Gość: rolka IP: 217.97.247.* 16.08.08, 19:24 Czy mogę zareklamować spodnie, które po jednym założeniu się rozdarły, jeśli nie mam paragonu (mam za to metki ze spodni)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prawnik-skp Re: problem 19.08.08, 16:50 Pytanie jest zadane w ten sposób, że za odpowiedź wystarcza "tak". Rozwinę jednak odpowiedź i dodam, że to "tak" bynajmniej nie jest uzasadnione faktem posiadania metek ze spodni, bo z metek ze spodni wcale nie musi wynikać, że te spodnie zostały nabyte u tego konkretnego sprzedawcy. Jeśli z metek nie wynika, kto jest sprzedawcą spodni, to metki te są bezwartościwe z punktu widzenia problemu poruszonego w pytaniu. Możliwość złożenia reklamacji wynika z faktu zawarcia umowy, a nie z faktu posiadania paragonu. Paragon ma tu tylko walor dowodowy. Jeżeli nie jesteśmy w stanie, w razie sporu ze sprzedawcą, udowodnić mu faktu zawarcia umowy (w jakikolwiek sposób, np. zeznaniem świadka), to reklamacja w ostatecznym rozrachunku będzie nieskuteczna, ale to nie wyklucza możliwości jej złożenia. Odpowiedz Link Zgłoś