Dodaj do ulubionych

Porady jak nie płacić PRESCO

IP: *.rev.snt.net.pl 20.12.11, 14:38
1. Pismo z e-sądu chociaż nie ma piecżatek JEST WAŻNE
2. Nie wyrzucać pisma, przeczytać je dokładnie, szczególnie drobny druczek, wnieść sprzeciw zgodnie z instrukcją (można to zrobić przez internet! zajmuje to chwilę)
3. Czekać na potwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu, które zwykle otrzymujemy mailem.

Sprawdzone, swoje perypetie opisałam tutaj: betweenblankpages.wordpress.com/2011/12/10/presco-investments-zarabia-na-niewiedzy-ludzi/
Obserwuj wątek
    • wandotroll1 Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 14:55
      Bądź bardziej szczera i zatytułuj wątek: jak orżnąć wierzyciela, wyłudzić usługę i zgodnie z prawem zagrać mu na nosie i nie zapłacić.

BTW: twój dług nadal istnieje. Komornik go nie ściągnie, ale dobry windykator dałby radę.
      • unhappy Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 15:28
        wandotroll1 napisała:

> Bądź bardziej szczera i zatytułuj wątek: jak orżnąć wierzyciela, wyłudzić usług
        > ę i zgodnie z prawem zagrać mu na nosie i nie zapłacić.

Wyłudzenie to raczej KK a nie KC i KPC. Orżnięcie może zachodzić w obie strony, jeśli wykupiony dług jest wyssany z palca. Instytucja przedawnienia pozwala dzięki temu prosto i skutecznie zamknąć temat. Prawie, bo teraz takie wątpliwe długi można wpisywać do BIG'ów.

> BTW: twój dług nadal istnieje. Komornik go nie ściągnie, ale dobry windykator d
        > ałby radę.

Gdyby ciocia miała wąsy. W przypadku masowych skupów wierzyciel (tutaj PRESCO) ma w nosie ten procent który się wybronił.
        • wandotroll1 Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 17:13
          Widzę, że nie próbowałeś zgłębić tego co proponuje autorka. Jej celem jest propagowanie bloga, który to ma wymowę taką: korzystaj z usług, nie płać i udawaj greka, bo i tak prawo cię ochroni i masz sporą szansę legalnie firmę wydymać. Myślę, że patrzenie tylko przez pryzmat możliwości podniesienia przedawnienia, bez powrotu do zasadniczego pytania - dlaczego nie zapłaciłam - jest marne i do potępienia.

Oczywiście akceptuję zdania odmienne i jestem daleki od twierdzenia, że działania Presco są ok, ale frywolne podejście do zobowiązań jest równie parszywym.
          • unhappy Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 18:23
            wandotroll1 napisała:

> Widzę, że nie próbowałeś zgłębić tego co proponuje autorka. Jej celem jest prop
            > agowanie bloga, który to ma wymowę taką: korzystaj z usług, nie płać i udawaj g
            > reka, bo i tak prawo cię ochroni i masz sporą szansę legalnie firmę wydymać.

A weź się podeprzyj jakimś cytatem, co?

Ja się podeprę:

"Konkludując – każdemu kto dostanie pismo od Presco Investments radzę przeczytać je dokładnie, szczególnie drobny druczek, wnieść sprzeciw zgodnie z instrukcją (można to zrobić przez internet!) i czekać na potwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu, które zwykle otrzymujemy mailem. I tyle wystarczy, gdyż wówczas to Presco musi udowodnić sądowi, że ma prawo się od nas domagać pieniędzy, nie my. "

Konkluzja. Słuszna czy nie? Moralna czy nie?

> My
            > ślę, że patrzenie tylko przez pryzmat możliwości podniesienia przedawnienia, be
            > z powrotu do zasadniczego pytania - dlaczego nie zapłaciłam - jest marne i do p
            > otępienia.

Tu się zgodzę ale dodam potępienie dla głupoty wierzyciela, który przespał trzy lata i teraz płacze, jaki to dłużnik niewdzięczny, że podniósł zarzut :)

> Oczywiście akceptuję zdania odmienne i jestem daleki od twierdzenia, że działan
            > ia Presco są ok, ale frywolne podejście do zobowiązań jest równie parszywym.

Dopóki trzymasz się faktów, ok. Dlatego prosiłem o cytat.
            • wandotroll1 Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 19:32
              > A weź się podeprzyj jakimś cytatem, co?

A wezmę, niech stracę. Zakumaj co autorka chciała przekazać:

"Jak się bowiem okazuje e-sąd w Lublinie nie sprawdza tego czy dług jest ważny, weryfikuje jedynie to czy faktura się zgadza. A Presco Investments liczy na niewiedzę ludzi i uprawia ten proceder na dużą skalę."

Ja rozumiem to tak:

Jak się okazuje, e-sąd otrzymał fakturę za wykonaną dla mnie usługę, za którą nie zapłaciłam i ja tego nie kwestionuję. Niestety wierzyciel dał ciała i nie poradził sobie ze mną w odpowiednim czasie, więc teraz po 12 latach to mnie może pocałować tu i ówdzie, gdyż doczytałam drobnym druczkiem, że jak złożę sprzeciw to może mi naskoczyć.

Czy to warte propagowania? Nie widzę tu ani słowa o tym, że Presco chce ją oszukać i kupiło nieistniejące zobowiązanie, a wręcz coś innego.
              • billy.the.kid Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 20:29
                warte-czy nie warte-NIEISTOTNE.
                takie jest PRAWO-a propagowanie znajomości prawa jest chwalebne.
              • unhappy Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 20:31
                wandotroll1 napisała:

> > A weź się podeprzyj jakimś cytatem, co?
                >
                > A wezmę, niech stracę. Zakumaj co autorka chciała przekazać:
                >
                > "Jak się bowiem okazuje e-sąd w Lublinie nie sprawdza tego czy dług jest waż
                > ny, weryfikuje jedynie to czy faktura się zgadza. A Presco Investments liczy na
                > niewiedzę ludzi i uprawia ten proceder na dużą skalę."
                >
                > Ja rozumiem to tak:
                >
                > Jak się okazuje, e-sąd otrzymał fakturę za wykonaną dla mnie usługę, za którą n
                > ie zapłaciłam i ja tego nie kwestionuję. Niestety wierzyciel dał ciała i nie po
                > radził sobie ze mną w odpowiednim czasie, więc teraz po 12 latach to mnie może
                > pocałować tu i ówdzie, gdyż doczytałam drobnym druczkiem, że jak złożę sprzeciw
                > to może mi naskoczyć.

Myślę, ża za dużo wyciągnąłeś z tego cytatu. Ważność długu można tutaj rozumieć dwojako, tak więc nadinterpretujesz w jedną stronę. Ja mogę napisać, że chodzi o to, że e-sąd nie weryfikuje prawdziwości dokumentów. Prawdą jest, że e-sąd nie potrzebuje dowodów, czyli choćby oryginału faktury. Oczywiście zapieranie się "dla sportu" nie ma sensu więc czy nam przyślą kopię, kopię kopii czy pokażą oryginał to prawdziwy dłużnik WIE, że zobowiązanie było. Ale z cytatu to nie wynika.

> Czy to warte propagowania? Nie widzę tu ani słowa o tym, że Presco chce ją oszu
                > kać i kupiło nieistniejące zobowiązanie, a wręcz coś innego.

Uważam, że powoływanie się na przedawnienie w przypadku ewidentnego długu jest moralnie obojętne (no, z lekkim pogrożeniem moralnym paluszkiem) jeśli wierzycielem jest big firma a niemoralne kiedy wierzycielem jest bezrobotna wdowa z piątką dzieci. To tyle na temat zabawy w emocje podczas korzystania z KC czy KPA :P
                • wandotroll1 Re: Porady jak nie płacić PRESCO 20.12.11, 21:56
                  > Myślę, ża za dużo wyciągnąłeś z tego cytatu. Ważność długu można tutaj rozumieć
                  > dwojako, tak więc nadinterpretujesz w jedną stronę.

Być może, ale skoro już tak to zrozumiałem, jak zrozumiałem, to muszę tej teorii jakoś bronić :), choć podzielam po przemyśleniu Twoją argumentację, a zwłaszcza:

> Uważam, że powoływanie się na przedawnienie w przypadku ewidentnego długu jest
                  > moralnie obojętne (no, z lekkim pogrożeniem moralnym paluszkiem) jeśli wierzyci
                  > elem jest big firma a niemoralne kiedy wierzycielem jest bezrobotna wdowa z pią
                  > tką dzieci.

Więc myślę, że to wyczerpuje ten temat.
                  • Gość: Słonecznik Re: Porady jak nie płacić PRESCO IP: *.rev.snt.net.pl 28.02.12, 09:32
                    No tak, ale...
                    Zauważcie, że nie każdy dług musi być słuszny. Akurat Cyfra + uprawiała właśnie dobrych 10-12 lat temu proceder "dekoder na próbę" i jak możecie się domyślić nie było go tak łatwo zwrócić, cyfra twierdziła, że termin został przekroczony i tak dalej. Dziwicie się, że ktoś nie zapłacił niesłusznie wystawionej faktury ?

A poza tym - stosujcie równą miarę do wszystkich - presco korzysta ze swoich praw, ona ze swoich.
      • Gość: Lucek Re: Porady jak nie płacić PRESCO IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 22:26
        Ciekawe czy ty tak chętnie płaciłbyś kilka setek za niewinność ;) Dziewczyna napisała, że nie wie za co ten dług.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka