juninhopernambucano Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 08:32 żadną, boga NIE MA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual.noise Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 08:53 Oczywiście, że jedyną, słuszną, polską, katolicką .... A tak na serio - rzeczywiście masz mądrych rodziców i dużo masz szczęścia, że dali Ci taką wolność. To niezwykły przywilej. To rzadkie w tym kraju, że ludzie dają taką wolność. Często ludzie biorą dzieci i je chrzczą, bo ... tak trzeba i wszyscy to robią. Posyłają je do komunii, bo ... tak trzeba i wszyscy to robią. Potem bierzmowanie ... musisz iść, bo ... oczywiście robią tak wszyscy, no - może prawie wszyscy. Ponoć każdy jest wolny. Jasne! Ale niemal każdy w Polsce należy do kościoła, który już dawno przestał odpowiadać na potrzeby współczesnego człowieka. Chrzest jest taką czynnością magiczną, która zostawia niestety ślad w psychice i poprzez który formalnie istniejemy w kościelnych archiwach. A poza tym - cóż - głupio z tego powodu jest mi i mojemu bratu, bo nasza mama bez ogródek przyznaje, że odniosła wychowawczą porażkę, że jej dzieci nie chodzą do kościoła. Byłabym bardzo wdzięczna mojej mamie, gdyby przestała tak mówić i gdyby nigdy mnie nie zaniosła do kościoła do chrztu, jak byłam jeszcze ryczącym bejbikiem. Myślę, że mało która religia odpowiada na ludzkie potrzeby tak w 100% i nie myślę tylko o katolickiej. Bez przynależności do jakiejkolwiek religii też można być dobrym człowiekiem. A decydując się na religię poniekąd pozbywamy się odpowiedzialności za to, co robimy, bo religia nam to racjonalizuje. Dużo trudniej jest nie należeć do żadnej religii i wykorzystać tę wolność w taki sposób, aby być porządnym człowiekiem, który przestrzega prawa, uśmiecha się do ludzi, no i po prostu nie jest świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
dragstrip Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 09:07 Odpowiedź jest prosta.Żadną !!!!!! Twoje rozterki najlepiej świadczą o tym ,że żadna religia nie jest słuszna.Nie rozumiem po co w ogóle chcesz wybieraj religię.Jeżeli nawet któraś z religii jest słuszna to szansa trafienia na tę właściwą jest minimalne.A tak przynajmniej zaoszczędzisz na opłatach na tacę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anetazuzka Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 10:19 zgadzam sie z dragstripem :):):) po co komu religia?:):):) poza tym na forum raczej nie znajdziesz odpowiedzi jaka religie masz ewentualnie wybrac:P:P:P:P ktos ci powie przyjmij buddyzm i sie zgodzisz :P nie tędy droga:):):) ****** bez religii mi dobrze :P Odpowiedz Link Zgłoś
danziger73 Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 10:38 Jesli potrzebna Ci wiara w jakies bostwo - wymysl je sobie. Jakas istote wyzsza, ktora sie Toba opiekuje. Poza tym: badz dobrym czlowiekiem i szanuj innych. Kazda religia i kazdy (prawie) bog, ktorego znamy uzna to za wystarczajace, zeby Cie nie smazyc. ;-) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 10:38 Coś mi się zdaje, że to podpucha. Weźmy np. protestantów. Homoseksualiści grzeszą, ale nie byciem homoseksualistami, ale tym, że współżyją z tą samą płcią, choć w różnych państwach jest to różnie oceniane. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lucka Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 11:23 Polecam Szambale (tzn Buddyzm Tybetanski). www.szambala.pl Szambala jest dla wszystkich ludzi, niezaleznie od ich wyzwania, i Szambala uczy, ze we wszystkich ludziach jest dobro podstawowe (tzn boska natura). Kosciol chrzescijanski uczy, ze jestesmy grzeszni i straszy pieklem, po to, by nami kontrolowac, miec nad nami wladze. Odrzucilam chrzescijanizm, poszlam za Szambala. Pieklo nie istnieje po smierci; pieklo tworzymy tu na Ziemii. Moge polecic tez Krija Joge, w ktorej jest moj przyjaciel www.krijajoga.pl Jest to sciezka dla ludzi o dowolnym wyzwaniu, prowadzona przez urzeczywistnionych mistrzow (tzn ludzi z Indii i nie tylko, ktorzy odkryli i uaktywnili swoja boska nature i nauczaja innych jak to robic). Wybor oczywiscie pozostawiam bzdziusiowi Pozdrawiam, Arnika a_lucka@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 11:30 a_lucka napisała: > Polecam Szambale (tzn Buddyzm Tybetanski). www.szambala.pl > > Szambala jest dla wszystkich ludzi, niezaleznie od ich wyzwania, i > Szambala uczy, ze we wszystkich ludziach jest dobro podstawowe (tzn > boska natura). > > Kosciol chrzescijanski uczy, ze jestesmy grzeszni i straszy pieklem, > po to, by nami kontrolowac, miec nad nami wladze. Odrzucilam > chrzescijanizm, poszlam za Szambala. zeranskipawel.blogspot.com/2007/10/azjatyckie-tortury.html www.wojtekwojcik.com/lipiec.htm www.raum.hotstyle.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=49 www.wojtekwojcik.com/phhellpl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jakas_kobietka Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 17:41 jak dla mnie najszlachetniejszy jest buddyzm. ale trzeba wyrzec się pragnień. niee, to zdecydowanie nie dla takiego zwyczajnego wyjadacza chleba... Odpowiedz Link Zgłoś
kejsi1975 Re: Jaką religię wybrać??? 16.05.08, 19:37 Żadnej. Religie powstały aby manipulować ludźmi. Aby poprzez strach i podporządkowanie i zniewolić ludzkie umysły. Najlepiej wierzyć w co się chce, żyć w szczęściu i radości. Celem naszym naziemi jest tylko i wyłącznie generowanie POZYTYWNYCH emocji. Tyle tylko Bóg od nas oczekuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mawt wybierz pierwszą religię od lewej 17.05.08, 01:47 gdy masz trudność z wyborem- zawsze wybieraj to, co po lewej Odpowiedz Link Zgłoś
aaa9941 ewangelię 17.05.08, 07:55 NIe wybieraj religii, bo religia to twór ludzki. Wybierz Ewangelię, czytaj Biblię - żywe słowo Boga dla ludzi a Bóg poprowadzi cię. Bóg powoedział "Dam się znaleźć każdemu kto mnie szuka. Kto mnie szuka całym sercem." Od tej decyzji zależy twoja wieczność. Proś go także żeby zaprowadził cię do prawdziwie wierzacych ludzi. Przyjmij śmierć Jezusa za swoje grzechy i nie żyj dłużej w strachu przed piekłem. Co do homoseksulalizmu jest to grzech, któy jest prawdziwą obrzydliwoscią w oczach Boga. Czyt. np. w Liście do Rzymian.W hitorii świata Bóg pokazał, ze ostro rozprawia się z tym wszeteczeństwem np. niszcząc sodomę i trzeba sobie zdawac z tego sprawe. Protestanci nie akceptują homoseksualizmu jak ktoś wyzej napisał, gdyż jest on wstrętny Bogu. KK nie walczy z homoseksualizmem gdyż jest on jego ostoją. Nie jest prawdą, że wszyscy modlimy się do tego samego boga i w konsekwencji wszyscy trafimy do nieba. Bóg jest tylko jeden i jedna jest droga do nieba jak to mówi sam Bóg: wąska ;) Jeśli chcesz napisz z jakiego jesteś miasta. POlecam też ciekawe filmy i komiksy z tej strony www.alberto.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ewangelię 17.05.08, 13:05 aaa9941 napisała: > NIe wybieraj religii, bo religia to twór ludzki. Wybierz Ewangelię, > czytaj Biblię - żywe słowo Boga dla ludzi a Bóg poprowadzi cię. Bóg > powoedział "Dam się znaleźć każdemu kto mnie szuka. Kto mnie szuka > całym sercem." Od tej decyzji zależy twoja wieczność. Proś go także > żeby zaprowadził cię do prawdziwie wierzacych ludzi. Przyjmij śmierć > Jezusa za swoje grzechy i nie żyj dłużej w strachu przed piekłem. Kim są prawdziwie wierzący ?? Co to znaczy strach przed piekłem ?? > Co do homoseksulalizmu jest to grzech, któy jest prawdziwą > obrzydliwoscią w oczach Boga. Czyt. np. w Liście do Rzymian.W > hitorii świata Bóg pokazał, ze ostro rozprawia się z tym > wszeteczeństwem np. niszcząc sodomę i trzeba sobie zdawac z tego > sprawe. Protestanci nie akceptują homoseksualizmu jak ktoś wyzej > napisał, gdyż jest on wstrętny Bogu Z tym tolerowaniem homoseksualizmu przez protestantów to masz jakieś stare dane ?? kobiety-kobietom.com/queer/art.php?art=265 www.ekumenizm.pl/content/article/20080423175113912.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aaa9941 Re: ewangelię 17.05.08, 17:57 Co do tolerowania homoseksualizmu warto opierac się na tym co powiedział Bóg a nie natym co twierdzą ludzie. Bóg kilkakrotnie jasno określa czym dla Niego jest homoseksualizm i jak zostaną potraktowani wszetecznicy. Jakaolwiek organizacja (nieważne czy nazywa sie kościołem protestanckim, katolickim czy innym) jeśli stoi w sprzecznosci ze Słowem Bożym poniesie tego konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ewangelię 17.05.08, 18:18 aaa9941 napisała: > Co do tolerowania homoseksualizmu warto opierac się na tym co > powiedział Bóg a nie natym co twierdzą ludzie. Bóg kilkakrotnie > jasno określa czym dla Niego jest homoseksualizm i jak zostaną > potraktowani wszetecznicy. Jakaolwiek organizacja (nieważne czy > nazywa sie kościołem protestanckim, katolickim czy innym) jeśli > stoi w sprzecznosci ze Słowem Bożym poniesie tego konsekwencje. To twoje słowa , nie moje ja ci tylko pokazałem ze nie wszyscy protestanci ::)); Protestanci nie akceptują homoseksualizmu jak ktoś wyzej napisał, gdyż jest on wstrętny Bogu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=79569020&wv.x=2&a=79675337 Odpowiedz Link Zgłoś
lanooz Re: Jaką religię wybrać??? 17.05.08, 12:55 Wybrać? Myślisz, że religia jest jak produkt na stoisku? Takich rzeczy się nie wybiera, one same przychodzą. Zaczyna się wierzyć bo rzeczywiście wierzysz, a nie szukasz religii żeby nie iść do piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Jaką religię wybrać??? 17.05.08, 13:07 lanooz napisała: > Wybrać? Myślisz, że religia jest jak produkt na stoisku? Takich rzeczy się nie > wybiera, one same przychodzą. Zaczyna się wierzyć bo rzeczywiście wierzysz, a > nie szukasz religii żeby nie iść do piekła. Co wy się tak tego piekła boicie Jezus był w nim trzy dni i nie słyszałem żeby narzekał ::)))) Skład Apostolski Wierzę w Boga Ojca wszechmogącego, stworzyciela nieba i ziemi. I w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Zstąpił do piekieł. Trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca wszechmogącego; stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Jaką religię wybrać??? 17.05.08, 16:40 Nie wiesz jaka religie wybrac , w co ? , w kogo wierzyc ? WIERZ W SIEBIE . Genialny fizyk A.Einstein w liście, do którego dotarli dziennikarze brytyjskiego "Guardiana", skierowanym do filozofa Erica Gutkinda, pisał : "Słowo <Bóg> to dla mnie produkt ludzkich słabości, a Biblia to kolekcja prymitywnych, dziecinnych opowieści. Sama religia to dla mnie wcielenie najbardziej dziecinnych przesądów". Odpowiedz Link Zgłoś
abmiros Re: Jaką religię wybrać??? 17.05.08, 20:45 karbat napisał: > Nie wiesz jaka religie wybrac , w co ? , w kogo wierzyc ? > > WIERZ W SIEBIE . > > Genialny fizyk A.Einstein w liście, do którego dotarli dziennikarze > brytyjskiego "Guardiana", skierowanym do filozofa Erica Gutkinda, > pisał : > "Słowo <Bóg> to dla mnie produkt ludzkich słabości, a Biblia to > kolekcja prymitywnych, dziecinnych opowieści. > Sama religia to dla mnie wcielenie najbardziej dziecinnych > przesądów". Einstein czy nie Einsten, niewazne. Dowcip polega na tym, aby i z Einsteina nie robic bostwa, a poza tym jakim on jest autorytetem w sprawach religii? To co karbat cytuje powyzej ma wartosc w odniesieniu do Einsteina i zadnej innej ponad to. Propozycja jaka wysuwa krabat: >Nie wiesz jaka religie wybrac , w co ?, w kogo wierzyc ? > > WIERZ W SIEBIE. zawiera w sobie sedno problemu w co, w kogo wierzyc, ale jest chyba zbyt daleko idacym uproszczeniem Ja np., mimo swojego dojrzalego wieku i wielu "przygod" samochodowych, nie moge tak calkowicie wierzyc w siebie w sprawach funkcjonowania mojego samochodu, musze ten samochod od czasu do czasu oddac w rece mechanika. Te mysl mozna rozwijac az dojdzie sie do oczywistego zreszta wniosku, ze jestesmy gatunkiem spolecznym, i to bardzo gleboko uspolecznionym, do tego stopnia, ze wszystkie dziedziny naszego zycia maja swoich specjalistow, w tym i religia. Mozna dlugo szukac mechanika samochodowego do ekspertyzy ktorego mozna miec zaufanie, mozna przez szczesliwy przypadek znalezc go od razu. W sprawach religii sytuacja jest znacznie, znacznie bardziej skomplikowana, poczawszy od faktu, ze zaraz na wstepie takich poszukiwan nasuwa sie pytanie, wg jakich kryteriow szukac tej "najlepszej"? Ofert na rynku religijnym jest mnostwo roznych, pewno w 98% sa one teistyczne, i chyba od tego trzeba zaczac, od koncepcji boga - czy on wogole jest, jezeli jest, to jaki, czy czlekoksztaltny i myslacy ludzkimi kategoriami ... Ale tutaj musze przerwac, bo nie chce sie narzucac w tych bardzo osobistych sprawach. Dla ciekawych do czego ja doszedlem moge jeszcze dodac, ze do ateizmu-odnosnie wszystkich bogow proponowanych przez znane mi religie, czyli odnosnie koncepcji tak czy inaczej czlekoksztaltnego boga, i do agnostycyzmu-abym ja byl zdolny wymyslec jaki on jest, jezeli jest ... no, moze z pewnych informacji o swiecie ktory stworzyl-jezeli go "stworzyl". Poczekajmy, zobaczymy, jezeli nie ja, to na pewno ja w nastepnych pokoleniach bede cos wiecej na ten temat wiedzial. Natomiast gdyby ktos chcial puscic w ruch przedsiebiorstwo zarabiajace w sektorze "religia", i szukal porady jak to zrobic, to musialby podac mi warunki wstepne, szczegolnie tradycje intelektualne i moralne spoleczenstwa, w ktorym chce uruchomic to przedsiebiorstwo, bo w sprawach religii tradycja odgrywa decydujaca role, nie mowiac juz o takich koniecznych warunkach wstepnych, jak kapital ktory ma sie do dyspozycji, rodzaj pracownikow mozliwych do zaangazowania na rynku pracy, itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
abmiros Re: Jaką religię wybrać??? 17.05.08, 21:01 kolter_hugh napisał: > lanooz napisała: > > > Wybrać? Myślisz, że religia jest jak produkt na stoisku? Takich rzeczy si > ę nie > > wybiera, one same przychodzą. Zaczyna się wierzyć bo rzeczywiście wierzys > z, a > > nie szukasz religii żeby nie iść do piekła. > > Co wy się tak tego piekła boicie Jezus był w nim trzy dni i nie słyszałem żeby > narzekał ::)))) > > Skład Apostolski > > Wierzę w Boga Ojca wszechmogącego, stworzyciela nieba i ziemi. > I w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, > który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Maryi Panny, > umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. > Zstąpił do piekieł. Trzeciego dnia zmartwychwstał, > wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca wszechmogącego; > stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. You made my day, kolter_hugh! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Jaką religię wybrać??? 19.05.08, 13:15 Wyłącznie bokononizm: pl.wikipedia.org/wiki/Bokononizm Odpowiedz Link Zgłoś
koronek1 Re: Jaką religię wybrać??? 20.05.08, 10:24 Jesli podajesz informacje , to byloby dobrze zebys dokladnie sprawdzil to co chcesz innym podac i nie wrzucal wsyztskich protestantow do jednego wora! Bo nie prawda jest ze protestanci czyli luteranie augsburscy uwazaja , ze > homoseksualiści nie grzeszą, natomiast grzeszą ci, którzy ich poniżają > . NIE! Homoseksualizm jest grzechem ! Wiele razy Biblia podaje ze to grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
polestar Re: Jaką religię wybrać??? 20.05.08, 17:22 jesli chcesz sobie 'wybrać' jakąś religię, bo w coś wierzyc wypada i w sumie to fajnie by było, to może stwórz sobie nową religię? wymyśl sobie boga lub dostrzeż go w hotdog'u. ale jeśli chcesz znać prawdę o tym czy istnieje bóg, istota najwyższa, to szukaj prawdy, nie boga. różnica polega na tym, że jeśli szukasz boga, z którym byłoby ci najwygodniej, nie obchodzi cię nic ponad własne fanaberie. natomiast jeśli szukasz prawdy, to kiedy ją znajdujesz możesz ją zaakceptować lub nie, ale nie masz możliwości modyfikacji tak żeby była bardziej pluszowa, bardziej wygodna. tylko taka wiara ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaguciusia Re: Jaką religię wybrać??? 22.05.08, 10:21 Nie czytam tych bzdur wypisanych wczesniej...tylko polecam z całego serca wiare:Zieloswiatkową.Również bardzo długo szukałam takiego koscioła,gdzie chodzi sie dla Boga a nie dla innych.Gdzie czuje sie JEGO obecność i sa wspaniali ludzie,którzy z Jego pomocą pomoga również i Tobie w każdym problemie.szczerze polecam.Jezeli w Twoim miescie nie ma takiego Zboru to wybierz Zbor babtystow sa bardzo podobne:)spróbuj a nie bedziesz zalowal. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Jaką religię wybrać??? 22.05.08, 10:24 mamaguciusia napisała: > Nie czytam tych bzdur wypisanych wczesniej...tylko polecam z całego > serca wiare:Zieloswiatkową.Również bardzo długo szukałam takiego > koscioła,gdzie chodzi sie dla Boga a nie dla innych.Gdzie czuje sie > JEGO obecność i sa wspaniali ludzie,którzy z Jego pomocą pomoga > również i Tobie w każdym problemie.szczerze polecam.Jezeli w Twoim > miescie nie ma takiego Zboru to wybierz Zbor babtystow sa bardzo > podobne:)spróbuj a nie bedziesz zalowal. To może zanim tam pójdzie to opowiedz mu o waszych zbiorowych modłach , wygląda to jak stado dzikich gęsi przy dobrym korycie ::)) Odpowiedz Link Zgłoś