Dodaj do ulubionych

Co możemy zrobić w takiej sytuacji

IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 15:37
Witam

Mój mąż ma podobny problem do tego jaki istnieje obecnie przy płatnościach w kwestii autostrady (tam kilka firm zbankrutowało, bo nie otrzymali wynagrodzenia)
U nas tak samo, mąż prowadzi DG - skończył 2 duże budowy i pieniędzy mu nie wypłacono (jesteśmy w trakcie załatwiania spraw procesowych) - nie miał z czego zapłacić podatku i wynagrodzeń wszystkim ludziom i jeden z podwykonawców założył sprawę w sądzie i otrzymał nakaz zapłaty - komornik wysłał do wszystkich banków w PL informację o blokadzie za dług a teraz mąż zakończył prace na trzeciej budowie i tutaj ma pewne źródło wypłaty ale jest problem z kontem bankowym. Nie ma możliwości zapłaty gotówką - zleceniodawca z jakichś sobie osobistych względów nie chce gotówkowo.
Podobno nie można wysłać przelewu na inne konto prywatne (np. brata).
Co możemy w takiej sytuacji zrobić?
Jesteśmy na wykończeniu finansowym przez tych kontrahentów, którzy nie zapłacili i nie możemy dopuścić do sytuacji, że komornik zabierze to wynagrodzenie z 3 budowy bo zwyczajnie nie będziemy mieli z czego żyć ani zapłacić chociaż po trochu ludziom, którzy też czekają na pieniądze. Czy jest jakiś sposób, żeby to obejść?
Mamy czas do końca tygodnia - w piątek ma pójść przelew.

Obserwuj wątek
    • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.247.* 23.05.12, 15:41
      założyć konto w banku pol godziny przed podaniem kontrahentowi nr konta. po wpłynięciu kasy wypłacić i finał. jak komornik wysłał nawet do tego banku jakieś zapytanie, to bank ten przecież nie ma tego w komputerze i od razu blokady nie założy. tak przynajmniej myślę.
      • Gość: żona oszukanegoć Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 15:45
        Tylko widzisz - my nie możemy liczyć na uda się lub nie uda się - nasi pracownicy mają rodziny z małymi dziećmi i nie możemy ich zostawić bez pieniędzy :( - chcemy chociaż każdemu po trochu oddać.
        Dlatego zdecydowałam się napisać o tym tutaj - może wspólnie wpadniemy na jakiś pomysł.
        • 19dawid80 Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji 23.05.12, 16:01
          Gorzej jak Wasz wierzyciel "wyniucha" tą wierzytelność, puści wniosek o zajęcie wierzytelności do komornika, wówczas w ogóle nie zobaczycie tych pieniędzy. Na Waszą korzyść przemawia bliski termin realizacji przelewu.
        • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.247.* 23.05.12, 16:56
          napisze prosto z mostu, bo to pomoże - o jaka kwotę chodzi? bo banki do pewnej sumy nie sprawdzają nazwy odbiorcy. wtedy nawet, jak podacie w tej firmie nr konta ciotki, siostry czy kuzyna, przelew przejdzie. chyba, że to duża suma, to bank odbiorca przelewu automatycznie sprawdzi dane odbiorcy i przelew cofnie.
          można tez poprosić nadawce przelewu o wysłanie go w kilku częściach... wtedy nie trzeba zakładać konta, a wysłać na kogoś.
          • Gość: żona oszukanego Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 19:21
            chodzi o 5 tyś zł
            • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.247.* 23.05.12, 20:13
              myślałem, ze więcej. wejdź na stronę bnp paribas - w zakładkę karty prepaid, nie wiem, czy taką kartę dostalibyście od reki w oddziale, trzeba zadzwonić. przelewają na kartę, wypłacacie w bankomacie taką kwotę z euronetu za darmo!
              podobny produkt oferuje bz wbk, ale tutaj limit dzienny wypłat z bankomatu, to tylko 500 pln i 5pln prowizja od wypłaty, a zasilic mozecie tylko na kwote 3000pln jednorazowo...

www.bnpparibas.pl/finanse-osobiste/przedplacone.asp
              • Gość: żona oszukanego Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 20:32
                teoretycznie to by rozwiązało doraźnie problem
                ale czy karta może być na kogokolwiek? np. na mnie lub brata męża?
                i czy można na nią przelać płatność za fakturę? czy nie wróci/zablokuje przelewu tak jak w przypadku z konta na konto obce a nie danego przedsiębiorcy?
                • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.247.* 23.05.12, 21:56
                  5000 powinno wejść bez problemu. niestety na tych kartach są niskie limity wypłat. regulamin w bnp paribas jednak określa, iż karta jest wysyłana do klienta, wiec musielibyście na nią długo czekać...
                  można tez taka kartę nabyć w pekao sa, ale tutaj myk jest inny (podobny można zastosować w bz wbk, ale tam limit jest mniejszy do jednorazowego przelewu przychodzącego) - podajecie nr konta do tej karty, jak pieniądze wejdą, kartę rozładowujecie w banku (nazywa się to wykupem pieniądza elektronicznego lub wykupem srodków i kosztuje w pekao 12 pln - wiec zamiast wybierać codziennie po 500 pln, w kasie pobieracie od razu 5000 płacąc prowizje).
                  karta może być na kogokolwiek, przelew powinien bez problemu dojść. zostają wam tylko 2 rozwiązania: przelew na konto kogoś (ewentualnie próbować założyć w piątek nowe konto, ale jest ryzyko) lub przelew na taką kartę.

www.pekao.com.pl/indywidualni/prepaid/#tab3
                  • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.247.* 23.05.12, 21:59
                    wprowadziłbym w błąd - maksymalnie można wybrać z karty pekao 1000 euro, wiec jednak tak czy siak musielibyście z bankomatu pobrać kasę (np. 2 dni po sobie po 500 pln, a 4000 w poniedziałek odebrać w kasie). karta ma jednak limity (zakładka FAQ)!!!!
                    • Gość: żona oszukanego Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 22:09
                      jeszcze takie coś znalazłam:

www.euronetpolska.pl/p,77,_jak_korzystac_faq.html
                      • frediiii Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji 23.05.12, 23:27
                        Załóż spokojnie konto w jakimś małym banku np. spółdzielczym, wpłać 50 zł i poczekaj chwilę, komornicy wysyłają do banków z swojej listy, głównie dużych, popularnych, każdy list kosztuje... .
                        • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.232.* 24.05.12, 08:57
                          autorka nie napisała, gdzie mieszka, a jak komornik jest lokalny, to pewnie i tam wyśle lub już wysłał zapytanie. sama podejmie decyzje, karta to niezły pomysł. do jutra maja czas, może ktoś coś jeszcze podpowie. ja niestety nie wiem, czy jak bank dostał samo zapytanie, a np. po paru dniach klient-podmiot założy rachunek, to bank na podstawie wcześniejszego zapytania komornika mu odpowiada i z automatu blokuje taki założony rachunek. ryzyko wiec jakieś jest.
                          • Gość: sett Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.05.12, 09:14
                            w miejscowym spółdzielczym może i tak, ale czy z innego miasta? Teoretycznie działa centralna ewidencja chyba to się nazywa OGNIVO ale....
                            założyć wpłacić minimalną kasę i chwilę poczekać
                      • Gość: sett Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.05.12, 09:09
                        nie ma co się bawić w dziwne konta, czy przelewy na członków rodziny, jeśli piszesz duże budowy, to raczej chodzi o kwoty kilkudziesięciu/kilkuset tys. Dane do przelewu muszą się pokrywać z danymi konta. Nie mówiąc o tym jak członek rodziny wytłumaczyłby się ewentualnie US z przelewu na 500K niezgłoszonego dochodu. Na krótką metę jakiś mały bank powinien zdać egzamin, komornicy nie wysyłają do wszystkich banków, to wiem na pewno.
                        Nawet jak wysłał, to centrala banku sprawdza na stan obecny, to ze konto zostało założone 2 tygodnie później trudno, tego system nie wychwyci.
                        Co dalej, tak jak pisał kolega, wierzyciel ( a jest z branży) może wskazać komornikowi dla kogo pracujecie i zajmą waszą wierzytelność u źródła. Nie mówiąc o zajęciu waszych ruchomości i ewentualnie nieruchomości, na to też warto się przygotować i zabezpieczyć się.
                        Trzeba pomyśleć co zrobić dalej, odzyskanie kasy od dłużników może trochę potrwać, czasami nawet kilka lat ( o ile w ogóle się uda) i warto się jakoś zabezpieczyć, przed zakusami komorników, aby móc spokojnie pracować i zarabiać. Najszybciej można kupić jakąś czystą sp. zo.o.( założyć) oczywiście na czystych wspólników ( rodzina, koledzy) a mąż może zostać albo prezesem ( gorszy wariant), albo prokurentem ( lepszy), umowy podpisuje sp. z o.o. i na jej konto przelewane są pieniądze za roboty, a ona ewentualnie płaci twemu mężowi za wykonane usługi z DG, ale płaci gotówką. Spółka mieli tylko kwity, pracuje na minimalnym zysku, co ułatwia księgowość i daje możliwość unikanie podwójnego opodatkowania.
                        Optymalnie byłoby gdyby cenniejszy sprzęt, samochody też były formalnie własnością spółki, ale zanim zaczniecie kombinować poczytajcie o skardze paulińskiej i odpowiedzialności z art 300 i 301 ;)
    • Gość: żona oszukanego Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 10:38
      a co powiecie na to:
      cesja zobowiązania na inny, zaprzyjaźniony podmiot?
      • mordimer.madderdin Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji 24.05.12, 12:03
        Gość portalu: żona oszukanego napisał(a):
        > a co powiecie na to:
        > cesja zobowiązania na inny, zaprzyjaźniony podmiot?

Chyba masz na myśli cesję wierzytelności.
        Śmierdzi kryminałem. Już lepsze to rozwiązania, które proponowano wcześniej.
    • Gość: qwerty Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.g1.citymedia.pl 24.05.12, 20:36
      spółki z o.o i S.A.
      • mordimer.madderdin Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji 24.05.12, 21:04
        Hieno od spółek z o.o. i s.a.:
        "- Ludzie dają się w durnia zrobić. Takie przejęcie nikogo od długu nie uwolni, ci nabywcy to zwyczajni oszuści."

Całość:
        wyborcza.biz/biznes/1,101562,7252979,Kryzysowy_przekret__kupie_spolke_z_dlugami.html
    • Gość: ... Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.ghnet.pl 24.05.12, 23:39
      Bank sprawdza stan na chwilę obecną. Jak 24 maja przyszło zajęcie a 24 maja nie ma tam konta, to bank odpisuje że nie ma i pismo i idzie do akt. Jak konto zostanie założone później, to komornik musi wysłać nowe pismo, żeby je zająć. Także jakieś rozwiązanie jest.
      Drugie, polecane, to mały bank spółdzielczy z miejscowości dość daleko od ciebie. Komornikom wcale aż tak się nie chce, żeby mieli wysyłać pisma po wszystkich możliwych banków.

• Gość: .... Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.ghnet.pl 24.05.12, 23:39
        I serdecznie współczuję. Mam nadzieję, że wyjdziecie z kłopotów.
    • Gość: żona oszukanego Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 01:16
      Wszystkim serdecznie dziękuję za rady i wsparcie.
      Będzie dobrze :)
      Mam nadzieję :)
      • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.246.* 25.05.12, 07:32
        daj znać, jak już będziecie mieli kasę w rączce, dzięki jakiej metodzie to się udało. przyda to się innym.
    • Gość: muflon Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.orneta.arkusnet.pl 26.05.12, 17:45
      mam podobny problem, ale

od kwietnia tego roku komornik sàdowy jak i skarbowy jednym ruchem sprawdza wszystkie banki w Polsce czy delikwent ma konto, komornicy dostali specjalne oprogramowanie kompatybilne z systemami bankowymi, wyszukanie konta delikwenta i wysłanie elektronicznego zajęcia konta trwa kilka minut, obowiàzuje to wszystkie banki w Polsce, ale nie obowiàzuje SKOK-òw ponieważ SKOK-i nie wyraziły na to zgody.
      Ale jest rozwiàzanie: można założyć przez internet konto na Pay Pal, na konto te można wpłacać kasę, realizować przelewy na inne konta, jednakże do Pay Pal należy podpiàć kartę lub konto bankowe, może to być karta płatnicza SKOK lub numer konta w SKOK. Komornik tego nie wykryje, na konto w Pay Pal nie wpadnie.
      • Gość: muflon Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.orneta.arkusnet.pl 26.05.12, 18:06
        www.finansomania.net/skok/skoki-nie-beda-wspolpracowac-z-komornikiem
        system OGNIVO na dobre wszedł w użytkowanie w tym roku w kwietniu do wszystkich bankòw.
        • mordimer.madderdin Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji 27.05.12, 06:30
          Gość portalu: muflon napisał(a):
          > rel="nofollow">www.finansomania.net/skok/skoki-nie-beda-wspolpracowac-z-komornikiem
          > system OGNIVO na dobre wszedł w użytkowanie w tym roku w kwietniu do wszystkich
          > bankòw.

Zdaje się, że nieco namieszałeś. Przywołujesz artykuł - o ile się nie mylę, a o tej porze, w niedzielę nie chce mi się dogłębnie sprawdzać - SPRZED ROKU. I wcale nie jest tak różowo. Mimo, że komornicy mają teoretycznie taką możliwość, to korzystają z niej na niewielką skalę. Dlaczego - było już na forum, poszukaj sobie.
          • Gość: muflon Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.orneta.arkusnet.pl 27.05.12, 09:47
            akurat tu przywołałem artykuł z zeszłego roku. Na stronie kasy krajowej skok jest obszerny artykuł z kwietnia tego roku o systemie ognivo, wszystkie banki w Polsce sà z nim połàczone, nie ma w nim skokòw. Wystarczy poszukać. System ognivo jest od 2007 roku ale dopiero od kwietnia tak naprawdę funkcjonuje z uwagi na naciski ministra finansòw na naczelnikòw urzędòw skarbowych w kwestii ściàgalności podatkòw.
            Komornik z mojego rejonu przez ognivo wyłapał 2 moje konta otwarte 2 dni wcześniej.

jest niedziela, dla mnie to bez znaczenia, internet mam tak samo w niedzielę czy w czwartek.
            • mordimer.madderdin @ muflon 27.05.12, 15:06
              W zasadzie odpowiedział ci Cfaniak wklejając odpowiedni link.

Ustosunkuję się jeszcze tylko do dwóch kwestii:

"System ognivo jest od 2007 roku ale dopiero od kwietnia tak naprawdę funkcjonuje z uwagi na naciski ministra finansòw na naczelnikòw urzędòw skarbowych w kwestii ściàgalności podatkòw."
              A co ma minister finansów do komorników? Czemu komornicy ani banki nie kwapią się do ogniva, poruszane było w innym wątku.

"jest niedziela, dla mnie to bez znaczenia, internet mam tak samo w niedzielę czy w czwartek."

Gratuluję błyskotliwości, ale polotu - niestety, nie mogę. Chodziło o to, że w weekendy o świcie jednak mniej mi się chce. Choć internet mam w wersji tak samo luksusowej jak twoja.
      • Gość: Cfaniak Ognivo nie sprawdza wszystkich banków w Polsce.... IP: *.home.aster.pl 27.05.12, 11:39

www.komornikwkrakowie.pl/Strona_g%C5%82%C3%B3wna/OGNIVO/
    • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.241.* 26.05.12, 19:24
      czy paypal nie odrzuci takiego przelewu od pracodawcy, czy kontrahenta? wlazłem na paypal i jest informacja, ze kasa musi być wysłana z konta o tych samych danych, jak właściciel konta w pay pal (czyli imię i nazwisko musi się zgadzać). na pewno to sprawdzają?
      • Gość: muflon Re: Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: *.orneta.arkusnet.pl 27.05.12, 09:41
        z pay pal korzystam od 2 miesięcy, dostaję płatności z firmy, z ktòrà wspòłpracuję, nie ma problemòw.Przelewam sobie z pay pal na konto skok.
        Zresztà użytkownicy allegro płacà za zakupy przez pay pal i wszystko gra.
    • Gość: antywierzyciel Co możemy zrobić w takiej sytuacji IP: 94.42.249.* 31.05.12, 16:53
      kupiłem sobie dzisiaj dla testów kartę prepaid w banku pekao sa. drogo, bo 20 pln. przy zakupie nie żądano ode mnie dowodu, ustnie podałem tylko imię i nazwisko. w internecie natomiast dane trzeba wypełnić (dane adresowe + pesel). minusem tej karty jest czas doładowania. niby wszystko powinno być on line (wplata w pekao sa czy przelew wewnętrzny), ale tak nie jest. stan karty mam zero pln, wiec zapewne saldo karty zaktualizuje się w nocy. dostajemy pin, ale możemy go zmienić w bankomacie pekao sa.
      saldo karty można sprawdzić smsem lub po rejestracji w serwisie prepaid.pekao24.pl
      użyję jej parę razy i będzie jako zabawka dla dzieciaków ;)
      natomiast fajna to rzecz, jak idziemy na jakąś imprezę i nie chcemy brać gotówki lub będziemy się bać o karty kredytowe, ładujemy 100 czy 200 pln i się bawimy bez obaw ;) czy zostało na ostatniego browara można sprawdzić smsem (o ile transakcje pay pass są rejestrowane online, co mnie bardzo ciekawi)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka