z2006 11.11.06, 10:13 www.mateusz.pl/czytania/20061111.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vobiska1 Re: Mamona i wieczność 11.11.06, 22:25 Komentarz Prawdziwa wolność wiąże się nie tyle z sytuacją zewnętrzną, co z postawą serca. "Nauczyłem się wystarczać sobie w warunkach, w jakich jestem" - zaświadcza św. Paweł, którego nie były w stanie zniewolić ani ubóstwo, ani dostatek. Podobnej postawy uczy nas św. Marcin, który jako ubogi żołnierz wspomógł biedaka połową swego płaszcza, a jako biskup aż do śmierci odbywał wyczerpujące podróże misyjne w swojej diecezji. Oby jego przykład pomógł nam zrozumieć, że tak w dobrej, jak i w złej doli lepiej jest służyć Bogu niż mamonie. Mira Majdan, "Oremus" listopad 2006, s. 54 ---------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Mamona i wieczność 13.11.06, 12:48 A po czym poznać, że jest się zniewolonym? Odpowiedz Link Zgłoś
vobiska1 Re: Mamona i wieczność 13.11.06, 15:19 Po czym poznać zniewolenie ? Ano po tym ,ze złościsz się gdy na śniadanie zabrakło ulubionego gatunku kawy itp.itd.Dziekować Bogu za wszystko co nas spotyka i we wszystkim dostrzegać takze tę, zawsze obecną ,jasną stronę to dla mnie wolnośc wewnętrzna. Odpowiedz Link Zgłoś