Dodaj do ulubionych

Piętno katolicyzmu

16.02.21, 08:55
Piętno to znak, blizna, o której nie można zapomnieć. Szpeci, codziennie o sobie przypomina, nie chce zniknąć. Jest jak niechciany tatuaż. Kiedyś ważny, dziś niepotrzebny. Problem z usunięciem tatuażu polega na tym, że boli bardziej, niż jego wykonanie.

A może my, Polacy, jesteśmy jak jeden wielki organizm, który - tak samo jak każdy człowiek - ma rozterki, zastanawia się, podejmuje lepsze i gorsze decyzje. Jednych żałuje, innych mniej, ale nie może się już wycofać. I co tu zrobić? Trwać w układzie, który utracił swój sens? Ależ koniecznie, przecież zapewnia bezpieczeństwo. Wprawdzie jest to tylko złudzenie bezpieczeństwa, ale dobre i to. Wycofać się nie można. Można tylko wszystko unieważnić. Zacząć od początku.

Niech już będzie ten Hołownia ze swoim nowym kościołem. Polska nie może żyć bez kościoła, więc przynajmniej niech coś się zmieni.
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 10:32
      Ale spora część psioczy na stary kościół, przeklina go, ale to swój wróg i znają go. Nowego się boja, ponieważ stary straszy ich nowym, jak piekłem.
      • wawrzanka Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 11:56
        pocoo napisała:

> Ale spora część psioczy na stary kościół, przeklina go, ale to swój wróg i znaj
        > ą go. Nowego się boja, ponieważ stary straszy ich nowym, jak piekłem.

No właśnie i przez takich nic się nie zmienia i wszyscy muszą cierpieć.
        • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:36
          wawrzanka napisała:

> No właśnie i przez takich nic się nie zmienia i wszyscy muszą cierpieć.

Ci bojaźliwi są na tyle głupi, że nie zdają sobie sprawy ze zniewolenia. Dostają miskę "ryżu" i są uchachani.
          • edico Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 01:17
            Piętno katolicyzmu nie polega na tym, że niszczą go księżą przy ogólnej zgodzie katolików. Przemoc, przekraczanie wszelkich granic moralnych, to nie jest jakaś jedynie dewiacja, w którą wpadł główny nurt Kościoła, ale porządek wynikający wprost z hołubionych dogmatów kościoła.
            • edico Re: Piętno katolicyzmu 02.03.21, 09:23
              noizz.pl/big-stories/raport-o-domach-matki-i-dziecka-w-republice-irlandii-9-tys-dzieci-zmarlo-kobiety/jwsvkl4
    • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 10:49
      wawrzanka napisała:

> Niech już będzie ten Hołownia ze swoim nowym kościołem. Polska nie może żyć bez
      > kościoła, więc przynajmniej niech coś się zmieni.

Taka postawa kojarzy mi się z postawą kobiety bitej przez męża, która twierdzi, że kobieta bez mężczyzny żyć nie może, a ten przecież obiecał poprawę, więc od niego nie odejdzie. Co prawda w naszym przypadku Kościół żadnej poprawy nie obiecał, ale my go naprawimy.

Co to w ogóle znaczy, że Polska nie może żyć bez Kościoła? Czy to znaczy, że rząd musi płacić Kościołowi? Dlaczego musi? Mało Kościół dostaje od wierzących? Niech się z tego utrzymuje.

Polska nie może żyć bez lekcji religii w szkołach? Może, bo wiele lat tak żyła i trzeba do tego wrócić.

Polska nie może żyć bez święcenia stadionów, czołgów czy autostrad? Może, nic się z powodu braku święcenia nie zawali.

No to czego Polska od tego Kościoła potrzebuje? Bo co Kościół potrzebuje od Polski - wiemy.

S.
      • wawrzanka Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 11:21
        snajper55 napisał:

> Taka postawa kojarzy mi się z postawą kobiety bitej przez męża, która twierdzi,
        > że kobieta bez mężczyzny żyć nie może, a ten przecież obiecał poprawę, więc o
        > d niego nie odejdzie.

Polska ma taką właśnie postawę, co udowodniła w wyborach. Jest właśnie jak taka rozerwana na pół kobieta co i chciałaby i się boi. Niestety, ta bojaźliwa strona okazała się silniejsza.

> No to czego Polska od tego Kościoła potrzebuje? Bo co Kościół potrzebuje od Polski - wiemy.

Tego samego, co ta kobieta od męża pijaka. Żeby był. I masz rację: kościół potrzebuje polskiej krwi - żywi się nią jak wampir.
      • edico Re: Piętno katolicyzmu 05.03.21, 21:43
        Po woli się i to zmienia. Spada poziom zaufania do Kościoła i zmniejsza się religijność młodzieży. Przyznaje to sam raport Katolickiej Agencji Informacyjnej "Kościół w Polsce". Język, którego powszechnie używa się w Kościele i na katechezie "wydaje się młodym bardzo odległy, nawet archaiczny. Jest pustosłowiem" - ocenił już nawet sam bp Grzegorz Suchodolski.

"W ciągu ostatnich 25 lat:
        - spadek deklaracji wiary w Boga u młodzieży wyniósł ok. 20 proc.,
        - spadek praktyk religijnych aż o 50 proc.
        Wskazuje jako antidotum "mądrą ewangelizację opartą na cierpliwym towarzyszeniu oraz nawróceniu pastoralnym całej wspólnoty Kościoła".

Na dokładkę - wini za to demokrację :)
        Nie rozumiejąc sytuacji, sami więc popędzają wiernych drogą do sekularyzacji.

Z raportu wynika, że w Polsce jest obecnie 33,6 tys. kapłanów: 24,7 tys. księży diecezjalnych i 8,9 tys. kapłanów zakonnych oraz 1,2 tys. braci i ok. 19 tys. sióstr. Nie wiem, czy te dane nie są czasem twórczo sporządzone.
        W każdym bądź razie ta mapa z liczbą polskich kościołów robi furorę w sieci:
        https://cdn.natemat.pl/48b85bcb4524162d8db7b6ae5f4d3a2e,1003,0,0,0.jpg
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/n9mk9kpTURBXy8zNzlkOWU1OWUzYThiMTdiOWIyODE5NmMzYmI5MmUzYS5wbmeWlQLNAxQAwsOVAgDNAvjCw5QGzP_M_8z_lAbM_8z_zP-UBsz_zP_M_5QGzP_M_8z_gaEwBQ
    • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 11:12
      Jesteśmy tworem Kościoła, takim samym jak Prusy i mentalnie czuję się Prusem. Mieszko w dokumencie Dagome Iudex oddał nas w opiekę Stolicy Piotrowej i staliśmy się na podobieństwo Państwa Zakonnego Najświętszej Marii Panny. Jeżeli odejdziemy od Stolicy Piotrowej, pójdziemy znowu w niewolę do Żyda i znikniemy jak Prusy, ale ja nie będę tego oglądać..
      • awariant Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 11:19
        qwardian napisał:

> Jeżeli odejdziemy od Stolicy Piotrowej, pójdziemy znowu w niewolę do Żyda ...

Ten Żyd to Jezus, Król Polski?
        • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 11:54
          awariant napisał:

> qwardian napisał:
          >
          > > Jeżeli odejdziemy od Stolicy Piotrowej, pójdziemy znowu w niewolę do Żyda
          > ...
          >
          > Ten Żyd to Jezus, Król Polski?

No i Żydówka Maryja, królowa Polski. O kurde, jesteśmy w niewoli u Żydów!!!

S.
          • wawrzanka Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 12:00
            snajper55 napisał:

> No i Żydówka Maryja, królowa Polski. O kurde, jesteśmy w niewoli u Żydów!!!

Ale to są nasi Żydzi, oswojeni. To, czego nie wie Qwardian to to, że gdyby on urodził się w czasach Jezusa i Maryi - stałby po stronie tych obecnie "złych" Żydów. Bo to tamci "źli" Żydzi stali na straży tradycji i starego porządku. Jakie to jest śmieszne.
          • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 12:05
            snajper55 napisał:

> No i Żydówka Maryja, królowa Polski. O kurde, jesteśmy w niewoli u Żydów!!!

Służę Maryi z własnej woli, nie szczuję na nią, ani nie wyrażam czerskich zarzutów, że ma ryja..
            • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 19:10
              qwardian napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > No i Żydówka Maryja, królowa Polski. O kurde, jesteśmy w niewoli u Żydów!
              > !!

>
              > Służę Maryi z własnej woli, nie szczuję na nią, ani nie wyrażam czerskich zarzu
              > tów, że ma ryja..

Coś ci się pomyliło. To radyjo ma ryja, nie Maryja.

S.
        • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 11:58
          Nie, to radaniccy Żydzi, którzy transportowali Słowian do kalifa w Kordobie. Dzięki Jezusowi praski Święty Wojciech (Sławnikowic), wykupywał słowiańskich niewolników i zapłacił za to głową koło Pasłęka..
          • krzy-czy Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 12:28
            zapłacił głową??
            widać mu się należało.
            • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 13:11
              Przecież zdaję sobie sprawę, że uczestniczę w forum czerskiego belzebuba. Ale my okazaliśmy wobec was miłosierdzie proponując pokorną pracę w Auschwitz..
          • awariant Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 13:55
            qwardian napisał:

> Nie, to radaniccy Żydzi, którzy transportowali Słowian do kalifa w Kordobie.

Nie ma już radanickich Żydów, a i z Chazanów, którzy również
            handlowali słowiańskimi niewolnikami zostały resztki.
            Zresztą, co by nie mówić, nad wszystkim czuwał ten sam Bóg.

> Święty Wojciech (Sławnikowic), wykupywał słowiańskich niewolników
            > i zapłacił za to głową koło Pasłęka..

Głową św. Adalbert zapłacił za to, że wydalony z zakazem wstępu na tereny
            pruskie wkrótce powrócił i zbezcześcił miejsce tamtejszych kultów.
            Co do lokalizacji w okolicach Pasłęka zdania historyków są podzielone.
            • kalllka Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:14
              O właśnie, za co i skąd to cos, Wojciech, później świętym będąc, wcześniej lityko Slavnicovic, wykupywał?
            • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:48
              awariant napisał:

> Nie ma już radanickich Żydów, a i z Chazanów, którzy również
              > handlowali słowiańskimi niewolnikami zostały resztki.

Bo ich wyeliminowała katolicka etyka, ale wrócą jestem o tym przekonany..
              • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:58
                qwardian napisał:

> awariant napisał:
                >
                > > Nie ma już radanickich Żydów, a i z Chazanów, którzy również
                > > handlowali słowiańskimi niewolnikami zostały resztki.

>
                > Bo ich wyeliminowała katolicka etyka, ale wrócą jestem o tym przekonany..

Tak, tak. Bo etyka katolicka każe Żydów mordować. Wyraźnie to było widać w czasie II WŚ.

S.
                • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 15:14
                  Ci obecni musieli przybyć z innej planety, albo klasztorów w których się ukrywali..
                  • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 19:14
                    qwardian napisał:

> Ci obecni musieli przybyć z innej planety, albo klasztorów w których się ukrywa
                    > li..

To niedobitki. Resztę najpierw mordowali Polacy, potem hitlerowcy do spółki z Polakami, potem wypędzali ich Polacy. Nieliczni zostali.

S.
                    • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 09:56
                      Ci Polacy z Gwiazdą Dawida, którzy gonili swoich rodaków z pałkami zakładali potem Izrael. Nad Wisłą przeprowadzono staranną weryfikację zbrodni wojennych..
                      • feelek Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 10:23
                        Qwardian ( ... )

Których Polaków z gwiazdą Dawida masz na myśli?
                        Policję żydowską w Getcie?
                        • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 11:04
                          Byli naszymi sojusznikami, trzymali porządek i ład w gettach, dopilnowali, żeby szyto dla nas piękne mundury w Litzmannstadt i Majdanku na potrzeby frontu. Ja nie mam z nimi problemu, ale pewnie Snajper, tak..
                • edico Re: Piętno katolicyzmu 06.05.21, 13:49
                  Faszyzm katolicyzmu nie jest zjawiskiem nie znanym.
          • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:31
            qwardian napisał:

> Nie, to radaniccy Żydzi, którzy transportowali Słowian do kalifa w Kordobie. Dz
            > ięki Jezusowi praski Święty Wojciech (Sławnikowic), wykupywał słowiańskich niew
            > olników i zapłacił za to głową koło Pasłęka..
            >
            Widocznie taka była wola Jahwe, boga ojca.
            • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:59
              Na waszą zgubę, nie naszą..
              • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 10:07
                qwardian napisał:

> Na waszą zgubę, nie naszą..
                >
                Lepiej wiesz od boga, jaka jest jego wola. Masz rację. Jakiego boga ludzie wymyślili, takiego maja. To pajacyk, którego pociągasz za sznureczki. Fajna , dziecinna zabawa.
          • edico Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 15:54
            qwardian napisał:

> Nie, to radaniccy Żydzi, którzy transportowali Słowian do kalifa w Kordobie. Dz
            > ięki Jezusowi praski Święty Wojciech (Sławnikowic), wykupywał słowiańskich niew
            > olników i zapłacił za to głową koło Pasłęka..

Jeśli tak wygląda nauka geografii i historii w szkołach katolickich, to czas tej nauki jest czasem zmarnotrawionym.
          • edico Re: Piętno katolicyzmu 06.05.21, 13:24
            Niebiańskie odloty tworzą niespotykane kreacje.
            • kociak40 Re: Piętno katolicyzmu 06.05.21, 14:32

"Niebiańskie odloty tworzą niespotykane kreacje." - edico

Zdarza się, że oczy duszy mają zeza.
          • jeepwdyzlu Re: Piętno katolicyzmu 29.05.21, 13:10
            Nie, to radaniccy Żydzi, którzy transportowali Słowian do kalifa w Kordobie. Dzięki Jezusowi praski Święty Wojciech (Sławnikowic), wykupywał słowiańskich niewolników i zapłacił za to głową koło Pasłęka..
            ---
            Ale żydzi zajmowali sie transportem.
            A ktoś wyłapywał tych sklavenów/niewolników. Selekcjonował (ładniejsze dupy zostawiał sobie), dostarczał na targi w Pradze.
            Kto?
            Piastowie. Panowie. Swoich chłopów i poddanych traktowali jak bydło, stąd późniejsza pańszczyzna i niewolnictwo, upodlenia i nienawiść. 1000 lat złych emocji.
            Do dziś animozje miasto wieś definiują scene polityczną....
            • feelek Re: Piętno katolicyzmu 29.05.21, 14:20
              Taki sposób pisania powoduje, że praca piszącego idzie na zmarnowane panie jebwzydlu. Szkoda, że pan i inni tego nie rozumiecie. Z Pańskiego wpisu o radanickich (czyli jakich?) Żydach nie zrozumiałem NIC ( rien).
              • jeepwdyzlu Re: Piętno katolicyzmu 29.05.21, 15:11
                . Z Pańskiego wpisu o radanickich (czyli jakich?) Żydach nie zrozumiałem NIC ( rien).
                ----
                Gdyby złośliwość nie zalewałaby ci oczu, zauważyłbyś że nie ja użyłem określenia żydzi radaniccy. Więc nie do mnie te pytanie. A że nic nie zrozumiałeś... jakoś mnie to nie dziwi.
              • jeepwdyzlu Re: Piętno katolicyzmu 29.05.21, 15:13
                panie jebwzydlu.
                ---
                Jeepwdyzlu.
                Naucz się felkusrelkumałychujku...
        • kalllka Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 13:22
          ... poszł do piekieł, po drodze
          do nieba mu było.

qwardian słusznie prawi, żeśmy na wzór i podobieństwo, państwa zakonnego pod wezwaniem...
          ergo: do dziś „pokutuje w nas przekonanie... ze ktoś za nas „cuda”zrobi.
          Tutaj np. ze nie znany, osobiście, nick snajper# to administrator [bóg cyfrowy:]

• edico Katolicyzm to religia dla niezwyczajnych smutasów 31.05.21, 18:26
          awariant napisał:

> qwardian napisał:
          >
          > > Jeżeli odejdziemy od Stolicy Piotrowej, pójdziemy znowu w niewolę do Żyda
          > ...
          >
          > Ten Żyd to Jezus, Król Polski?

którzy sami nie wiedzą po co, za co i dla czego tkwią w tym mentalnym mirażu..

Swego czasu szukałem tych "radosnych" świąt w tym kościele. Na próżno. W kościele "leje" się krew i występuje notoryczne jakieś cierpienie. Nie ma kościoła radosnego, pełnego zabawy i szczęścia. Ciągłe smuty, umartwianie się, straszenia "piekłem", kościelnymi karami i czymś tam jeszcze.

Swego czasu znajomy z zachodu wszedł ze mną do kościoła w Polsce i ... zamarł z przerażenia. Krew i ból na ścianach. Zimno i chłód . Wrażenie niesamowite - Kościół chce, aby wierni nieustannie się biczowali i szorując na kolanach całowali pierścienie purpuratów.
      • feelek Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:37
        Qwardian: "...mentalnie czuję się Prusem...."

chyba Prusakiem?
        • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 14:56
          feelek napisał:

> Qwardian: "...mentalnie czuję się Prusem...."
          >
          > chyba Prusakiem?

Raczej prusakiem. :D

"Dla prusaków dobrą przynętą jest pietruszka, którą po przekrojeniu kładziemy w miejscach stałego ich pobytu. Rano pietruszkę z prusakami wrzucamy do wrzątku."

S.
          • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 15:05
            Nieodwołalnie znajdziesz się Snajperze wśród swoich, tylko kto tam będzie pracować :)
            • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 19:16
              qwardian napisał:

> Nieodwołalnie znajdziesz się Snajperze wśród swoich, tylko kto tam będzie praco
              > wać :)

Ja od urodzenia jestem wśród swoich, wśród Polaków. Za to ty, prusaku, musisz się wśród Polaków czuć obco. Ba, ty się wśród ludzi czujesz obco i chowasz się po kątach, gdy tylko zapali się światło.

S.
              • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 10:12
                snajper55 napisał:

> Ja od urodzenia jestem wśród swoich, wśród Polaków. Za to ty, prusaku, musisz s
                > ię wśród Polaków czuć obco. Ba, ty się wśród ludzi czujesz obco i chowasz się p
                > o kątach, gdy tylko zapali się światło.
                >
                > S.
                Dlatego, że prusaki lubią odpady , smród i brud.
              • qwardian Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 11:26
                snajper55 napisał:

> Ja od urodzenia jestem wśród swoich, wśród Polaków.

Wymordowałeś własnoręcznie 6 miliona Żydów? Wybacz, ale trudno mi w to uwierzyć..
          • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 10:14
            snajper55 napisał:
            > "Dla prusaków dobrą przynętą jest pietruszka, którą po przekrojeniu kładziemy w
            > miejscach stałego ich pobytu. Rano pietruszkę z prusakami wrzucamy do wrzątku.
            > "
            >
            > S.
            O "kurka wódka". Przecież prusaka nawet ogień piekielny nie unicestwi.
            • feelek Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 10:19
              Dajcie spokój z tym poziomem( raczej pionem) dyskusji
              przecie napsal:
              "...Prus...", nie "... prusak..."
              • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 19.02.21, 08:57
                feelek napisał:

> Dajcie spokój z tym poziomem( raczej pionem) dyskusji
                > przecie napsal:
                > "...Prus...", nie "... prusak..."

Jaki on tam "Prus"? Bo siebie tak głupek nazwał?
                • feelek Re: Piętno katolicyzmu 19.02.21, 10:26
                  Prus->Prussia->Borussia->Borussia Dortmund
                  może on kibic Borussi Dortmund?
                  • pocoo Re: Piętno katolicyzmu 19.02.21, 11:45
                    feelek napisał:

> Prus->Prussia->Borussia->Borussia Dortmund
                    > może on kibic Borussi Dortmund?

Przecież dla niego celem kamyka z procy, jest Gwiazda Dawida.

• feelek Re: Piętno katolicyzmu 19.02.21, 12:22
                      pocoo napisała:

> Przecież dla niego celem kamyka z procy, jest Gwiazda Dawida.
                      >

jak to dla niemca
      • edico Re: Piętno katolicyzmu wg qwardian'a 03.03.21, 19:35
        qwardian napisał:

> Jesteśmy tworem Kościoła, takim samym jak Prusy i mentalnie czuję się Prusem. M
        > ieszko w dokumencie Dagome Iudex oddał nas w opiekę Stolicy Piotrowej i staliśm
        > y się na podobieństwo Państwa Zakonnego Najświętszej Marii Panny. Jeżeli odejdz
        > iemy od Stolicy Piotrowej, pójdziemy znowu w niewolę do Żyda i znikniemy jak Pr
        > usy, ale ja nie będę tego oglądać..
        >
        Czyżby?

Na początku roku 1933, kierownictwo Akcji Katolickiej w Niemczech,
        pozostające wówczas pod przewodem von Pappena, wydało następujące oficjalne
        oświadczenie:
        "My, katolicy niemieccy, całą duszą i z pełnym przekonaniem będziemy popierać
        Adolfa Hitlera i jego Rząd. Jesteśmy pełni podziwu dla jego umiłowania
        ojczyzny oraz energii i mądrości jako męża stanu. (...) Katolicyzm niemiecki
        (...) musi czynnie uczestniczyć w budowaniu Trzeciej Rzeszy".

To czyim tworem jesteś dzisiaj?
        • feelek Re: Piętno katolicyzmu wg qwardian'a 06.03.21, 08:41
          pan niemiec chce powrotu ubermensch?
          ale to nie to forum,
          idź na fnorymberga - w pakiecie cyjanek*) - ten sam, co go gieryng wziął
          --
          *) oczyw. na przeczyszczenie - takie - no wiesz : TOTALNE
    • feelek Re: Piętno katolicyzmu 16.02.21, 15:38
      no ale gdzie to piętno katolicyzmu?
      • edico Re: Piętno katolicyzmu 27.05.21, 00:01
        piętno to ślad, to odbite czy wypalone znamię odnoszące się także do fanatyzmu religijnego będącego źródłem konfliktów między grupami społecznymi, który do dzisiaj odciska swe owe widoczne piętno.

Dzisiaj z uwagi na liberalizację społeczeństwa, bycie wierzącym czy praktykującym przestało być swojego rodzaju oczywistością i raczej nie jest w żaden sposób osądzane. Szczególnie w dużych miastach, gdzie prawie każdy czuje się anonimowy. Anonimowość i liberalizacja norm moralnych sprawia, że mieszkańcy największych aglomeracji przestają odczuwać nacisk, że pójście na niedzielną mszę jest tym zachowaniem, którego oczekuje od nich najbliższe otoczenie a jak nie dopełnią tego katolickiego obowiązku, to zostaną w jakiś sposób napiętnowani tak, jak to bywa jeszcze na małych wsiach.

Takie otoczenie szczególnie w wieku dziecięcym wpływa do czasu na ukształtowanie wielu decyzji czy zachowań. Obecnie wpływa trochę mniej, ale myślę, że już wiele zrobiła. W jakimś sensie pozwoliła tez określić się w świecie. Sam skompromitowany i nieudolny system wprowadzenia religii do szkół zrobił wystarczająco wiele, by młodzież zaczęła patrzyć na te "religijne prawdy" przez palce.

Nawet pobieżny przegląd pozwala zorientować się, że na „objaśnieniach i uzupełnieniach istoty chrześcijaństwa” piętno odcisnęły i odciskają ciągle wprowadzane jakieś dogmaty katolickie.

Znana konfesjonalizacja dogmatów wyciskała swoje piętno zarówno na jednostce, jak i społeczeństwach. W wielu wypadkach dochodziło do wyraźnej współpracy między kościołem a państwem w celu ugruntowania wpływu konfesjonalizacji na władzę, co obserwuje się także jeszcze dzisiaj w Polsce. W przeszłości np. papież Honoriusz III (1216–1227) w liście do biskupów Burgos i Walencji nakazał, by zabronili przeoryszom głoszenia kazań z ambony, co było wówczas powszechną praktyką: „Kobiety nie powinny przemawiać, gdyż noszą na wargach piętno Ewy, która przypieczętowała los mężczyzny”.

Nie jest to jedyny przykład. Nikt tak też nie skłócił Polaków jak Kościół katolicki. Tym samym Kościół katolicki staje się coraz bardziej sektą dyktującą warunki bycia i życia nie tylko swoim wiernym.

Kościół nie powinien korzystać z usług instytucji państwowych, aby nie stać się podatnym na mamonę. Ponieważ logika "sakramenty tylko za pieniądze" chociaż by z tego względu, że nie jest zgodna z tradycją biblijną i prawem kanonicznym Kościoła.

Ostatecznym przykładem piętna mogą być twoje niezrównoważone wpisy na forum błądzące między teizmem a ateizmem skrywane pod również nie zrozumiałym sobie pojęciem agnostyka.
      • privus Re: Piętno katolicyzmu 01.06.21, 10:22
        Tkwi ono w samej istocie polskiego katolicyzmu. Religia ta - przedstawiająca się jako niezwykle etyczna - nie ma większego, moralnego wpływu na życie codzienne katolików. A tak na prawdę sprowadza się tylko do zewnętrzno-publicznej obrzędowości, czyli: udziału w mszach niedzielnych i świątecznych, pielgrzymkach, chrzcinach, komuniach, weselach i pogrzebach.

I tyle jest z całego katolicyzmu.
    • feelek Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 10:12
      Tak właśnie:
      piętno
      • edico Re: Piętno katolicyzmu 17.02.21, 16:01
        qwardian sam je podrzucił. Ten cały św. Wojciech został zgładzony podczas trzeciej wyprawy ewangelizacyjnej. Trudno dzisiaj stwierdzić dlaczego tylko on, skoro pozostali wrócili bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. Można się tylko domyślać, jaka to była ewangelizacja, skoro Prusaków zmusiła do powiększenia grona katolickich świętych.
        • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 19.02.21, 14:04
          edico napisał:

> qwardian sam je podrzucił. Ten cały św. Wojciech został zgładzony podczas trzec
          > iej wyprawy ewangelizacyjnej. Trudno dzisiaj stwierdzić dlaczego tylko on, skor
          > o pozostali wrócili bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. Można się tylko domyślać
          > , jaka to była ewangelizacja, skoro Prusaków zmusiła do powiększenia grona kato
          > lickich świętych.

Pewnie zabrał się za ewangelizowanie dzieci pogan metodą Dymera. Od zarania kościół katolicki przyciągał do siebie wszelkiej maści zboczeńców i przestępców.

S.
    • edico Piętno katolicyzmu tkwi głównie w jego fanatyzmie 19.02.21, 14:00
      Tak przynajmniej to odczuwam, a tło historyczne nie wydaje się temu zaprzeczać.

Za piętno katolicyzmu uważam fanatyzm religijny będący w swej istocie ślepą wiarą z jednoczesnym bezgranicznym zaufaniem w swoje doktryny religijne z jednoczesnym brakiem poczucia rzeczywistości. Na terenach polskich przyczyn dopatruję się m.in. w wyprawach krzyżowych, które spowodowały aktywne osiedlanie się Żydów na naszych ziemiach. Pisał o tym Joachim Lelewel słowami: „co żyło, ukryć się zdołało, uchodziło odetchnąć na ziemiach słowiańskich, siedlić się w Polsce”. Za panowania Władysława Hermana (1079–1102) dochodziło do „gromadnych wędrówek prześladowanych Żydów w granice Lechii”.

Wyraźne załamanie międzyreligijnych stosunków ludnościowych nastąpiło w czasie wojny trzydziestoletniej, podczas której miały mirejsce pogromy ludności żydowskiej i polskiej (głównie katolickiej szlachty). Wymiar religijny konfliktu powiększyli kozacy (prawosławie) sprzymierzeni z Tatarani, co w efekcie doprowasdziło do masowych mordów (Wołyń, Podole, Ruś Czerwona) na ludności polskiej, żydowskiej i ormiańskiej.Bespośrednią przyczyną była postawa znienawidzonego kościoła katolickiego dopuszczającego się prześladowań wobec wyznawców prawosławia. Żydzi zostali znienawidzeni jako poborcy ceł, myt, opłat dzierżawnych i innych podatków utożsamianych jako przedstawicieli państwa.

W 1903 roku Józef Piłsudski w artykule „Kwestia żydowska na Litwie” stwierdzał, że poprzez antysemickie nastroje ludności chrześcijańskiej „cynicznie podsycane przez Rosjan” popularna wśród społeczności żydowskich stała się partia Bund. Oderwana Gubernia chełmska – utworzona z części guberni siedleckiej i lubelskiej ustawą z 6 lipca 1912 roku, powstała przez odłączenie od Kraju Przywiślańskiego jako ziemie „rdzennie ruskie”. Podsyciło nieprzychylne wobec Żydów nastroje wśród katolickich Polaków, ponieważ - jak pisał tygodnik „Świat” - obaj chełmscy rabini „składali dziękczynne hołdy” carowi.

Obecność prawosławia na ziemiach należących kiedyś i dziś do Polski nie podlega absolutnie żadnej dyskusji. Nie był to wcale element obcy, lecz pierwotny żywioł chrześcijański wpisany w kulturowy krwiobieg kraju, regionów i wiosek, które na skutek historycznych zawieruch zmieniały przynależność państwową. W 2018 roku minęło 80 lat od jednej z najbardziej haniebnych kart historii Rzeczpospolitej w XX wieku. Chodzi tutaj o wydarzenia, które stały się zaprzeczeniem wielokulturowego i wielowyznaniowego dziedzictwa naszej Ojczyzny a także jednocześnie przygnębiającą manifestacją religijnej przemocy i systematycznych prześladowań, destrukcji bezcennego skarbu kultury wschodniego chrześcijaństwa - o czym dzisiaj się milczy.
      A przecież nic nie dzieje się bez przyczyny i wizji czarnookich hurys do tego wcale nie potrzeba.

Istnieje również strona www.cerkiew1938.pl dokumentująca dużą część bezpowrotnie zniszczonego dziedzictwa – znajdują się na niej ważne informacje dotyczące zburzonych cerkwi i tła historycznego. Ks. Stempa odnotowuje, że w latach 1918-1939 Cerkiew prawosławna w Polsce straciła około 500 świątyń, z których 137 przemianowano na kościoły rzymskokatolickie, a zburzono ok. 130. Pozostałe zamknięto. A przecież kościoły prawosławne czy unickie tak samo były budowane za polskie pieniądze jak i katolickie. Myślę, że nie zapominana rzeź wołyńska miała tutaj też swoje chyba wcale nie małe przyczyny wynikające wprost z fanatyzmu religijnego.
      • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu tkwi głównie w jego fanaty 19.02.21, 14:09
        edico napisał:

> Za piętno katolicyzmu uważam fanatyzm religijny będący w swej istocie ślepą wia
        > rą z jednoczesnym bezgranicznym zaufaniem w swoje doktryny religijne z jednocze
        > snym brakiem poczucia rzeczywistości.

Mam wrażenie że to ostatnie jest najgroźniejsze. Ludzie uczeni od dziecka wiary w cuda, a więc uczeni gardzenia logiką, gardzenia brzytwą Ockhama, później są w stanie uwierzyć w każdą brednię - w homeopatię, irydologię, w reklamy i, co najgorsze, w kłamstwa polityków.

S,
        • kociak40 Re: Piętno katolicyzmu tkwi głównie w jego fanaty 19.02.21, 17:41

"co najgorsze, w kłamstwa polityków." - snajper55

Bardziej lubię przegięcia zgrabnych dziewczyn niż grubych polityków.
    • edico Re: Piętno katolicyzmu 26.03.21, 22:19
      "W miarę jak władze odsuwają Kościół od wpływów na życie publiczne, rośnie reakcja ze strony duchowieństwa: zaczynają się cuda, obrazy płaczą, Matka Boska pokazuje się, gdzie może, kler organizuje zbiorowe pielgrzymki do miejsc świętych. Pielgrzymki te, liczące nieraz po dwadzieścia tysięcy osób i więcej, mają charakter manifestacji politycznych. Po miastach i miasteczkach stare panny miewają mistyczne wzloty i widzenia, w których przepowiadają rychły upadek republiki i powrót monarchii w osobie Henryka V, hrabiego de Chambord, przedstawiciela starszej linii Burbonów. Najpełniejszym wyrazem tych nabożnych tendencji jest budowa bazyliki pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusowego, którą wzniesiono w Paryżu, na wzgórzu Montmartre, aby 'Francji, a zwłaszcza jej stolicy zapewnić opiekę Bożą i miłosierdzie'".
      (Julian Rogoziński w przedmowie do Historii współczesnej Anatola France’a).
      • kociak40 Re: Piętno katolicyzmu 26.03.21, 22:56

"stare panny miewają mistyczne wzloty i widzenia" - edico

Stare panny popełniły śmiertelny grzech zaniechania.
        • edico Re: Piętno katolicyzmu 05.04.21, 03:51
          Trafiłeś tym spostrzeżeniem w w same centrum problemu.
    • spinoff Re: Piętno katolicyzmu 05.04.21, 01:51
      Coraz bardziej czuję się katolikiem, zwłaszcza jak tu zajrzałem i sobie poczytałem. Taki odruch.
      Prezydentem USA właśnie został katolik, drugi raz w historii. Do tego żarliwy, noszący przy sobie różaniec i odmawiający go w wolnych chwilach.
      • feelek Re: Piętno katolicyzmu 05.04.21, 03:43
        A ja znowuż:
        ..
        1. Szanuję i cenię p. Merkel Angelę. Angela wśród niemieckich kanclerzy, co ich od wojny było tyłu, co u nas od ostatnich wyborów, to i tak rekordzistka -rządzi coś 20 lat, a pojedź sobie z Niemcami. I podobno ją tam powszechnie lubią!
        2. Angela to protestant,
        3. Angela -"musi, że ani chybi, Polka, jak nic!
        Dowód? Śmieszne, komu potrzebny : Merkel to czystopolskie nazwisko - nawet był taki polski minister - Jacek Merkel.
        ..
        Nijak nie zaczynam, choćby mimochodem z powodów 1, 2 I 3 czuć się w jakikolwiek sposób protestantem, choćby troszeczkę, tyci, tyci, nic a nic.
        ..
        Rozumiem, co czuje Spinoff, to taki dar, od...wiadomo kogo... co się pytasz?
        • edico Re: Piętno katolicyzmu 05.04.21, 03:50
          Też mam uznanie dla niej i nie o nazwisko tutaj chodzi, chociaż rzeczywiście ma polskie korzenie.
        • spinoff Re: Piętno katolicyzmu 05.04.21, 12:14
          feelek napisał:

> Rozumiem, co czuje Spinoff

Solidarność.
          • edico Re: Piętno katolicyzmu 08.04.21, 20:29
            spinoff napisał:

> feelek napisał:
            >
            >
            > > Rozumiem, co czuje Spinoff
            >
            > Solidarność.
            youtu.be/Xijex6SAMM4
      • snajper55 Re: Piętno katolicyzmu 05.04.21, 03:52
        spinoff napisał:

> Coraz bardziej czuję się katolikiem, zwłaszcza jak tu zajrzałem i sobie poczyta
        > łem. Taki odruch.
        > Prezydentem USA właśnie został katolik, drugi raz w historii. Do tego żarliwy,
        > noszący przy sobie różaniec i odmawiający go w wolnych chwilach.

Różni dziwacy zostają prezydentami USA. Nawet pomarańczowy kolor włosów, nawet różaniec nie powstrzymuje amerykańskiego suwerena przed głosowaniem na takich dziwaków. A potem jest wstyd i zgrzytanie zębów... Jak u nas.

S.
      • edico Re: Piętno katolicyzmu 29.05.21, 09:48
        „Oni (tj. chrześcijanie) odpędzają od nauki wiary wszystkich ludzi mądrych, a dopuszczają tylko głupców i nędzników”. (Celsus)
        • feelek Re: Piętno katolicyzmu 29.05.21, 10:22
          Ooooo. Pan, znowu, to ŚJ?
          A ja od paru dni się zastanawiam: czemu nie ma tu Awarianta i Warianta _b.
          Oni tak zawsze jak przychodzicie.
          • edico Re: Piętno katolicyzmu 31.05.21, 17:31
            A masz coś przeciwko ŚJ tak jak papież Innocenty III przeciwko Katarom. Przecież jedni i drudzy są chrześcijanami wierzącymi w tego samego Boga. O ŚJ o tyle mam znacznie lepsze zdanie niż o katolikach chociaż by z tego względu, że przynajmniej starają się czytać Biblię. A że interpretują ją po swojemu tak jak to robią też katolicy jest sprawą wewnętrzną tych sekt.
    • edico Piętno katolicyzmu to plagiaty religijne 08.04.21, 23:37
      Plagiaty Koscioła katolickiego
      =============================

Horus – Egipt ok. 3000 lat p.n.e:
      - gwiazda na wschodzie
      – urodzony 25 grudnia
      – urodzony przez dziewicę
      – świadkowie 3 królowie
      – został nauczycielem w wieku 12 lat
      – ochrzczony w wieku 30 lat
      – 12 uczniów
      – głosił 12 praw
      – dokonywał cudów (chodzenie po wodzie i uzdrawianie)
      – został ukrzyżowany
      – po trzech dniach zmartwychwstaje

Mitra – Persja ok. 1200 lat przed Chrystusem:
      - urodzony 25 grudnia
      – głosił 12 praw
      – dokonywał cudów
      – został ukrzyżowany
      – przez 3 dni zakopany w ziemi po czym zmartwychwstaje

Attis – Grecja ok. 1200 lat przed Chrystusem:
      - urodzony 25 grudnia
      – 12 uczniów
      – ukrzyżowany
      – zakopany w ziemi po trzech dniach zmartwychwstaje

Kryszna – Indie ok. 900 lat przed Chrystusem:
      - gwiazda na wschodzie
      – urodzony 25 grudnia
      – dokonywał cudów
      – zmartwychwstał

Dionizos – Grecja ok. 500 lat przed Chrystusem:
      - rodzi go dziewica
      – dokonuje cudów
      – zmartwychwstaje

Jezus Chrystus:
      - gwiazda na wschodzie
      – urodzony 25 grudnia
      – świadkowie 3 królowie
      – został nauczycielem w wieku 12 lat
      – ochrzczony i rozpoczęcie działalności misyjnej w wieku 30 lat
      – dokonywał cudów
      – głosił 12 praw
      – 12 uczniów
      – został ukrzyżowany
      – po trzech dniach zmartwychwstał

Nie wykluczam czasami zdających się przypadków. Ale tyle na raz?
      • pocoo Re: Piętno katolicyzmu to plagiaty religijne 04.05.21, 19:17
        edico napisał:

> Plagiaty Koscioła katolickiego
        > =============================

Plagiatu dokonał Jezus. Myślał, że się nie wyda.

>
        > Dionizos – Grecja ok. 500 lat przed Chrystusem:
        > - rodzi go dziewica
        > – dokonuje cudów

Zamienia wodę w wino.

> Nie wykluczam czasami zdających się przypadków. Ale tyle na raz?
        >
        I kto od kogo zgapiał? No kto?
        • edico Re: Piętno katolicyzmu to plagiaty religijne 04.05.21, 21:35
          I naiwnych znalazł. Chociaż - jak twierdzą niektórzy - nie po to została spalona biblioteka w Aleksandrii, by napotykali drwiy z tych parafialnie organizowanych dogmatów. Już Celsus ujawnił nieco prawdziwych słów o religii chrześcijańskiej. Dzisiaj znany jest jedynie z apologetycznego dzieła chrześcijańskiego apologety Orygenesa pt. "Przeciw Celsusowi".
        • edico Czy tylko Jezusowy plagiat? 06.05.21, 15:33
          pocoo napisała:

> Plagiatu dokonał Jezus. Myślał, że się nie wyda.

Nowy Testament jest jedynie zbiorem pism sekty eschatologicznej w łonie samego judaizmu przykrywającym jego podstawę tkwiącą w Starym Testamencie.

Najpierw Bóg wygania z raju Adama i Ewę za skonsumowanie zakazanego owocu.
          To poco w końcu Adamowi tworzył Ewę?

Później w imię swego dzieła obdarzył ich dziećmi.
          To kto tu był niekonsekwentny?

Po namyśle zwolnił Kaima z kary za zabicie brata obdarzając go stworzoną rodziną.
          Chyba tylko w trosce o to, by jeszcze miał kto składać mu ofiary.

Po zniszczeniu życia na ziemi, za czasów Noego, kiedy to "zgładzone [zostało] wszelkie ciało, które się ruchało na ziemi: ptaków, źwierząt, bestyj, i wszystkich ziemopłazów, które się płazają po ziemi, wszyscy ludzie. I wszystko w czym jest duch żywota na ziemi, pomarło" (Rdz 7,21n, Wujek).
          Czy Bóg uczynił tę apokalipsę dlatego, ponieważ w jakimś momencie doszedł do wniosku, że jednak ludzkość ma złe przyrodzenie (pomimo zatracenia plemienia Kainowego i zastąpienia go plemieniem Setytów)?.

Kiedy Noe wyszedł sucha noga z arki i złożył Jahwemu ofiarę całopalną, "zawoniał Pan wonność wdzięczności, i rzekł: Żadną miarą więcej nie będę przeklinał ziemie dla ludzi: zmysł bowiem i myśl serca człowieczego skłonne są do złego od młodzieństwa swego; przetoż więc nie pobiję więcej wszytkiej duszy żyjącej, jakom uczynił. Po wszystkie dni ziemie siew i żniwo, zimno i gorąco, lato i zima, noc i dzień nie ustaną" (Rdz 8,21n, Wujek).
          Przecież Jahwe wykluczył jakąkolwiek możliwość ponownej apokalipsy.
          Czy Jahwe zmienia zdanie?

I jak się do tego wszystkiego ma kolejny Armagedon zapowiadany w Nowym Testamencie przez apokalipsę św. Jana?
          • pocoo Re: Czy tylko Jezusowy plagiat? 29.05.21, 10:39
            edico napisał:

> Czy Jahwe zmienia zdanie?
            >
            To takie boskie widzimisię. Jest bogiem, więc mu wszystko wolno. A to co ludzie napisali...phi.
            Ja też robię to, co uważam za słuszne. Nie zmieniam zdania, gdyż nie jestem bogiem.
    • feelek Re: Piętno katolicyzmu 04.05.21, 12:16
      wawrzanka napisała:

> Piętno to znak, blizna, o której nie można zapomnieć. Szpeci, codziennie o sobi
      > e przypomina, nie chce zniknąć. Jest jak niechciany tatuaż. Kiedyś ważny, dziś
      > niepotrzebny. Problem z usunięciem tatuażu polega na tym, że boli bardziej, niż
      > jego wykonanie.
      >
      > A może my, Polacy, jesteśmy jak jeden wielki organizm, który - tak samo jak każ
      > dy człowiek - ma rozterki, zastanawia się, podejmuje lepsze i gorsze decyzje. J
      > ednych żałuje, innych mniej, ale nie może się już wycofać. I co tu zrobić? Trwa
      > ć w układzie, który utracił swój sens? Ależ koniecznie, przecież zapewnia bezpi
      > eczeństwo. Wprawdzie jest to tylko złudzenie bezpieczeństwa, ale dobre i to. Wy
      > cofać się nie można. Można tylko wszystko unieważnić. Zacząć od początku.
      >
      > Niech już będzie ten Hołownia ze swoim nowym kościołem. Polska nie może żyć bez
      > kościoła, więc przynajmniej niech coś się zmieni.
      ....
      NEGATIVE!
      Nie kolejnemu wcieleniu Palikota, Petru, Kukixa...
      Partia prawicowa już jest i ją trzeba wzmacniać, nie osłabiać.
      Nazywa się PO.
      • wawrzanka Re: Piętno katolicyzmu 04.05.21, 15:49
        feelek napisał:

> Partia prawicowa już jest i ją trzeba wzmacniać, nie osłabiać.
        > Nazywa się PO.

Ja się z tym zgadzam, ale w tym kraju to nie przejdzie. Bądźmy realistami.
        • feelek Re: Piętno katolicyzmu 04.05.21, 16:13
          wawrzanka napisała:
          "Ja się z tym zgadzam, ale w tym kraju to nie przejdzie. Bądźmy realistami."
          ..
          A co oznacza bycie realistami?
          Bo według mnie z panem Hołownią skończy się tak samo jak z Palikotem, Petru'em: za 2 - 3 lata resztki jego partii zostaną litościwie przygarnięte przez PO, jak uprzednio Ruch Palikota, Nowoczesna...
          ..
          Nie rozumiem tylko czemu "...Polak przed szkodą i po szkodzie głupi..." ? Ile jeszcze takich nic nie dających eksperymentów przed nami?
          Czy do q... nędzy p. Hołownia nie może robić tego, co robi w ramach PO?
          ..
          Tak się to odbywa w D, GB...: gdy np. SPD moczy w wyborach, to nikomu nie przyjdzie do głowy zakładać jakiejś SPD- bis/ DieSchroderBewegung/ DasNeueSozialisten, tylko się robi co do kogo należy i czeka na kolejną szansę by wygrać.
          ..
          I tyle.
    • privus Polska to katolicki kraj, ... ;(( 30.05.21, 10:23
      w którym jest zadziwiająco dużo jest nienawiści. Jeśli do tego dodamy, że prawo jest dziś w rękach partyjnych katopisizmu, więc jaka to może być przyszłość?
      Wydawało się, że w historii wyszliśmy na prostą a znaleźliśmy się na zakręcie w do znanej przeszłości.
      • jeepwdyzlu Re: Polska to katolicki kraj, ... ;(( 30.05.21, 11:27
        Jeśli do tego dodamy, że prawo jest dziś w rękach partyjnych katopisizmu, więc jaka to może być przyszłość?
        Wydawało się, że w historii wyszliśmy na prostą a znaleźliśmy się na zakręcie w do znanej przeszłości.
        ---
        Tez się obawiam, głównie konsekwencji ciągle trwającej kampanii antyeuropejskiej. Antyniemieckiej. Grania na nucie nacjonalizmu. Zadziwiająco skutecznie...
        To się skończy za kilka lat polexitem. I wpadnięciem Polski w orbitę Rosji.
        • edico Re: Polska to katolicki kraj, ... ;(( 30.05.21, 22:42
          Kościół nie po raz pierwszy sprzedaje ten kraj dla przynajmniej doraźnych własnych korzyści.
          • privus Re: Polska to katolicki kraj, ... ;(( 05.06.21, 21:59
            Niestety, ale historia się powtarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka