Dodaj do ulubionych

To już koniec

30.01.15, 00:10
Adam Szostkiewicz rozpacza na łamach tygodnika "Polityka", że ostatecznie znika telewizja "Religia.tv". Przy okazji przewiduje, kto i ile straci a kogo to ucieszy.

"(...) Koniec Religii.tv ucieszy tych, którzy podejrzewali, że ma ona być odtrutką na media o. Rydzyka. A także dogmatycznych antyklerykałów, dla których wszystko, co ma jakikolwiek związek z religią i Kościołem, powinno zniknąć ze strefy publicznej. Lecz zmartwi tę część widowni, która znała i ceniła wielki dorobek kanału: filmy, pluralistyczne programy publicystyczne, otwarte studia na tematy duchowe i etyczne. Religia.tv stwarzała możliwość wyboru między medialnymi przekazami na tematy kościelno-religijne. Ta możliwość jest dziś stracona. Na rynku telewizyjnym zostaje głównie przekaz poddany władzy i inspekcji kościelnej.

Katolicyzm polski stracił narzędzie ewangelizacji wolne od upartyjnienia i zajadłości, a polska oświata publiczna cenną pomoc w rzetelnej edukacji religijnej i etycznej. Szefem zespołu nowej ewangelizacji przy Konferencji Episkopatu Polski jest bp Grzegorz Ryś. Często bywał gościem Religia.tv. Księże Biskupie, czy Ci nie żal?
"

Ta możliwość jest stracona? Jaka, bo nie pojmuję? Jeśli nie było popytu to nie było możliwości. To, że Rydzyk i jego kompania z Episkopatu rządzi jest przecież oczywiste. Udaje się im to dzięki KŁAMSTWOM, szczuciu ludzi, oczernianiu ich, wywoływaniu uczucia nienawiści itp. Nie równych im w tym bożym dziele. Są naprawdę "najlepsi". To i zgarnęli cała pulę.

A do pana A.S. można by mieć pytanie - kto to jest "dogmatyczny antyklerykał"? Niech go z sensem zdefiniuje.
Obserwuj wątek
    • janek16ipol Re 31.01.15, 12:27
      Likwidację kanału zapowiadano już 2 lata temu.
      Trochę szkoda, bo lubiłem oglądać "Biblijną lekcję religii", "Z Biblii ukradzione" z prof. Bralczykiem i programy o innych religiach np. Żydach z Manchesteru religia.tv/index.php?typ=program&id=709
      Mam nadzieję, że portal religia.tv/ zostanie w necie i będzie można wracać do historycznych programów.

Warto się też zapoznać z informacjami nt. grupy ITI, zwłaszcza jej genezą i szefami. To wiele wyjaśnia.
      gosc.pl/doc/2270340.Koniec-Religia-TV
    • janek16ipol Re: To już koniec 01.02.15, 10:20
      www.youtube.com/watch?v=-V_t3R9BQ1A#t=931
      • 9rgkh Re: To już koniec 01.02.15, 18:46
        www.youtube.com/watch?v=VBYyMf76ooM
        www.youtube.com/watch?v=slS8DMgHBqY
        www.youtube.com/watch?v=A7c9aXB7Ne4&list=RDslS8DMgHBqY&index=2
        www.youtube.com/watch?v=zKxt6QhTwXw&list=RDslS8DMgHBqY&index=6
        • karbat Re: To już koniec 07.02.15, 21:17
          ja piernicze , ale stracilem , zlikwidowano jakas relgijna telewizje ,
          zanim zdzylem , zobaczyc jakis jej jeden jedyny program .

jeszcze w zyciu nie widzialem , telewizji
          zadnego programu niejakiego ojca kacyka .
          nie lubie doopczacych publicznie ksiezy,
          a co robia prywatnie ... mnie nie interesuje .

• taniarada Ale telewizja TRWAM 07.02.15, 22:18
            /TRWA.
            • pocoo Re: Ale telewizja TRWAM 07.02.15, 23:01
              taniarada napisał(a):

> /TRWA.

A niech se trwa.Mi zwisa.
              • komar102 Re: Ale telewizja TRWAM 08.02.15, 16:34
                pocoo napisała:
                > A niech se trwa.Mi zwisa.

Zwisa ci, no no co ja się dowiaduję.
                • pocoo Re: Ale telewizja TRWAM 08.02.15, 20:21
                  komar102 napisał(a):

> Zwisa ci, no no co ja się dowiaduję.
                  >
                  No i tak powstała Biblia.
                  Nie,nie jestem facetem .Jestem kobietą,której zwisa (jak kilo kitu) Telewizja Trwam.
                  Ważne jest to,co jest prawdziwe,czy wytwór twojej wyobraźni?
                  • komar102 Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 16:28
                    pocoo napisała:

.Jestem kobietą,której zwisa (jak kilo kitu) Telewizja T
                    > rwam.

To nie oglądaj i już zresztą ja też nie oglądam.

• pocoo Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 20:16
                      komar102 napisał(a):

> To nie oglądaj i już zresztą ja też nie oglądam.
                      >
                      Jeżeli mi zwisa,to dla mnie nie istnieje.
                      Każda telewizja mi lotto.Nikt nie będzie mnie wkurzał.
                      • komar102 Re: Ale telewizja TRWAM 10.02.15, 17:50
                        pocoo napisała:
                        .Nikt nie będzie mnie wkurzał.

Jeszcze nie jeden cię wkurzy.
            • 9rgkh Re: Ale telewizja TRWAM 08.02.15, 06:57
              Wróżki i horoskopy też trwają. Dopóki odbywa się to w ich strefie prywatnej dopóty jest dopuszczalne w ramach wolności osobistej, która należy się nam wszystkim jednakowo.

Istotne jest realne dopuszczenie do władzy NAD NAMI WSZYSTKIMI ludzi, którzy NAM mogliby narzucać SWOJE reguły religijne.

Resztę reguluje popyt. Faktem jest, że ten popyt maleje. I to jest... "miłe", bo popytem na głupotę i manipulację nie ma się co zachwycać - przykre konsekwencje dużego popytu na to dotyczą nas wszystkich.
              • wiseacres Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 12:10
                Powiem jako ateista, e bardzo mi szkoda tej likwidacji. Nic z tego nie rozumiem. Jak Kościół mając taka kasę pozwala na strzelanie sobie we własne nogi. Powiem, że TV Religia była w przeciwieństwie do Trwam jak etyka do religii w szkole.
                • pocoo Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 13:09
                  wiseacres napisał(a):

> Powiem jako ateista,

No i rozbawiłeś mnie od poniedziałku.
                • bookworm Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 13:13
                  wiseacres napisał(a):

> Powiem jako ateista, e bardzo mi szkoda tej likwidacji. Nic z tego nie rozumiem

Mi nie szkoda.
                  Widocznie nie było oglądalności niezbędnej do utrzyamania kanału.
                  Widocznie wierni wolą prostszy przekaz a'la TRWAM - czytelne wskazanie kto jest dobry, a kto zły.

I dlaczego "jako ateista"? Co to miało podkreślać? Że nawet "ateista" może popierać karmienie ludzi kłamstwami o istnieniu bogów?

> . Jak Kościół mając taka kasę pozwala na strzelanie sobie we własne nogi. Powie
                  > m, że TV Religia była w przeciwieństwie do Trwam jak etyka do religii w szkole.

Dziwne porównanie. Etyka jest nauką świecką. Religia nie. TV Religia i Trwam to tylko dwie strony tego samego medalu. Trwam jest bardziej radykalny i spolaryzowany. TV Religia to taka "udawana" debata: "Dlaczego bóg wielki jest".
                  • wiseacres Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 19:49
                    bookworm napisał:

> Dziwne porównanie. Etyka jest nauką świecką. Religia nie. TV Religia i Trwam to
                    > tylko dwie strony tego samego medalu. Trwam jest bardziej radykalny i spolaryz
                    > owany. TV Religia to taka "udawana" debata: "Dlaczego bóg wielki jest".

Dlaczego upraszczasz. Przecież nie usiadłem przed telewizorem i nie oglądałem od początku do końca wszystkich audycji. A ty oglądasz? Nie trzeba być mordercą żeby oglądać kryminały.
                    • bookworm Re: Ale telewizja TRWAM 10.02.15, 08:29
                      wiseacres napisał(a):

> bookworm napisał:
                      >
                      > > Dziwne porównanie. Etyka jest nauką świecką. Religia nie. TV Religia i Tr
                      > wam to
                      > > tylko dwie strony tego samego medalu. Trwam jest bardziej radykalny i sp
                      > olaryz
                      > > owany. TV Religia to taka "udawana" debata: "Dlaczego bóg wielki jest".
                      > [i]
                      > Dlaczego upraszczasz. Przecież nie usiadłem przed telewizorem i nie oglądałem o
                      > d początku do końca wszystkich audycji. A ty oglądasz?

To Ty upraszczasz. Nie oglądałeś wszystkich ale potrafiłes napisać, że w porównaniu do Trwam, TV Religia była jak nauka etyki do religii.
                      Przypominam: napisałeś tak (a chwile później deklarowałeś, że nie obejrzałeś od początku do końca wszystkich).
                      Czy z Twojej strony nie było to uproszczenie, czy po prostu musiałes napisać coś miłego o swojej religii, "ateisto"?

> Nie trzeba być mordercą
                      > żeby oglądać kryminały.

A co to w ogóle za stwierdzenie? Strzelasz truizmami? Napisz jeszcze, że nie trzeba być kaskaderem żeby oglądać filmy akcji (też błyskotliwe, w Twoim stylu). I nie trzeba być pilotem żeby latać samolotem (tu wyszło do rymu).

I może jeszcze to: nie trzeba być księdzem, żeby ci pedofilia na sucho uszła - to właściwie nieprawda, trzeba być.
                      • wiseacres Re: Ale telewizja TRWAM 10.02.15, 19:21
                        Tak ale to dotyczy księży niewierzących. Myślisz, że już takich jest większość?

bookworm napisał:

> I może jeszcze to: nie trzeba być księdzem, żeby ci pedofilia na sucho uszła -
                        to właściwie nieprawda, trzeba być.
                        • bookworm Re: Ale telewizja TRWAM 10.02.15, 22:16
                          to dotyczy księży. Nuncjusz apostolski niewierzący?
                          zapewne.
                          papież obrońca pedofili pewnie też niewierzący. wierzący są tylko parafianie. wierzący w kłamstwa, obiecanki i bajki.
                • 9rgkh Re: Ale telewizja TRWAM 09.02.15, 21:18
                  wiseacres napisał(a):

> Powiem jako ateista, e bardzo mi szkoda tej likwidacji.

Może za bardzo się emocjonalnie angażujesz w wewnętrzne sprawy religii?

> Nic z tego nie rozumiem. Jak Kościół mając taka
                  > kasę pozwala na strzelanie sobie we własne nogi.

Kasa jest dla siebie a nie na inwestycje tego typu. To nie ten profil, na którym KK teraz zależy. Poza tym Kościół miał ograniczony wpływ na treści, które tam były publikowane.

> Powiem, że TV Religia była w przeciwieństwie
                  > do Trwam jak etyka do religii w szkole.

Może dla statystycznego katolika polskiego to strata. Ale to niewielka strata dla bardzo ostro wojującego o władzę absolutną Kościoła, któremu bliżej ideologicznie do Rydzyka niż do łagodzącej "zapał wojenny", likwidowanej "religia.tv".

Na obecną agresywność Kościoła na pewno duży wpływ ma obecność na polskiej scenie religijnej ideologicznego przewodnictwa Rydzyka, który faktycznie rządzi znaczną grupą polskich katolików. A dla Rydzyka to była konkurencja.
    • privus Rydzyk płacze już nad TV Trwam 10.02.15, 17:38
      wyborcza.pl/1,75478,17387198.html#MTstream
    • tade-k53 Re: To już koniec 10.02.15, 19:39
      Wiary już nie ma więc koniec bliski.
      Koniec świata może być w każdej chwili. Pomyśl o wieczności. Masz do wyboru niebo albo piekło.
      Nie dbasz o zbawienie duszy?
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
      • 9rgkh Re: To już koniec 11.02.15, 18:11
        tade-k53 napisał:

> Wiary już nie ma więc koniec bliski.

Niestety, wiary wciąż za dużo.

> Koniec świata może być w każdej chwili.

Świat nie istnieje dla człowieka i jeśli nawet doprowadzi do wyginięcia swojego gatunku (niewykluczone, że wskutek głupoty wynikającej w znacznym stopniu z wiary) to świat będzie istniał nadal.

> Pomyśl o wieczności. Masz do wyboru nie
        > bo albo piekło.

Piekło to głupota ludzka na ziemi.

> Nie dbasz o zbawienie duszy?

Nie dbam - przecież duszy nie ma a zbawienie to ściema.
        • tade-k53 Re: To już koniec 11.02.15, 18:27
          Pomyśl o wieczności. Masz do wyboru niebo albo piekło.
          Nie dbasz o zbawienie duszy?
          tradycja-2007.blog.onet.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka