Dodaj do ulubionych

Dzieciątko Jezus z Pragi

18.01.15, 10:48
Oglądając w TV relacje z pielgrzymki papieża na Filipinach, dowiedziałem się, że tam niamal w każdym domu jest figurka Dzieciątka Jezus.
Skojarzyłem, że gdzieś już taka figurkę widziałem.
Wiem już, to cudowne Dzieciątko Jezus z Pragi.
Obserwuj wątek
    • 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 12:32
      myslenie.poszerzone napisał(a):

> Wiem już, to cudowne Dzieciątko Jezus z Pragi.

Może się czepiam ale jest Praga "czeska" i Praga "warszawska". No więc z której?
      • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 12:50
        Zajrzyj do google.
        • 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 12:57

> Zajrzyj do google.

Nie ma sprawy, mogę zajrzeć ale i tak w guglu nie ma Twojego poglądu, bo to się Tobie wydało. Ale możesz nie mówić. To mało ważne. Zapytałem dla jaj.
          • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 13:12
            Chodzi o czeska Pragę. Takie skojarzenie z korzeniami katolicyzmu, nawiązanie do chrztu Polski.
            Figurka co prawda pochodzi z XVI wieku ale to bez znaczenia.
            Podobne są na Filipinach.
    • kotekali Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 13:38
      dla papy Fraciszka pozamykali bezdomne dzieci , zeby nie psuly wizyty swoim nedznym widokiem....i dobrze im tak , sie beda afiszowac ze swoja bieda ...najwazniejsze to dobry przekaz :) ............... eeee tam ;?
      • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 13:41
        Bezdomne dzieci dostały tymczasowy "dom", wikt i opierunek.
        Szkoda, że dopiero przez wizytą papieża ale lepiej późno niż wcale.
        • kotekali Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 14:26
          a skad masz te informacje? bo ja znalazlem cos innego ....nawet nie jestem zaskoczony...byelem na Filipinach , krotko bo krotko ale bylem ...widzialem co tam jest ...

a tu masz sprostowanie do swojej radosnej wiadomosci :

"Wizyta głowy Kościoła to dla władz Filipin podniosłe i wyjątkowe wydarzenie. W związku z tym postanowiono, że bezdomne dzieci, włóczące się po ulicach, na czas wizyty Franciszka zostaną zamknięte w więzieniach. Żeby nie psuć widoków.

O sprawie poinformowała brytyjska gazeta ?Daily Mail". Dzieci, nawet pięcioletnie, zostały pozamykane w więzieniach razem z pospolitymi przestępcami. Wszystko w ramach akcji ?upiększania ulic" przed wizytą papieża

Sprawa dotyczy setek dzieci, które od kilku tygodni filipińska policja zgarnia z ulic i zamyka w aresztach. Warunki, jak opisuje i przedstawia na fotografiach ?Daily Mail", są skandaliczne. Bezdomne dzieciaki śpią na gołym betonie, są głodzone i przykuwane do filarów. Zdarzają się także przypadki wykorzystywania przez strażników i współwięźniów.

A wszystko to, aby Jego Świątobliwość Franciszek, miał komfortowe warunki i nie był narażony na szok estetyczny. "
          • bookworm Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 15:02
            myslenie.poszerzone to kolejny nick forumowej katolickiej hydry.

Nie zadawaj za trudnych pytań. Nie staraj się przekonać. Jego obrona kościoła za pomocą kłamstw, manipulacji nie jest już nawet żenująca.
            • 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 17:22
              Taka to uroda tego forum, że trzeba się użerać z hydrami. :)
            • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 19:07
              bookworm napisał:

> katolickiej hydry.

Kto to jest dla ciebie ta katolicka hydra? Ano, sąsiad, kolega z pracy, użytkownik forum, żona, matka, teść.
              Jak można dojść do porozumienia z katolicką hydrą? Nie można. Poglądy są ważniejsze od ludzi.
              Nie możesz się od nich uwolnić. Hydrze trzeba obciąć głowy i przypalić.
              • 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 20:13

> bookworm napisał:
                >
                > > katolickiej hydry.
                >
                > Kto to jest dla ciebie ta katolicka hydra?

Wiara sama w sobie oraz konkretniej "ta" ideologia.

> Ano, sąsiad, kolega z pracy,
                > użytkownik forum, żona, matka, teść.

Ludzie to ofiary hydry.

> Jak można dojść do porozumienia z katolicką hydrą? Nie można.
                > Poglądy są ważniejsze od ludzi.
                > Nie możesz się od nich uwolnić.

Ja mogę i wciąż je zmieniam. Wyrzucam zużyte i fałszywe. Luki uzupełniam świeżymi i udowodnionymi. Dlatego zawsze mam poglądy prawdziwe.

Wierzący raczej nie może.

> Hydrze trzeba obciąć głowy i przypalić.

Zwierząt nie krzywdzę. Nawet hydr. Chociaż nie, jest wyjątek - komar. Dla niego nie mam litości. No i jestem niepalący więc nie przypalę.
        • kotekali Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 18.01.15, 14:34
          forum.gazeta.pl/forum/w,721,156248394,,Bezdomne_dzieci_zamykane_w_aresztach_.html?v=2
      • snajper55 Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 04:48
        kotekali napisał:

> dla papy Fraciszka pozamykali bezdomne dzieci , zeby nie psuly wizyty swoim ned
        > znym widokiem....i dobrze im tak , sie beda afiszowac ze swoja bieda ...najwazn
        > iejsze to dobry przekaz :) ............... eeee tam ;?

Oni je w ten sposób chronili. Może nie przed papieżem, ale przed tą watahą pedofilów, którzy z nim przyjechali.

S.
        • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 06:49
          > Oni je w ten sposób chronili. Może nie przed papieżem, ale przed tą watahą pedo
          > filów, którzy z nim przyjechali.

Pacz pan, jakby to nie lewactwo było siedliskiem pedofilii.
          Niemieccy niedojrzali czerwoni, czyli zieloni, domagali sie legalizacji pedofilii.
          "Najbardziej znany polityk Partii Zielonych Daniel Cohn-Bendit w swej biografii pisał tak: "W 1972 roku złożyłem podanie o pracę w alternatywnym przedszkolu we Frankfurcie nad Menem. Pracowałem tam ponad 2 lata. Mój ciągły flirt z dziećmi szybko przyjął charakter erotyczny. Te małe pięcioletnie dziewczynki już wiedziały jak mnie podrywać. Kilka razy zdarzyło się, że dzieci rozpięły mi rozporek i zaczęły mnie głaskać. Ich życzenie było dla mnie problematyczne. Jednak często mimo wszystko i ja je głaskałem...”
          www.pch24.pl/niemieccy-zieloni-chcieli-legalizacji-pedofilii--pragnienie-legalizacji-wlasnych-zboczen-,16960,i.html
          U nas prof. Hartman chce legalizacji związków kazirodczych.
          • kotekali Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 09:41
            wez jeszcze napisz cos....np o irlandzkich domach dzieckach prowadzonych przez ksiezy...
            i w ogole co mnie obchodza jacys zieloni ....w porownaniu z klerem czym oni sa?
            lizanie bitej smietany z kolan tez tam bylo?
          • 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 11:09

> > Oni je w ten sposób chronili. Może nie przed papieżem, ale przed tą watah
            > ą pedo
            > > filów, którzy z nim przyjechali.
            >
            > Pacz pan, jakby to nie lewactwo było siedliskiem pedofilii.

Pedofilia to ogólnoludzka przypadłość ale środowisko katolickie wyróżnia się tym, że ma gębę pełną frazesów a samo kryje pedofilów, umożliwia im ciągłą działalność, zastrasza ofiary i szykanuje wszystkich, którzy o tym wspominają.

A kto to jest lewactwo? Bo nie znam Twojej definicji i nic rozsądnego mi do tego nie pasuje.

> Niemieccy niedojrzali czerwoni, czyli zieloni, domagali sie legalizacji pedofilii.

Proste pytanie, czy usprawiedliwiasz pedofilię wśród kleru? Tak czy nie? A jeśli nie, to chcę tutaj zobaczyć Twoje potępienie tego zboczenia w szeregach kapłanów o nienagannej reputacji.

> "Najbardziej znany polityk Partii Zielonych ...

Nie ma związku. Też potępiam.

> U nas prof. Hartman chce legalizacji związków kazirodczych.

Prof. Hartman nie to że "chce" ale proponuje dyskusję na ten temat.
            W czym złe są związki kazirodcze, które zostały zalegalizowane w pewnych państwach?
            pl.wikipedia.org/wiki/Kazirodztwo
            a także to:
            Protestancka Holandia, katolickie Hiszpania i Francja, muzułmańska Turcja, judaistyczny Izrael - w tych krajach kazirodztwo nie jest karalne. Wynika stąd, że niezależnie od religii, historii swobód obywatelskich i poziomu liberalizmu pewne państwa uważają, że kazirodztwo nie jest przestępstwem. W Australii jeden z najwybitniejszych tamtejszych sędziów stwierdził 2 lata temu, że związek kazirodczy, jeśli jest dobrowolny, nie może być traktowany jak przestępstwo - mówi profesor Jacek Hołówka, filozof i etyk. (TVP/x-news)

W czym masz problem? To są dorośli ludzie i wcale nie muszą mieć dzieci, więc wtedy nawet argument większego zagrożenia dziedziczeniem chorób genetycznych nie ma mocy.

Uzasadnij mi logicznie, dlaczego Ty osobiście chcesz mieć wpływ na decyzje dorosłych, w pełni świadomych swoich decyzji ludzi? Twoja absolutnie głupia hipoteza uznawania za istniejącego jednego z bożków jest Twoja i choć jest bardzo głupia i ma wpływ na Twoje zachowanie się w strefie publicznej, to nikt Ci prawa do tej głupoty nie zakazuje. A miej to sobie. Ale od innych się odczep.

Nic, co nie krzywdzi innych nie powinno być zakazywane.
            • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 11:22
              Opa, a kto to będzie czytał?
              Nie umiesz krótko? Mnie Twoje "argumenty" i "racje" nie interesują.
              Beton partyjny zawsze to samo odpisze.
              Dlaczego stara Cię porzuciła?
              Bo do swoich poglądów byłeś bardziej przywiązany niż do żony i dzieci.
              Po kolejnej kolędzie i Twoich żałosnych popisach przed księdzem, wzięła manatki i się wykludziła.
              Teroski popisujesz sie na forum GW. ;))
              • 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 12:09

> Opa, a kto to będzie czytał?

"Prawdziwy" religiant nie czyta, to fakt. Prawdziwy religiant katolik włącza RM i wgrywa w przestrzeń między uszami a potem odtwarza i czasem bluźnie jak Rydzyk.

> Nie umiesz krótko? Mnie Twoje "argumenty" i "racje" nie interesują.

Prawdziwego treligianta nie interesuje prawda.

> Beton partyjny zawsze to samo odpisze.

Nie należę do żadnych organizacji. Masz urojenia. Zaczęło się od boga i obejmuje już prawie cały umysł.

> Dlaczego stara Cię porzuciła?

To moje życie prywatne i religiantowi nie zamierzam się z niego spowiadać. Nie porzuciła mnie. :)

> Bo do swoich poglądów byłeś bardziej przywiązany niż do żony i dzieci.

Moje poglądy są zawsze (to inaczej niż Twoje) prawdziwe, bo śledzę ich wartość logiczną (odnoszę się do argumentów) i fałszywe odrzucam. Zrób to samo ze swoimi poglądami. Dlaczego nie mógłbyś? Co Ci przeszkadza?

> Po kolejnej kolędzie i Twoich żałosnych popisach przed księdzem, wzięła manatki
                > i się wykludziła.

Śmieszne historyjki wymyślasz. :)

> Teroski popisujesz sie na forum GW. ;))

Teraz to ja czuję się człowiekiem wolnym.

A Ty jesteś niewolnikiem dogmatów jednej z religii.
        • kotekali Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 09:44
          rzeczywiscie , moze to i lepiej ,ze te dzieci "ukryli".....w sumie to mogli pozabijac, a nie pozabijali.hmm to dobrzy ludzie jednak ci filipinscy katolicy....terlikowski to nawet porownal polandie do filipin , oczywiscie w pozytywnym znaczeniu wg niego
          • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 09:59
            Polskie dzieci wypędzane rano na mróz do przymusowych państwowych szkół też są bezdomne przez 8 godzin.
            Trzeba by je aresztować i oddać rodzicom.
            Ale rodzice w tym czasie pracują jak niewolnicy dla UE.
            Zwłaszcza kobiety, które w dodatku powtarzają jak małpy, że się tam czyli w pracy realizują.

• 9rgkh Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 11:22

> Polskie dzieci wypędzane rano na mróz do przymusowych państwowych szkół też są
              > bezdomne przez 8 godzin.
              > Trzeba by je aresztować i oddać rodzicom.

Te dzieci robią to, co im sprawia przyjemność i chwała za to Owsiakowi, że uczy ich wrażliwości i bezinteresownego pomagania innym.

Jazdy na sankach i lepienia bałwanów też chcesz zakazać?

> Ale rodzice w tym czasie pracują jak niewolnicy dla UE.

Dla siebie pracują, a niejeden korzysta z szansy swobodnego przemieszczania się po obszarze UE i ułożenia sobie życia tam, gdzie tylko mu się zamarzy.

> Zwłaszcza kobiety, które w dodatku powtarzają jak małpy, że się tam czyli w pra
              > cy realizują.

Jesteś sztandarowym przykładem dogmatycznej bezmyślności z tekstami nagranymi w RM i nasyceniem prawdziwą chrześcijańską, jezusową nienawiścią. Gdy to widzę, chcę być jak najdalej od takich jak wy.
              • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 11:29
                > Gdy to widzę,
                > chcę być jak najdalej od takich jak wy

Dlatego zostałeś sam. Masz tylko MNIE.
                Twoja żona sie wyniosła.
                Bajtle tyż.
                Stara matka-katoliczka z tobą nie godo.
                I co? Wygrałeś dyskusje z rodziną? Pewnie uważasz, że tak.
                Dawaj Opa póki tu jestem, bo musza wągiel srzucić do piwnicy.
            • bookworm Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 11:46

> Polskie dzieci wypędzane rano na mróz do przymusowych państwowych szkół też są
              > bezdomne przez 8 godzin.
              > Trzeba by je aresztować i oddać rodzicom.
              > Ale rodzice w tym czasie pracują jak niewolnicy dla UE.
              > Zwłaszcza kobiety, które w dodatku powtarzają jak małpy, że się tam czyli w pra
              > cy realizują.

myslenie.poszerzone, rzym.kacie czy sto.innych.nickow potrzebowales jak zwykle tygodnia zeby wylazł z ciebie katolicki trol pseudo buddysta o etycznych zasadach moralnego karła.

Ale pisz dalej (przynajamniej do czasu kolejnego bana) - niech ludzie widzą na Twoim przykładzie jakie spustoszenie w mózgu sieje religia katolicka.
              • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 11:57
                > katolicki trol pseudo buddysta o etycznych zasadach moralnego karła.

Myślałem, wręcz liczyłem na ciebie (i ope też), że będziesz się trzymał "logicznych argumentów".
                A tu emocje widzę. ;DD
                • bookworm Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 12:08

> > katolicki trol pseudo buddysta o etycznych zasadach moralnego karła.
                  >
                  > Myślałem, wręcz liczyłem na ciebie (i ope też), że będziesz się trzymał "logicz
                  > nych argumentów".
                  > A tu emocje widzę. ;DD

Żadne emocje. Chłodne logiczne podsumowanie Twojej forumowej "działalności". Nikt kto czytał Twoje wpisy, nie będzie się z tą oceną sprzeczał.
                  Może z wyjatkiem Ciebie, ale Ty nie kierujesz się logiką, a emocjami. Trudno dyskutować z emocjami trola.
                  • myslenie.poszerzone Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 12:14
                    > Trudno dy
                    > skutować z emocjami trola.

To już znam i słyszałem wielokrotnie te "argumenty"- troll, psychiczny, schizofrenik, tubrbokatol.
                    Taki troll to nie tylko dla Ciebie użytkownik forum-katolik czy buddysta ale również sąsiad, kolega z pracy, szef, żona, matka, dzieci, ksiądz itd. :DDDD
                    Spytaj ope, potwierdzi na 120%.
                    • bookworm Re: Dzieciątko Jezus z Pragi 19.01.15, 12:26

> > Trudno dy
                      > > skutować z emocjami trola.
                      >
                      > To już znam i słyszałem wielokrotnie te "argumenty"- troll, psychiczny, schizof
                      > renik, tubrbokatol.

wystarczy - trol - wygugluj sobie co zonacza forumowy trol.

> Taki troll to nie tylko dla Ciebie użytkownik forum-katolik czy buddysta ale ró
                      > wnież sąsiad, kolega z pracy, szef, żona, matka, dzieci, ksiądz itd. :DDDD

nie pisz o tym co "dla mnie" bo nie masz o tym pojecia. Jak na razie opisujesz sobie jakies swoje urojenia na mój temat.
                      Masz coś wartosciowego do przekazania opórcz twoich emocji, urojeń i twoich emocji na temat twoich urojeń? Zaskocz mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka