Dodaj do ulubionych

Stare zadłużenie

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.06.16, 10:53
Witam. Przez przypadek okazało się iż jestem obarczony długiem za niespłacony kredyt ratalny z 1997r, który to dług został sprzedany do Niestandaryzowanego Sekurytyzacyjnego Funduszu InwestycyjnegoZamkniętego. Tytuł wykonawczy został wystawiony przez sąd w Warszawie w 2009r. Wszystkie powiadomienia wysyłano na adres pod którym nie mieszkam od 16 lat, więc ich nie otrzymywałem. W KRD figuruje data wysłania wezwania na 2013r. Czy w takim przypadku powinienem iść na ugodę z Funduszem i spłacać dług, czy mam jakieś inne wyjście? Proszę o poradę.
Dziękuję. Sąsiad
Obserwuj wątek
    • inletltd Re: Stare zadłużenie 11.06.16, 23:13
      Na kogo (chodzi o wierzyciela) został wystawiony tytuł wykonawczy? Co to był za tytuł? Czy była egzekucja komornicza? Pytań dziesiątki przed rozpoczęciem porady :)
      • Gość: sąsiad Re: Stare zadłużenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.16, 10:07
        Wierzycielem według KRD jest Niestandaryzowany Fundusz... Tytuł wykonawczy: I Nc
        , Sąd Rejonowy
        dla m.st. Warszawy w
        Warszawie I Wydział
        Cywilny, 2009r. Ponoć była wystawiona egzekucja komornicza, jednak z powodu braku aktualnego adresu wycofana, ponoć. Fundusz nie chce podawać informacji przez telefon.
    • Gość: marian paździoch Re: Stare zadłużenie IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 12.06.16, 17:28
      w ciemno stawiam, że roszczenie przedawnione i bezzasadne. temat prosty do odkręcenia, na swoją tezę daję 99%
      • inletltd Re: Stare zadłużenie 12.06.16, 21:04
        Szanuję każdą wypowiedź. Ale zgodzisz się że bez podstawowych parametrów nie możesz tego stwierdzić. Jest wysoce prawdopodobne że jest przedawniony i bezzasadny. Ale pamiętaj... FW też się uczą na błędach. Kiedyś takie Ultimo zjadało się na śniadanie. A teraz trochę gorzej. Gdyby nie ich błąd przy ostatnich zakupach od Providenta (wiemy o jaki chodzi - prawda?) nie byłoby już tak różowo. Co więcej. Skądś się pojawiają ostatnio jakieś stare nakazy tuż przed przedawnieniem. Pewnie to wynik sprzątania archiwów. Ale... 10 lat to kupa czasu. A przerwać bieg przedawnienia można z prawomocnym nakazem lekko łatwo i przyjemnie. A potem masz już świeżynkę i kupę czasu na pozbieranie kwitów...
        • Gość: marian paździoch Re: Stare zadłużenie IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 13.06.16, 01:46
          Gość portalu: hj napisał(a):
          > Dług przedawniony i bezzasadny jeśli nie wykonasz poniższych czynności.
          > 1. Pójdziesz na ugodę - będziesz musiał spłacać dług.
          > 2. Przyznasz się do niego (nawet nie do swojego) - będziesz musiał spłacać dług
          > .
          > 3. W rozmowie telefonicznej podasz datę urodzenia (nawet jak będziesz zaprzecza
          > ć długowi) - będziesz musiał spłacać dług.

co ty człeku za bzdury wypisujesz, gdzie to znalazłeś?
          1. podpisanie ugody na roszczenie przedawnione nie pozbawia podniesienia zarzutu przedawnienia, chyba że w treści ugody takie zrzeczenie się jest zawarte
          3. a jak podam datę urodzenia ministrowi finansów grecji to będę musiał spłacać dług grecji?

nletltd napisał(a):
          > Szanuję każdą wypowiedź. Ale zgodzisz się że bez podstawowych parametrów nie mo
          > żesz tego stwierdzić. Jest wysoce prawdopodobne że jest przedawniony i bezzasad
          > ny. Ale pamiętaj... FW też się uczą na błędach. Kiedyś takie Ultimo zjadało się
          > na śniadanie. A teraz trochę gorzej. Gdyby nie ich błąd przy ostatnich zakupac
          > h od Providenta (wiemy o jaki chodzi - prawda?) nie byłoby już tak różowo.
          W 2009 roku to na 99% w pozwie jako dowód był jedynie wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu, zaś dziś FW nie jest w stanie niczego więcej pokazać (wtedy zapewne też nie była w stanie). co do ultimo to nawet brak błędu praktycznie niczego nie zmieniałby; roszczenia z pakietu z 2013 roku niemal w 100% były przedawnione. tyle że w nowym pakiecie z 2015 roku znalazło się co nieco spraw nieprzedawnionych, stąd też stopień trudności lekko wówczas rośnie
      • inletltd Re: Stare zadłużenie 12.06.16, 21:06
        I zwróć uwagę na tytuł wykonawczy z 2009 roku...
    • Gość: hj Re: Stare zadłużenie IP: *.kaskada.net 12.06.16, 20:24
      Dług przedawniony i bezzasadny jeśli nie wykonasz poniższych czynności.
      1. Pójdziesz na ugodę - będziesz musiał spłacać dług.
      2. Przyznasz się do niego (nawet nie do swojego) - będziesz musiał spłacać dług.
      3. W rozmowie telefonicznej podasz datę urodzenia (nawet jak będziesz zaprzeczać długowi) - będziesz musiał spłacać dług.

Udaj się do prawnika lub poszukaj stron związanych z antywindykacją to Ci poradzą co masz robić.

Jak nieprawidłowo się odwołasz do sądu to będzie pozamiatane, można składać wniosek, że zmieniłeś miejsce zamieszkania to egzekucja powinna być wstrzymana i od nowa procedura sprawy sądowej a po otrzymaniu pisma z sądu wnosisz sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia i masz spokój ale trzeba się pilnować bo co jakiś czas mogą próbować ponownie (lub sprzedać innej firmie windykacyjnej, która zrobi to samo) i wtedy znowu podniesiesz zarzut przedawnienia.

Szczegółowo powinien wyjaśnić to prawnik lub redaktorzy wspomnianych stron www.
    • Gość: sąsiad Re: Stare zadłużenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.16, 09:48
      Na razie nie posiadam żadnych dokumentów więcej. Firma windykacyjna, powiedziała że mogę mieć wgląd do dokumentacji, jeśli przyjadę do nich osobiście, ajest to kilkaset km w jedną stronę. Na razie mam tylko tyle informacji co opisałem w pierwszym poście. Jak mam się teraz zachować, oczekiwać na dalesze ruchy firmy? Doda, że telefonicznie podałem im mój aktualny adres zamieszkania.
      • inletltd Re: Stare zadłużenie 13.06.16, 20:00
        Czekaj po prostu. Jak oddadzą sprawę do sądu będziesz walczyć. Faktycznie gdyby coś mieli konktrernego to się nie bawiliby w podchody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka