Dodaj do ulubionych

Rzym. 14:8-9 wedlug NS

25.02.06, 11:44
Rzym.14:8-9 bo czy żyjemy , żyjemy dla Jehowy, czy też umieramy, umieramy dla Jehowy. Dlatego czy żyjemy, czy też umieramy, należymy do Jehowy. 9 Chrystus bowiem w tym celu umarł i ożył, żeby być Panem zarówno umarłych, jak i żywych.
Prosze o komentarz, sprawdzajac oczywiscie tez i inne przeklady...
Obserwuj wątek
    • ewiak.r Re: Rzym. 14:8-9 wedlug NS 26.02.06, 20:28
      Należący do Boga należą też do Chrystusa. W tym tekście nie ma chyba większego
      znaczenia, o którego Pana chodzi. Wszystkie przekłady mają mniejsze lub większe
      błędy. W tym miejscu, nawet jeśli uzna się, że nastąpiła pomyłka, nie ma ona
      żadnego doktrynalnego znaczenia.
      • tessa18 Re: Rzym. 14:8-9 wedlug NS 02.03.06, 13:10
        List do Rzymian pisał apostoł Paweł tak jak i list do Galatów.Dlatego myśl
        Pawła jest zawarta w Galatów 2:19
        "A ja przez prawo umarłem dla prawa aby ożyć dla Boga.Wraz z Chrystusem
        zawisłem na palu.Już nie ja żyję ,lecz w jedności ze mną żyje Chrystus....Nie
        odtrącam niezasłużonej życzliwości Bożej bo jeśli prawość osiąga się dzięki
        prawu to Chrystus właściwie umarł na darmo".
        A w innym miejscu pisze:
        "Podobnie też wy uważajcie siebie za umarłych dla grzechu ale żyjących dla Boga
        przez Chrystusa".Rzymian 6:11
        A że pierwsi chrześcijanie rzeczywiście należeli do Jehowy przeczytaj Dzieje
        Apostolskie 15:13-17
        "Gdy przestali mówić Jakub odpowiedział mówiąc:"Mężowie bracia,posłuchajcie
        mnie.Symeon wyczerpująco opowiedział jak to Bóg po raz pierwszy zwrócił uwagę
        na narody aby z nich wziąć lud dla swego imienia.A z tym zgadzają się słowa
        proroków tak jak jest napisane:"Potem powrócę i odbuduję upadły szałas Dawidowy
        i odbuduję jego ruiny i na nowo go postawię,aby pozostali ludzie pilnie szukali
        Jehowy wespół z ludżmi ze wszystkich narodów-nazwanymi od mego imienia mówi
        Jehowa który te rzeczy czyni".
        Zatem chrześcijanie mieli być nazwani od imienia Boga a proroctwo o którym mówi
        Jakub jest zapisane w Amosa 9:11,12
        Poza tym sam Jezus został nazwany wiernym świadkiem Boga.Objawienia 3:14,
        Hebrajczyków 12:1-2 opisano tam wielki obłok świadków Boga Jehowy a Jezus
        został tam nazwany Naczelnym Pełnomocnikiem i Udoskonalicielem naszej wiary.
    • jonesku Re: Rzym. 14:8-9 wedlug NS 22.03.06, 02:07
      apologetyka.katolik.net.pl/content/section/23/64/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka