Dodaj do ulubionych

Jest to ...

01.11.25, 15:11
ostatnie tak popularne słowiańskie święto obchodzone ku pamięci zmarłych przodków w dniach 31 października i 1 listopada. Te prasłowiańskie obrzędy miały na celu utrzymanie równowagi między światem zmarłych i żywych. Miały one charakter magiczny. Często też towarzyszyły im zaklęcia i wezwania mające na celu przywołanie duchów i nawiązanie z nimi kontaktu. Współczesne kościelne Zaduszki czerpią z tych pradawnych, pogańskich korzeni, łącząc modlitwę za zmarłych z tradycją pamięci i odwiedzania grobów. Z dawnej tradycji rozpalania ogniska na cmentarzach utrzymał się jeszcze zwyczaj palenia zniczy na mogiłach.
Obserwuj wątek
    • olszak-przytycki Re: Jest to ... 01.11.25, 17:27
      Kk wszystko zaadaptował i skatolicyzował.
      I pieniążki zarabia-to główny cel istnienia tej sekty.
      • internauta81 Re: Jest to ... 01.11.25, 19:00
        Jest to ...privus 01.11.25, 15:11
        ostatnie tak popularne słowiańskie święto obchodzone ku pamięci zmarłych przodków w dniach 31 października i 1 listopada.
        -------------------------------------------------------------------------------------------------
        Dzień Wszystkich Świętych, moment – dla mnie – głębokiej refleksji, umysłowego skupienia, przypomnienia sobie dni szczęśliwych z osobami których teraz już nie ma i żal za niezdanie sobie sprawy – kiedy byli – że odejdą, więc każdy moment Ich obecności musi być wykorzystany, aby nie wyrzucać sobie samenu, ”potem”, że „zmarnowałem chwile które już nie wrócą” może nawet zastawienia się „kiedy i kto przypomni sobie o mnie, jeśli w ogóle sobie przypomni”.
        Dzień jako symbol przeminiania czasu i kruchości życia biologicznego, za którym następuje następna faza istnienia świadomości razem z ciałem z innej materii.
        Teraz to przerobiono na Halloween, kretyńskie maskerady made in USA , jedynie aby handel robił pieniądze.Money solo money i nic więcej jak money, jedyna rzeczywiście święta rzecz na ziemi.
        Ci, którzy odeszli istneją w innym wymiarze, do którego – jak na razie – ziemska „ludzkość ?” nie ma dostępu.Oni są wśród nas, widzą, słyszą, mogą być wszędzie lecz nie mogą bezpośrednio komunikować.
        Ciało, zmysły – jeść, pić, .. nie żałować - czy umysł ? Świadomość, z istnienia której – absurdalnie – jedynie niewielka grupa ludzi zdaje sobie naprawdę sprawę, świadomość nieśmiertelna, która emigruje w inny wymiar, uwalnia się od ciężaru materialnego ciała i opuszcza realia zdefiniowane przez Jezusa w Ewangelii wg Judasza, w której Judasz jest najbardziej zaufanycm uczniem Jezusa i własnie do Judasza zwraca się Jezus prosząc go o uwolnienie „od ciała w którym jest zamknięty” , aby móc opuścić Ziemię, „Królestwo zła stworzone przez Boga mniejszego” i połączyć się z Bogiem Wyższym, trascendentalnym.

Dzień Wszystkich Świętych, to przecież przedsionek naszego świeta, święta każdego z nas.
        • privus Re: Jest to ... 02.11.25, 20:41
          internauta81 napisał:

> Dzień Wszystkich Świętych, moment – dla mnie – głębokiej refleksji, umysłowego
          > skupienia, przypomnienia sobie dni szczęśliwych z osobami których teraz już nie
          > ma i żal za niezdanie sobie sprawy – kiedy byli – że odejdą, więc każdy moment
          > Ich obecności musi być wykorzystany, aby nie wyrzucać sobie samenu, ”potem”,
          > że „zmarnowałem chwile które już nie wrócą” może nawet zastawienia się „kiedy i
          > kto przypomni sobie o mnie, jeśli w ogóle sobie przypomni”.

Święto może być dla wielu okazją do racjonalnej refleksji nad cyklem życia i śmierci, jego przemijaniem i kruchością ludzkiej egzystencji. Zapewne wielu odnosi się do tej kwestii z perspektywy świadomości (rozumu tradycji, historycznej lub osobistej) kwestionując jednocześnie przy tym religijny czy nadprzyrodzony wymiar tych świąt. Pamięć o bliźnich można pielęgnować nawet bez wiary w życie pozagrobowe przez wspomnienia, odwiedzanie cmentarzy i dbanie o groby, traktując to jako formę szacunku i więzi z minioną przeszłością oraz jej spuścizną ogólnoludzką.
          • olszak-przytycki Re: Jest to ... 02.11.25, 20:51
            Pięknie to ująłeś,Privus.
            Ja wierzę,że kiedyś się spotkam z tymi którzy odeszli wcześniej.
            • privus Re: Jest to ... 05.11.25, 11:00
              olszak-przytycki napisał(a):

> Ja wierzę,że kiedyś się spotkam z tymi którzy odeszli wcześniej.

Wierzyć można w najprzeróżniejsze zjawiska, od religijnych dogmatów poczynając po wszelkie świeckie przekonania takie jak nadzieja na lepszą przyszłość, pewność siebie czy pożądane wartości takie jak dobro i sprawiedliwość. Życie opiera się jednak na na faktach a nie mirażach. Np. poglądy i przekonania o wszelkich formach reinkarnacji występują w różnych wydaniach od wielu tysięcy lat i tyle z nich właśnie pozostaje.
      • privus Re: Jest to ... 02.11.25, 20:21
        Katolicyzm zawłaszczył nie tylko stare święta słowiańskie czyniąc ich swoimi, ale także metody funkcjonowania w społeczeństwie. Na szczęście historyczna przeszłość słowiańska nie dała się udusić i po wielu wiekach powraca dając o sobie znać. Dowodem na to może być powstające centrum edukacji słowiańskiej na Kowalach we Wrocławiu. Ostatnia informacja, jaka do mnie dotarła mówi o zgodzie na dzierżawę terenu przez organizatorów tego ośrodka i zbieraniem funduszy na realizację tego projektu.

Czasy kiedy nastąpiło wrogie przejęcie "Hagia Sophia" już dawno minęły minęły, chociaż historia tej religii niejednokrotnie i nie jednego zadziwiała, i to wcale nie koniecznie w sensie pozytywnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka