Dodaj do ulubionych

Lubuska Platforma idzie na wybory

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 17:55
cieszę się ,że na liście znajdzie się Pan Sławomir Ronowicz. Mądry i
inteligenty facet o dużej wiedzy gospodarczej i społecznej .Potentat ludzkich
serc i dobroci. Forse ma w kieszeni więc nie musi się uzależniać.Stawiam na
Ronowicza ,Bachalskiego ,Ciemnoczołowskiego.Może też na Skibińska
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.05, 19:33
      A ja sie nie ciesze, to skoczek, a wiec najgorszy rodzaj polityka. Z kanapy
      Unii wykonal skok na Platforme, z ktorej jeszcze niedawno szydzil, ze to
      zdrajcy. Zalosne. Ciekawe czym sie zasluzyl, ze po kilku dniach od ucieczki z
      Unii Wolnosci Bachalski umieszcza go na najwazniejszej liscie wyboczej???>
      • Gość: peew Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.ztpnet.pl 10.05.05, 20:17
        Kolejność: Bahalski,Bukiewicz,Iwan,Balcerzak
      • Gość: student Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.05, 22:37
        a ja sie ciesze ze Ronowicz, powinien byc pierwszy na liscie
        ja bede na niego na pewno glosowal
        tylko co tam robi bukiewiczowa. ta to sie wkreca wszedzie , ja bym skresli
      • Gość: ola Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.idea.pl 17.05.05, 23:38
        miec posla z zielonej gory.warto o tym pamietac.po wyborach moze sie
        okazac,ze nasi przyjaciele z polnocy nas zalatwili wstawiajac na liste np.p
        ronowicza.oslabia to po bo mozna pomyslec ,ze na piec minut przed wyborami
        kazdy moze znalesc sie na liscie po.
    • Gość: IIIks Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.ztpnet.pl 10.05.05, 20:46
      Panie Arturze! Te Wróblewski to w końcu Władysław czy Radosław?;)))
    • Gość: dolnoślązak Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:56
      >Pan Sławomir Ronowicz. Mądry i
      inteligenty facet o dużej wiedzy gospodarczej i społecznej .Potentat ludzkich
      serc i dobroci. Forse ma w kieszeni więc nie musi się uzależniać<

Powiedziałby tak - moi drodzy: dla naszego dobra likwidujemy woj.lubuskie, TVP3
      LUBUSKA, zmiejszamy do minimalnego niezbędnego minimum poziomu administrację
      lokalną itd...itd. Chcę i osiągnę to jeszcze przed wyborami.

>Potentat ludzkich
      naiwności i dobroci. Forse chce mieć w kieszeni więc musi się uzależniać<
      Mniej naiwne, a jak realne.

• april20 Re: Lubuska Platforma idzie na wybory 10.05.05, 21:20
      Kolejni "zbawcy" tego biednego kraju w boju o koryto...
    • Gość: Rockita Re: Lubuska Platforma idzie na uklady IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.05, 21:30
      Nie trzeba byc zbyt madrym aby zalatwic sobie kontrakt od zony jak to bylo w
      przypadku sprzedazy Urzedowi Miasta po "przetargu" samochodów marki skoda.
      Jakos pan Bachalski raczy nie zauwazyc zupelnego braku etyki w tej sprawie a
      wczesniej za takie zachowanie innych polityków odsadzal od czci i wiary. Co
      dziwnego kolejny z "odsadzonych" Iwan tez jest naliscie. Dlatego takze ciesze
      sie jak mój przedmówca,że na tej liście znajdzie się Pan Sławomir Ronowicz i
      Pan Iwan. Niech ludzie widza jaki to "statek" dobija do Platformy. I pewnie ja
      dobije. A jak maja forse ma w kieszeni więc nie musza się uzależniać od
      polityki. Niech siedza w biznesie i nie pchaja sie do polityki bo rozwala
      Polske. Ja raczej wolalbym postawic na Tolka Banana niz na nich.Ludzie z kasom
      nie oznacza w tym przypadku ludzi z klasom.
    • Gość: Wojtek Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.05, 21:50
      Bachalski, Balcerzak, Ronowicz, Surowiec są przedsiębiorcami, ktorzy wiedzą jak
      rozwijać kraj. Takich przedsiębiorczych ludzi w parlamencie nam potrzeba. Po
      tej liście mogę z całąpewnością powiedzieć, że PO będzie miało najmocniejszą
      listę w regionie. życzę im zwycięstwa. Ronowiczowi, Fiedorowiczowi i
      Żytkowskiemu gratuluję, że nie wstąpili do Parti Demokratycznej razem z
      komuchami.
      • Gość: dolnoslązak Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:57
        To co robią do tej pory ? Wiedzą jak to robić, mają forsę ,to co zrobili?
      • armex Re: Lubuska Platforma idzie na wybory 10.05.05, 22:02
        Zielona Góra to jednak ma pecha do dobrych dobrych polityków .Oczywiście do
        sejmu wejdą Bukiewicz i Ronowicz sic!!bo są z PO z każdej innej partii nie
        mieli by najmniejszych szans.Niestety nawet Brachmański i Owoc więcej zrobią
        dla miasta niż wymieniona dwójka.Naprawdę wielki żal że wystartują z naszego
        miasta osoby które nic nie potrafią.
    • Gość: Zawiedziony Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 22:04
      Miałem PO za myślącą partię ,ale jak przeczytałem ,że na liście jest Ronowicz
      to włosy mi stanały dęba. Wierzę w mądrość wyborców,że nie dadzą się
      oszukać .Nie bądzcie naiwni ,gdyby Unia Wolności się nie przekształciła w PD,to
      byłby w niej dalej. Uważam także ,że gdyby jego Ronowiczka nie była prezydentem
      Zielonek Góry, to poszedł by za Frasyniukiem jak pies za kością. Ale nie można
      mu było skręcić trochę w lewo.Powtórka z PRL-u ta lista wyborcza w PO. To
      członkowie tej partii powinni w tajnym głosowaniu wybierać kandydatów . Inni
      płacili skaładki, a Ronowicz leciutko wskoczył na listę jeszcze nie swojej
      partii.Uważam że najpierw PO powinno sprawdzić Jego przydatność i wiarygodność.
      Co starsi stażem działacze na to, Bachalski rządzi jak kiedyś Gierek Tzn.
      jednogłośnie. Boże uchowaj nasz kraj i naród.
      • Gość: buda gratulacje dla bachalskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:49
        gratulacje za to co powiedzial w telewizyjnej trojce
      • armex Re: Lubuska Platforma idzie na wybory 10.05.05, 22:56
        Tak "zawiedziony" masz rację, dokładnie tak. Coś mi się wydaje, że na naszym
        podwórku ta prawa strona polityczna to wiekszy beton, niż SLD.Ale zdaję sobie
        sprawę, że oni przejdą, bo u wyborców nie liczą się nazwiska, tylko z jakiej są
        partii.Choć pozostaje nadzieja że Tusk zorietuje się z kim ma do czynienia.
        • Gość: rebeka Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 23:09
          Tusk zaczyna się gubić, stosunkowo niskie notowania prezydenckie i pogorszenie
          notowań PO spowodowały, że zaczyna obrażać niektórych Polaków , a to spowoduje
          dalszy spadek, myślałem, że jest bardziej dojrzałym politykiem
      • Gość: Andrzej Le...r Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:06
        Brawo!!
        W końcu PO też się nauczyła "centralizmu demokratycznego":))))).
        • Gość: zasieki1 Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:44
          a ja to bym cos zjadl...
    • Gość: MAXX Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.05.05, 08:04
      Takie nieświeże te nazwiska i z historią ( często nienajlepszą ) z lat
      poprzednich......oby nie bylo tak ,że zlych poslów z SLD zamieniliśmy na
      jeszcze gorszych........
    • Gość: KOMUCH Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:44
      Nieżle się MOŚKI z Uni Wolności rozprowadzają przed wyborami. A ten prymityw
      RONOWICZ jest tego ewidentnym przykładem. Śmiechu warte !!!
    • Gość: A Dowhan /? Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.05.05, 09:15
      Buhahahaha
    • Gość: Wyborca Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.05.05, 10:14
      A ja wolę PD!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: gość Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:56
        PD au!!!
    • Gość: zosia Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.one.pl / *.one.pl 11.05.05, 13:36
      panie bachalski a gdzie sa nowe nazwiska,przeciez to sami starzy wyjadacze
      gdzie sa ludzie mlodzi,na nich pan i PO nie stawia . Kolko wzajemnej adoracji
      sie powtarza /ty dzis u mnie ja jutro u ciebie/ .Platformo sprzedalas sie i
      tylko kupczysz,nie licz na moj glos i mojej rodziny /a to 5 szt/.
      • Gość: ja Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.uz.zgora.pl 11.05.05, 14:42
        na taka liste glosu nie oddam
        • Gość: leon Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.05.05, 14:43
          ja też nie
          • Gość: sonda Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:22
            Zarzuty, że nie ma nowych twarzy są nietrafione. Podobnie, że nie ma ludzi
            młodych - to nieprawda. Wybieramy posłów i senatorów, a NIE RADNYCH ZIELONEJ
            GÓRY!!!
            Podaję kilka nazwisk z listy:

Możejko Tomasz - 40 l, Świebodzin
            Górski Marek - 38 l, Krosno
            Ciemnoczołowski Sebastian - 29 l, Zielona Góra
            Skrzypczyński Paweł - 39 l, Żary

To chyba są młodzi ludzie (jak na polityków)? Nie są to też "stare twarze
            polityki", a raczej nowe twarze. Kilka opinii jest więc przesadzonych.

pozdrawiam

• Gość: beatriks Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 16:40
              będę głosować na mlodych ale z innej partii
              • Gość: zg Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.ztpnet.pl 11.05.05, 17:42
                Byle na ludzi z ZG lub poludnia woj.!!!-apel!!!
                • Gość: mvp Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:29
                  Czemu Fiedorowicz nie kandyduje?
                  On najbardziej sie do tego nadaje z całej tej ekipy
                  Ronowicz jest żenujący......
                  • Gość: stogram Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:54
                    Na pierwszy rzut oka lista PO wydaje się ciekawa, poprawna, nawet fachowo
                    ulozona. Bo sa przedsiębiorcy, paru samorządowców. Tylko ta poprawność może
                    wyjśc bokiem. Po pierwsze jest wąska - nie ma tzw. społeczników, ludzi którzy
                    cieszą się dobrą opinią nie dlatego, że im interesy w życiu wychodzą. Po
                    drugie - nie ma zawodów, które uwiarygadniają i nadają rangę każdej liście -
                    lekarzy, prawników (najlepiej adwokatów), naukowców, artystów bądź znanych
                    ludzi kultury. Po trzecie - rzeczywiście lokomotywy tej listy maja raczej moc
                    pociągu osobowego. Popatrzmy realnie: Bachalski dostanie łomot w Gorzowie od
                    Marcinkiewicza, z drugiej strony dołoży mu Wierchowicz, w Zielonej nie dostanie
                    głosów, bo mimo starań uchodzi za nacjonalistę gorzowskiego (każdy przypomni mu
                    np sprawę lokalizacji telewizji czy czegoś podobnego. Teraz Bukiewicz - lepiej
                    wypadnie na poludniu, ale to tez nie jest wielka figura w polityce, powiedzmy
                    szczerze druga liga. Inne lokomotywy? Iwan? Balcerzak? No, wątpię. O Ronowiczu
                    nie wspomnę, bo to jednak amator polityczny. Może w Gorzowie Woźniak. Jeśli PiS
                    okaże sie mądryi zmontuje lepszą listę, to ludzie Kaczorów pozamiatają w
                    wyborach.
                    Dlaczego więc PO zawiodła. Warto pogadać. Ja jestem pewien że zmarnowała
                    szansę...
                    • Gość: IIIks Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.ztpnet.pl 11.05.05, 21:01
                      A jak wygląda twoja-stogram lista marzeń PiS-u?:)))
                      • Gość: stogram Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:25
                        Nie o marzenia tu chodzi. Zobacz północ bierze Marcinkiewicz i Surmacz (to
                        bezdyskusyjne). Zielona - tu jest problem - ale gdyby PiS porzucił
                        kunktatorstwo - i dzis juz dal do zrozumienia że żaden Materna ani Drozd tylko -
                        strzelam - Adam Urbaniak, Jacek Budziński, nawet doktor Sapa, to już biją
                        lokomotywę Bukiewicz. A może wrócić do Macieja Jankowskiego z Solidarności (to
                        byłby niezły strzał). Gdyby PiS sięgnął w Żarach do Ardellego, w Nowej Soli do
                        tego lekarza rodzinnego co dowodził strajkiem swego czasu itd. Sądzę, że wtedy
                        PiS bije PO-wców o jakieś 7-10 procent. Oczywiście może zdarzyć sie tak , że
                        PiS wystawi jakichś dramatycznych gości, ale to chyba że mają wyobraźnię kozy.
                        • Gość: dorota Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 22:03
                          możesz wypić drugą setkę
                        • dziad53 Re: Lubuska Platforma idzie na wybory 11.05.05, 22:10
                          Stogram, chyba nie znasz ludzi, których wymieniasz. Zgodzę się na Urbaniaka i
                          Budzyńskiego, a pozostali Twoi kandydaci to niezłe ziółka, a niektórzy robią
                          takie numery, że aż włos się jeży na głowie.
                        • Gość: było minęło Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:55
                          BAchal to przekręt... o ZG przypomina sobie z okazji wyborów albo jak czegoś od
                          połuydniowych dzialaczy chce. Ciemnoczołowkiego znając życie znowu wykopie w
                          ostatniej chwili z listy bo będzie forsiasty kolega chciał startować.. Lubuska
                          PO ma kiepskiego "władcę". a w ogóle to wam powiem, że to właśnie Bukiewicz
                          powinno się pcghać - ma coś do powiedzenia i zna się na tym co robi, a to, że
                          nie klepie ozorem jak niektórzy to tylko dobrze o niej świadczy... ja tam mam
                          dość polityki w tym 100leciu i tym wydaniu. widziałam i nie chcę więcej - chyba
                          że będzie krwawa rewolucja, a na to się szykuje :)
                        • Gość: cwiartka Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.05, 15:01
                          Ty stogram nie wyciagaj z kapelusza Jankowskiego - on juz byl i co zrobil?
                          Nie zawracaj chlopu glowy!
                    • pawel.zary Re: Lubuska Platforma idzie na wybory 11.05.05, 21:38
                      Gość portalu: stogram napisał(a):

> Na pierwszy rzut oka lista PO wydaje się ciekawa, poprawna, ..... nie ma tzw.
                      społeczników, ludzi którzy
                      > cieszą się dobrą opinią nie dlatego, że im interesy w życiu wychodzą.

Tacy też są

Po
                      > drugie - nie ma zawodów, które uwiarygadniają i nadają rangę każdej liście -
                      > lekarzy, prawników (najlepiej adwokatów), naukowców, artystów bądź znanych
                      > ludzi kultury.

Nie ma tez : hutników, górników, piłkarzy, żużlowców, robotników rolnych,
                      pielegniarek itd. Jeżeli chodzi o artystów, to w Sejmie kilku się znajdzie
                      ;-))) A na poważnie - Sejm, to chyba nie miejsce dla artystów?
                      Bez przesady z lekarzami.

Po trzecie - rzeczywiście lokomotywy tej listy maja raczej moc
                      > pociągu osobowego.

A moze więc "czarne konie"??? :-)

> Dlaczego więc PO zawiodła. Warto pogadać. Ja jestem pewien że zmarnowała
                      > szansę...

Kogo zawiodła?
                    • Gość: dE-reDs Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.ztpnet.pl 11.05.05, 22:21
                      Coś mi sie wydaje,że lista PiS to będzie KUPA smiechu,a na 24 miejsca 23 zajmą
                      ludzie z Gorzowa i okolic. Ten ostatni to bedzie Ast,jako reprezentant
                      południa. Z tych 24 nazwisk 18 zrobi wynik rzędu 100 głosów na łebka,czyli w
                      granicach błędu statystycznego. Tak popularni w społeczeństwie są byli
                      działacze Porozumienia Centrum.
            • Gość: Boniek Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:46
              Sławku!!!!!!
              Ale Tobie wszyscy zazdroszczą , szkoda ,że takie ataki padają.Jesteś super i
              nie daj się prowokować!!!!!!!
              • Gość: sympatyk Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.05.05, 22:16
                Tak dołaczam się do gratulacji,życzę teżpowodzenia liście tworzonej przez posła
                Bachalskiego-pozyskał pan dobrych ludzi Ronowicza , Balcerzaka,Jabłońskiego,
                Ciemnoczołowskiego.TAK TRZYMAĆ!!!!!
    • Gość: urwis wtrącam swoje trzy grosze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:40
      Z uwagi na mizerię i słabość form życia politycznego w Zielonej Górze
      swoją głęboką potrzebę wymiany poglądów na tematy polityczne
      muszę realizować na innych portalach.
      RZadko kiedy zabieram głos na tematy stricte polityczne tu na forum.
      Teraz robię wyjątek.

Mam nadzieję,
      ze upadek a przyszłości
      trwałe zejście ze sceny politycznej SLD
      będzie trwałą zdobyczą polskiej sceny politycznej.
      Więcej jednak martwi mnie stan prawej sceny politycznej.
      Martwi mnie to, co dzieje się przede wszystkim wśród ludzi aspirujacych do
      przywództwa politycznego ,
      martwi mnie to, że tak naprawdę te organizacje chcą uchodzić za partie,
      jak ktoś niedawno stwierdził,
      są tak naprawdę komitetami wyborczymi,
      emanacją polskiej doraźnej formy organizacji politycznej,
      czyli konfederacją.
      Nie ma ciągłej pracy organicznej w regionach,
      nie ma wypracowywania i testowania idei, nie ma think-tanków.
      I pod tym względem prawica,
      jeżeli nie potrafi czerpać z wzorców róznych tradycji zachodnich,
      to niechby uczyła się od SLD, że bez trwałej organizacji ,
      a właściwie nowocześnie zorganizowanej sieci,
      prędzej czy później prawicę czeka przy końcu następnej kadencji,
      jeżeli nie klęska, ty przynajmniej sromotna przegrana.
      Że o takim sukcesie wyborczym jak odniósł ostatnio w Wlk. Brytanii Tony Blair,
      to przywódcy POPiS-u mogą tylko marzyć.

Chciałbym, aby w PO czy PiS-ie kandydaci stanowiliby drużynę rycerską.

Np. król Artur-Bachalski miałby takiego czarnoksięznika - Merlina,
      który miałby wiedzęi praktykę z dziedziny np. z dziedziny analizy systemów
      polityczno- gospodarczych,
      czy odważnego rycerza -Lancelota.
      Co mamy ?
      Ano mamy zbiór ludzi, pragnących być w parlamencie.
      Pamiętam, jak w czasie kampanii wyborczej,
      w lipcu 1997 roku na deptaku w obecności Lecha Wałęsy zaskoczyłem pytaniem
      ówczesnemu kandydata na posła "w jakiej komisji widzi swoje miejsce" ?
      Nie wiedził bidak. Później dostał się do Sejmu i ani razu nie pojawił się na
      trybunie sejmowej. Robił za maszynkę do głosowania.

Uważam, że PO na prowincji ma "gębę" partii klasowej.
      Partii, która reprezentować ma interesy przedsiębiorców lub ludzi przynależnych
      do tzw. niepowstałej w III RP tzw. klasy średniej, jest partią klasową lub niszową.
      Dzieje się tak, mimo, że liderzy PO _Tusk z Rokita słusznie obawiają sie, ze
      jest to zbyt wąska grupa spłeczeństwa polskiego.

Śmiechem napawa mnie naiwna wiara w to,
      że tzw. przedsiębiorca skoro sprawdził się w firmie usługowej lub produkcyjnej,
      to automatycznie będzie dobrym legistlatorem w Sejmie.
      Niestety krajach najwyżej zorganizowanych w świecie,
      bycie dobrym posłem oznacza po prostu bycie profesjonalistą w jakiejs konkretnej
      dziedzinie + posiadanie pewnych predyspozycji charakterologicznych.

Trudno mi sobie wyobraźić, aby zestaw osób przedstawiony przez posła
      Bachalskiego spełniał opisane przeze mnie kryteria.
      Znowu jak w przypadku niemal wszystkich partii
      ( właściwie komitetów wyborczych)
      wejść do Sejmu jest stosunkowo łatwo,
      a o wiele trudniej jest robić w nim coś ważnego i sensownego.
      Pouczający jest tu przykład obecnej p. Prezydent,
      która dawno zapomniała o obietnicach wyborczych
      i rządzi miastem na zasadzi adminostrowania.
      Kłania się brak koncepcji i nieprzygotowanie do sukcesu wyborczego,
      zjawiska nagminnie występującego w polskim życiu politycznym.

Wracając do listy, kto na liście ma jakąś pasję,
      jest jakimś naturalnym autorytetem.
      Załóżmy, że w pewnym momencie mógł uchodzić za takiego p. Balcerzak,
      ale miał duże potknięcie w postaci przegranego procesu o nielegalne używanie
      znaku firmowego, co w moim przekonaniu stawia pod znakiem zapytania cały jego
      dorobek intelektualno-moralny.

Pan poseł Bachalski popełnia dużą niekonsekwencję
      mówiąc z jednej strony, ze jest za rynkiem politycznym,
      a z drugiej strony ustanawiając tzw. autorską listę kandydatów.
      Myślę, ze jest to bardzo niekonsekwentne stanowisko.
      Co to znaczy rynek polityczny ?
      Czy model ekonomiczny ma być wzorem dla modelu idei i zachowań politycznych ?
      Myślę, ze te światy wbrew temu co wyrażają popularne opinie więcej się różnią
      niż myślimy.
      Chciałbym dowiedzieć się
      np. czy wśród kandydatów na posła jest chociaż jeden,
      który potrafi napisać osobiście analizę jakiegoś zjawiska społecznego,
      gospodarczego czy politycznego,
      która stałaby się punktem wyjścia do debaty, do dyskursu politycznego.
      Ale o tym przy następnej okazji.

Chętnie w dyskusji tu na tym forum podyskutuję z osobami z listy.
      Ostrzegam, ze jestem konsekwentnie i brutalnie dociekliwy.

Dobranoc.
      • pawel.zary Re: wtrącam swoje trzy grosze, 12.05.05, 09:22
        Gość portalu: urwis napisał(a):

> martwi mnie to, że tak naprawdę te organizacje chcą uchodzić za partie,
        > jak ktoś niedawno stwierdził,
        > są tak naprawdę komitetami wyborczymi,
        > emanacją polskiej doraźnej formy organizacji politycznej,
        > czyli konfederacją.

Niestety jest w tym duzo prawdy :-( ale jest to problem "młodych demokracji" -
        o ciagłości politycznej porozmawiamy za 20 lat :-)

> Nie ma ciągłej pracy organicznej w regionach,
        > nie ma wypracowywania i testowania idei, nie ma think-tanków.

Do tego potrzebni sa ludzie ... jezeli ludzie obrażają się na politykę, bo
        jest "be", to pretensje powinni mieć sami do siebie ...większość organizacji i
        stowarzyszeń jest opanowana lub kontrolowana przez ludzi z układu SLD, i to oni
        zawłaszczyli sobie życie społeczne przez długie lata, finansując i wspomagajac
        sie wzajemnie. Odbudowa zaufania i tzw. "chęci" będzie bardzo żmudnym zadaniem
        dla polityków i samorządowców. Praca w regionach może być budowana jedynie o
        takie organizacje i stowarzyszenia. Partie nie wykonaja pracy za ludzi.

> I pod tym względem prawica,
        > jeżeli nie potrafi czerpać z wzorców róznych tradycji zachodnich,
        > to niechby uczyła się od SLD, że bez trwałej organizacji ,
        > a właściwie nowocześnie zorganizowanej sieci,
        > prędzej czy później prawicę czeka przy końcu następnej kadencji,
        > jeżeli nie klęska, ty przynajmniej sromotna przegrana.

Masz rację! Jak już wspomniałem, budowanie "sieci" ;-) to proces długotrwały i
        zależny od wielu czynników. Otwarcie większej ilości biur poselskich w
        mniejszych miastach lub miejscowościach województwa po wygranych wyborach może
        być takim początkiem - miejscem nie tylko załatwiania bieżących problemów, ale
        to zależeć będzie od inwencji nowych posłów ;-)

> Chciałbym, aby w PO czy PiS-ie kandydaci stanowiliby drużynę rycerską.

Drużyna Pierścienia dopiero sie tworzy

> Co mamy ?
        > Ano mamy zbiór ludzi, pragnących być w parlamencie.

Dobrze, bo startuje się po to, aby wygrać, a nie żeby "postartować" :-)
        natomiast masz rację, że zbyt duży indywidualizm i ambicje zamiast działania
        zespołowego mogą byc szkodliwe.

> Śmiechem napawa mnie naiwna wiara w to,
        > Niestety krajach najwyżej zorganizowanych w świecie,

My takim krajem niestety jeszcze nie jesteśmy

> Wracając do listy, kto na liście ma jakąś pasję,
        > jest jakimś naturalnym autorytetem.

O to trzeba spytać kandydatów, ale nie wybiórczo jak robią to często media,
        kreujące 4-5 tych samych osób. Na liście są 24 nazwiska.

> Czy model ekonomiczny ma być wzorem dla modelu idei i zachowań politycznych ?
        > Myślę, ze te światy wbrew temu co wyrażają popularne opinie więcej się różnią
        > niż myślimy.

Oczywiście, że się różnią i to bardzo - masz rację.

pzdr

• Gość: wyborca 251763 Re: wtrącam swoje trzy grosze, IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 12:56
        to są w istocie komitety wyborcze, które już dość dawno wytypowały swoich
        kandydatów, nie siląc się na poszukiwania ludzi mądrych , z wyrobionym
        autorytetem, bo i po co ? my kandydujemy i chwatit.
        Nawet jeśli w danym regionie kandydat z czołowej pozycji będzie miernotą, to i
        tak ma duże szanse, bo ludzie apolityczni będą głosować na jego partię, dość
        wysoko notowaną w kraju, czyli modną.
        W tych wyborach będzie wiele niespodzianek , ponieważ wysokie notowania PO i PiS
        są raczej efektem dennych notowań lewicy niż ich pracy u podstaw.
        Wg mnie jest możliwe, że 5-6 partii uzyska zbliżony wynik wyborczy , a to
        oznacza koalicję 3 partii i silną opozycję, czyli c. dalszy polskiego piekła.
        O kandydatach powiem krótko - nie zwalają z nóg.
        • pawel.zary Re: wtrącam swoje trzy grosze, 12.05.05, 22:04
          Gość portalu: wyborca 251763 napisał(a):

> to są w istocie komitety wyborcze, które już dość dawno wytypowały swoich
          > kandydatów, nie siląc się na poszukiwania ludzi mądrych , z wyrobionym
          > autorytetem, bo i po co ? my kandydujemy i chwatit.

Skad wiesz, że tak jest (było)??? Tylko przypuszczasz? nie żądaj od partii,
          żeby "SZUKAŁY" ludzi - najlepiej może na zasadzie łapanki :-)) Jak ktoś jest
          zainteresowany działaniem, to sam szuka i warunkiem jest jeszcze tzw. "chęć".
          Tzw. "ludzie mądrzy" powinni o tym wiedzieć, chyba, że w swej "mądrości"
          wbijają sie w arogancję ...

> Nawet jeśli w danym regionie kandydat z czołowej pozycji będzie miernotą, to
          i
          > tak ma duże szanse, bo ludzie apolityczni będą głosować na jego partię, dość
          > wysoko notowaną w kraju, czyli modną.

Sam działaj i startuj - malkontenci w polityce nie są potrzebni - tworza
          własnie tzw. "polskie piekło" :-)

>
          > O kandydatach powiem krótko - nie zwalają z nóg.

bo to nie gwiazdy pop ;-) i nie wybieramy Miss Lubuskiego :-))Powiedz ilu z
          tych kandydatów znasz? Co o nich wiesz? Co zrobisz, aby sie tym zainteresować?
          Wybory, to nie tylko akt głosowania.
          Przypominam, że są 24 nazwiska i nie startują oni na PREZYDENTA RP. Mają
          zostac posłami, ludźmi reprezentujacymi mieszkańców regionu i pracujacymi nad
          zapisami prawa. Nie wiem, czy znany piłkarz, żużlowiec lub aktor zrobi to
          lepiej od wykształconych specjalistów w róznych dziedzinach?
          pzdr
          • Gość: wyborca 251763 Re: wtrącam swoje trzy grosze, IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:21
            rozumiem , że jesteś na liście. Znam wielu z tej listy i nadal uważam, że mądra
            partia dba o poszerzenie szeregów , zwłaszcza o ludzi wybitnych. Sam nie
            startuję , ponieważ czuję się za malutki. Ale zawsze uczestniczę w wyborach,
            czasami jestem dumny ze swego kandydata, a niekiedy czuję zawód. W tych
            wyborach chciałbym być dumny, na tej liście takiego kandydata nie widzę.
    • tezgucio Re: Lubuska Platforma idzie na wybory 12.05.05, 02:49
      Ciekawa lista, a sposób jej powstania daje lekki przedsmak demokracji w wydaniu
      PO. Jest na liście trochę osób, które są w stanie wyłożyć po te min.
      kilkadziesiąt tys. zł aby mieć choć cień szansy. Czy o to chodziło?
    • Gość: Ziomek Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.05, 10:14
      Dajcie upust swoim poltycznym preferencją na www.twojezdanie.pl
    • Gość: Fulpik Re: Lubuska PO idzie na wybory z opaska na oczach IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.05, 00:23
      Po mojemu to jest tak. Bachalsky zrobil liste sprzeczna wewnetrznie i
      niebezpieczna dla samej Platformy a bezpieczna dla niego. Jest tajemnica
      poliszynela ze wkoczenie skoczków z innej partii przed wyborami (po stazu
      tygodniowym) na liste wyborcza wkurza wiekszosc czlonków partii a i takze
      wyborców. Bo to jest po prostu zwykle dranstwo. Ludzie pracuja juz 3 lata na
      swoja pozycje a ktos po kilku dniach "pobytu" w nowej partii juz jest na liscie
      i bryluje na konferencji jak dojrzaly dzialacz. To zwykle chamstwo i
      demoralizacja wewnetrzna psamej partii. Po drugie tak sie jakos dziwnie sklada,
      ze z najbardziej konkurencyjnego dla Bachalskiego miasta czyli Zielonej Góry
      jako silna kontrkandydature dla otrzaskanej juz w wyborach Bukiewicz wystawia
      sie Ronowicza i Iwana. Zamiast na jednego silnego kandydata glosy rozloza sie
      na tych troje i moze byc tak z czego sie bedzie cieszyla pólnoc, ze wejda
      ludzie z pólnocy i liderzy innych powiatów czyli Bachalski, Szadny i 2 innych
      im spolegliwych. A Zielona zostanie rozwodniona i "zalatwiona". Oczywiscie ci z
      chorymi ambicjami pracy do wladzy jak Iwan i Ronowicz mysla ze na nich
      zaglosuje "biskupi elektorat" i w nosie maja ze w ten sposób pozbawiaja Zielona
      lidera prawicowego. I nastepna kadencje bedzie posucha prawicowa w Zielonej a
      Gorzów moze w ten sposób zdobyc 2 mandaty plus 1-2 z PISu i tak nas wydutkaja.
      Iwan i Ronowicz musza wyleciec z listy bo jakby to powiedzial Balcerowicz "Jest
      to psucie pieniadzem polityki" Swoja droga na co liczy Bachalski majac czlonków
      PO za maszynke do glosowania "jego autorskiej listy". Juz za sama ta nazwe
      powinien zostac skarcony bo zapomina co to jest demokracja. Taka lista bedzie
      oprotestowana do Zarzadu Krajowego PO z powyzszymi i nie tylko argumentami a
      tam sa na tyle madrzy ludzie co dawno przejrzeli pana posla ze taka "autorska
      lista" sie nie ostoi. Tak tak Panie Jacku, swoje ambicje bedzie pan mógl bez
      konca sprawdzac jak PO uchwali w przyszlosci wybory jednomandatowe. Nie bedzie
      wtedy powrotu do nieslawnych praktyk "skoczków" z innej partii przed wyborami i
      tzw. "spadochroniarzy".
    • Gość: Zielak Co z Vadimem? IP: 194.181.106.* 13.05.05, 09:08
      Swego czasu wszyscy trajkotali i podejrzewali Vadima że pcha się do kariery
      politycznej i będzie kandydował na posła. Po co ma siedzieć w zapyzialej nowje
      Soli. Wiecej zrobiłby dla nowej Soli i ZielonejGóry w Warszawie. Najblizej z
      tegho co czytałem mu do Platformy /rada programowa/ ale każda partia przyjełaby
      go na swoje listy bo facet jest znany i ma duze szanse. Mial sie pchać i co?
      Panie Vadimie co z panem?
      • Gość: NS Re: Co z Vadimem? IP: *.ztpnet.pl 13.05.05, 10:01
        Spieprzył sprawy Japońców i Grocklinu to kto go weźmie na listę?
        • Gość: Zielak Re: Co z Vadimem? IP: 194.181.106.* 13.05.05, 10:06
          Ciebie głupku spieprzyli rodzice.
          • Gość: Zielak Re: Co z Vadimem? IP: 194.181.106.* 13.05.05, 10:10
            Szkal czlowieka trafia jak czyta takich kretynów. To że japończycy z Polski
            wybrali wioche Nową Sól to rekord świata. Dla takich durni najlepiej siedzieć i
            nic nie robić. Na takich ludzie mają głosować? Na nierobów którzy obiecują a
            nawet nie próbują coś zmienić. To nieuczciwe. Vadim doprowadził do tego że z
            miasta narkomanów i złodzii o Nowej Soli głośno pozytywnie. Daj nap Panie Boże
            takich przegranych.
            • pawel.zary Re: Co z Vadimem? 13.05.05, 13:29
              O to, co z Vadimem? najlepiej zapytać samego Vadima. Najlepszy prezydent lub
              burmistrz miasta wcale nie musi być dobrym posłem - przeciez to całkiem inny
              rodzaj "władzy". Podobnie jest z przedsiębiorcami. Nie mieszajmy władzy
              wykonawczej z ustawodawczą. Dyrektor handlowy a członek rady nadzorczej to
              chyba różne funkcje?
              pzdr
              • Gość: Nowa SÓL Re: Co z Vadimem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:52
                Aco on poza dobrym wrażeniem zrobił pochlebcy?
                • Gość: Zielak Re: Co z Vadimem? IP: 194.181.106.* 13.05.05, 15:51
                  Zjedź z drogi przy Złotym Łanie za las to zobaczysz.
                  • Gość: sonda Re: Co z Vadimem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:09
                    dużo w mediach o inwestycjach, które nie dochodzą do skutku. Gdzie kończy sie
                    faktyczne działanie i sukcesy, a gdzie zaczyna tylko marketing, kreacja i PR?
    • Gość: edek Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:11
      mam nadzieję, że w wyborach posłem zostanie jakaś fajna laska z zielonej góry.
      może byc nawet ta bukiewicz.
      • Gość: gość Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:39
        w kolejce jeszcze stoją Kukulska , Błoch, Szymkowiak Burda no i Bukiewicz.
        • Gość: IIIks Re: Lubuska Platforma idzie na wybory IP: *.ztpnet.pl 16.05.05, 18:52
          Taaaak...Basia posłanką SLD.To byłby dzień,w którym nastąpiłby koniec świata:)))
    • Gość: ela Re: Lubuska Platforma idzie quo vadis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:32
      Ronowicz tak teraz ma kasę dzięki swej Pani ktora zapewne dobrze się w nią
      obłupiła np przy budowie carfura i jeszcze innych pseudo inwestycji w Zielonej
      Górze. To mają byc ludzie honoru którzy mają nami rządzić NIGDY!!!!!! Czekam na
      takich którzy naprawdę chca coś zrobić dla naszego miasta. A tak nawiasem to
      Ronowicz chyba już rządzi rączkami swojej żonki)))))Pozdro
      • pawel.zary Re: Lubuska Platforma idzie quo vadis? 18.05.05, 09:13
        Gość portalu: ela napisał(a):

> Ronowicz tak teraz ma kasę dzięki swej Pani ktora zapewne dobrze się w nią
        > obłupiła np przy budowie carfura i jeszcze innych pseudo inwestycji w
        Zielonej
        > Górze.

Nieładnie! Twoje przypuszczenia to jeszcze nie fakty. Łatwo się oskarża i
        oczernia ludzi nie biorąc za to odpowiedzialności, nie? Pana Ronowicza nie znam.

Czekam na
        > takich którzy naprawdę chca coś zrobić dla naszego miasta.

Jaa zawsze myslałem, że posłowie mają "coś zrobić" dla Polski, tj. tworzyć
        dobre prawo jako władza ustawodawcza. Ty chcez z nich zrobić RADNYCH
        miejskich??? :-)) To chyba nieporozumienie i nie te wybory - wybory samorządowe
        mamy w 2006 r.
        Poseł nie reprezentuje miasta jako takiego , tylko region - dobrym
        reprezentantem moze byc ktoś ze Szprotawy, Nowogrodu Bobrzańskiego, Gubina czy
        Lubska.

pzdr
    • Gość: korzeń mandragory dla kariery zmienił imię ze Sławomir na Bożen, Boż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:11
      Czołowy mędrzec do niedawana z Mumii Wolności
      zmienił imię i nie będzie nazywał się SŁawomir Ronowicz,
      lecz Bożen Ronowicz (staropolska odmiana Bożyc).

Czego to się nie robi dla kariery w rodzinie.
      Jak mamusia padnie, to będzie tatuś.

Grunt to kariera.

Pamiętajta ludzie podobnie jak w "Dziadach"
      już nie Gustaw a Konrad,

Pamiętajta ludziska podobnie jak u karierowiczów
      już nie Sławomir a Bożyc.

Juz nie Platforma Obywatelska a Patelnia Obywatelska.
      • Gość: pion Re: o co chodzi Jacku B. IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 20:55
        Jacku myśli tak
        jak BB dostanie się do parlamentu ja nie będę baronem
        co zrobić, aby tego uniknąć ?
        Rozproszkować PO w ZG
        niech w ZG wygra ktokolwiek, byle nie PO
        Jak to zrobić ?
        wstawić na listę kogoś kto ma skmompromitowane nazwisko
        kogo da się oskarżyć o korupcję (akcja skoda dla UM)
        albo o przefarbowanie się (przew. UW)
        potem się takiego wstawia i wywołuje awanturę
        pomiedzy członkami.
        Zajadle się kłócą i psują sobie i PO opinię.
        Reszta to socjotechniki i demagogia.
        Jak dotąd idzie po myśli Jacku B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka