Dodaj do ulubionych

wadliwy towar

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 22:48
Kupiłam meble z "salonu meblowego" Niestety dostałam meblościankę zawilgoconą
z wychodzącymi uchwytami. Do dzisiaj czuć jeszcze wilgoć.
Zakup był 21.03.08r Co mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: wadliwy towar 09.04.08, 13:41
      - można złożyć reklamację do sprzedawcy na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy z
      27.07.2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie
      Kodeksu Cywilnego (Dz. U. 2002, nr 141, poz. 1176), zgodnie z którym można
      domagać się od sprzedawcy doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez
      nieodpłatną naprawę ALBO wymianę; a jeżeli nie będzie to możliwe albo nie będzie
      możliwe w czasie odpowiednim do rodzaju towaru i celu w jakim został nabyty,
      albo jeżeli miałoby to narażać konsumenta na znaczne niedogodności i do tego
      niezgodność jest istotna to można od umowy ODSTĄPIĆ (więc też domagać się zwrotu
      pieniędzy), a jeżeli niezgodność nie jest istotna można domagać się stosownego
      obniżenia ceny.

- możemy też korzystać z gwarancji (tu odpowiedzialny jest gwarant, czyli ten
      kto wydał gwarancję - z reguły są to producenci, może być sprzedawca, ale nie
      musi), ale tu trzeba przede wszystkim ustalić - czy gwarancji nam w ogóle
      udzielono (bo ta nie musi pojawić), a jeżeli udzielono to jakie są jej warunki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka