arcykr 16.11.03, 06:27 www.list.media.pl/articles.php?lng=pl&pg=342 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Idole i ikony 16.11.03, 16:13 Święty jest tylko Bóg. Jestem przeciwna kultom obrazów, figur czy miejsc. Mogą one stanowić kawałek historii, czy łączyć się z nadzieją na pośrednictwo do Boga , ale nigdy nie powinny być przedmiotem kultu. Za "cielca" pod górą Synaj Izraelici za karę nie weszli do Ziemii Obiecanej, dopiero ich potomkowie, którzy się bałwanowi nie pokłonili. Wiem, że 2000 lat temu trudno było całkowicie zniszczyć od razu pogańską tradycję, ale teraz ludzie są już na takim etapie rozwoju, że nie potrzebują "wyobrażeń" Boga, czas powrócić do zasad mojżeszowych - nie będziesz czynił podobizny.... Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Idole i ikony 17.11.03, 09:16 a000000 napisała: > Za "cielca" pod górą Synaj > Izraelici za karę nie weszli do Ziemii Obiecanej, dopiero ich potomkowie, > którzy się bałwanowi nie pokłonili. Bo cielec był idolem a nie ikoną. Wiem, że 2000 lat temu trudno było > całkowicie zniszczyć od razu pogańską tradycję, ale teraz ludzie są już na > takim etapie rozwoju, że nie potrzebują "wyobrażeń" Boga, czas powrócić do > zasad mojżeszowych - nie będziesz czynił podobizny.... To nie przeczy kultowi ikon. www.galerikon.gda.pl/pl/oikonach.html www.dominikanie.pl/teofil/1998/wpatruj Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Idole i ikony 17.11.03, 16:38 arcykr napisał: . > Bo cielec był idolem a nie ikoną. Jak go zwał tak go zwał. Ważne, że ludzie modlą się do figur i obrazów. Mnie to nie odpowiada. > To nie przeczy kultowi ikon. Jestem przeciwna kultowi ikon, obrazów, posągów.... To są przedmioty. Linki przejrzałam, nie zgadzam sie z interpretacją i egzaltacją wypowiadającego się. Nie wydaje mi się, aby ikony stanowiły kanał przekazujący łaskę Bożą człowiekowi. Człowiek łaskę zdobywa swoimi uczynkami a nie klęczeniem i oddawaniem czci przedmiotom. Bóg nie chce aby człowiek zachwycał się "boskim obliczem" ani czymkolwiek równie materialnym. To jest zachowanie typowe dla człowieka i jego świata. Bóg chce abyśmy Go wielbili poprzez uczynki wobec bliźniego swego. Za oddawanie pokłonu "przedmiotom kultu" Bóg bedzie karał do trzeciego, czwartego pokolenia. Sprawiedliwy Bóg chce nam powiedzieć, że nie wsadzi wnuki do piekła, tylko, że oddawanie czci bałwanom przyniesie straty skutkujące na pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Idole i ikony 17.11.03, 19:30 a000000 napisała: > arcykr napisał: > . > > Bo cielec był idolem a nie ikoną. > > Jak go zwał tak go zwał. Ważne, że ludzie modlą się do figur i obrazów. Mnie to nie odpowiada. Ikona odsyła do tego, kogo przedstawia. Istnoeje całateologia ikony. Oczywiście można z ikony zrobić sobie idola. > > > > > To nie przeczy kultowi ikon. > > Jestem przeciwna kultowi ikon, obrazów, posągów.... To są przedmioty. > > Linki przejrzałam, nie zgadzam sie z interpretacją i egzaltacją wypowiadającego > > się. Nie wydaje mi się, aby ikony stanowiły kanał przekazujący łaskę Bożą > człowiekowi. Ale tak głosi i katolicyzm i prawosławie. Człowiek łaskę zdobywa swoimi uczynkami Łaska jest zawsze darmo dana. a nie klęczeniem i > oddawaniem czci przedmiotom. Nie przedmiotom, aletym, do kogo ikona odsyła. > Bóg nie chce aby człowiek zachwycał się "boskim > obliczem" ani czymkolwiek równie materialnym. To właśnie byłby kult idola. To jest zachowanie typowe dla > człowieka i jego świata. Bóg chce abyśmy Go wielbili poprzez uczynki wobec > bliźniego swego. Również przez uczynki. Za oddawanie pokłonu "przedmiotom kultu" Bóg bedzie karał do > trzeciego, czwartego pokolenia. Jeżeli ktoś jest w okularach i kłania się komuś, komu spotyka, to czy kłania się swoim okularom? Sprawiedliwy Bóg chce nam powiedzieć, że nie > wsadzi wnuki do piekła, tylko, że oddawanie czci bałwanom przyniesie straty > skutkujące na pokolenia. No własnie, nie należy czcić bałwnów = idoli. Odpowiedz Link Zgłoś
cheezwhiz Re: Idole i ikony 17.11.03, 19:44 arcykr napisał: > a000000 napisała: > > > arcykr napisał: > > . > > > Bo cielec był idolem a nie ikoną. > > > > Jak go zwał tak go zwał. Ważne, że ludzie modlą się do figur i obrazów. Mn > ie to nie odpowiada. > Ikona odsyła do tego, kogo przedstawia. Istnoeje całateologia ikony. Oczywiście > można z ikony zrobić sobie idola. > > > > > > > > > To nie przeczy kultowi ikon. > > > > Jestem przeciwna kultowi ikon, obrazów, posągów.... To są przedmioty. > > > > Linki przejrzałam, nie zgadzam sie z interpretacją i egzaltacją wypowiadaj > ącego > > > > się. Nie wydaje mi się, aby ikony stanowiły kanał przekazujący łaskę Bożą > > człowiekowi. > Ale tak głosi i katolicyzm i prawosławie. > > Człowiek łaskę zdobywa swoimi uczynkami > Łaska jest zawsze darmo dana. > > a nie klęczeniem i > > oddawaniem czci przedmiotom. > Nie przedmiotom, aletym, do kogo ikona odsyła. Kazdy obrazek Matki Boskiej odsyla do Matki Boskiej a jednak ludzie pielgrzymuja do Czarnej Madonny bardziej niz do innego jej wizeunku. Czy ten obraz odsyla bardziej do Matki Boskiej a inne mniej? Gdyby to co mowisz bylo prawda mozna by spokojnie podmienic obraz Czarnej Madonny na inny i nie powinno byc zadnej roznicy. Ludzie jednak wlacznie z ksiezmi i Papierzem wola sie modlic do Czarnej Madonny i to sankcjonuje zwyczaj kultu przedmiotow o ktorym mowi a00000000 i nikogo to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Idole i ikony 17.11.03, 19:51 cheezwhiz napisał: > Kazdy obrazek Matki Boskiej odsyla do Matki Boskiej a jednak ludzie > pielgrzymuja do Czarnej Madonny bardziej niz do innego jej wizeunku. Czy ten > obraz odsyla bardziej do Matki Boskiej a inne mniej? Może "wydajniej"? Gdyby to co mowisz bylo > prawda mozna by spokojnie podmienic obraz Czarnej Madonny na inny i nie > powinno byc zadnej roznicy. W religijności ważna jest też psychika i szeroko rozumiana estetyka. Odpowiedz Link Zgłoś