Dodaj do ulubionych

Symbolika Tomas de Torquemada

10.08.14, 21:52
ryuuk.salon24.pl/516694,tomas-de-torquemada-bestia-boga
W tekście jest mowa o symbolu:
Na bramie do jego dawnego klasztoru wciąż można obejrzeć symbol dominikanów – postać św. Dominika z krzyżem, którego ramiona są podtrzymywane przez królewskie ręce (herby Ferdynanda i Izabeli), a u jego stóp dwa psy atakujące koty (symbol herezji), kulące się ze strachu. „Psy Boga”, tak często nazywano dominikanów.

Nie mogę znaleźć wizualizacji tego symbolu, pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • marina0321 Re: Symbolika Tomas de Torquemada 10.08.14, 22:06
      hatroha napisał:

> ryuuk.salon24.pl/516694,tomas-de-torquemada-bestia-boga
      > W tekście jest mowa o symbolu:
      > Na bramie do jego dawnego klasztoru wciąż można obejrzeć symbol dominikanów
      > – postać św. Dominika z krzyżem, którego ramiona są podtrzymywane przez k
      > rólewskie ręce (herby Ferdynanda i Izabeli), a u jego stóp dwa psy atakujące ko
      > ty (symbol herezji), kulące się ze strachu. „Psy Boga”, tak często
      > nazywano dominikanów.

>
      > Nie mogę znaleźć wizualizacji tego symbolu, pomóżcie.

Mogę ci namalować...
      • hatroha Re: Symbolika Tomas de Torquemada 11.08.14, 05:00
        Namaluj
        • marina0321 Re: Symbolika Tomas de Torquemada 12.08.14, 11:41
          hatroha napisał:

> Namaluj

Podkulam ogon. Zwykle nie mam problemu przemalować coś identycznie, jeżeli obraz(widok) mam przed sobą. Ten obiekt natomiast widziałam gdzieś kupę lat temu, więc nie mam już dokładnie w pamięci. W zamian za to zadałam sobie trochę trudu i jedyne, co znalazłam, to jest tu:
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Hl_Dominikus_deutsch.jpg?uselang=de
          • hatroha Re: Symbolika Tomas de Torquemada 12.08.14, 13:52
            Też podobne ujęcia widziałem, ale za piczę nie mogę znaleźć tych drzwi...
      • hatroha Re: Symbolika Tomas de Torquemada 12.08.14, 04:04
        Nadal czekam aż namalujesz mi ten symbol
    • bookworm Re: Symbolika Tomas de Torquemada 11.08.14, 10:46
      Symbol jak symbol, ale artykuł ciekawy, na swój ponury i okrutnie opisowy sposób.

Ciekawa persona ten Tomaszek - dla niektórych symbol przedsoborowego kościoła katolickiego i niezłomności w walce z herezją. A to po prostu religijnie uwarunkowany morderca - istotne pytanie czy to nie właśnie religia zrobiła z niego mordercę ew. jakie jest inne wyjaśnienie jego działań - można oczywiście uznać, że to "zły człowiek był" ale przyjmowanie, że ludzie "rodzą się po prostu źli" jest nie tyle prostactwem, co pójściem na łatwiznę - jest "wyjaśnieniem", które niczego nie wyjaśnia.

On pozostał w strukturach KK i swoje mordercze zapędy realizował tłumacząc to "ochroną" swojej wiary, ale warto się przy okazji zastanowić czy pewne mechanizmy religijnej indoktrynacji nie pozostały bez wpływu również na Hitlera i Stalina.
    • dupeteczek Re: Symbolika Tomas de Torquemada 12.08.14, 15:01
      Dziwne, bo jako wierzący nie powinieneś mieć z tym problemu - pomódl się do Torquemady i powinieneś zobaczyć.
      • hatroha Re: Symbolika Tomas de Torquemada 12.08.14, 20:27
        nie jestem osobą wierzącą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka