Gość: Olaf
IP: 95.160.231.*
05.11.14, 18:35
WItam,
zamówiłem we wrześniu troje drzwi Porta w firmie Norma 2000 wraz z usługą ich montażu. Zapłaciłem zaliczkę 1500zł (koszt całkowity tych drzwi wraz z montażem 3750zł). Po 5 tygodniach czekania na drzwi przyszedł czas ich montażu. Pominę fakt, że jedne zostały błędnie zamówione przez pracownika firmy Norma 2000 i czekam kolejne 5 tygodni na wysłanie poprawnych. Z pozostałych 2 drzwi, jedne są ok natomiast z drugimi są same problemy. Najpierw monter do czego się przyznał zamontował krzywą ościeżnicę na co nie zwrócił uwagi i teraz mówią, że już jej nie można reklamować jak nie zostało to zauważone przed montażem. Prostował ją na tyle na ile był i powiedzmy jest w miarę ok. Jednak parę dni po montażu drzwi zauważyłem, że na skrzydle w dwóch miejscach odchodzi okleina od drzwi oraz drzwi w trakcie pracy głośno trą w okolicy zawiasów. Monter próbował regulować drzwi na zawiasach ale nie przyniosło to żadnego efektu i stwierdził, że nie wie co jest winą. Reklamowałem to w firmie Norma 2000, oni pisali mail w tej sprawie do Porty, która dzisiaj im odpowiedział, że reklamację odrzucają ponieważ na to trzeba było zwrócić uwagę przed montażem drzwi. Teraz zastanawiam się, jako że montażu drzwi dokonywał wykonawca firmy Norma 2000 to chyba oni zawinili nie oglądają tych drzwi przed montażem czy ja jako klient miałem je oglądać zanim monter zamontował? z drugiej strony tłumaczenie Porty, że miało to być obejrzane przed montażem jest chyba absurdalne bo co w sytuacji gdyby okleina zaczęła odchodzić w trakcie ich użytkowania. Czytając opinie o Porcie w internecie obawiam się, że odwołanie się i tak nic nie da. Teraz tylko zastanawiam się, czy w sytuacji jeżeli porta odrzuci odwołanie do odrzuconej reklamacji powinienem po prostu nie zapłacić resztę kwoty za te wadliwe i zamontowane drzwi i poinformować firmę Norma 2000 aby je sobie wzięli jeżeli nie chcą wymienić? Co w sytuacji jeżeli oni będą nalegać, że mam zapłacić za te wadliwe drzwi? Mam już przed oczami czarną wizję wysyłania wezwań do zapłaty komornika itp.