Dodaj do ulubionych

Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!!

09.12.11, 14:23
Witam,

Jakiś czas temu dałam pewnemu Panu zaliczkę na poczet wykonania umowy w wysokości ok. 3000, z umowy się oczywiście nie wywiązał, zaliczki nie zwrócił, sprawa trafiła do sądu,w 2004 r. są wydał wyrok i nakaz zwrotu. Sprawę przekazałam do komornika ale oczywiście umorzył postępowanie. Sprawę odłożyłam na półkę ale straciłam pracę i te pieniądze by się mi bardzo przydały, dlatego szukam dobrej firmy windykacyjnej, która podejmie się windykacji należności po bezskutecznej egzekucji komorniczej.

Proszę o namiary na firmy windykacyjne (najlepiej z W-awy), opinie, może ktoś był lub jest w takiej sytuacji i coś mi podpowie.
Obserwuj wątek
    • maniek_z_impib.pl Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 09.12.11, 20:56
      A nie lepiej zwrócić się ponownie do komornika? Niekoniecznie tego samego.

Firma windykacyjna nic nie może.

Przed wizytą u komornika warto zrobić mały wywiad i znaleźć majątek dłużnika i wskazać komornikowi czego zajęcia się domagasz, najlepiej coś drogiego - dom, samochód itp.
      • Gość: Q Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! IP: *.home.aster.pl 10.12.11, 09:13
        2004 rok - przedawnienie. Jak mądry dłużnik - nic nie dostaniesz.
        • unhappy Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 10.12.11, 11:13
          Gość portalu: Q napisał(a):

> 2004 rok - przedawnienie. Jak mądry dłużnik - nic nie dostaniesz.

W tym wypadku przedawnienie to 10 lat. Nie 3.
        • mordimer.madderdin Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 10.12.11, 11:19
          Gość portalu: Q napisał(a):
          > 2004 rok - przedawnienie. Jak mądry dłużnik - nic nie dostaniesz.

To że jak znaczy? Że jest jakaś ustawa, że należności z 2004 roku nie podlegają są wyłączone spod polskiego prawa?

Bzdury oczywiste piszesz.
          • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.144.241.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.12.11, 11:43
            Prawomocny wyrok to ..swoiste dożywocie. Po 9 latach i 11 miesiacach wykonujesz jakąkolwiek czynność prawną związana z tą sprawą i ..polka zaczyna sie od nowa. Kolejne 10 lat ogladania sie za siebie.
            • zauber07 Re: do mm 10.12.11, 12:08
              Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Prawomocny wyrok to ..swoiste dożywocie. Po 9 latach i 11 miesiacach wykonuje
              > sz jakąkolwiek czynność prawną związana z tą sprawą i ..polka zaczyna sie od no
              > wa. Kolejne 10 lat ogladania sie za siebie.

A kiedy czynnosć prawna podjęta zostanie po 9 latach,11 miesiących,29 dniach,23 godzinach i 58 minutach to dopiero wierzyciel wstrzeliłby się idealnie....?

• mordimer.madderdin Re: do mm 10.12.11, 12:31
                zauber07 napisał:
                > A kiedy czynnosć prawna podjęta zostanie po 9 latach,11 miesiących,29 dniach,2
                > 3 godzinach i 58 minutach to dopiero wierzyciel wstrzeliłby się idealnie....?

Korzystniej działać przed upływem 3 lat - z uwagi na przedawnienie odsetek.
                • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.144.241.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.12.11, 12:40
                  I znowu czegoś sie nauczyłam . Czy Możesz podac podstawe prawna przepisu mowiącego o tym że odsetki po 3 latach sie przedawniaja
                  • mordimer.madderdin Re: do mm 10.12.11, 13:58
                    Czy Możesz podac podstawe prawna przepisu mowiącego o tym że odsetki po 3 latach sie przedawniaja

Art. 125 kc, ostatnie zdanie.
                    • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.144.241.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.12.11, 16:58
                      Czytam komentarze do przytaczanego przez Ciebie art 125 i mam pewne wątpilwosci. Komentarze nie są jednoznaczne. W wyrokach sąd mowi że - zasądza kwotę np. 1000 zł wraz z ustawowymi odsetkami OD DNIA 2011.12.10 DO DNIA ZAPŁATY . Gdyby zgodzic sie z Twoja interpretacja to po 3 latach dłuznik olał by wierzyciela i próbował by zapłacic dług mozliwie jak najpóźniej.
                      Ale w poniedziałek zapytam ..ZAWODOWCA.
                      • mordimer.madderdin Re: do mm 10.12.11, 18:36
                        Nie doczytałaś: "roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości".

Czyli: jeśli powód w pozwie skapitalizował odsetki - to podlegają one przedawnieniu 10-letniemu.
                        Od, upraszczając: kwoty wyroku, naliczane są kolejne odsetki, do dnia zapłaty. Takie odsetki są świadczeniem należnym w przyszłości i jako takie podlegają przedawnieniu 3-letniemu.
                        • mordimer.madderdin Re: do mm 10.12.11, 18:38
                          A jeszcze doprecyzowując, bo może nie do końca zrozumiałem Twoje wątpliwości: jeśli doszłoby do egzekucji wyroku po np. 8 latach, dłużnik mógłby się uchylić od zapłaty odsetek starszych, niż 3 lata.
                          • zauber07 Re: do mm 12.12.11, 07:18
                            mordimer.madderdin napisał:

> A jeszcze doprecyzowując, bo może nie do końca zrozumiałem Twoje wątpliwości: j
                            > eśli doszłoby do egzekucji wyroku po np. 8 latach, dłużnik mógłby się uchylić o
                            > d zapłaty odsetek starszych, niż 3 lata.

Kiedy to można zrobić,czy po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji przez komornika ?
                            W jakiej formie,czy zaskarżam czynnoci komornika lub ewentualnie podnoszę zarzut przedawnienia odsetek?oraz jakie są terminy w/w?
                            • mordimer.madderdin Re: do mm 13.12.11, 11:54
                              zauber07 napisał:
                              Kiedy to można zrobić,czy po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji przez komornika ?
                              > W jakiej formie,czy zaskarżam czynnoci komornika lub ewentualnie podnoszę zarzu
                              > t przedawnienia odsetek?oraz jakie są terminy w/w?

Opozycyjne powództwo przeciwegzekucyjne. KPC nie określa terminu na jego wniesienie, możesz to zrobić przed, w trakcie, a także po zakończeniu egzekucji, o ile nie została zwieńczona sukcesem.
                              • zauber07 Re: do mm 14.12.11, 07:45
                                mordimer.madderdin napisał:
                                >
                                > Opozycyjne powództwo przeciwegzekucyjne. KPC nie określa terminu na jego wniesi
                                > enie, możesz to zrobić przed, w trakcie, a także po zakończeniu egzekucji, o il
                                > e nie została zwieńczona sukcesem.

Dzięki za odpowiedź
              • Gość: Wanda Re: do zauber7 IP: *.152.144.241.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.12.11, 12:38
                Rozumiem że niezrozumiałś / albo sie droczysz /mojej intencji którą zawarłem w swoim poście .
                Oczywiscie że Masz racje co nie zmienia faktu ze wyrok prawomocny to swoiste dożywcie.
                • zauber07 Re: do zauber7 12.12.11, 07:23

> Rozumiem że niezrozumiałś / albo sie droczysz /mojej intencji którą zawarłem w
                  > swoim poście .
                  > Oczywiscie że Masz racje co nie zmienia faktu ze wyrok prawomocny to swoiste d
                  > ożywcie.
                  Szczerze,to chciałem się z Toba trochę podroczyć,ale przy okazji dowiedziałem sie o przedawnieniu odsetek po wznowieniu egzekucji komorniczej.
                  FAKT-wyrok prawomocny to jest dożywocie
                  • follow_white_rabbit dożywocie? 12.12.11, 11:16
                    marna to pociecha dla wierzycieli którzy utopili poważną kasę i mimo wyroków...g...o.
                    bo pasożytów windykacyjnych wcale mi nie żal...:)
                    • Gość: Wanda Re: dożywocie? IP: *.152.148.27.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.12.11, 16:52
                      Wierzyciel nic nie utopił. Wierzyciel ma prawomocny wyrok i na podstawie tego wyroku może ścigac dłużnika .....do końca . Twoja sugestia że nic nie ma , zarabia najnizszą ..i takie tam to gadanie aby zniechęcić wierzyciela .
                      A dlaczego uwazasz ze firmy windykacyjne to pasożyty? Idąc twoim tokiem myślenia to każdy zawód to pasożytowanie np. sprzedawca pasożytuje na kupującym , lekaz na pacjencie , ..itp.
                      Windykatorzy działaja legalnie / wpis do ewidencji/ zatrudniają ludzi , placa podatki ..więc gdzie tu pasożytowanie.
                      P.S. Oczywiście nie przyjmujesz takiej opcji że wynajeta przez ciebie firma windykacyjna przynosi ci TWÓJ dług który odzyskała od dłużnika który ....nic nie posiada i nigdzie nie pracuje.
                      • follow_white_rabbit Re: dożywocie? 13.12.11, 10:49
                        wspomniana przez ciebie opcja jednak występuje sporadycznie :)
                        co do pasożytów:
                        miałem na myśli sytuację wykupu wierzytelności a nie działania na zlecenie które jest usługą jak inne
                        a dlaczego uważam wykup i ściąganie za pasożytnictwo?
                        bo traci na tym sporo i wierzyciel i dłużnik a korzysta pasożyt :)
                        niewspółmiernie dużo
                        • Gość: Wanda Re: do follow....... IP: *.152.145.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.12.11, 11:12
                          A czy odrzucasz taka opcje ?
                          Masz dług w wysokości x zł . Przez ileś tam miesiący a może i lat nie możesz odzyskac ani złotówki .Jesteś zdegustowany , na widok dłużnika dostajesz mgotania przedsionkow a sam dług praktycznie spisałes juz na straty. W pewnym momencie odnajdujesz w internecie albo zgłasz sie do Ciebie ...smutny pan i proponuje Ci wykup tej wierzytelnosci za 1/3x zł. I co bierzesz te 1/3 czy tez traktujesz smutnego pana jak pasozyta i zrzucasz go ze schodów.
                          P.S. ....jak w TVP- '' DECYZJA NALEZY DO CIEBIE''
                          • follow_white_rabbit Re: do follow....... 13.12.11, 11:19
                            uważam że nawet wykup za 1/3 to rozbój biorąc pod uwagę że komuś dostarczyłem towar czy usługę i brak tej kasy na pewno negatywnie wpłynął na moje finanse...
                            a tak naprawdę to możesz liczyć raptem na kilka % :(

• gosiek1005 Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 10.12.11, 13:31

Dzięki za info, ale

Czy mogę się zwrócić do jakiegokolwiek komornika? cz musi być działający przy sądzie, który wydał wyrok. Ponadto z tego co wiem to raczej mój dłużnik nie ma majątku, wszystko porozpisywał i skrzętnie unika komorników, bo chyba mój nie jest jedyny, a w ogóle często też spotykam się z opinią, że komornicy podchodzą do spraw niezbyt rzetelnie tzn. nie nie przykładają się do sprawy jak jest trochę trudniejsza, dlatego pomyślałam o firmie windykacyjnej, chociaż zdążyłam się już zorientować, że moje wierzytelności są małe i niektóre firmy nie biorą spraw.
        • mordimer.madderdin Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 10.12.11, 14:02
          Dowolny komornik w kraju, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Choć generalnie lepiej korzystać z właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika - będzie mu łatwiej - i taniej dla ciebie, bo na tym etapie Ty za to płacisz - dotrzeć do domu i zająć ewentualne ruchomości należące do niego.
        • follow_white_rabbit Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 12.12.11, 11:21
          komornik ma sens jeżeli gość coś posiada a to albo ustalisz samemu albo poprzez wynajętą
          osobę-osobiście zaangażowałbym emerytowanego mundurowego z kontaktami bo firemki
          raczej cię zleją ale kaskę wezmą..:)
          no i trzeba by co jakiś czas wszczynać egzekucje żeby nie przedawnił się dług i odsetki
          • Gość: Wanda Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! IP: *.152.148.27.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.12.11, 16:55
            Młody mundurowy emeryt z kontaktami to najlepsza opcja.
            Piszesz cyt- co jakis czas ? Przynajmniej raz na 10 lat i nie egzekucje ale jakąkolwiek czynnośc prawną np. wezwanie do zapłaty.
            • wandotroll Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 12.12.11, 20:10
              Do wandiego: Zapoznaj się bliżej z art. 123 Kodeksu Cywilnego, bo tych twoich głupot to się naprawdę już nie da czytać.

Do reszty: Wezwanie do zapłaty NIE PRZERYWA biegu przedawnienia.
            • follow_white_rabbit Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 13.12.11, 10:43
              nie jestem przekonany czy wezwanie do zapłaty przerywa bieg przedawnienia,zawsze można
              poleconego nie odbierać,zmienić adres zamotać itd
              a sprawdzenie przez komornika póki co kosztuje nawet nie stówkę :)
              co do terminu to umyślnie nie sprecyzowałem bo niektórym wierzycielom może zależeć na odsetkach więc przed upływem 3 lat
              • Gość: Wanda Re: do follow....... IP: *.152.145.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.12.11, 10:53
                Polecony dwukrotnie nieodebrany jest traktowany jako odebrany.
                Zmieniając adres masz obowiązek powiadomic odpowiednie organy o nowym miejscu zamieszkania albo podac adres korespondencyjny. Jeżeli nie to korespondencja będzie przychodziła na adres jaki podałes w podpisanej umowie.
                Moim zdanie wezwanie do zaplaty jest jak najbardziej czynnoscia prawna której celem jest dochodzenie roszczeń.
                • wandotroll Re: do follow....... 13.12.11, 10:59
                  Twoje zdanie jest całkowicie nieistotne wobec prawa obowiązującego w RP (całe zresztą jej szczęście).
                • follow_white_rabbit Re: do follow....... 13.12.11, 11:15
                  akcja poprzez komornika tak znienacka to jednak może przynieść efekt :)
                  w czym problem w stówce?
                  • wandotroll Re: do follow....... 13.12.11, 11:25
                    I to jest słuszna koncepcja, tyle, że za każdym razem musisz odpowiednio wcześnie złożyć wniosek do komornika i tak można do śmierci dłużnika, a potem zakładasz sprawę o stwierdzenie nabycia spadku i możesz dalej ścigać spadkobierców.
                • mordimer.madderdin Re: do follow....... 13.12.11, 11:26
                  Wanda, daj spokój: przytoczony art. 123 kc nie pozostawia żadnych wątpliwości, co w świetle ustawy jest traktowane jako czynność prawna. W sumie: na szczęście.
        • Gość: niezadowolony Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.14, 18:06
          opisuje swoją sytuację, miałem 2 firmy które mi nie zapłaciły, miałem potwierdzenia odbioru faktury oraz po 30 dniowym okresie wymagalności faktury również potwierdzenia odebrania z podpisem wezwania do zapłaty, 3 miesiące przed upływem przedawnienia skierowałem sprawę obydwóch Firm do firmy COFACE !!! wysłałem im wszystkie potwierdzenia z myślą,że wejdą od razu na drogę sądową i o to ich prosiłem! a oni przez te 3 miesiące wysyłali meile i telefonowali sobie do klientów wierząc im! sprawy się przedawniły a firma COFACE wystawiła mi fakturę na prawie 800zł za ich usługi!!! nie odzyskali ani grosza! PRZEDAWNILI MI SPRAWY! I MUSZE IM ZAPŁACIć 738ZŁ! NIE POLECAM COFACE! CHCIAŁEM SPRAWĘE DO SĄDU A NIE OBIETNICE NIERZETELNYCH LUDZI MEILAMI!
    • mordimer.madderdin Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 13.12.11, 12:08
      Tak dla autorki wątku o kosztach, jakie się ponosi przy kierowaniu sprawy do komornika: za kwotę rzędu 150 pln komornik na twój wniosek skieruje zapytanie do ZUS i US o ewentualny majątek i źródło dochodów. W tej kwocie są koszty korespondencji. Za kolejne kilkadziesiąt pln - sprawdzisz CEPiK. Jak przy którejś próbie egzekucji "trafisz" dłużnika, odzyskasz te kwoty.

Przywoływani emerytowani pracownicy resortów zwykle mają dojście do kogoś w ZUS i US. Najprawdopodobniej sprawdzą Ci to samo co komornik, tyle, że za wielokrotność ww kwot. I bez prawa żądania zwrotu od dłużnika.
      • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.145.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.12.11, 14:17
        Oczywiści że przywołane przez Ciebie instytucje odpowiedza komornikowi na kazde pytanie .
        Przywałując mundurowca miałam na mysli - znalezienie odpowiedzi które mozna uzyskac droga nieoficjalna / chodzi głównie ukrywanie lub wyzbywanie sie majątku/
      • follow_white_rabbit Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 14.12.11, 10:41
        mordimerze: być może różni komornicy różnie to wyceniają,ale za wspomnianą stówkę zostały sprawdzone w/w rejestry i przesłuchany dłużnik .

• mordimer.madderdin Re: Szukam dobrej firmy windykacyjnej z W-wy!!!! 18.12.11, 09:06
          Follow - jeśli mogę Cię prosić, daj mi na maila namiary na tego komornika. Taki kontakt zawsze może się przydać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka