gwiazi 19.12.08, 21:49 Zastanawiam się dlaczego nazywamy Mikołaja Świętym i dlaczego pisze się go z dużej litery? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krytykantka07 Re: Święty Mikołaj. 19.12.08, 21:54 A Dziadek Mróz to niby jakimi literami się pisze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martha31 Re: Święty Mikołaj. 19.12.08, 22:35 pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Miko%C5%82aj Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazi Re: Święty Mikołaj. 19.12.08, 23:34 Wydaje mi się że większosć ludzi na tym świecie jeśli słyszy o Św. Mikołaju w zbliżających się świętach, nie ma na myśli, Świętego Mikołaja Cudotwórce z Miry, który swą odwagą i sprawiedliwością wykazał się ratując od śmierci niesłusznie skazanych urzędników cesarskich, a Świętego Mikołaja, który jest baśniową postacią starszego mężczyzny z brodą ubranego w czerwony strój, który wedle legendy w okresie świąt Bożego Narodzenia rozwozi dzieciom prezenty saniami ciągniętymi przez zaprzęg reniferów. Zatem o tym Świętym Mikołaju chciałem porozmawiać a dokładnie o jego świętości i takich sobie drobiazgach jak np. nabieraniu dzieci że to on a nie rodzice przynoszą prezenty. dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
martha31 Re: Święty Mikołaj. 19.12.08, 23:40 gwiazi napisał: > Wydaje mi się że większosć ludzi na tym świecie jeśli słyszy o Św. Mikołaju w > zbliżających się świętach, nie ma na myśli, Świętego Mikołaja Cudotwórce z Miry > , > który swą odwagą i sprawiedliwością wykazał się ratując od śmierci niesłusznie > skazanych urzędników cesarskich, a Świętego Mikołaja, który jest baśniową > postacią starszego mężczyzny z brodą ubranego w czerwony strój, który wedle > legendy w okresie świąt Bożego Narodzenia rozwozi dzieciom prezenty saniami > ciągniętymi przez zaprzęg reniferów. > Zatem o tym Świętym Mikołaju chciałem porozmawiać a dokładnie o jego świętości > i > takich sobie drobiazgach jak np. nabieraniu dzieci że to on a nie rodzice > przynoszą prezenty. > dziękuję. Jak dzieci chodza na katechezę to wiedzą kto to był sw. Mikołaj i ze dziadek z brodą to tylko tradycja. Warto wiedzieć takie rzeczy ,zeby nie dać sie nabrać. Wydaje się,że katolickie dzieci są tutaj mądrzejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazi Re: Święty Mikołaj. 19.12.08, 23:49 jednak wyraz ŚWIĘTY, pada tak przy jednym mikołaju jak i przy drugim. Czyli jak mamy nazwać to? Kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Święty Mikołaj. 20.12.08, 00:32 martha31 napisała: **Jak dzieci chodza na katechezę to wiedzą kto to był sw. Mikołaj i ze dziadek z brodą to tylko tradycja. Warto wiedzieć takie rzeczy ,zeby nie dać sie nabrać. Wydaje się,że katolickie dzieci są tutaj mądrzejsze? ** Jak dzieci chodzą na religię, to już tam ludzie w szatach czarodziejów nas....ją im do głowy ile wlezie. Żeby nie coca cola to o jakimś biskupie by pewnie mało kto dzisiaj słyszał. A nawet gdyby to i co? Różne zwyczaje pomieszały się ze sobą (celowo lub nie) i mamy mikołaja w urodziny Jezuska, które przypadają kilka miesięcy po jego urodzinach (jeśli takie faktycznie były w historii, co wątpliwe) i drzewko pogańskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Święty Mikołaj. 20.12.08, 01:00 martha31 napisała: > Jak dzieci chodza na katechezę to wiedzą kto to był sw. Mikołaj i ze > dziadek z brodą to tylko tradycja. > Warto wiedzieć takie rzeczy ,zeby nie dać sie nabrać. > Wydaje się,że katolickie dzieci są tutaj mądrzejsze? Dzieci czekają na wigilię żeby podzielić się opłatkiem? Dzieci czekają na prezenty i dynda im od kogo dostaną.Opowieści o katolickim św. Mikołaju słuchają jak każdej innej bajki. Jesteś naiwna , złośliwa czy zwyczajnie głupia? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Święty Mikołaj. 20.12.08, 15:19 pocoo napisała: > Jesteś naiwna , złośliwa czy zwyczajnie głupia? 1.2.3 ::))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Święty Mikołaj. 20.12.08, 15:18 martha31 napisała: Jak dzieci chodza na katechezę to wiedzą kto to był sw. Mikołaj i ze > dziadek z brodą to tylko tradycja. > Warto wiedzieć takie rzeczy ,zeby nie dać sie nabrać. > Wydaje się,że katolickie dzieci są tutaj mądrzejsze? To na katechezie nie powiedzieli wam że wasz Mikołaj od 1969 roku nie jest już świętym w Krk ? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Święty Mikołaj. 20.12.08, 16:02 kolter_one napisał: > > To na katechezie nie powiedzieli wam że wasz Mikołaj od 1969 roku nie jest już > świętym w Krk ? Ja się nie dziwię , przecież ten katolicki Mikołaj robił dzieci na szaro. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Święty Mikołaj. 20.12.08, 21:47 pocoo napisała: > Ja się nie dziwię , przecież ten katolicki Mikołaj robił dzieci na szaro. Nie na czarno ? Odpowiedz Link Zgłoś