • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:50
              feelek napisał:

> Krk nie jest
              > " organizacją o charakterze przestnepczym"
              > takie stwierdzenie zwykła figura retoryczna
              > dość marna

Krk to organizacja przestępcza typu mafijnego w którym obowiązuje typowa dla organizacji mafijnych zasada nie ujawniania przestępstw członków organizacji .

> Polska jest demokratycznym państwem

Od kiedy ??

> powiedz:
              > Polacy/ górale/ internauci/ płaskostopi/ AKowcy etc..
              > !to: organizacja przestępcza

No a mają w watykanie swojego misia na biało odzianego ?

> też będzie głupio
              >
              > zauważ ludzie dają im datki
              > d o b r o w o l n i e

Też ,ja nie daje a z moich i tak państwo kler pasie !!
            • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 03:25
              feelek napisał:

> zauważ ludzie dają im datki
              > d o b r o w o l n i e

Nieprawda. Dają te pieniądze, bo liczą na rewanż boga oraz ulegli propagandzie takiej, jaką Ty tu uprawiasz w tytule wątku. A to są wszystko kłamstwa.
        • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:32
          Jeszcze o tej działalności medycznej:
          tyle wiem, że jakieś siostry opiekują się zakładami opieki długoterminowej tak ciężkimi, że nikt poza nimi tego robić nie chce....
          nawet w rewolucyjnej Francji władze im tego nie zabrały...
          Moja biologiczka, jaszcze w podstawówce, dawno temu, za komuny, opowiadała, że te przypadki są b. ciężkie, że ona podczas takiej wizyty wytrzymała przejście jednej sali takiej z lżejszymi wypadkami....
          a te siostry robią to. dla idei....
          ....ja bym się nie śmiał...
          • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:40
            feelek napisał:

> Jeszcze o tej działalności medycznej:
            > tyle wiem, że jakieś siostry opiekują się zakładami opieki długoterminowej tak
            > ciężkimi, że nikt poza nimi tego robić nie chce....

Za darmo tego nie robią , kler wszędzie pcha łapy gdzie idzie z publicznych pieniędzy pożyć .

> nawet w rewolucyjnej Francji władze im tego nie zabrały...
            > Moja biologiczka, jaszcze w podstawówce, dawno temu, za komuny, opowiadała, że
            > te przypadki są b. ciężkie, że ona podczas takiej wizyty wytrzymała przejście j
            > ednej sali takiej z lżejszymi wypadkami....
            > a te siostry robią to. dla idei....
            > ....ja bym się nie śmiał...

Dla idei to one nawet ci ..... nie zrobią !! Może ta na samym dole robi za miskę zupy zakonnej ,ale nie jej przeorysza.
            • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 02:53
              Ile w tobie człowieku nienawiści
              takiej bezinteresownej
              głupiej
              zwiałbyś w takim miejscu ze strachu
              a ty tylko umiesz głupio szydzić wykorzystując anonimowość miejsca
              nie warto ci ręki podać
              no musiał cię ktoś kiedyś skrzywdzić
              Ale nie martw się
              To się leczy
              • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 03:29
                A co to za idea? Gdy ktoś uwierzył, że po śmierci dostanie rekompensatę za to, co teraz robi? To zwyczajne oszustwo.

Darmo, dla idei pracuje naprawdę wiele ludzi na świecie. I nie są to idee religijne, bez oczekiwania na zapłatę od bogów. To normalne, ludzkie zachowanie. Religia jest całkowicie zbędna.
                • kolter-xl Mogą teraz udawać dobre :)) 09.11.13, 09:42
                  grgkh napisał:

> Darmo, dla idei pracuje naprawdę wiele ludzi na świecie. I nie są to idee relig
                  > ijne, bez oczekiwania na zapłatę od bogów. To normalne, ludzkie zachowanie. Rel
                  > igia jest całkowicie zbędna.

Za darmo pracują :)) przedtem grube miliony wyłudzając od państwa

" - Jeśli zabrano marynarkę, to trudno, żeby zwracano futro z norek – tak w "Teraz My!" sprawę kontrowersyjnej rekompensaty dla Towarzystwa Brata Alberta określa Jerzy Wenderlich z SLD. - Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie nastąpił wprost zwrot mienia – kontruje prezes Towarzystwa. Ale to wcale nie koniec kontrowersji. Okazuje się, że w odzyskiwaniu majątków kościelnych główną rolę odgrywał... były esbek. A wartość rekompensat 10 razy przekracza wartość zabranego mienia.Prokuratura w Gliwicach razem z krakowskim CBA badają sprawę gruntów kościelnego stowarzyszenia związanego z zakonem sióstr albertynek. Towarzystwo Brata Alberta otrzymało 1500 hektarów ziemi jako rekompensatę za utracone w PRL 69 hektarów. Śledczy sprawdzą, czy wartość utraconego kiedyś majątku nie została przeszacowana. Jak to możliwe, by za utracone 69 ha dostać ponad 20 razy więcej ziemi? Jak tłumaczy prezes Towarzystwa Brata Alberta mec. Ryszard Kryj-Radziszewski, wartość zebranego majątku przelicza się na cenę rynkową, a ta została oszacowana przez towarzystwo na 200-300 mln zł. – To i tak jest mienie zamienne – podkreślił. I dodał: "Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie nastąpił wprost zwrot mienia".
                  Jednak dziennikarze "Teraz My" oszacowali, że rynkowa wartość odzyskanego majątku to... około 2,5 mld (!) zł.
                  - Komuniści w sposób pół-bandycki zagrabili majątki kościelne – podkreślał Andrzej Czuma. Według niego, "biadolenie, że to są jakieś duże pieniądze, jest odwracaniem uwagi" od faktu komunistycznych represji wobec Kościoła."

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/o-mienie-kosciola-walczy-esbek,81684.html
                  • grgkh Cztery fałszywe schematy myślowe 09.11.13, 20:26
                    kolter-xl napisał:

> - Komuniści w sposób pół-bandycki zagrabili majątki kościelne – podkreśla
                    > ł Andrzej Czuma. Według niego, "biadolenie, że to są jakieś duże pieniądze, jes
                    > t odwracaniem uwagi" od faktu komunistycznych represji wobec Kościoła."

Wiesz, mnie zadziwia sku...syństwo domagających się odszkodowań. Cztery sprawy:

1) cały majątek kościoła został WYŁUDZONY kiedyś od ludzi, bo sama religia nie wypracowała go osobiście; wyłudzenie polegało na oszukaniu ludzi, że jak dadzą coś organizacji to wynagrodzi im to (najczęściej po śmierci) bóg; czy mają w ogóle prawo do wyłudzonego majątku, którego nie rozdano potrzebującym (a takie jest założenie chrześcijaństwa)?

2) rekompensaty za zabrane przez komunistów mienie powinno dotyczyć WSZYSTKICH, którym coś zabrano, nie tylko religiantom; oczywiście proporcjonalnie; oddawanie tylko jednej organizacji jest niesprawiedliwe, oburzające, stawiające ponad prawem, DEMORALIZUJĄCE!

3) kto ma "oddawać"? - bo tego nie pojmuję; ja nie jestem komunistą, nie ja zabierałem, a tzw. "oddanie" uszczupla pulę własności wspólnej, mojego państwa, z którym ja się identyfikuję; nie obchodzi mnie całkowity brak poczucia sprawiedliwości sku...syństwa, które bez rozumienia elementarnej sprawiedliwości społecznej żąda dla siebie wszystkiego, a innych, w tym dzisiaj potrzebujących, biednych ma w dupie, kto tak myśli, ten jest dla mnie poniżej wszystkich poziomów moralnych, ten jest kłamcą absolutnym.

4) przez cały czas, do dzisiaj, i jutro też tak przecież będzie: obiekty będące własnością kościoła remontujemy ze wspólnych pieniędzy, które można by rozdać potrzebującym; W normalnym państwie, gdy wkłada się w jakieś przedsięwzięcie pieniądze, to wkładający staje się udziałowcem, właścicielem, proporcjonalnie do wkładu; nie rozumiem, dlaczego państwo polskie (a więc i ja) nie stajemy się cząstkowymi właścicielami obiektów, do których wartości się dokładamy? to jest kolejny przykład robienia nas w bambuko, a my na to nic, nikt o tym nie mówi; oni na nas pasożytują, wyszarpują dla siebie co się da, a my (teiści i ateiści, wszyscy, jak to stado durnych, debilnych baranów) udajemy, że to jest w porządku.

Żyjemy w absolutnej hipokryzji, w gnoju umysłowym, bo nas wytresowali. My, żywiciele i oni, pasożyty. Żeby to zmienić, trzeba zacząć INACZEJ myśleć, bo na razie myślimy pod dyktando, ich schematami.
                    • kolter-xl Re: Cztery fałszywe schematy myślowe 09.11.13, 21:19
                      grgkh napisał:

>
                      > 1) cały majątek kościoła został WYŁUDZONY kiedyś od ludzi, bo sama religia nie
                      > wypracowała go osobiście;

Ano straszyli piekłem a durnie majątki im za modły od niego uwalniające przepisywali.Dodatkowo papieże klątwy rzucali na panów,ci za jej zdjęcie kler przywilejami obdarowywał .Typowy szantaż mafijny :)

> 2) rekompensaty za zabrane przez komunistów mienie powinno dotyczyć WSZYSTKICH,
                      > którym coś zabrano,

Mocno wydymano Żydów, w nocy do obozu wywiezieni ,rano SS juz przepis robiło w księgach wieczystych. Po 4-5 latach przychodzą komuniści, zgarniają co zostało jako mienie poniemieckie .

3) kto ma "oddawać"? - bo tego nie pojmuję; ja nie jestem komunistą, nie ja zab
                      > ierałem, a tzw. "oddanie" uszczupla pulę własności wspólnej, mojego państwa, z
                      > którym ja się identyfikuję; nie obchodzi mnie całkowity brak poczucia sprawiedliwości sku...syństwa,

Mnie akurat nie w ku...a to ze komuś coś oddali ,ale sposób w jaki to wykonano.Sądy kapturowe , nawet ten pijaczek co za a jazdę po pijaku na rowerze miał ze 4 drogi odwoławcze. No a tu komisja po prostu informuje miasto czy gminę ze coś sobie zabrali i nikt nic nie moze zrobić
              • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 09:32
                feelek napisał:

> Ile w tobie człowieku nienawiści
                > takiej bezinteresownej
                > głupiej
                > zwiałbyś w takim miejscu ze strachu
                > a ty tylko umiesz głupio szydzić wykorzystując anonimowość miejsca
                > nie warto ci ręki podać
                > no musiał cię ktoś kiedyś skrzywdzić
                > Ale nie martw się
                > To się leczy

Feluś powiem tak ; za krótko byłem katolikiem żeby nasiąknąć nienawiścią.
      • sclavus Re: ile dobrego robi KRK? 08.11.13, 23:56
        2 - a skąd ma to sianko do zarządzania?? haaa???
        3- a skąd bierze kasę na prowadzenie działalności medycznej?? haaa???
        4 - a skąd bierze kasę na opiekę?? haaa???
        odpowiedź: doi budżet RP
        :D:D:D:D:D
        • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:13
          Odpowiedź:
          z tego, na co liczyć niestety nie możesz
          z dobrowolnych ofiar
          na nic zaklinanie rzeczywistości: każdy widzi w tysiącach okoliczności( ja tydzień temu na cmentarzach), że są to dobrowolne ofiary jakichś staruszek, zwykłych ludzi
          żal ci, że nie do ciebie płynie kaska?
          to można zrozumieć widząc tutejszy poziom niektórych
          • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:34
            feelek napisał:

> Odpowiedź:
            > z tego, na co liczyć niestety nie możesz
            > z dobrowolnych ofiar
            > na nic zaklinanie rzeczywistości: każdy widzi w tysiącach okoliczności( ja tydz
            > ień temu na cmentarzach), że są to dobrowolne ofiary jakichś staruszek, zwykłyc
            > h ludzi
            > żal ci, że nie do ciebie płynie kaska?
            > to można zrozumieć widząc tutejszy poziom niektórych

Ty znowu bajeczki synuś opowiadasz , faktem jest ze sporo ludzi daje sami od siebie .Ale często to np samorządy dają kościołowi pieniądze,bo ponoć kościół umie nimi dysponować !!

" Działalność placówki CARITAS jest możliwa dzięki życzliwości i wspieraniu realizacji konkretnych programów przez Władze Samorządowe, w tym w szczególności: Starostwo Powiatowe i Gminy z terenu Powiatu Działdowskiego. Cała działalność placówki CARITAS nie jest nastawiona na osiąganie korzyści. Pozyskane środki finansowe i materialne są w całości przekazywane na realizację przyjętych programów i zadań."

dzialdowo.caritas.pl/?page_id=25
            Kilka lat temu zamiast wyremontować basen niedaleko mojego miasta wylali na fundamenty kościoła beton warty około 40 tys.Długo pan wójt się z tego tłumaczył !!
          • sclavus Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 21:50
            Wiedziałem, żeś duraczina, ale nie przypuszczałem, że aż taki!!!
            ... datki - hihihihi... hihihihi...
            Nawet norka się tak nie obśmiewała...
    • sclavus Re: ile dobrego robi KRK? 08.11.13, 23:46
      NIC!!! (za miSZCZem)
      ... złego wiele, bardzo wiele...
    • sclavus PeeS - 09.11.13, 00:12
      ... goni pięcio i sześciolatków do pierwszej komunii...
      Znasz może powód, dla którego to robi??? (szczególnie zaś w związku z wypowiedzią, tego ksiENdza Bohyńskiego - bo na myśl przychodzi ... narybek...)
      ... może wiesz, jaki jest stosunek Elbanowskich do religii i kościoła???
      Bo tak odważnie walczą o niedopuszczenie sześciolatków do szkół a o komunii pięciolatków - nic!!
      • feelek Re: PeeS - 09.11.13, 00:22
        A może zrobisz Sclavus wyjątek i na chwilę
        na chwilę
        krótką
        zaczniesz myśleć?
        W szczególności chodzi o przeczytanie ze zrozumieniem tytułu tego wątku?

a i o odpowiedź, która udowodni, że przeczytałeś też
        • sclavus Re: PeeS - 09.11.13, 22:27
          To ja ci na to tak: założyłeś wątek... à la con... jako kontrwątek dla "ile złego robi KRK"
          Jak zdołałeś zauważyć, w tym twoim wątku... à la con, nie masz wiele pochlebnych wpisów (oprócz twoich), dla tego "co dobrego robi KRK", nie dziw się zatem moim wpisom bo dotyczą tego .... "co dobrego robi KRK" (hihihihihihi)
          Może próbuj przeczyć????
          • bookworm Re: PeeS - 09.11.13, 22:42
            ale dlaczego nie kontynuować tego wątku. Co dobrego robi krk.
            Chroni pedofili przed prawem i sądami świeckimi zasłaniając się tajemnicą spowiedzi. Chroni morderców załatwiając im paszporty lub ukrywając w watykanie. Tworzy wzorce moralne wyświecajac odpowiedzialnych za ludobójstwa lub ukrywających zbrodniarzy, morderców. Daje pracę zboczeńcom i dewiantom pozwalając im prowadzić domy dziecka i sierocińce i ukrywając ich przestępcze czyny. Daje pracę nieudacznikom nie potrafiącym nic poza pieprzeniem. Chroni dzieci przed zakusami medycyny i złowrogimi szczepionkami które niecnie oddalają moment spotkania z bozią.
            Jeszcze tego trochę jest. Inni też na pewno mogliby napisać co dobrego zrobił krk.
            Podobno nie jest ważne jak mówią byle dużo i z nazwiska.
            • sclavus Re: PeeS - 10.11.13, 00:31
              ... to nie ja - to feelek nie chce nic więcej wiedzieć na temat, "ile kościół dobrego zrobil" ;) :D
              • feelek Re: PeeS - 11.11.13, 00:46
                nigdzie nie napisałem, żeby nie kontynuować tego wątku
                będzie więcej dowodów na to że nie jest to
                Forum Religia
                a
                Forum Kontestatorów Religii

Ciekawi i fascynuje:
                po co przeciwnicy religii wchodzą na forum religijne?
                Przecież, zgodnie z logiką powinni tu być jacyś ludzie, których interesują religie
                ????
                • kolter-xl Re: PeeS - 11.11.13, 08:48
                  feelek napisał:

> nigdzie nie napisałem, żeby nie kontynuować tego wątku
                  > będzie więcej dowodów na to że nie jest to
                  > Forum Religia
                  > a
                  > Forum Kontestatorów Religii
                  >
                  > Ciekawi i fascynuje:
                  > po co przeciwnicy religii wchodzą na forum religijne?
                  > Przecież, zgodnie z logiką powinni tu być jacyś ludzie, których interesują religie
                  > ????

No to przybywam na twe wezwanie , mnie zawsze religie interesowały.
                • sclavus Re: PeeS - 12.11.13, 23:24
                  Właśnie napisałem całkiem nowego posta - jest u samego dolu...
                  ... mogę cię zapewnić, że udowadnia on, że na forum religia ... jest religia!!!
                  :D:D:D
    • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:45
      małe podsumowanie:
      aż tyle dobra zauważacie w działaniu tej organizacji?

gdyby o mnie kto tyle dobrego powiedział
      Czułbym się wzruszony

myślę, że jeszcze nie koniec tej litanii pozytywów
      zapraszam, sam jestem ciekaw
      • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:54
        feelek napisał:

> małe podsumowanie:
        > aż tyle dobra zauważacie w działaniu tej organizacji?
        >
        > gdyby o mnie kto tyle dobrego powiedział
        > Czułbym się wzruszony
        >
        > myślę, że jeszcze nie koniec tej litanii pozytywów
        > zapraszam, sam jestem ciekaw

Feluś nic za darmo ,a na pewno nie u tych pazernych drani.Fakt jest kilku którzy za darmo robią dla ludzi pewne dobre rzeczy .Ale niestety zaraz biskup takiego kogoś gna ,to jest firma ma zarabiać a nie wygłupiać . Ty jako szef też byś zwolnił kogoś kto ci dochodu nie przynosi
    • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 00:58
      I co się okazuje
      ( jak na razie)
      Krk robi jakoby więcej dobrego, niż złego
      ?????
      przynajmniej w tym wątku jest więcej wpisów, niż w tamtym
      • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 03:36
        feelek napisał:

> I co się okazuje
        > ( jak na razie)
        > Krk robi jakoby więcej dobrego, niż złego
        > ?????
        > przynajmniej w tym wątku jest więcej wpisów, niż w tamtym

Robi rzeczy, których mu nie można wybaczyć. Produkuje głupotę, dogmatyzm, zwalcza naukę, wiedzę, prawdę o świecie. Szerzy zabobony. Uczy hipokryzji. Pokazuje, że może istnieć instytucja ponad prawem, której wszystko wolno 0 demoralizuje nas wszystkich.

Najbardziej wredni, nienawidzący inności, z zapędami dyktatorskimi politycy to ci, którzy czerpią swe podstawy ideologiczne z religii.

Religia to największe zło tego świata. Żadna inna ideologia nie motywowała ludzi tak dla nas tragicznie jak ta.

Gott mit uns - we wszystkich językach powtarzają to ludzie religijni, którzy zabijają innych ludzi, z błogosławieństwem bogów i organizacji religijnych żądnych władzy, zachłannych na nią.
    • edico Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 01:48
      Od sfałszoiwania donacji Konstantyna po przez wyprawy krzyżowe, inkwizycję, wyrżnięcie Indian i ostatnio Tutsi w Ruandzie, Krk ciągle robi tylko dobre rzeczy bez względu na walory temperatury panujące na terenach misyjnych. Przecież "Kościół Rzymski nigdy nie pobłądził i po wszystkie czasy, wedle świadectwa Pisma św., w żaden błąd nie popadnie." :))
      (Dictatus Papae, wydany w 1075 r. przez papieża Grzegorza VII)
    • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 02:40
      Rany, aż tak dobrze oceniają ten kościół
      już 20 wpisów
      no, no....
      a tam, w co złego robi kościół dopiero 15 wpisów
      a wynik, jak to wynik
      idzie w świat
      • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 03:43
        feelek napisał:

> Rany, aż tak dobrze oceniają ten kościół
        > już 20 wpisów
        > no, no....
        > a tam, w co złego robi kościół dopiero 15 wpisów
        > a wynik, jak to wynik
        > idzie w świat

Potrzebujesz liczb, żeby poczuć się lepiej, żeby ci, których zakłamanym kibolem jesteś mieli przewagę? Właśnie demonstrujesz swoją prostą i absurdalną logikę - kto więcej razy przywali ten jest lepszy. To samo robią sukienkowi z ambon. Tak samo brylują w mediach ważni hierarchowie kościelni.

Ale dam Ci argument, po którym będziesz lepiej spał - ludzi wierzących jest zdecydowanie więcej niż niewierzących, więc wiara jest lepsza od jej braku. Pasuje Ci to? :)

Ale jest kontrargument - wśród ludzi mądrych, naukowców, myślicieli, te proporcje się odwracają, a to oznacza tylko jedno - religia koreluje z głupotą.
    • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 03:21
      Powiem bez ogródek, jak zwykle bredzisz...

feelek napisał:

> Oprócz incydentów, jak wspomniany w wątku " ile złego robi KRK" brakuje mi uzu
      > pełnienia.
      > Moja lista:
      > 1. Odprawia mądre msze przez mądrych księży dla tych, co im to potrzebne, co im
      > to pomaga (niestety mało znam takich, większość to do zajechania nudne " demol
      > owanie świadomości", ale paru znam)

Mądrych ludzi jest na świecie wielu i mądrość nie ma nic wspólnego z religią. Mądrość jest uniwersalna i może ją wypowiedzieć każdy człowiek, nawet gdy jest Hitlerem lub księdzem.

Z tego powodu religia jest zbędna.

> 2. Prowadzi, zarządza Caritasem, instytucją o budżecie kilkanaście razy większy

Ludzie są dobrzy dla innych niezależnie od religii. To, że KRK jako firma przechwycił zarządzanie pieniędzmi, z których sobie sporo bierze dla siebie, to jest przykład monopolu ogólnoświatowego, globalizacji i likwidacji wszelkiej konkurencji.

Religia dla celu dobroczynności jest zbędna - co widać po tym, jak wielki fundusze idą na pomoc dla krajów biednych i zacofanych. Czy Polska dostaje pieniądze z UE poprzez KRK, czy dlatego że jacyś ludzie, niezależnie od religii uznali, że nam należy pomagać?

Nieprawdą jest, że bez religii nie byłoby dobroczynności ludzkiej.

Kłamiesz, łżesz.

Uczestniczą w tej działalności LUDZIE, a nie automaty programowane religią. W szpitalach, placówkach medycznych i opiekuńczych, ZA NASZE PIENIĄDZE, dzięki zdobyczom nauki i medycyny, a nie modłom, ratuje się ludzi, czyni ich zdrowymi.

Znów bredzisz.

Świat jest pełen ludzi, którzy poświęcają się dla innych - np. "lekarze bez granic" i in.

Swoimi zabytkami?

To jest jeden z największych przekrętów, który mnie wkurza.

My, za nasze ogólnopubliczne środki, za pieniądze z podatków remontujemy zabytki będące własnością religiantów i NIE UZYSKUJEMY częściowego prawa własności za te inwestycje. Żadna inna instytucja nie oszukuje tak obywateli, żadna nie ma aż takich przywilejów, które się jej nie należą, bo niby dlaczego ma być wyróżniana spośród wszystkich innych?

> to ww. jest IMHO ewidentne

To są kłamstwa i manipulacje.
    • pvf Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 09:08
      feelek napisał:

> 1. Odprawia mądre msze przez mądrych księży dla tych, co im to potrzebne, co im
      > to pomaga (niestety mało znam takich, większość to do zajechania nudne " demol
      >

Ten wpis to żart? Tak mam to rozumieć?
    • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 18:39
      Coś takiego....
      w tym przepełnionym antyklerykalnymi wypowiedziami miejscu aż 30 wpisów znajdujących coś dobrego w działaniach KRK!!

spodziewałem się jakiego - takiego pozytywnego odzewu:
      no coś tam robią, pomagają bo tak im religia nakazuje i dobrze
      są pomocą dla wielu, którzy tego chcą, szukają, rozterki rozmaite mają ,
      racja

ale aż tyle wpisów odrzucających uprzedzenia, to budzi nadzieję
      • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 19:28
        feelek napisał:

> Coś takiego....
        > w tym przepełnionym antyklerykalnymi wypowiedziami miejscu aż 30 wpisów znajduj
        > ących coś dobrego w działaniach KRK!!

Feluś ten twój sarkazm uważam za bełkot idioty ,wyobraź sobie ze mnie wcale twój humorek nie śmieszy. Więc nie ośmieszaj się,po prostu.
      • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 09.11.13, 20:01
        Nie wiem, co liczysz (na co liczysz). Naprawdę masz powód do zadowolenia? Z czego?

Proponuję ci podliczyć, ile osób Cię poparło. Zrobisz taką statystykę?
    • jacek_x Re: ile dobrego robi KRK? 10.11.13, 19:28
      Oprócz czterech przykładów "czynienia dobra" wymienionych przez Feelka najczęściej pojawiającą się w dyskusji kwestią jest godna podziwu umiejętność gromadzenia przez "krk" kapitału. Umiejętność generowania kapitału jest czymś co w gospodarce kapitalistycznej, a nawet w gospodarce centralnie planowanej jest czymś godnym podziwu. Ludzie sukcesu wzbudzają u jednych uznanie i zachwyt, a u innych zazdrość i krytyczne oceny.
      "(...)A wartość rekompensat 10 razy przekracza wartość zabranego mienia.Prokuratura w Gliwicach razem z krakowskim CBA badają sprawę gruntów kościelnego stowarzyszenia (...)itd.
      Jak widać "dobro" nie znalazło tutaj jeszcze nawet próby obiektywnej definicji. Z braku tejże sprowadzane jest do starożytnego wynalazku Fenicjan. Pieniądz, ile zarobili, ile nakradli, ile to dobro jest warte z punktu widzenia urzędnika w banku?
      Rzeczywiśćie obiektywna definicja "dobra" nie jest łatwa. Dla złodzieja, któremu udało sie zdobyć portfel "dobro" uzależnione
      jest od ilosci banknotów w nim ukrytych. Im wiecej banknotów tym wieksze "dobro". Dla właściciela portfela dokładnie odwrotnie. A Ty Feelek jak myślisz? Co to takiego jest to dobro i jak je zmierzyć, zważyć, porachować?
    • snajper55 Ja też chcę takie dobro czynić 10.11.13, 19:36
      feelek napisał:

> Oprócz incydentów, jak wspomniany w wątku " ile złego robi KRK" brakuje mi uzu
      > pełnienia.
      > Moja lista:

A cóż to za zasługa? To jest ich zwód i dostają za to kasę. Kupę kasy. Nie muszą się o nic martwić w odróżnieniu od murarzy, kasjerek czy informatyków, którzy nie mają gwarancji życia w luksusie aż do śmierci.

Chętnie zdejmę z ich barków ten ciężar. Dajcie mi choć przez rok taką kasą pozarządzać. No dobrze, pół roku.

Na Dominikanie?

Czyli za cudzą kasę zleca fachowcom konserwację zabytków, których używa do swoich potrzeb. Ja tak się zajmuję swoim mieszkaniem, ale nikt mi na remonty kasy nie daje.

Fakt, jest to ewidentne.

S.
      • kolter-xl Re: Ja też chcę takie dobro czynić 10.11.13, 20:08
        snajper55 napisał:

> Czyli za cudzą kasę zleca fachowcom konserwację zabytków, których używa do swoich potrzeb. Ja tak się zajmuję swoim mieszkaniem, ale nikt mi na remonty kasy nie daje.

Ja też bym chciał żeby mi państwo wybudowało w centrum miasta market .Zwalniając przy okazji z podatków.
    • zawszekacperek Re: ile dobrego robi KRK? 10.11.13, 19:40
      Pytasz się o dobrą robotę KRK?

Najważniejsze dzieło KRK polega Feluś na tym, że ma on ciebie pod swoją opieką duchową.

Osobiście bardzo bym się wstydził, jeślibym nie daj Boże komuś tak zjebał psychikę jak KRK tobie.

Kacperek
      • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 11.11.13, 00:40
        mylisz się Zawszekacpereku:
        mi Krk nie zaj... ani psychiki ani niczego
        bo
        ja
        nie
        jestem
        Katolikiem
        • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 11.11.13, 08:46
          feelek napisał:

> mylisz się Zawszekacpereku:
          > mi Krk nie zaj... ani psychiki ani niczego
          > bo
          > ja
          > nie
          > jestem
          > Katolikiem

Diabeł wam też od waszego urodzenia wmawia ze go nie ma :))))
    • qqww1122 Re: ile dobrego robi KRK? 11.11.13, 00:48
      feelek napisał:

2. Prowadzi, zarządza Caritasem, instytucją o budżecie kilkanaście razy większy

Nie chrzań farmazonów głąbie !
      Caritas dostaje pieniądze z budżetu,i potem je redustrybowuje.
      Caritas nie zarządza pieniędzmi swoimi , tylko państwowymi.
      Caritas jest tylko pośrednikiem !!!!!!!!
      Często 20%-30% dotacji budżetowej idzie na koszty administracyjne - pensje,samochody,
      komputery.

Nie bredź Feelku, bo to przykre i źle świadczy o twoich
      rodzicach - > oni spłodzili Ciebie i się teraz wstydzą.

• wawrzanka Re: ile dobrego robi KRK? 12.11.13, 08:10
      feelek napisał:

> Moja lista:

Nie za darmo, a więc to jest taka sama praca jak każda inna: jest popyt - jest podaż. Czy to coś dobrego? A czy sprzedawanie dzieciom kolorowych lizaków nafaszerowanych chemią w sklepikach szkolnych jest dobre? Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "mądra msza", pewnie ci chodziło o mądre kazania. Z tego, co wiem Dominikanie w Warszawie są w miarę mądrzy (ale to wiadomości z drugiej ręki), otwarci na ludzi, na dialog, chętni pomóc tym, którzy do nich przychodzą tak jak do psychologa. Niektórym to rzeczywiście potrzebne i jeśli to ich jakoś ratuje to rzeczywiście jest dobre.

Tu masz informacje na temat zdolności menadżerskich KRK: www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/policzylismy;ile;zarabia;kosciol;z;budzetu;1;6;miliarda;taca;1;2;miliarda;,6,0,936710.html

Nie rób z KRK komandosów. Akurat w tym przodowała Matka Teresa. Co o niej wiesz?

Zabytki należą do KRK, więc mają obowiązek o nie dbać, ale nowych świątyń już nie powinni budować, choćby po to, by wykazać skruchę i wdzięczność za to, co i tak zgromadzili przez te półtora tysiąca lat. No i po to, by nie prowokować talibów. To byłoby coś dobrego. Jaki jest w ogóle Twój cel feleek? Zajadle bronisz instytucji, z którą jak twierdzisz nie masz nic wspólnego, bo nie jesteś katolikiem.
      • pocoo Re: ile dobrego robi KRK? 12.11.13, 08:23
        wawrzanka napisała:

> Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "mądra msza", pewnie ci chodziło o mądre kazania.

Na pewno nie wiesz,jaka jest najlepsza msza?
        Najlepszą jest najkrótsza.
        Pytam siedmiolatka,który przyszedł do mnie;
        -tak szybko z kościoła wróciłeś?
        -bo fajna była msza.
        -dlaczego fajna?
        -bo krótka.Gdyby była dłuższa,to bym zawału dostał.
        • bookworm Re: ile dobrego robi KRK? 12.11.13, 09:52
          pocoo napisała:

> wawrzanka napisała:
          >
          > > Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "mądra msza", pewnie ci chodziło o
          > mądre kazania.
          >
          > Na pewno nie wiesz,jaka jest najlepsza msza?
          > Najlepszą jest najkrótsza.
          > Pytam siedmiolatka,który przyszedł do mnie;
          > -tak szybko z kościoła wróciłeś?
          > -bo fajna była msza.
          > -dlaczego fajna?
          > -bo krótka.Gdyby była dłuższa,to bym zawału dostał

Pamiętam z młodości, że najbardziej podobała mi się wielka sobota i święcenie jajek.
          Wesoło, kolorowe jajka. Obrządek trwał kilka minut i polegał głównie na pochlapaniu wodą.
          Żadnego zbędnego gadania.

Wtedy zastanawiałem się dlaczego pozostałe "msze" nie mogą być takie: nie-nudne. "Standardowa" msza zawsze kojarzyła mi się z nadęciem i udawaną zadumą, a tak naprawdę z obserwowaniem ludzi: patrzeniem na babcie, które interesują się jak sąsiadka się ubrała i ile na tacę rzuciła, i która głośniej ryczy (bo śpiewem tego nie można nazwać, raczej agonią), starszymi panami spoglądajacymi na młode panny z oazy, a potem, jak już obserwacje się znudziły: liczeniem cegieł, liczeniem aniołków, liczenim szkiełek w witrażach, liczeniem ludzi, liczeniem płyt w podłodze - generalnie msza dobrze sprawuje się w opracowaniu systemów zliczania.
          O! A ja się zastanawiałem co dobrego robi KrK... no i masz. Tylko nie wiem czy to zasługa KrK czy mszalnej nudy...

Co do kazań. Nie słyszałem dobrych katolickich, a te które były dobre, były mocno świeckie i odchodziły od doktryny katolickiej - za to trąciły "humanistyczną herezją".
      • kolter-xl Re: ile dobrego robi KRK? 12.11.13, 08:40
        wawrzanka napisała:

To byłoby coś dobrego. Jaki jest w ogóle Twój cel feleek? Zajadle bronisz
        > instytucji, z którą jak twierdzisz nie masz nic wspólnego, bo nie jesteś katolikiem.

Jednego się nauczyłem na takich forach jak te, ze kameleonów na nim nie brak.Pewno pisywał tu pod innym nickiem jako wierca ,zebrał łomot.Przegrupował zmienił sposób przestawiania swojego wizerunku ,ale zapomniał najważniejszego ;koszula bliższa ciału, nie wytrzymuje kiedy czyta prawdę o swojej sekcie i zaczyna kąsać.
      • feelek Re: ile dobrego robi KRK? 14.11.13, 21:11
        Wawrzanka:
        jaki jest Twój cel?
        zwyczajnie:
        PRAWDA
        PS.: tam zaraz :
        " zajadle bronisz"
        gadają podłe, kretyńskie bzdury to i prostuję
        a Ty, nie masz do KRK żadnego sentymentu?
        Nie bywasz tam choćby przy okazji pogrzebu, ślubu?
        nie znasz żadnego mądrego księdza?
        • grgkh Re: ile dobrego robi KRK? 14.11.13, 22:04
          feelek napisał:

> Wawrzanka:
          > jaki jest Twój cel?
          > zwyczajnie:
          > PRAWDA

Prawda nie istnieje niezależnie od dowodu.

> PS.: tam zaraz :
          > " zajadle bronisz"
          > gadają podłe, kretyńskie bzdury to i prostuję

Więcej kultury, felku. A bzdury to gadasz Ty. Ile razy przestawiałem Ci kontrargumenty, tyle samo wymyślałeś wykręty, by się wykręcić od odpowiedzi na nie.

> a Ty, nie masz do KRK żadnego sentymentu?

Nie mam. Kościół to DOKTRYNA, to fałszywe, kłamliwe założenia. Do tego nie można mieć sentymentu.

> Nie bywasz tam choćby przy okazji pogrzebu, ślubu?

Może kiedyś, zanim zrozumiałem, co to za organizacja.

> nie znasz żadnego mądrego księdza?

Mądry ksiądz to przede wszystkim mądry człowiek. Nie każdy człowiek będący księdzem musi od razu stawać się pod wpływem religii najgorszy.

Religia WYKLUCZA mądrość, bo mądrość to logika myślenia. Poza tym jest humanizm. Ksiądz humanista to normalny człowiek, a dopiero na drugim planie członek tej organizacji. Dla ludzkości normą jest pokojowe współistnienie, a także szukanie prawdy i unikanie agresji. Nie jest tak, że CAŁA PRAWDA MUSI POCHODZIĆ OD RELIGII, bo od założeń religii pochodzą wyłącznie kłamstwa.
    • sclavus fe-elek 12.11.13, 23:14
      ... cóś znalazłem (powinieneś znać!)
      Czytałeś zapewne o spżywaczu piwa, który się wysikał tuż obok młodzieniaszków z "krucjaty młodych", którzy klepali swoje modły po łacinie, na wrocławskim rynku??
      Powinieneś!!
      Dzięki temu i któremuś z internautów, załapałem się na perełkę:
      Oto fragment z ewangelii Mateusza, rozdział 6:

"... Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie..."

Według mnie, to rozwala na łopatki cały kościół :D:D:D:D:D
      PeeS - żeby nie było - pisałem już, że nigdy nie wziąłe biblii do ręki... zawsze wolałem na cytatach się opierać :D:D:D
      • jacek_x Ile dobrego robi o.Tadeusz Rydzyk? 13.11.13, 04:18
        @ sclavus / Różne inne fragmenty Pisma należałoby tutaj przeczytać z uwagą.
        Zdumiewająca jest awersja ateistów do katolików, którzy sobie nieżle radzą finansowo.
        Jednym z nich jest polski zakonnik, ojciec Tadeusz Rydzyk, słynny baron medialny i magnat prasowy, a przecież gromadzenie kapitału to jest cnota, o której nauczał sam Pan Jezus.
        "Przypowieść o talentach"
        " Podobnie też [jest] jak z pewnym człowiekiem, który mając się udać w podróż, przywołał swoje sługi i przekazał im swój majątek. Jednemu dał pięć talentów*, drugiemu dwa, trzeciemu jeden, każdemu według jego zdolności, i odjechał. Zaraz ten, który otrzymał pięć talentów*, poszedł, puścił je w obrót i zyskał drugie pięć. Tak samo i ten, który dwa otrzymał; on również zyskał drugie dwa. Ten zaś, który otrzymał jeden, poszedł i rozkopawszy ziemię, ukrył pieniądze swego pana. Po dłuższym czasie powrócił pan owych sług i zaczął rozliczać się z nimi. Wówczas przyszedł ten, który otrzymał pięć talentów. Przyniósł drugie pięć i rzekł: "Panie, przekazałeś mi pięć talentów, oto drugie pięć talentów zyskałem". (...)

2000 lat póżniej w katolickim kraju, w mieście nad Wisłą:
        Rzekł mu pan: Sługo wierny Tadeuszu!
        Dostałeś tylko pięć talentów, ale nie pięć, nie dziesięć, lecz jeszce więcej talentów zgromadziłeś. Nawet ten pierwszy ze sług przez świętego Mateusza wymieniony takich sukcesów nie wykazał. Wejdź zatem do radości twego pana!"

*Talent (łac. talentum od gr. tálanton - ciężar) – największa jednostka miary - wagi i pieniądza używana w Asyrii, Babilonii, starożytnej Grecji i Palestynie.
        • kolter-xl Re: Ile dobrego robi o.Tadeusz Rydzyk? 13.11.13, 08:58
          jacek_x napisał:

> @ sclavus / Różne inne fragmenty Pisma należałoby tutaj przeczytać z uwagą.
          > Zdumiewająca jest awersja ateistów do katolików, którzy sobie nieżle radzą finansowo.

Bo to oszuści są ?

> Jednym z nich jest polski zakonnik, ojciec Tadeusz Rydzyk, słynny baron medialn
          > y i magnat prasowy, a przecież gromadzenie kapitału to jest cnota, o której nauczał sam Pan Jezus.
          > "Przypowieść o talentach"
          > " Podobnie też [jest] jak z pewnym człowiekiem, który mając się udać w podróż,
          > przywołał swoje sługi i przekazał im swój majątek. Jednemu dał pięć talentów*,
          > drugiemu dwa, trzeciemu jeden, każdemu według jego zdolności, i odjechał. Zara
          > z ten, który otrzymał pięć talentów*, poszedł, puścił je w obrót i zyskał drugi
          > e pięć. Tak samo i ten, który dwa otrzymał; on również zyskał drugie dwa. Ten
          > zaś, który otrzymał jeden, poszedł i rozkopawszy ziemię, ukrył pieniądze swego
          > pana. Po dłuższym czasie powrócił pan owych sług i zaczął rozliczać się z nim
          > i. Wówczas przyszedł ten, który otrzymał pięć talentów. Przyniósł drugie pięć i
          > rzekł: "Panie, przekazałeś mi pięć talentów, oto drugie pięć talentów zyskałem
          ". (...)

No tak ale nawet dzidzia wie ze owy talent to nie moneta/pieniądz a skarb w niebie czyli objawy pozytywnego działania w oczach Boga.Tutaj mowa o księżach którzy dup ze swoich plebani nie ruszą czekając na wiernego ,oni w ten sposób nie pomnażają majątku Pana :)) Mają wyjść i głosić słowo po całym zamieszkałym świecie nie koniecznie przez okno nowej Toyoty Avensis :))

> 2000 lat póżniej w katolickim kraju, w mieście nad Wisłą:
          > Rzekł mu pan: Sługo wierny Tadeuszu!
          > Dostałeś tylko pięć talentów, ale nie pięć, nie dziesięć, lecz jeszce więcej ta
          > lentów zgromadziłeś. Nawet ten pierwszy ze sług przez świętego Mateusza wymieni
          > ony takich sukcesów nie wykazał. Wejdź zatem do radości twego pana!"
          >
          > *Talent (łac. talentum od gr. tálanton - ciężar) – największa jednostka miary - wagi i pieniądza używana w Asyrii, Babilonii, starożytnej Grecji i Palestynie.

No a dodał też ze Tadeusz musiał kiedyś takie to słowa Pana słyszeć,jednak to stąd Tadzio ma najwięcej "talentowi" dlatego te słowa Pana ma głęboko w dupie ?? :

(46) Strzeżcie się uczonych w Piśmie, którzy z upodobaniem chodzą w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. (47) Objadają oni domy wdów i dla pozoru długo się modlą. Ci tym surowszy dostaną wyrok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka