Dodaj do ulubionych

UPS - nowy styl podejścia do klienta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 20:59
W listopadzie 2008 zamówiłem w sklepie internetowym agito.pl towar który
następnie został wysłany do mnie firmą kurierską UPS. Kurier dostarczył paczkę
do mieszkania i ku mojemu zdziwieniu nie zgodził się na asystowanie w trakcie
sprawdzania zawartości paczki pod kątem braku uszkodzeń towaru oraz
kompletności. Jako uzasadnienie kurier powołał się na fakt, że paczka nie jest
z zewnątrz uszkodzona a plomby na paczce są nienaruszone. Po czym opuścił moje
mieszkanie nie dając mi możliwości powiedzenia czegokolwiek. Muszę przyznać,
że nigdy nie potraktował mnie tak żaden dostawca usług. W tej sytuacji
podjąłem następujące kroki:
- złożyłem reklamację w firmie UPS
- złożyłem skargę w sklepie agito.pl
- zadzwoniłem do agito.pl
- zapoznałem się szczegółowo z regulaminem UPS
- sprawdziłem ponownie regulamin sklepu
Poniżej wyniki:
Regulamin sklepu: jest mowa tylko o sprawdzeniu stanu paczki a nie towaru
znajdującego się w paczce,
Rozmowa telefoniczna z pracownikiem sklepu: pracownik potwierdził, że kurier
ma asystować przy sprawdzaniu zawartości paczki,
Regulamin UPS: wyraźnie mówi o sprawdzeniu przesyłki ale nie precyzuje czy
sprawdzamy tylko paczkę (opakowanie) czy także przesyłany towar,
Stanowisko sklepu (fragment e-mail): "Bardzo przepraszamy za zaistniałą
sytuację. Sprawa została przekazana do opiekuna handlowego w firmie UPS z
prośbą o wyciągnięcie konsekwencji w stosunku do kuriera. Mamy nadzieję, że
mimo tak nieprzyjemnej sytuacji pozostanie Pan w gronie naszych klientów."
Stanowisko UPS (fragment e-mail): "Kurier nie ma obowiązku być przy
rozpakowaniu przesyłki, jeśli w danej chwili możliwości operacyjne mu na to
nie pozwalają.
W przypadku stwierdzenia uszkodzenia po rozpakowaniu przesyłki należy
skontaktować się z Lokalnym Biurem Obsługi Klienta celem wezwania kuriera do
spisania raportu uszkodzenia. Raport uszkodzenia powinien zostać spisany w
ciągu 7 dni od daty doręczenia.
Po spisaniu raportu komplet dokumentów należy złożyć listownie do Działu
Prewencji i Likwidacji Szkód."
Odpowiedź UPS można podsumować tak: Ponieważ klient nie ma świadka
reprezentującego UPS przy którym paczkę otworzył to nie ma także szans na
udowodnienie, że nie zniszczył towaru po wyjęciu już z paczki. I na koniec
pytanie czy takie postępowanie UPS jest zgodne z prawem ?
PS. Zapomniałem dodać, że z towarem było wszystko OK. Miałem szczęście.
Obserwuj wątek
    • Gość: żal Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.gdynia.mm.pl 13.01.09, 22:08
      A czy listonosz też łaskawie czeka aż otworzysz pakę i obejrzysz towar z każdej
      strony? Nie widzę w tym nic niezgodnego z prawem, a kurier nie wiezie paczki
      tylko dla ciebie i nie ma czasu na to żebyś obejrzał przy nim nowo zakupione na
      allegro kalesony z laikry. W ramach ciekawostki dodam że w USA kurier rzuca ci
      paczkę pod drzwi posesji i wszystko zgodnie z procedurą. Ale u nas najlepiej
      żeby w cenie przesyłki 10zł kurier podjechał dokładnie o wskazanej godzinie, z
      uśmiechem na pysku i w razie suszy odprawił jeszcze taniec deszczu na twoim ganku.
      • Gość: :) Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.centertel.pl 13.01.09, 23:30
        A może jeszcze kurier ma wytłumaczyć tobie obsługę sprzętu,podłączyć i
        ewentualnie wyregulować?Tylko jak by nie potrafił wytłumaczyć to do kogo byś się
        odwołał?Ehhh ludzie wam to juz naprawde odbiło!Za wygodni się zrobiliście.
        • Gość: normalny Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 00:06
          Panowie, bez krytyki proszę.
          Ustawa Prawo przewozowe umożliwia składanie reklamacji na usługi
          przewozu rzeczy do 7 dni od daty odbioru towaru lub wykonania usługi.
          Firmy kurierskie ponadto mają własne regulaminy, których powinny
          przestrzegać.
          Nie porównujmy USA, bo mieszkamy w Polsce i nasze prawo nas
          obowiązuje.
          Prawda jest taka, że kurierzy nie chcą "marnować" czasu na otwarcie
          paczki przez klienta, a potem ich firma zarzuca klientowi naruszenie
          regulaminu, którego sami pracowiny (kurierzy) nie chcą przestrzegać.

Poza tym kupując towar na odległość stroną firmy kurierskiej jest
          zazwyczaj sprzedający towar, więc to do niego należy składanie
          reklamacji na sygnał odbiorcy, chyba że odbiorca został do składania
          reklamacji upoważniony.

Pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 188.121.0.* 12.12.09, 13:17
            gdyby nie ci wygodni ludzie to wy kurierzy tynk ze scian byscie
            jedli !!!!!!!!!!!!!!!!!!! co za chamstwo!!!!!!!!!!!!
            chcecie zarabiac to musicie znosic chumorki klienta !!!
            zreszta zgodnie z regulaminem !!!
          • Gość: oszukany Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 195.117.110.* 19.10.12, 09:45
            placenie za coś czego nie widzimy ,to debilizm .Jeśli doręczyciel nie chce pokazać co i w jakim stanie nam przywiózł za co mamy zaplacić , to niech spada razem z paczką.to oni rozkradają i niszczą paczki a klient miesiacami dochodzi swoich praw o ile ma kase i czas .to się tyczy wszystkich firm---
            • Gość: roma Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.147.195.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.01.13, 17:27
              Wlasnie dzis sie dowiedzialam,ze paczka wyslana 3 tyg.temu z Anglii do Warszawy zginela.Wazyla blisko 30 kg,wiec jak mogla zginac? Wlasciciel firmy kurirskiej w Anglii wspolpracujacej z UPS od 2 tyg.powiadamiany byl o niedostarczeniu przesylki i niby monitorowal sprawe,a jednak nic nie wskoral.Teraz pociesza,ze nadawca otrzyma odszkodowanie.Czy pokryje ono wszystkie straty? Kiedy je wyplaca?Poprostu ZLODZIEJE! 30KG przesyslka to nie igla w stogu siana.
        • Gość: przezor Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.toya.net.pl 27.05.09, 15:09
          jak nie chcesz rozwozić to zmień pracę zgodziłeś się szczekać to
          szczekaj
          • Gość: jurek Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 195.117.110.* 18.10.12, 14:14
            zamowłlem laptopa (3700zl ),paczka jakas niewyrażna .poprosilem o sprawdzenie,powiedzial jak zaplace i podpisze to moge sobie sprawdzac.jak mozna wywalać kase w ciemno.powiedzialem co o tym sadze (kupowanie kota w worku )i kazalem mu spadać razem z paczką.ja płace i wymagam i w dupie mam ich przepisy i protokuły .(firmy kurierskie).kurier będzie robił wszystko by nie otwierać paczki ,bo tak go kierownictwo danej firmy uczy.a ty baranie (kliencie)płać,pisz i płacz.JERZELI NIE PRZYJMIEMY PACZKI W CIEMNO (BEZ SPRAWDZENIA) TO DORECZYCIEL NIE DOSTANIE ZA TA PACZKE ZAPLATY. niestety, wielu mamy jeszcze NIEDOJNFORMOWANYCH i .nic tylko płakać, żal.
      • Gość: przezor Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.toya.net.pl 27.05.09, 15:06
        za to ma płacone i jak będę chciał to będzie jeszcze stepował i
        recytował a na końcu klaskał
    • Gość: Kość Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:50
      Kurier nie musi być przy otwarciu a jak potrzebujesz żeby Ci ktoś
      pomógł w otwarciu paczki to poproś babcie, ona już umie posługiwać
      się nożem. Jeśli paczka z zewnątrz nie nosi śladów uszkodzeń to
      czemu niby w środku miałaby być uszkodzona? Paczka powinna być tak
      zapakowana żeby po zrzuceniu z wys. metra nic nie stało się
      zawartości. A jak się popsuło coś? Dzwonisz do oddziału
      f.kurierskiej i ci kurierea przysylają. Ja jakoś nie widze problemu
      w przeciwienstwie do ciebie, żona ci nie dała?
      • Gość: Dariusz Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 23:05
        Sądząc po tonie zamawiasz przez internet papier toaletowy. Jak zamówisz sprzęt
        za kilka tysięcy złotych i od uznania reklamacji będzie naprawdę wiele zależało
        to ci zmięknie rura. Proponuję abyś kupił sobie telewizor LCD, a następnie w
        ramach eksperymentu zrzucił karton (oryginalnie zapakowany przez producenta) z
        wysokości 1 m. Ciekawy jestem rezultatów. Być może nie mam racji i jestem
        nadmiernie upierdliwy ale przynajmniej nie zachowuję się jak burak.
        • Gość: oko Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.09, 15:58
          Dlatego zgodnie z regulaminem UPS telewizory LCD powyżej 25" wolno przewozić
          tylko serwisem paletowym. Są nieprzygotowane do transportu jako paczki (normy
          iso, droptest z 1 metra). Oczywiście zdarza się że taki telewizor pójdzie jako
          paczka, nie wszystko da się zweryfikować, ale z doświadczenia powiem że w takim
          wypadku reklamacje nie są uwzględniane (Przesyłka źle przygotowana do
          transportu, a za przygotowanie odpowiada nadawca i tłumaczenie się
          nieznajomością norm, przepisów i regulaminów mu nie pomoże).
          • Gość: oko Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.09, 16:05
            i jeszcze jedno. to że coś jest zapakowane fabrycznie przez producenta nie
            oznacza że jest przygotowane do transportu w rozumieniu firmy kurierskiej w
            której obowiązują zupełnie inne normy przewozu i sortu paczek. Paczka ma być
            zapakowana tak aby umożliwiała transport jedna na drugiej, swobodne przesuwanie
            się po rolkach/taśmie transmisyjnej, oraz musi pozytywnie przejść wcześniej
            wspomniany droptest (upadek z wysokości 1m na każdą krawędź, na każdy bok, oraz
            na każdy kant, bez uszkodzenia zawartości - co zgodnie z normami iso symuluje
            transport oraz sort paczki.
            • Gość: flap Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 13:35
              Trochę po czasie ale może się komuś przyda, oto co odpisał mi rzecznik praw
              konsumenta w sprawie problemu otwarcia przesyłki, wklejam maila, na dole jest
              moje pytnie do rzecznika:

Szanow ny Panie.

Na postawione przez Pana pytanie należałoby co do zasady udzielić odpowiedzi
              negatywnej. Wskazać też należy, że w zależności od rodzaju zawartej umowy -
              czyli umowy przewozu bądź umowy przesyłki pocztowej - inne przepisy będą miały
              zastosowanie.

Nie istnieje przepis prawa (poza nielicznymi wyjątkami), który uprawniałby
              odbiorcę do żądania sprawdzenia zawartości paczki przed jej odbiorem. Z
              przepisów kodeksu cywilnego i ustawy Prawo przewozowe wynika zasada, iż do
              momentu odbioru paczki, za jej uszkodzenie odpowiada firma przewozowa.
              Odpowiedzialność przechodzi na adresata przesyłki dopiero w momecnie jej
              odbioru, a więc w chwili podpisania odbioru. W takim wypadku odbiorca jest
              zobowiązany do ewentualnej zapłaty za przesyłkę (przesyłka za pobraniem). I
              dopiero w tym momencie może otworzyć przesyłkę. Kurier może - na prośbę
              kupującego -umożliwić sprawdzenie przesyłki w swojej obecności, ale dopiero po
              podpisaniu odbioru przesyłki. Nie jest to też jego obowiązkiem, a jedynie może
              wynikać z grzeczności. Trudno wymagać bowiem od firmy przewozowej, aby
              umożliwiała otwarcie przesyłki w sytuacji, gdy odpowiedzialność za jej
              uszkodzenie ciąży na niej. W takim jednak wypadku przesyłka zostaje u adresata i
              jest on zobowiazany do zapłaty wszelkich kosztów wynikających z umowy przewozu.
              W przypadku stwierdzenia uszkodzeń po otwarciu przesyłki, należy spisać
              protokół. Podobnie należy postąpić, gdy przesyłkę otwarto później - pod
              nieobecność kuriera. Należy w takim wypadku zgłosić niezwłocznie - nie później
              jednak niz w terminie 7 dni od dnia odbioru przesyłki - uszkodzenie zawartości
              paczki firmie przewozowej.

Istnieje jednak wyjątek od tej zasady. Mianowicie w sytuacji, gdy przesyłka ma
              oznaki naruszenia, adresat ma prawo żądać otwarcia przesyłki w obecności kuriera
              i to jeszcze zanim podpisze jej odbiór. Możliwość taka wynika z art. 74 ust. 1
              ustawy prawo przewozowe. Przepis ten stanowi także, iż "przewoźnik wykonuje te
              czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest
              naruszona". Z tego ostaniego stwierdzenia wynika, że kurier ma obowiązek dokonać
              protokolarnego otwarcia przesyłki w obecności adresata, na każde jego żądanie
              uzasadniane naruszeniem przesyłki. Co więcej, stwierdzenie odbierającego
              przesyłkę, iż według niego jest ona naruszona, jest dla kuriera wiążące. Innymi
              słowy, jeśli adresat żąda otwarcia przesyłki z powodu jej naruszenia, kurier ma
              obowiązek umożliwić otwarcie przeysłki. W takim wypadku należy spisać protokół
              otwarcia przesyłki i to niezależnie od tego, czy stwierdzono wystąpienie szkód.

Wskazać jednak należy na treść ust 5 ww. artykułu, który brzmi: "Jeżeli
              ustalenia protokolarne, podjęte na żądanie uprawnionego, nie wykażą szkody w
              przesyłce albo wykażą jedynie szkodę stwierdzoną już uprzednio przez
              przewoźnika, uprawniony ponosi opłaty określone w taryfie. " Innymi słowy,
              adresat powinien liczyć się z obowiązkiem poniesienia dodatkowych kosztów
              określonych w regulaminie przewoźnika w przypadku, gdy na jego żądanie dokonano
              otwarcia przesyłki, a nowych uszkodzeń nie stwierdzono.

Powyższe rozważania dotyczyły umowy przewozu, uregulowanej dość szczegółowo w
              ustawie Prawo przewozowe. Brak natomiast podobnych uregulowań ustawowych
              odnośnie umowy przesyłki pocztowej. Należy więc stwierdzić, że poza ogólnymi
              regułami wynikającymi z kodeksu cywilnego, a wskazanymi wyżej, zastosowanie
              będzie miał regulamin przedsiębiorstwa świadczącego usługi pocztowe. Warto
              zaznaczyć, iż w wielu przedsiębiorstwach świadczących czy to usługi przewozowe,
              czy usługi przesyłki pocztowej, istnieje możliwość "wykupienia" sobie prawa do
              otwarcia przesyłki w obecności kuriera w każdym wypadku. Jeśli wiec chciałby Pan
              w konkretnym przypadku dokonać sprawdzenia zawartości przesyłki przed jej
              odbiorem, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniej formy wysyłki wraz z
              opcją umożliwiająca otwarcie przesyłki.

z poważaniem

Marek Knapczyk

Biuro Miejskiego Rzecznika Konsumentów

- Original Message-
              From: F Markiewicz [flapm@o2. pl]
              Sent: Thursday, May 21, 2009 6:25 PM
              To: Rzecznik Konsumentów
              Subject : Pytanie dotyczące odbioru paczki od kuriera.

Dzień dobry,

Chciałem zapytać jaka jest procedura odbioru paczki od kuriera, co prawo mówi na
              ten temat, gdyż w internecie znalazłem sporo sprzecznych informacji.

Przechodząc do konkretów, chodzi mi o to, czy mam jako klient możliwość
              sprawdzenia stanu zawartości paczki, przed pokwitowaniem odbioru i ewentualnie
              przed zapłatą za paczkę w przypadku gdyby była to paczka zamówiona za pobraniem.
              Nie raz spotkałem się z sytuacją kiedy kurier odmówił mi prawa sprawdzenia
              paczki przed podpisaniem potwierdzenia odbioru twierdząc, że tak mówi regulamin
              jego firmy przewozowej. Co zrobić w takiej sytuacji. Czy są jakieś przepisy
              które to regulują?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z poważaniem,
              Filip Markiewicz
    • Gość: KASIA S. Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 15:34
      Pracuję w firmie która współpracuje z UPS
      Niestety coraz częściej zdarzają się przykre sytuacje z tym przewoźnikiem.
      Ostatnio mieliśmy sytuację że Kurier przywiózł paczkę uszkodzoną na zewnątrz z
      (przedziurawionym kartonem)i była płatność u kuriera.
      Kurier stwierdził że jak klient nie zapłaci to nie do nie może otrzymać
      paczki(sprawdzić czy towar jest cały). Kurier nie miał czasu na spisanie raportu
      uszkodzenia.Paczka wróciła do nadawcy
    • Gość: Kurier Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.magma-net.pl 11.11.09, 19:03
      Hmm Hmm...Klienci. sam jestem kurierem obecnie w firmie ups i nie nalezy do
      naszego obowiazku byc przy otwieranej paczce. dla czego. A choc by dla tego ze
      wiekszosc firm pisze (sprawdz paczke w obecnosci kuriera)- nonsens!! Jezeli
      paczka a raczej jej wyglad zewnetrzny jest w stanie oplakanym to owszem w ciagu
      5 dni mamy obowiazek spisac raport uszkodzen ale tylko w przypadku paczki
      bezplatnej zas w przypadku paczki platnej,i tu was zaskocze,placicie
      podpisujecie i bierzecie,a w ciagu tutaj 7 dni spisujemy raport i odsylamy
      paczke wraz z tym raportem do waszego nadawcy,ale nie zwracamy kosztow
      poniesionych za paczki za pobraniem,robi to firma wysylajaca do was ta
      paczke.... ewentualnie odmowa przyjecia tej paczki i to tyle. jezeli wyglad
      paczki zewnetrzny jest nie naruszony to prZy nas paczki sprawdzac nie musicie,my
      odpowiadamy za wyglad zewnetrzny paczki nie za to co dzieje sie w srodku...nie
      my pakowalismy,nie my zabezpieczalismy zawartosc a wiec skargi wowczas do
      nadawcy.On jedynie wowczas moze zamowic kuriera do waszego domu celem odebrania
      takiej paczki.Mam na to 3 dni:)- od dnia zamowienia:)
      • Gość: gosc Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 188.121.0.* 12.12.09, 13:20
        ja troche przezylam przez ciemniakow ktorzy pracuja w ups pomylil
        sie biedak i wzial nie ta paczke
        a tak pozatym to dzieki klientom macie prace a jak wam sie nie
        podoba to zmiencie !!!
      • Gość: gosc Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 188.121.0.* 12.12.09, 13:23

w kazdej firmie sobie wysylajcie paczki tylko nie w UPS !!!
        dobrze wam radze !!!!
        • Gość: góral Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 195.116.128.* 14.04.10, 10:31
          Tak zgadzam się z przedmówcą....Nigdy więcej UPS-a wczoraj dostałem paczkę z
          rozwaloną zawartością.Zero skruchy samego kuriera zobaczymy co z tego wyniknie?
          w każdym razie ja już NIGDY nie zamówię w tej firmie kuriera.
      • Gość: ABC Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: 195.117.110.* 18.10.12, 14:36
        firmy(sklepy)wysyłkowe mają urwanie fiuta z przewpżnikamia narobiło się tego dziadostwa i robią co chcą. gdzie kurierzy ,co rozkradają i rozpiepszają paczki bo im się wciąsz śpieszy. a pokrzywdzony i zawsze winny to klient i to on za płaci za wszystko- zenada. a sklepy tracą klienta........
    • Gość: fifi Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 19:08
      Ja nie miałam tyle szczęścia...Po rozpakowaniu paczki okazało się,że
      zawartość jest uszkodzona (opakowanie zewnętrzne w stanie
      nienaruszonym). Natychmiast uruchomiłam procedurę reklamacyjną... i
      co?SMIECH na sali jak zostałam potraktowana przez firmę UPS!
      Kurierowi nawet nie chciało się podjechać z protokołem, musiałam
      złapać go, gdzieś po drodze...no ale ok...wysłałam protokół...wraz
      ze wszystkimi dokumentami...oczywiście dostałam decyzję negatywną,
      gdyż firma UPS ma takie popieprzone prawo, że skoro opakowanie
      zewnętrzne nie było uszkodzone,no to zawartość tez nie może..Wiem,
      straszny bezsens! Omijajcie formę UPS szerokim łukiem! Nie polecam!!
    • Gość: wn Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.toya.net.pl 05.01.10, 10:49
      Ten UPS ma za dużo przewozów i dlatego 'sika' na klienta. Ja zapłaciłem ok. 30 zł w sklepie internetowym za dostawę (to chyba nie mało?). Nauczony doświadczeniem zatelefonowałem do UPS aby podali mi numer tel. do kuriera aby ułatwić mu dostarczenie a mnie zwolnić z oczekiwania na niespodziankę przez cały dzień albo i dłużej. W innych firmach kurierskich nie ma z tym problemu. Ale UPS-owi się w głowie przewraca od nadmiaru przesyłek. Dlatego proponuję wybierać tańsze i skuteczniejsze firmy przewozowe.
      • fo-o Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta 20.03.10, 13:09
        zgadzam się z Tobą, faktycznie przez nadmiar zleceń przestają dbać o swojego
        klienta, a na dodatek jest tam po prostu drogo, o wiele lepiej korzystać z usług
        AIN, gdzie przesłanie paczki kosztuje 20 zł, a do tego nie muszę stresować się,
        że coś nie dojedzie na miejsce, albo dojedzie zniszczone..na szczęście są
        jeszcze jakieś alternatywy dla UPS
    • Gość: Wujek Dobra Rada UPS to syf totalny. Odbierałem przesyłkę, IP: *.net.autocom.pl 22.01.10, 02:12
      po podpisaniu kurier po prostu zbiegł, pomimo tego że nalegałem na
      rozpakowanie w jego obecności. Wqr.... mnie to bardzo pownieważ w
      przypadku innych kurierów nie było absolutnie żadnych z tym
      problemów. Pudełko od płyty głównej było oczywiście uszkodzone, pod
      czarną folią nie było widać wgnieceń. Zmasakrowany cały róg.
      Popełniłem błąd, że nie wymacałam każdego cm2 paczki zanim
      podpisałem. Na szczęście płyta główna działa. Nic ale to absolutnie
      nic nie kupię co ma być przez nich dostarczone.
      • Gość: KAMA Re: UPS to syf totalny. Odbierałem przesyłkę, IP: 93.159.29.* 02.02.10, 08:00
        UPS to najgorsza firma przewozowa z jaką miałam doczynienia!
        Ostatnio pod moją nieobecność zostawili moją paczkę z nietanim
        sprzętem AGD u sąsiadów, których nawet nie znam zostawiając w
        drzwiach!!! awizo, a kurier pomimo iż miał mój nr telefonu nawet
        mnie o tym nie poinformował! Strasznie sie wkurzyłam, bo jakim
        prawem któś odbiera moje zakupy?!!! A pani w COK powiedziała,że
        kurier postąpił zgodnie z regulaminem. Co to za regulamin? Parodia!
        To jest po prostu robienie sobie jaj z klienta. Ludzie, z dala od
        UPS. teraz nie kupuję już w sklepach internetowych którzy maja umowę
        z UPS i tyle. I wam też tak radzę.
    • Gość: david Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.189.216.232.skyware.pl 31.03.10, 20:39
      ty gościu co pisałeś ten artykuł to jestes homo>???
      kurier nie ma i nigdy nie będzie miał obowiązku czekac az zobaczysz co jest w
      środku paczki; jeżeli paczka nie jest z zewnątrz uszkodzona;A TAK POZATYM to
      jesteś inteligentną osobą; nawet to widać; bo po co było to pisać jezeli miales
      wszystko ok; i tak kurier miał racje hahaha; a ty się zbłaźniłes jak burok;; czesc
      • Gość: ReM Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.nplay.net.pl 07.04.10, 23:30
        Bardzo dobrze, że autor artykułu poruszył problem, niezależnie od końcowego
        wyniku reklamacji. Sam otrzymałem dzisiaj paczkę dostarczoną przez UPS,
        zawartość wewnątrz była uszkodzona. Opakowanie oryginalne producenta, bez
        wypełniacza w środku. Z zewnątrz brak widocznych uszkodzeń. W ciągu pół godziny
        zgłosiłem reklamację do UPS, a następnie do nadawcy. W obydwu przypadkach
        zostałem potraktowany ze zrozumieniem. Kurier przyjechał ponownie w celu
        spisania raportu szkody. Nadawca stwierdził, że wymieni niezwłocznie towar na
        wolny od wad, a paczkę na jego koszt mam wysłać UPS-em. Było trochę zachodu z
        dodzwonieniem się i spisaniem raportu, ale sądzę, że wszystko jest na dobrej
        drodze. Czekam na finał.
        Kurier wg UPS ma 5 dni na spisanie raportu szkody i nie musi być obecny przy
        otwieraniu paczki, jeżeli brak jest uszkodzeń zewnętrznych.
        Uszkodzenie paczki jest na pewno zdarzeniem przykrym, ale uważam, że znając
        przepisy prawa i rozmawiając spokojnie i rzeczowo ze stronami sporu, tj. nadawcą
        i firma przewozową, można wszystko rozstrzygnąć w sposób zadowalający klienta.
        Do tej pory postępując w ten sposób nie miałem większych problemów z uznaniem
        wielu reklamacji. Raz jedynie zrezygnowałem z dalszego dochodzenia roszczeń, ze
        względu na znikomy koszt towaru (ok. 6zł).
        Podsumowując uważam, iż wiele firm stara się dbać o zadowolenie klienta pod
        warunkiem, że ten nie rozpoczyna procedury reklamacji od "pyskówki".
      • Gość: gosc Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.mielec.mm.pl 30.05.14, 16:00
        burok to ty chyba jestes
      • Gość: Ak Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.serv-net.pl 07.10.15, 17:03
        A Ty czlowieku wiesz jak sie pisze poza tym? Zastanow sie zanim nazwiesz kogos burakiem.
    • Gość: DPD Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 19:26
      Zaden kurier nie ma obowiązku czekania i sprawdzania zawartości
      przesyłki. Człowieku troche pomyśl kurier mając sredio 80 przesyłek
      dziennie i kazda miał by z klientem sprawdzać to by mu doby brakło
      na rozwiezienie wszystkiego!
      • Gość: z daleka UPS Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:41
        A co mnie to obchodzi Zmień pracę jeżeli godzisz się pracowac za ,psie pieniądze to się nie dziw że robiony w trąbę klient twojej firmy ( dostwa w 24 godziny bez gwarancji !?!? doręczenia) zrypie Ciebie.
    • Gość: Karol Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.xdsl.centertel.pl 01.12.11, 11:30
      U mnie sytuacja była prawie identyczna. Unikajcie UPS!
      • Gość: Atryda Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.12.11, 17:19
        W dniu dzisiejszym miałem odbiór paczki za pobraniem o wartości 1630zł. Ku mojemu zdumieniu po raz pierwszy spotkałem się z twierdzeniem kuriera, że on nie będzie asystował przy odbiorze zawartości paczki. Jak w przypadku dostarczenia kupy kamieni zamiast zamówionego towaru mam udowodnić nadawcy, że nie otrzymałem zamówionego towaru? Szok. Kurier powiedział, że ma dostarczyć paczkę nienaruszoną. Owszem. Jeśli jednak godzą się na opcję zapłaty za pobraniem, za którą to opcję pobierają dodatkową opłatę, to asysta przez 2 minuty przy otwarciu paczki nie powinna być problemem. Wszystkim odradzam korzystanie z tego przewoźnika.
        • Gość: mleon Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 10:39
          Najgorsze jest to, że w razie uszkodzenia przesyłki nie uznają reklamacji. Jak wynika z informacji na różnych forach jest to powszechna praktyka w UPS a w zasadzie standardowa procedura.
          Korzystałem z ich usług do momentu gdy uszkodzili mi przesyłkę i odmówili uznania reklamacji. Napisali w odwołaniu, że to moja wina!
          A przesyłka była bardzo starannie zapakowana, zawartość zabezpieczona i oklejona taśmą 'Ostrożnie szkło'.
          Całość opisałem na portalu reklamacyjnym: reklamacja ups (www.moj.reklamacyjny.pl/articles/19/ups-bezkarnie-niszczy-przesy-ki)

Odradzam korzystanie z ich usług!
    • hetmantomeh Re: UPS - nowy styl podejścia do klienta 06.01.13, 20:56
      Oni dziwnie zawsze postępowali i zawsze mieli drogo wole już DHL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka