Dodaj do ulubionych

Godność i wartość kobiety

25.10.24, 19:34
Przeczytałam wiele artykułów na katolickich stronach, które poruszają tematykę godności kobiety i jej wartości w społeczeństwie. Niemal wszystkie podkreślają jej rolę w katolickiej rodzinie, szczególnie tą polegającą na prokreacji i wychowywaniu potomstwa. Wartościowa kobieta, według KK, ma zrezygnować z siebie, z wszelkich ambicji, z pracy, po to by "poświęcić" się życiu domowemu, przedstawianemu jak jedyna akceptowalna "droga kariery" dla baby. Alternatywa - zakon.
Odbieram to tak. Ty babo masz nie mieć żadnych własnych fundamentów. Zakładasz rodzinę, masz być uzależniona od małżonka. Jeszcze pół biedy, gdy jest on ok. Gorzej, gdy jest przemocowcem. Jeżeli masz własne fundamenty, takie jak praca i własne dochody, to łatwiej będzie uwolnić się od takiego [...] wulgaryzm wykropkowałam. Ale to już kościółek mniej akceptuje.
W "nauce" kościółka godność kobiet dalej polega sprowadzeni ich do roli dawaczki [...], bezpłatnej służebnicy i generalnie "nieudanego mężczyzny", cytując klasyka.
Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Godność i wartość kobiety 25.10.24, 23:05
      Witaj ~jakornelia1234, jak przeczytałem Twój wątek to tak sobie romantycznie śmiechłem. Ale masz rację w tym co napisałaś, jeśli opierajmy się na poglądach filozoficznych bazujących na chrześcijaństwie, na Biblii. Fakt, że niby Ewa w Raju nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga, bo została stworzona z żebra Adama. Ale nadal pozostaje dziełem Boga, który nie tworzy z założenia rzeczy niedoskonałych !!!. Facet też nie jest istotą doskonalą, bo to by znaczyło, że jest Bogiem. Widzisz droga ~jakornelio1234 ???. Ale spokojnie, bo prawda jest smutna, Kościół ma coś przeciw kobietom. Taki szybki przykład to święty Klemens, on twierdził mniej więcej tak, że każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie, że jest kobietą. Ja powiem, więcej, w ogóle Kościół katolicki i chrześcijanie jako tacy mają jakąś fobię na punkcie waginy. Dalej... Kościół dyskryminuje kobiety również w dzisiejszych czasach, chyba jeszcze 50 lat temu w Polsce kobieta która miała okres nie mogła przystąpić do komunii gdyż była stworzeniem nieczystym, a większość przewielebnych nadal twierdzi, że kobieta jest narzędziem pana Szatana. Tylko chyba już w roku 2024 tragedii nie ma, nie tak dawno z tego co wiem, to Franciszek powiedział, że Kościół jest kobietą, miał tutaj na uwadze tzw. teologię kobiet, czyli element kobiecy w całym życiu Kościoła.
      • hrasier_2 Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 23:23
        Antares nie pomyliło ci się z klątwą Ewy? "Starożytni przypisywali miesiączkowaniu magiczną moc. Demokryt zapewniał, że jeśli miesiączkująca kobieta trzykrotnie przejdzie przez pole boso i z rozpuszczonymi włosami, wypleni wszelkie robactwo. Raz tak raz siak. Powiem ci w sekrecie że Maryja to kobieta. Nawet ta czarna jasnogórska.
    • yoma Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 18:43
      No i jaki ty, osobiście, masz z tym problem?
      • jakornelia12345 Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 19:33
        Mam z tym problem, ponieważ próbowano mnie, dokładnie mnie, wtłoczyć w ten schemat.
        • olszak-przytycki Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 19:47
          Jedźcie do Afganistanu jak wam nie pasuje katolicka Polska.
          • jakornelia12345 Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 19:59
            Kiedy ostatnio sprawiłeś manto swojej babie? Bo jakoś Afganistan Ci się marzy.
            • yoma Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 21:52
              Chyba baba jemu, dlatego wyje 😂
          • yoma Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 21:51
            Kiedy ostatnio sprawdzałam, Polska była świecka, olszaku. Niezależnie od tego, jak głośno będziesz wył.
          • feelek Re: Godność i wartość kobiety 27.10.24, 00:36
            olszak-przytycki napisał(a):

> Jedźcie do Afganistanu jak wam nie pasuje katolicka Polska.
            ....
            f: Polska nie jest katolicka, tylko polska.
            Sam jedź do Afganistanu jak ci nie pasuje polska Polska.
          • elka-sulzerowa2 Re: Godność i wartość kobiety 27.10.24, 01:07
            olszak-przytycki napisał(a):

> Jedźcie do Afganistanu jak wam nie pasuje katolicka Polska.

Niebywale! Polski ... kato-taliban ... nie widzi ironi w tym co napisal?
        • yoma Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 21:50
          Ale im się nie udało, więc co się katujesz.
        • hrasier_2 Re: Godność i wartość kobiety 26.10.24, 23:05
          jakornelia12345 napisała:

> Mam z tym problem, ponieważ próbowano mnie, dokładnie mnie, wtłoczyć w ten sche
          > mat.
          A możesz jaśniej? Ty taka zatwardziała ateistka. Śmie wątpić.
          • jakornelia12345 Re: Godność i wartość kobiety 27.10.24, 11:59
            Oto ja, Jakornelia12345, zatwardziała ateistka. Wychowana w bardzo wierzącej rodzinie, była członkini Akcji Katolickiej i była lektorka podczas mszy. Katolicki kościelny syf poznałam od podszewki.
            Jeszcze tak, w sprawie Twojego wpisu. Kto "śmie" wątpić? Ja, czy Ty? Bo tak trochę niejasno napisane.
            • elka-sulzerowa2 Re: Godność i wartość kobiety 27.10.24, 15:07
              Biorac pod uwage nauczania nie tak znow dawno kanonizowanego przez Watykan oprycha Jose Maria Eschriva, tworcy kultu Opus Dei, kobieta ma byc "niewidoczna i niema". Ten faszyzujacy, megaloman, przestepca extraordinaire, storzyl niezliczonym rzeszom kobiet na swiecie prawdziwe niewolnicze pieklo.
              Dzieki uporowi i wplywom naszego swietego Wojtyly ... ta przestepcza organizacja zostala oficjalnie przyjeta na lono kosciola katolickiego. Jednym slowem watykanskie sepy przygarnely sobie hiene. No i zaczal sie cyrk (praca) w Polsce.

• hrasier_2 Re: Godność i wartość kobiety 30.10.24, 09:57
                "W Księdze Rodzaju 1:27 napisano: „Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył, stworzył mężczyznę i kobietę” . Otrzymali oni równe zadania rządzenia i podporządkowywania sobie wszystkich stworzeń (Księga Rodzaju 1:28). W zasadzie to kościół katolicki powinien to przestrzegać, a nie robi tego..
                • wariant_b Re: Godność i wartość kobiety 30.10.24, 11:02
                  hrasier_2 napisał:

> "W Księdze Rodzaju 1:27 napisano: „Stworzył więc Bóg człowieka ...

Ale już w drugim rozdziale Księgi Rodzaju mamy sprostowanie - Bóg najpierw
                  ulepił mężczyznę, a potem, by się nie nudził, z jego ziobra stworzył kobietę.
                  Jest więc kobieta własnością mężczyzny i ma mu być posłuszna.
                  • elka-sulzerowa2 Re: Godność i wartość kobiety 30.10.24, 20:07
                    Z tym "ziobrem" to jest prawdziwie ciekawa historia gdy sie czyta starsze bajania niz te zapozyczone przez zydowskich koczownikow od otaczajacych ich kultur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka