Dodaj do ulubionych

Spłata u komornika - pytanie

IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 19:08
Spłaciłam zadłużenie w całości u komornika. Dał mi pismo, że zwalnia moją pensję z zajęć, ale powiedział, że pismo o spłacie zadłużenia dostanę pocztą do domu. Teraz się denerwuję, że doliczy mi jakieś opłaty manipulacyjne. Spłaciłam na podstawie aktualnego stanu zadłużenia na dzień spłaty, ale nie wzięłam od niego pisma z aktualnym stanem zadłużenia. Po prostu pokazał mi, ile zostało, wpłaciłam (mam dowód wpłaty oczywiście), potem wystawił pismo o zwolnieniu pensji z zajęć, a na pismo o spłacie mam czekać. Mam się co denerwować, czy spać spokojnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Spłata u komornika - pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.11, 11:50
      ktos wie?
      • mrugam_swiatlami Re: Spłata u komornika - pytanie 01.08.11, 11:37
        Nie przejmuj się.

Komornik policzył co mu się należało jak spłacałaś. Po prostu wydał Ci zwolnienie od razu, bo gdyby poszło normalnym trybem, to musisz doliczyć ze 2-3 tygodnie na obieg korespondencji.

W postanowieniu kończącym sprawę będzie wszystko wypisane. Jeśli coś zostało do zapłaty, to Cię dowezwą, ale to się nie zdarza często i jak już to będą jakieś grosze.

Z mojego własnego doświadczenia wynika, że komornik zwyczajnie woli zakończyć sprawę i mieć Cię z głowy niż wyciągać koszty niezgodnie z prawem, bo to zysk mikry, a ryzyko duże. Komornik bierze co się legalnie da i wrzuca sprawę na półeczkę "zamknięte".

Pozdrawiam i gratuluję pozbycia się długu:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka